Vlaardingen - Moravska Trebova

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
VFC-jeugd maakt trip Tsjechië

Twee jeugdelftallen van VFC hebben een goede indruk achtergelaten in de Tsjechische stad Moravska Trebova. Deze zusterstad van Vlaardingen organiseerde een internationaal voetbaltoernooi voor de jeugd. Voor VFC gingen C1 en D1 naar Tsjechië, om aldaar hun voetbalkunsten te tonen.

Met 26 spelers uit diversen teams en 26 ouders/begeleiders vertrok de bus richting Tsjechië. Onderweg kwamen de Vlaardingers veel slecht weer tegen, maar na een klein stukje omrijden kwam de bus toch in Moravska Trebova aan. De Vlaardingse delegatie werd ontvangen door de burgemeester van de Tsjechische stad, waarna de kids en begeleiding de stad gingen ontdekken.

Zaterdagmorgen moesten de jonge voetballers aan de slag. VFC C1 liet zien dat het een goede ploeg is, door de twee duels, die ze moest spelen, winnend af te sluiten. C1 werd dan ook eerste in de eindstand.

Ook de D-tjes deden het goed. Zij wonnen twee van de drie wedstrijden en werden tweede. Ivar Kasim werd topscoorde bij de D, Robbert Braad schoot als C-tje de meeste ballen tegen de touwen. Stephen Hellement werd bij de C de speler van het toernooi en Sjoerd Rijntalder mag zich keeper van het toernooi bij C.

Na de wedstrijden gingen de jeugdspelers en de begeleiding nog naar het dorp om een potje te bowlen. Op zondag bracht de delegatie een bezoek aan Praag.

echo.nl
 

kuurgast

Donateur
Wellicht laatste bezoek van Tsjechische kinderen aan stad.

VLAARDINGEN - Twintig kinderen uit het Tsjechische Moravska Trebova waren de afgelopen dagen in de stad om te proeven van de Vlaardingse manier van leven. Jan van Hemert, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Moravska Trebova, vreest dat dit bezoek wel eens één van de laatste kan zijn. 'De gemeente wil de subsidie stop zetten.'

Vlaardingen heeft al vijftien jaar een stedenband met het Tsjechische Moravska Trebova. Van Hemert zegt: 'In het kader van de stedenband zijn er al verschillende bezoeken geweest, zowel hier als daar. Zo zijn een aantal groepen van Vlaardingse middelbare scholen daar geweest, waarna Tsjechische kinderen ook hierheen kwamen. Verder zijn hier een tijdje geleden een aantal koks uit dat land gekomen. En ieder jaar is er een voetbaltoernooi, waar Vlaardingse en Tsjechische clubs tegen elkaar spelen.'

Een droom van Van Hemert is dat niet alleen middelbare schoolleerlingen, maar ook de kinderen van de basisschool, aan het project meedoen. De vraag is echter of dit gaat lukken. De Stichting Vrienden van Moravska Trebova kreeg namelijk onlangs te horen dat de gemeente de subsidiekraan helemaal wil dichtdraaien. 'Het spook van de bezuinigingen waart rond,' zegt Van Hemert beteuterd. 'Dat zou het einde van de stichting in de huidige vorm betekenen. Zonder geld van de gemeente zal het heel moeilijk worden om nog bezoeken aan Moravska te organiseren.We moeten dan sponsors gaan zoeken, of de deelnemers moeten het zelf betalen.' Van Hemert verzekert wel dat de stichting niet zal verdwijnen. 'In vijftien jaar hebben een sterke band opgebouwd. Nee, de stichting zullen we niet zomaar opheffen. We houden moed, zeker nu er een nieuw college komt.'

Van Hemert stelt dat Vlaardingers veel leren van de bezoeken van de mensen uit Tsjechië. 'Je maakt kennis met een andere cultuur en andere gewoontes. Welke verschillen en welke overeenkomsten zijn er tussen de mensen van hier of de mensen uit een ander land? Op deze manier kunnen de mensen uit het grote Europa elkaar leren kennen.'

