Recept Vertaalde eenvoudige Tsjechisch recepten met vlierbessen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het is de tijd van vlierbessen.........

Bez černý = vlierbes
Nu zag ik een Tsjechisch filmpje op youtube, maar kan het niet meer vinden. Daarop was te zien hoe ze vlierbessen van de trossen te ritsen met een grove haarkam.
Vlierbessen kan je overal gratis plukken. De beste verzamelpunten zijn schone gebieden, ver van "beschaving" en niet te laag ivm vossen, katten en andere dieren die daar sproeien. Pluk niet alle bessen, maar denk aan de dieren die hiervan eten in de winter.

Je kan twee keer genieten van de vlier, namelijk de witte bloesem en de zwarte bessen, van de takken maakte men fluitjes.
De bloesem kan je bv door een beslag halen en dan frituren.
Vanaf eind augustus tot in oktober verschijnen de donkere bijna zwart-glanzende vlierbessen in trossen aan de struik.
Van deze bessen wordt vruchtensap, wijn, likeur, brandewijn, jam, gelei en siroop gemaakt.
Vlierbessen bevatten veel vitamines en zijn goed tegen allerlei kwalen.
Rauwe vlierbessen zijn voor vogels, niet voor mensen!
De bessen bevatten een licht giftige stof, die echter door koken of drogen onschadelijk wordt.
Het sap bevat een hoog percentage kleurstof! Houd hier rekening mee bij het werken met rijp fruit. Kleurstof is heel moeilijk te verwijderen uit textiel.

Hierbij enkele vertaalde eenvoudige Tsjechisch recepten.

Bezinkový džem=Vlierbessenjam voor 2 porties:
600 g schone vlierbessen
300 g pískový cukr=basterdsuiker
6 eetlepels citroensap
1 zakje vanillesuiker
Doe alle ingrediënten in een grote pan en roer tot de suiker smelt en de bessen bedekt.
Kook, onder af en toe roerend, gedurende 30 minuten.
Giet de nog hete jam in schone glazen potten, Afsluiten en draai ze ondersteboven en laat in deze positie afkoelen. Bewaar ze op een donkere koele plaats.

Povidla z bezinek=confituur van vlierbessen
Was de vlierbessen, kook ze tot pulp en zeef. terug in de pan met suiker onder voortdurend roeren dik laten worden.
Voor 1 kilogram pulp komt 200 gram suiker. Giet het mengsel in glazen en afdekken.

Vlierbessencompote
Ingrediënten:
2 l vlierbessen
300 g suiker
Maak de vlierbessen schoon, vul de glazen ermee en bedek ze met suiker. Na het afsluiten 13 minuten steriliseren op 80 graden Celsius.
De compote, jam en confituur is lekker op griesmeel- of rijstepap, ijs, gebak en andere desserts.

Gedroogde vlierbessen:
Was de takjes met vlierbessen, na het afdruipen hang je ze met touwtjes op in de zon, daarna kunnen ze in de droger of in de oven tot een temperatuur van 60 graden. De gedroogde bessen worden dan gemakkelijk van de stelen gescheiden en de vlierbessen worden droog en donker bewaard. De vruchten drogen uit in een verhouding van ongeveer 8: 1. Goed gedroogde vlierbessen glanzen zijn hard en flexibel, hebben een zwartpaarse kleur en een zuurzoete smaak, plakken niet aan elkaar en geven geen vlekken op de handen.
Voor thee; 1 theelepel gedroogde bessen in kop heet water, 10 minuten trekken.

Pikantní omáčka z bezinek=Pittige vlierbessensaus voor bij donker vlees en wild.

Bronnen oa bylinkyprovsechny.cz + abecedazahrady.dama.cz.
 
Een bescheiden aanvulling.

De bessen even kort spoelen in een bad met zuiveringszout (Natriumbicarbonaat) is ook niet verkeerd, mochten er dan ziekmakers op zitten die laten de bessen beslist wel los, ook andere schadelijke stoffen, dan nog even na spoelen met drinkwater, zo doe je nog even iets extra's.
Want vossen en vleermuizen kunnen ook hondsdolheid (rabiës, ook wel lyssa) over brengen

Vlierbessen zouden ook nog eens heel gezond zijn, zie oude krant bijlage.
Het gaat mij er alleen om de vlierbes te promoten, niet om wat er verder in het bericht staat.

[EDIT]
En daarom haal ik het vervolg van je verhaal maar weg. Reclame is leuk, maar niet op dit forum. :groet:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan