Vier witte neushoorns uit Dvur Kralove naar Kenia

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Er is een controverse uitgebroken over een plan om vier zeldzame noordelijke witte neushoorns (Ceratotherium simum cottoni) , uit de dierentuin in Dvur Kralove, naar Kenia te verhuizen. De verhuizing is gericht om te helpen in het behoud van de met uitsterven bedreigde diersoort.

Echter, een maatschappelijke groep genaamd "Safari Archa 2007" is gekant tegen de overdracht, die zij omschrijven als onzinnig. Er is een protest aangekondigd voor 16 december, drie dagen voor het geplande vertrek van de dieren. Ondertussen is de dierentuin nog steeds aan het wachten op een vergunning van het Tsjechische Ministerie van Milieu, zonder welke de dieren niet mogen vertrekken.

idnes.cz

safariarcha.cz

200912071510_plakatdemonstrace2.png
 

Freddy2005

† In Memoriam
Er is een controverse uitgebroken over een plan om vier zeldzame noordelijke witte neushoorns (Ceratotherium simum cottoni) , uit de dierentuin in Dvur Kralove, naar Kenia te verhuizen...

Vandaag is de CITES-overeenkomst, inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten, door de bevoegde minister ondertekend. De dieren kunnen dus op 19 december naar Kenia vertrekken.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Zeldzame neushoorns uit Praag naar Afrika gevlogen

Vier uiterst zeldzame neushoorns zijn vandaag met een vrachtvliegtuig van Praag naar Kenia vertrokken. De Tsejchische zoo Dvur Kralove stuurt zijn beschermelingen naar Afrika om de met uitsterven bedreigde soort van de noordelijke witte neushoorn onder natuurlijke levensomstandigheden door een nieuwe generatie toch nog te redden.

Wijfjes en mannetjes
Een woordvoerster van de zoo zei dat het transport van de loodzware rinocerossen uit de dierentuin naar de luchthaven van de hoofdstad zoals gepland is geslaagd. Daar werden de beide wijfjes Fatu en Najin en de mannelijke soortgenoten Suni en Sudan in hun boxen in het vrachttoestel overgeladen, waarna het vliegtuig rond 18.00 uur is opgestegen richting Nairobi. De noordelijke witte neushoorn is een ondersoort van de breedlipneushoorn.

8 exemplaren
In Kenia zullen de vier kolossen in het natuurreservaat Ol Pejeta hun nieuwe thuis vinden. In de vrije natuur is de noordelijke breedlipneushoorn al meer dan een jaar niet meer gespot. Experten zeggen dat van de deze soort wellicht nog maar acht exemplaren in leven zijn: naast de vier dieren die nu in de natuur worden losgelaten, zijn er nog twee oudere exemplaren in de zoo Dvur Kralove achtergebleven en bevinden zich er nog twee in de zoo van San Diego (VS).

Voortplanting
De Tsjechische zoo heeft er nu al zijn hoop op gevestigd dat door de warmere temperaturen en een naturlijke omgeving de voortplanting teweeggebracht kan worden. (belga/ep)

demorgen.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
De "acclimatisatie" van de neushoorns verloopt naar wens. In de komende weken wordt de voeding van de dieren geleidelijk aan het lokale beschikbare voedsel aangepast. Binnen enkele maanden kunnen ze dan in een groot gebied, met een elektrische afrastering, vrij rond lopen. Iedere neushoorn krijgt een voogd met de nodige apparatuur voor een verblijf in de bush en bewaking tegen stropers.

novinky.cz

196137-top_foto2-waf2r.jpg
 
Ik lees dit onderwerp eigenlijk nu pas (goed). Het is toch erg bijzonder dat van deze uitheemse zoogdieren, waar er volgens deskundigen nog maar een 8 exemplaren van zijn, er 6 in de Zoo van Dvůr verbleven. Dat moet toch een bijzonder gevoel zijn voor een dierentuin. Ik hoop dat de missie slaagt zodat deze ernstig bedreigde diersoort zich voort zal planten in hun natuurlijke leefomgeving.
 
Het is inderdaad heel bijzonder, maar je wil niet weten hoeveel ophef en demonstraties er de afgelopen weken zijn geweest van tegenhangers die ervan overtuigd zijn dat de neushoorns geen kans maken om te overleven in de bush.
 
Ja, ik had het ook gelezen Nancy. Maar in de dierentuin is voortplanten blijkbaar ook erg moeilijk voor deze beesten? :denk: Wat is wijsheid in dit geval.
 

Freddy2005

† In Memoriam
... In de vrije natuur is de noordelijke breedlipneushoorn al meer dan een jaar niet meer gespot...

(19-12-09)

Russische wetenschappers zouden in Zuid-Soedan een koppel noordelijke witte neushoorns en een jong hebben opgemerkt. Vanuit hun laagvliegende helikopter hebben ze duidlijk, de waarschijnlijk laatste drie noordelijke witte neushoorns gezien. Uit de beschrijvingen blijkt geen twijfel mogelijk. Er bestaat reeds langer een akkoord tussen Soedan en Kenia om neushoorns in het reservaat van Ol Pejeta over te brengen, in het geval ze ooit zouden opgemerkt worden. Nu zal dus alles in het werk gesteld worden om ze zo vlug mogelijk te vangen en te verplaatsen.

Intussen stellen de Tsjechische neushoorn het opperbest in hun nieuwe verblijf.

novinky.cz

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kenia verwijdert hoorns zeldzame neushoorns

De hoorns van vier zeer zeldzame neushoorns in Kenia zijn verwijderd om te voorkomen dat stropers de dieren doden om de gewilde uitsteeksels. De twee mannetjes en twee vrouwtjes behoren tot de laatste acht nog levende dieren van een zeldzame ondersoort van de witte neushoorn, ook wel breedlipneushoorn genoemd.

De dieren zijn overgeplaatst van een dierentuin in Tsjechië naar Kenia om zich in het Oost-Afrikaanse land voort te planten. Dat heeft een woordvoerster van het Keniaanse milieubeheer Ol Pejeta Conservancy vandaag laten weten.

Natuurbeheerders pakten vorige week twaalf mensen op die ervan verdacht worden een neushoorn te hebben gedood. De illegale handel wordt gedreven door de vraag naar ivoor in Aziatische landen en in het Midden-Oosten.

telegraaf.nl
 
De hoorn bestaat uit hetzelfde materiaal als haren en nagels: aldus de site van het Wereldnatuurfonds.

Het gaat niet om ivoor, maar om de magische krachten

Al eeuwenlang wordt er jacht gemaakt op neushoorns. Hun
hoorn zou over magische krachten beschikken. Meer dan
tweeduizend jaar geleden gebruikten machtige mensen in
Perzië de uitgeholde hoorns al voor gifproeven.


Maar het lot van de dieren is helaas hetzelfde als voor de olifanten.Hilde
 
Bovenaan