Dat is ook wat de Tsjechische en Vlaardingse kinderen de afgelopen dagen deden. De stichting had een druk programma gemaakt, met onder andere een bezoek aan dierentuin Blijdorp en een rondrit door Vlaardingen. 'Daarnaast zijn de Tsjechen bij basisschool Klimop geweest om de theatervoorstelling 'Gelukkige Hans' op te voeren. Zij hebben dit ook gedaan in zorgcentrum Drieën-Huysen en in de Kleine Zaal van de Stadsgehoorzaal.' Het bijzondere aan het optreden was, dat de Tsjechische kinderen het volledig in het Nederlands deden. 'En als onze taal voor hen net zo moeilijk is, als hun taal voor ons, dan is dat erg knap.'

Bron:echo.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Schoolklas uit Tsjechische zusterstad in Vlaardingen

11-05-2015

VLAARDINGEN - Vandaag ontving locoburgemeester Arnout Hoekstra om twaalf uur een schoolklas uit Moravská Trebová op het Stadhuis aan de Markt. Zo’n 35 kinderen en begeleiders uit de partnerstad van Vlaardingen verblijven voor korte tijd in onze stad. De school heeft een uitwisselingsprogramma met basisschool de Klimop. Een klas van de Klimop heeft eerder al Moravská Trebová bezocht.De ontvangst werd gestart met limonade en lekkers, en een concert van een groep leerlingen, waarbij op verschillende soorten blokfluiten op een heel vaardige en muzikale wijze allerlei muziekstukken werden gespeeld, afwisselend begeleid met zang. Aan het eind werden bovendien de volksliederen van Tsjechië en Nederland gespeeld. Arnout Hoekstra hield vervolgens in zijn beste Tsjechisch een korte speech waarin hij allen verwelkomde.

Vlaardingen heeft al sinds 1992 een vriendschapsband met de Tsjechische plaats Moravská Trebová. Dat heeft tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Vlaardingen en Moravská Trebová werken samen en inspireren elkaar hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen.

De Stichting Vrienden van Moravská Trebová en haar Tsjechische evenknie organiseren allerlei activiteiten: voetbaltoernooien kregen een internationaal accent, scholieren maakten kennis met de cultuur en gewoonten van anderen, ondernemers kwamen met elkaar in contact, Vlaardingers konden van Tsjechische gerechten genieten en omgekeerd. In Moravská Trebová is een succesvolle bloemenwinkel naar Nederlands model gekomen, via samenwerking met een collega in Vlaardingen. Ook worden er stroopwafels in Moravská Trebová geproduceerd. En, al is deze opsomming verre van compleet, één element steekt overal met kop en schouders bovenuit: de band tussen beide steden heeft geleid tot vriendschap en tot kennis van en respect voor elkaars cultuur.

De leerlingen uit Moravská Trebová hebben een afwisselend programma, maar zullen in elk geval vanavond in zorgcentrum Soenda vanaf half negen een concert geven.Bron: vlaardingen24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische band ProcNe op Zomerterras

VLAARDINGEN - Vlaardingen heeft al sinds 1992 een vriendschapsband met de Tsjechische plaats Moravska Trebova. Dat heeft tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Vlaardingen en Moravska Trebova werken samen en inspireren elkaar, hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen. De “Stichting Vrienden van Moravska” onderhoudt de contacten met onze partnerstad.Dit jaar zal er voor het eerst een band uit Moravska Trebova optreden op het Zomerterras. Op vrijdag 12 augustus om 20.00 uur zal de ProcNe band zijn opwachting maken op het kleine podium.

De ProcNe band (Proc Ne betekent “Waarom niet ?”) bestaat sinds 1999 en speelt naast eigen songs ook blue grass en countrymuziek. De band bestaat uit zes leden tussen de 30 en 63 jaar. Zij spelen gitaar, mandoline, banjo, klarinet, contrabas en drums. De band komt uit Moravska Trebova, maar geeft ook concerten op regionale en landelijke festivals in Tsjechië. Ook heeft men verscheidene keren opgetreden in een andere partnerstad: Banska Stiavnica in Slowakije. Zij hebben twee Cd's uitgebracht: in 2005 “Z mesta ven”(Out of the city) en in 2013 “Rad se toulam”(I like to wander)

Naast het optreden op het Zomerterras, zal de band op zaterdag 13 augustus om 15.00 uur optreden voor de bewoners van het Zonnehuis. Op zondag 14 augustus reist men weer af naar Moravska Trebova.

