Kunst Veronika Richterová: PET-flessen worden kunst

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Is het een cactus? Nee, een waterfles.
Plastic Fantastic: fles wordt kunst

Hoeveel statiegeld ze had kunnen terugvorderen, weet ze niet. Maar dat er duizenden zogeheten PET-flessen in de kunstwerken van Veronika Richterová zijn gestoken, is zeker. Ze maakte er cactussen van, een krokodil, bloemen, vlinders en glinsterend koraal.Cactussen gemaakt van PET-flessen. Foto Veronika Richterová

Wijnglazen van plastic
Richterová zag in 1989 voor het eerst een plastic fles toen ze studeerde in Parijs. In Tsjechië gebruikte ze toen geen plastic flessen, vertelt ze NRC. Op haar flatje, ongemeubileerd, dronken ze wijn uit glazen die zij van plastic flessen had gemaakt.
Maar pas jaren later ontdekt ze per toeval, bij het verhitten van een fles, dat zij het materiaal kan vervormen en “iets moois kan maken” van gebruikte waterflessen.

Slecht voor het milieu
PET-flessen staan erom bekend slecht te zijn voor het milieu. Juist daarom wilde Richterová er objecten van maken die met de natuur te maken hebben: palmbomen, planten en dieren. Maar ze maakt ook spiegels, kandelaren, lampen en meubels.

Hieronder een aantal foto’s van de objecten die ze de afgelopen jaren maakte van plastic.

plastic-3.jpg

Foto Michal Cihlář

plastic-6.jpg

Kwallen van plastic flessen. Foto Michal Cihlář

plastic-4.jpg

Afval wordt kunst: plastic cactussen in de woestijn. Foto Michal Cihlář

plastic-2.jpg

Een kast vol plastic cactussen. Foto Michal Cihlář

plastic-5.jpg

Vleermuizen gemaakt van plastic flessen. Foto Michal Cihlář

Plastic flesmuseum
Naast de sculpturen van plastic flessen, PET Art, heeft Richterová ook een museum, waar ze flessen verzamelt van over de hele wereld. Dat doet ze sinds 2007 omdat ze door haar kunstprojecten, waarvoor ze steeds op zoek was naar plastic flessen, merkte hoe snel het ontwerp van (water)flessen verandert en vond dat er een plek moest komen voor een verzameling flessen van over de hele wereld.

Op dit moment heeft het museum drieduizend flessen uit 76 verschillende landen in bezit. Vrienden en andere fans van het museum vullen “de collectie” continu aan.

plastic-7.jpg

Een deel van het PET ART Museum in Tsjechië. Foto Jan Pohribný

Bron: nrc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kroonluchters van gerecyclede PET-flessen door Veronika RichterováPET-flessen zijn vrijwel onverwoestbaar en overal voorradig. Een ideale grondstof dus voor het maken van een serie kroonluchters.

Je zou de Tsjechische kunstenaar Veronika Richterová gerust een autoriteit op het gebied van PET-flessen kunnen noemen. Ze heeft een verzameling van duizenden verschillende exemplaren en schrijft zelfs wetenschappelijke stukken over deze plastic flessen. Maar het mooist is de kunst die ze ermee maakt.

Dat begon met planten en cactussen die ze maakte van oude en gebruikte flessen. Onlangs heeft ze de overstap gemaakt naar kroonluchters. Ook deze zijn geheel gemaakt van PET-flessen. Door kabels en lampen te gebruiken die weinig warmte afgeven, smelt het plastic niet.

Momenteel zijn de lampen te zien op de tentoonstelling Eden Unearthed in Sydney. Hier staat de combinatie van kunst, design, duurzaamheid en recyclen centraal. Het werk van Richterová past daar natuurlijk perfect tussen.

 
Bovenaan