Visvergunning aanvragen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij hebben een vismeer ontdekt vlak bij ons huis in Porezanky. Nu willen wij daar een visvergunning voor aanvragen. Waarschijnlijk moeten we daarvoor naar Tyn nad Vltavou (en anders naar Ceske Budejovice), maar nu vragen we ons af wat we moeten vragen. Het liefst willen we een vergunning die geldig is voor de gebruikers van het huis. Ik denk, dat zoiets niet mogelijk is, en dat elke visser, met z'n Nederlandse visakte in de hand, dit zelf moet aanvragen.
Nu is mijn vraag: bij welke afdeling moet ik zijn voor de vergunning? Ik zal waarschijnlijk ook het vismeer moeten noemen waar ik wil vissen?
Wat zullen ongeveer de kosten zijn? Kan ik bij de gemeente via internet info opvragen? :dank2:
 
Ja, dat had ik gezien. En met mijn kennis van de Tsjechische taal moet ik daar nu wel uitkomen...
Maar is het ook mogelijk om een vergunning te kopen die niet persoonsgebonden is? (zodat we die in de woning kunnen laten liggen voor de gasten, uiteraard met een Nederlandse visakte) Ben bang dat dat niet gaat lukken!
 

char

† In Memoriam
Een visakte is, net als in NL, persoonsgebonden...En in tsjechie is het vissen in bijna elk water weer gebonden aan de eigenaar of verzorgers van het water,...Dus:.. NL- visakte meenemen,...(belangrijk!! ) En dan zorgen dat je bij de gemeente en de eigenaar van het water een schriftelijke toestemming krijgt om te mogen vissen..Dit kost soms een beetje geld,.. en als het tegenzit ook nog een beetje tijd!!..

Char.
 
Inderdaad tijd kost het zeker, Raymond is gisteren voor onze gasten bezig geweest in Žaclěr om een vis vergunning voor elkaar te krijgen. Hij is naar de VVV gegaan en daar navraag gedaan. Daar wisten ze niks te vertellen over een vis vergunning. Maar zo vriendelijk en behulpzaam als ze zijn in het VVV is de man voor hem gaan bellen. Uiteindelijk hebben ze ook de gemeente gebeld en daar wisten ze er ook niks over te vertellen. We kregen het advies om dan maar in Polen te gaan vissen, of naar Trutnov te rijden misschien wisten ze daar meer op het gemeente huis ??? Onze gasten gaan vandaag naar Polen. We zijn benieuwd.
 
Voor de staatsvergunning moet je in Trutnov zijn, er zijn schijnbaar 2 gebouwen van de gemeente (ik was natuurlijk bij de verkeerde), uit eerdere ervaringen weet ik dat je bij de gemeentes voor visvergunningen meestal op maandag- en woensdagmorgen terecht kunt. En inderdaad paspoort of ID en NL-vispas meenemen.
Staatsvergunningen zijn te koop voor 1, 3 en 10 jaar.
En ik betaalde voor een vergunning voor 3 jaar iets van 250-300 Kronen
 
In Tyn kan je een vispas en vergunning krijgen. Wanneer je het gemeentehuis binnenloopt met een nederlandse vispas, weten ze direct wat je bedoelt. Aan de andere kant van het plein is een soort campingwinkeltje/viswinkel en die verkopen de andere vergunning. Die vispas kan je voor maximaal 5 jaar kopen en kost 100 CKZ. De vergunning is veel duurder en afhankelijk waar je wilt vissen. Succes! Er is in andere topics ook al over geschreven.
 
Helemal geweldig! Ik weet het adres wat je bedoelt.
Gaat helemaal goedkomen:ja:

Ik heb de locatie waar ik wil vissen op google maps gevonden en uitgeprint. Als ik dat meeneem en laat zien weten ze daar waarschijnlijk wel wat ik er voor nodig heb!
 
Mijn man had nog een aanvulling. Als je vanuit het centrum de brug overgaat (richting Pennymarkt en andere winkels en kerncentrale) en je neemt de tweede weg rechts, dan zit gelijk links onderin de flat een prima viswinkel. Die verkoopt de vergunningen ook en is echt in vissen gespecialiseerd.
Succes en mogen de vissen maar bijten!
 
Het belangrijkste om aan de "vispas" te komen is het kunnen tonen van je NL "vispas". Het is nl zo dat de Tsjechen een examen moeten afleggen om deze te krijgen, maar als je kunt aantonen dat je dat in het land van herkomst al gedaan (ook al doen wij dat hier niet) is dat ok.

Met deze vispas kun je de lokale vergunning verkrijgen, bij b.v. een hengelsportwinkel of dierenwinkel. Er zijn 2 soorten vergunningen, een salmonide (o.a. forel) en een witvis (o.a. karper) vergunning.
De laatste van deze 2 is de goedkoopste.
Met een witvisvergunning in een salmonidewater vissen is illegaal, andersom weet ik niet.
Langs het water staan bordjes met een nummer waaraan je kunt zien welke vergunning daar geldig is, dit staat ook duidelijk op de speciale kaarten die te koop zijn VOORBEELD

Je hebt geen vispas/vergunning nodig voor prive wateren, er zijn veel visvijvers die privé eigendom zijn, hiervoor moet je wel betalen bij de eigenaar/uitbaater.

Ik heb al enige jaren met plezier gevist in CZ, met de vlieghengel op forel, vlagzalm, kopvoorn en roofblei. Als je vispas eenmaal bemachtigd hebt kun je er veel plezier aan beleven. Neem hem voor zolang mogelijk.
TIP: Als je vispas verlopen is (neem hem zo lang mogelijk, de kosten zijn het niet) laat bij het aanvragen van een nieuwe ook je oude pas zien, maakt het weer wat makkelijker.

11056

6207
 
Die viswinkel in Tyn is inderdaad prima!

Dat vliegvissen, waar doe je dat in de buurt tussen Tyn nad Vltavou en Ceske Budejovice, Jan? (vraag van een van onze gasten)

Nogmaals bedankt voor alle tips, geweldig!:top:
 
de Vltavou is geen geschikt vliegvis water tenzij je voor de roofblei gaat.
Ik heb er wel grote meervallen gevangen zien worden door Tsjechen.

In de buurt van Ceske Budejovice zijn tal van kleine riviertjes waarvan ik de namen niet meer weet waar forel te vangen is met de vlieghengel.

Zelf ga ik om te vliegvissen het reuzengebergte in, daar zijn geschikte rivieren oa de Labe, Upa, Jizera en Kamenice.
 
In de Luznice zit inderdaad meerval, snoekbaars, giebel, kopvoorn en karper. Het water bij Kolodeje nad Luznice is te diep voor vliegvissen, maar (behalve de meerval) heeft manlief daar de andere vissen gevangen.
Er werd in ieder geval niet met vlieg gevist. Het is ons onbekend of er forel zit/zat.
 
Kolodeje is niet ver bij ons vandaan. Bovendien zit daar ook een Tsjechischelescollega van ons met een heerlijk huis. Kreidlerruud zit daar toch ook?

Misschien eens een vistripje organiseren?:bbq: en dan op de BBQ!

Wanneer jullie de vissen meenemen stellen wij onze BBQ's en rookoventje ter beschikking! En natuurlijk de broodnodige gezelligheid!
 
Bovenaan