Bron: vlaardingen24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlaardingen betaalt voor vriendschapsband Tsjechische stad

De Stichting Vrienden van Moravská Trébová ontvangt een gemeentelijke subsidie van 5.000 euro. Dat heeft het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders bepaald. Het college verstrekt aan de stichting een welzijnssubsidie voor activiteiten ten behoeve van de vriendschapsband die Vlaardingen en deze Tsjechische stad hebben sinds 1992.


Vlaardingen en Moravská Třebová werken samen en inspireren elkaar, hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen.

De Stichting Vrienden van Moravská Trebová en haar Tsjechische evenknie organiseren allerlei activiteiten: voetbaltoernooien kregen een internationaal accent, scholieren maakten kennis met de cultuur en gewoonten van anderen, ondernemers kwamen met elkaar in contact. In Moravská Trebová is een succesvolle bloemenwinkel naar Nederlands model gekomen, door de samenwerking met een collega in Vlaardingen. Ook worden er stroopwafels in Moravská Trebová geproduceerd.

Het stichtingsbestuur van de Stichting Vrienden van Moravská Trebová bestaat uit vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke sectoren. De burgemeester van Vlaardingen is beschermvrouwe van de stichting, die veel van de stedenbandactiviteiten organiseert.

Zeker in de eerste jaren heeft Vlaardingen materiële hulp verleend zoals geld voor de restauratie van de kloosterbibliotheek, een ambulance, een brandweerwagen, rolstoelen, een fysioruimte voor ouderen en dergelijke. De laatste jaren ligt het accent meer op uitwisselingen, zowel op het gebied van cultuur als sport.

Bron: schiedamsnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische kunstenares exposeert in Het Zonnehuis

Op zaterdag 24 juni wordt in Het Zonnehuis de expositie geopend van de Tsjechische kunstenares PaedDr. Hana Horská. De kunstenares komt uit Moravská Třebová, de zusterstad van Vlaardingen. De expositie wordt om 11.00 uur officieel geopend door de burgemeester van Vlaardingen, mevrouw Annemiek Jetten.

Hana Horská, kunstschilderes en grafisch ontwerpster, is geboren in Moravská Třebová op 16 mei 1963. Voor haar moderne kunstwerken maakt zij zowel gebruik van klassieke olieverftechnieken, als van softwareprogramma’s voor computergraphics. De kunstenares is van mening dat haar hand wordt geleid door liefde, de enige kracht die de wereld verandert om een betere plek te zijn.

Hana Horská heeft haar kunstwerken al eerder geëxposeerd in Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Nederland, Slowakije, Duitsland, Polen en Tsjechië.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van de Tsjechische kunstenares, de stichting Vrienden van Moravská Třebová en Zonnehuisgroep Vlaardingen en is te bezichtigen tot 31 juli.

Bron: devlaardinger.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlaardingse coverband naar zusterstad Tsjechië


Tussen Vlaardingen en het plaatsje Moravska Trebova in Tsjechië bestaat al sinds jaar en dag een vriendschappelijke band. Jaarlijks bezoeken delegaties uit beide steden elkaar en brengen dan dikwijls iets extra's in. Deze week is er weer zo'n uitwisseling waarbij de Vlaardingse coverband Harry and the Poor Boys op vrijdag 25 augustus een optreden in Moravska Trebova zullen verzorgen. Harry and the Poor Boys spelen nummers van Creedence Clearwater Revival en zijn ook vaak in 'het Vlaardingse' te bewonderen. De band bestaat uit Giedus Sebrechts-zang, Rene Dijkman-drums, Willem Schruijer- bas, Drik Willemsen- lead gitaar en Aren-Jan Seen-gitaar.

De band is door de gemeente Vlaardingen zelf gevraagd om het optreden te verzorgen. Morgen reizen zij daarom af naar Tsjechië om Vlaardingen daar muzikaal te vertegenwoordigen. Tevens zullen de burgemeester, een aantal wethouders, de nachtburgemeester en nog wat andere mensen uit het gemeentebestuur daar aanwezig zijn.

Bron: vlaardingen24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlaardingse delegatie bezoekt Tsjechische zusterstad

mortreb1klein.jpg
Vlaardingen heeft al sinds 1992 een vriendschapsband met de Tsjechische plaats Moravska Trebova. Dat heeft al tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Vlaardingen en Moravska Trebova werken samen en inspireren elkaar hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen. De stedenband is destijds tot stand gebracht door Jan Bulva, indertijd raadslid voor de VVD. Jan Bulva was ook Tsjech en is in Vlaardingen komen wonen na de Praagse lente van 1968.

Regelmatig vinden er bezoekjes plaats aan elkaar en afgelopen dagen was er een Vlaardingse delegatie in Moravska Trebova, waarbij ook burgemeester Annemiek Jetten en nachtburgemeester Leo IJdo aanwezig waren. Voor het culturele aspect zorgden dit keer de bandleden van Harry & the Poor Boys, die een concert gaven met nummers van Creedence Clearwater Revival.


Bron: vlaardingen24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlaardingse ondernemers in Tsjechische partnerstadVLAARDINGEN - De Vlaardingse ondernemers Wolter van de Graaf (Van de Graaf Metaal). Holger van der Heul (De Oesterparel) en Ronald Cordes (Delta Hotel) zijn momenteel in Moravska Trébova, de Tsjechische partnerstad van Vlaardingen. De ondernemers hebben al jaren een goede relatie met het Tsjechische stadsbestuur en ondernemers uit die stad. Er wordt over en weer samengewerkt op het gebied van sport, cultuur en kennisuitwisseling.

Dit jaar was Vlaardingse college van burgemeester en wethouders niet aanwezig bij het jaarlijkse feestweekend dat elk jaar eind augustus wordt georganiseerd. Op de foto de Vlaardingse ondernemers met burgemeester Milos Izák, locoburgemeester Pavel Brettschneider en Miroslav Netolicky.

Bron: vlaardingen24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
fc58f657-3d64-46e5-a64c-97ffad213d06.jpg

Visite opnieuw een groot succes!

Afgelopen week brachten 24 kinderen uit Tsjechië een bezoek aan Vlaardingen op uitnodiging van basisschool Klimop. De school uit Moravska Trebova, met als grote organisator meester Jaroslav, houdt al een jarenlang contact met obs Klimop in Vlaardingen. Ooit hadden de zustersteden een zeer intensief contact; door bezuinigingen is dit verminderd, maar deze uitwisseling tussen basisschoolkinderen is gelukkig, dankzij alle initiatieven, gebleven!
Waren de kinderen van groep 7/8 van Klimop in 2018 nog in Tsjechië op bezoek, dit jaar kwam de meester met kinderen uit zijn groep 3 (onze groep 5) en een aantal zeer betrokken ouders voor een tegenbezoek van 4 dagen.

Het waren fantastische dagen, waarbij gelogeerd werd op het terrein van de Scoutinggroep Allart van Heemstede. Op zondag vroeg op voor een bezoekje aan Delft, Scheveningen en Madurodam. Daarna op maandag naar het Vlaardings Museum waar leerlingen van Klimop groep 5 mee naartoe mochten. Vervolgens een hele hartelijke ontvangst door burgemeester Annemieke Jetten en een lunch op het Stadhuis, daarna naar het zwembad en natuurlijk, niet te vergeten, inkopen doen voor thuis! Als dagafsluiting een diner in het indrukwekkende Deltahotel, prachtig gelegen aan het water.
Op dinsdag waren er diverse activiteiten op school. De kinderen deden mee met de dans-en muzieklessen van groep 6 op Klimop en 's middags, als afsluiting van het bezoek, een sportieve middag met groep 4 op het terrein van voetbalvereniging CWO.

Het waren indrukwekkende dagen voor onze Tsjechische vriendjes en vriendinnetjes. Zonder alle inzet van heel veel personen zou dit niet mogelijk zijn geweest. Dus hartelijk bedankt medewerkers van het Vlaardings museum, bedankt mevrouw Jetten en medewerkers op het stadhuis, bedankt scoutinggroep Allart van Heemstede, bedankt medewerkers van de Kulk, bedankt CWO en Vlaardingen in beweging; bedankt Deltahotel, stichting Wijzer en alle sponsors die hebben geholpen om dit mogelijk te maken! We hebben ze een prachtige herinnering aan Vlaardingen meegegeven!

