Verplichte vervanging van cv-ketels ?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In een half miljoenhuizen zal de ketel moeten worden vervangen (2016). De reden; het stoken van bruinkool zalworden verboden.

Bron: Mlada Fronta DNES sobota 25.2.2012 Pagina 1 1/4pag. en A4 1/2pag.
 
URL geven kan hij niet, het komt namelijk van een betaalde pagina.
Zie mfdnes: actualni cislo, en dan grote vervanging van ketels. (Laatste staat in het Tsjechisch uiteraard)
 

Bijlagen

  • PrScreen_ 2012.02.26_001.jpg
    PrScreen_ 2012.02.26_001.jpg
    26,8 KB · Bekeken: 8
@ tully: Met dit soort (korte) berichten zaai je alleen maar paniek! De titel lijkt er op een uit De Telegraaf.

Hieronder wat feiten.

Over het verbieden van stoken met bruinkool is totaal geen sprake!

Vanaf 2016 komt er een verplichte inspectie op de ketels. Iedereen die een ketel heeft met een vermogen tussen 10 en 300 kW moet uiterlijk 31-12-2016 zijn ketel laten controleren. Als je de controle niet tijdig laat uitvoeren kan er een boete opgelegd worden van 20.000 kronen. Vervolg controles zijn daarna om de 2 jaar.

Als er bij een controle blijkt dat de ketel niet voldoet aan de emissienorm, moet deze vervangen worden door een die wel voldoet aan de emissienorm.

Daar heb je echter de tijd tot het jaar 2022! Als je dan nog geen goede ketel hebt, kan er een boete opgelegd worden van 50.000 kronen.

Een ketel die voldoet aan de strengste normen kost op dit moment ergens tussen de 50 en 60 duizend kronen.

Er komen subsidies voor aanschaf van nieuwe zuinige en schone ketels.
 
In welk opzicht speelt dit een rol voor een gewone houtkachel waar ik soms ook wat bruinkoolbriketten in stook ???
Vermogen valt per huidige kachel lager uit dan de genoemde 10 kW overigens ....

Groet, Frans
 

Vodnik

† In Memoriam
bevolkingstelling . . was je op dat moment dan in CZ? zo niet dan heb je niets misdaan.

Schoorsteeninspectie . . . laat dan even horen hoe het afloopt met de verzekering als je huis in vlammen opgaat vanwege een slecht onderhouden schoorsteen. Oh...., je schoorsteen was goed onderhouden? waarom dan die fik??

Overigens is de schoorsteeninspectie wel een probleem, er zijn te weinig bevoegde schoorsteenvegers om een certificaat af te geven. Het beste wat je kan doen is de gemeente hierop aanspreken die zouden namelijk ook de boete's moeten uitdelen maar als je als gemeente geen garantie voor leuring kan geven waar blijf je dan met het uitdelen van bekeuringen
 
met oude schoorstenen heb je gelijk, maar iedereen moet toch zorgen voor een degelijke bouw en onderhoud... hoe zit het met ondeugdelijke, verouderde elektra installatie dan??

mijn huis is 3 jaar oud en schoorsteen heeft keuring gehad bij kouladace, dus voor mij geen redenen om zich zorgen te maken.
 
Verplichte keuring van de ketels voor vaste brandstoffen gaat de burgers om de twee jaar ongeveer 700 tot 1000 kronen kosten.

Dat zei vandaag de staatsecretaris van milieu Ivo Hlavac, in reactie op de vragen in de senaat.

Ceske Noviny
 
Nou, wacht ik wel ff fijn met een andere ketel kopen totdat de keuring geweest is. Het type ketel wat ik heb, zie ik hier in veel huizen staan. Als ze dan afgekeurd worden kunnen we misschien gezamelijk nieuwe ketels kopen en omdat we dan meerderen moeten hebben, een fikse korting bedingen.

Tja, een tukker is ook een hollander.:D
 
Ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken ,als je ziet wat de Tsjechische Jan Modaal verdiend:bloos2: en wat een nieuwe kost:sterretjes: . Rond 16:00 u gaan in de meeste huizen de kachels aan en je ziet de dorpen dan in een dikke mistlaag van rook liggen .Dat ze hier wat aan willen gaan doen begrijp ik wel.
Zie trouwens steeds meer schoorstenen van een witte baksteensoort verrijzen .
 

Tabe

† In Memoriam
He jammer, wat had ik graag gewild dat dit telegraaf berichtje waar zou zijn!
Wellicht een beetje kortzichtig van mij maar wat mij betreft weg met die vieze bruinkoolstokerij!
Inderdaad wat kortzichtig. Lina hoewel ik jouw verzuchting wel kan begrijpen. Maar je zadelt de Tsjechische bevolking op met veel kosten als ze zo direct geconfronteerd worden met vervanging van de oude ketels. Zeker op het platteland, waar veel met hout en bruinkool wordt gestookt. Een langzame vervanging, tot 2022, zou misschien inderdaad een oplossing zijn. Trouwens, wat mij betreft, ik vind die bruinkoolgeur wel wat hebben. Wekken bij toch gevoelens op van de eerste (winter)vakanties in Tsjechie. Heel apart. Tja,...een beetje kortzichtig van mij.
 
Och, een enkele keer ruiken, helemaal geen probleem. ;) Maar als het zo gaat als een paar maanden geleden, met die langdurige inversie, daar word je niet blij van Tabe. Bij ons in de regio ligt de ecologische ramp (zure regen) van de jaren 80 door de socialistische industrialisering vast nog vers in het geheugen. Kan me helemaal voorstellen dat dit doorgevoerd gaat worden. Bruinkool is een delfstof die op verschillende manieren het milieu zwaar belast. Ten eerste zorgt bruinkool voor veel luchtvervuiling, voornamelijk doordat er bij de verbranding veel zwavel de lucht in wordt gestoten. Ten tweede heeft bruinkool een lagere verbrandingswaarde. Dat wil zeggen dat er een grote hoeveelheid van moet worden verbrand om voldoende energie te verkrijgen. Aardgas en olie, maar bijvoorbeeld ook steenkool, hebben een hogere verbrandingswaarde.
 
Tja, ik stook steenkolen en hout. Met hout stoken belast je het milieu volgens mij niet zo. En hoe zit het dan met kolencentrales? Die stoken toch ook kolen? Hier in het dorp is ook geen gasleiding. En met die gasprijzen wordt dat kou lijden voor de meeste mensen hier. Hoe kun je dat betalen van een inkomen van nog geen 16000 kronen in de maand, wat de meesten hier hebben, en soms nog veel minder.:denk:
 
Als ik het goed begrepen heb, mag je nog wel vaste brandstoffen stoken, maar moet je ketel aan bepaalde emissienormen voldoen. Je hoeft dus geen gas of olie te stoken. Ik heb geen idee hoe dat werkt. Hoe zit dat dan met mensen die een zogenaamde allesbrander of houtkachel hebben? Die dus geen CV in hun huis hebben maar een gewone kachel? En als de ketel gecontroleerd moet worden, waar moet je je dan melden? Of komen er gewoon huis aan huis inspecties?
 
Bovenaan