Bron: grootvlaardingen.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Harry and the Poorboys live in concert in de Vlaardingse Zusterstad
600600p2739EDNmainpoorboys1.jpg

Vlaardingen heeft al sinds 1992 een stedenband met de Tsjechische stad Moravská Třebová. Dat heeft al tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Zo zijn er bijvoorbeeld dit jaar al uitwisselingen geweest met de basisschool Klimop en de voetbal vereniging VFC met grote tevredenheid van beide steden. Maar ook in het verleden zijn er de nodige projecten en uitwisselingen ontstaan.

Evenals drie jaar geleden speelde de Vlaardingse Creedence Clearwater Revival coverband Harry and the Poorboys ook dit jaar weer in Moravská Třebová.

Het optreden van drie jaar geleden was een groot succes met name onder de oudere bewoners van de zusterstad. Deze muziek uit de jaren zestig was immers de muziek die niet in het openbaar mocht worden geluisterd tijdens de communistische tijd die het land heeft meegemaakt.

Dit resulteerde in een tweede uitnodiging door de stichting vrienden van Moravská Třebová voor dit jaar.

Voor de bestuursleden van de stichting waren er ontmoetingen met de nieuwe burgemeester en de beiden loco burgemeesters van Moravská Třebová en natuurlijk het weerzien van oude vrienden want als er zolang al een stedenband is ontstaan er ook vriendschapsbanden.

Ook hier werden weer nieuwe afspraken gemaakt.

Afgelopen week ging dan ook, met de aanschaf van de nieuwe tourbus , de band Harry and the Poorboys weer op weg naar Moravská Třebová.

Het werkterrein was dit jaar wel heel bijzonder. Als eerste een speciaal optreden in de Kapel van het verzorgingshuis van de zusterstad en als afsluiting van een weekend vol evenementen in de stad, een ruim twee uur durend optreden op de binnenplaats van het kasteel.

Hier speelde de band de sterren van de hemel.

Voor meer informatie kunt u de website van de Vrienden van Moravská Třebová bezoeken.
www.stedenbandvlaardingen.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische fotografe exposeert in Het Zonnehuis tot 8 juli 2023.

Op zaterdag 13 mei is in Het Zonnehuis de expositie ‘Momenten van reizen’ geopend van de Tsjechische fotografe Petra Zápecová. De kunstenares komt uit Moravská Třebová, de zusterstad van Vlaardingen. De expositie werd officieel geopend door de wethouder Bart Bikkers. Het koor Fermata uit Moravská Třebová gaf na de opening een mooi optreden in De Brasserie.

De professionele fotograaf Petra Zápecová stelt zichzelf voor door middel van de foto's van haar reizen over de hele wereld. Petra, geboren in Moravská Třebová, werd al vroeg in haar jeugd door haar vader meegenomen in de kunst van het fotograferen. Ze studeerde fotografie in Brno en werkt sinds 2003 als zelfstandig fotograaf. Ze haalde in 2014 de finale van de wedstrijd ‘Fotoboek van het jaar’ in Tsjechië.

Tot haar favoriete onderwerpen behoren de natuur, kinderen en het dagelijks leven. Haar vele reizen en de natuur zijn een grote bron van inspiratie voor haar. Ze heeft al veel landen bezocht en vrienden gemaakt, waaronder ook in Nederland.

In de vitrinekast worden producten verkocht gemaakt door de cliënten van de dagopvang ‘Domeèek’ uit Moravská Třebová, De dagopvang is een opvang voor verstandelijk en soms ook lichamelijk gehandicapten van 18 tot 55 jaar. Het doel is om deze mensen te leren zelfstandig te functioneren in de maatschappij en hun daarbij een zinvolle dagbesteding te bieden.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van de Tsjechische fotografe, de stichting Vrienden van Moravská Třebová en Zonnehuisgroep Vlaardingen en is te bezichtigen tot 8 juli op Dillenburgsingel 5 in Vlaardingen.
Bron vlaardingen24.nl.
---------------------------------
Elk jaar is in het laatste weekend van augustus in Moravská Třebová een zogenaamd kasteelfeest met een middeleeuws tintje. Bijna elk jaar is de Stichting Vrienden van Moravska Trebova daarbij aanwezig.
Zie website stedenbandvlaardingen.nl.
 
Bovenaan