Verkeersongevallen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

We zijn inmiddels een kleine week in de regio Hradec Králové en het is idd opletten op de onbewaakte overgangen. Bij heel wat overgangen is het witte licht niet meer in werking. Al stonden er geen STOP borden, met een beetje verstand doe je dat uit jezelf, mits je nog wat langer van het leven wil genieten dan vandaag. Zag vanochtend op de nieuwszender beelden van de auto.
Oei...
 

Ad Verschoor

Donateur
Trein botst op vrachtwagen: acht gewonden

PRAAG - Een vrachtwagen van het Tsjechische transportbedrijf Vijator kwam vrijdagochtend in de buurt van Praag stil te staan op een beveiligde spoorwegovergang. Bij het ongeval raakten acht mensen gewond waaronder één kind. De vrachtwagenchauffeur raakte, voor zover bekend, niet gewond. De vrachtwagen stond stil tussen de slagbomen. Volgens een ooggetuige was de vrachtwagenchauffeur eerst gestopt voor een trein. Toen deze voorbij was gingen de slagbomen omhoog maar de lichten bleven knipperen. De vrachtwagenchauffeur begon te rijden toen de slagbomen opnieuw dicht gingen. Kort daarop arriveerde een tweede trein.

Volgens ooggetuigen kon de chauffeur nog net op tijd zijn vrachtwagen verlaten voordat de trein met volle vaart de vrachtwagen raakte.

De politie laat weten dat de vrachtwagenchauffeur volgens hun informatie de licht- en gelouidssignalen negeerde en daardoor vast kwam te zitten op de overgang.

Bron: transport-online.nl
 

kuurgast

Donateur
Oeps! Vrachtwagen rijdt zich helemaal klem op Merwedestraat.

Een Tsjechische vrachtwagenchauffeur heeft maandagmiddag zijn vrachtwagen klemgereden op de Merwedestraat in Dordrecht. De Tsjech heeft bij de actie een geparkeerde auto in de Alblasstraat geraakt.
Bron ad.nl met filmpje.
 

Pelhřimov

Donateur
Ik woon er vlak bij. Hij is van de doorgaande weg een woonwijkje ingereden en reed zich daardoor klem bij de voetgangersoversteekplaats bij de supermarkt.
Als hij de volgende eenrichtingsstraat ingereden was, dan was er niets aan de hand geweest en was hij weer gewoon op de doorgaande weg uitgekomen :D
 
Dat is nou nét het verschil, als je er dichtbij woont is het makkelijk te verklaren hoe te rijden, de transporteur had ook een chauffeur bij U uit de buurt kunnen nemen, maar dat was hem te duur, liever iemand uit Tsjechië, goedkoper, en laten zich makkelijker onder druk zetten, vandaar dit soort ongelukken.
 

Pelhřimov

Donateur
Dat is nou nét het verschil, als je er dichtbij woont is het makkelijk te verklaren hoe te rijden, de transporteur had ook een chauffeur bij U uit de buurt kunnen nemen, maar dat was hem te duur, liever iemand uit Tsjechië, goedkoper, en laten zich makkelijker onder druk zetten, vandaar dit soort ongelukken.

@Pantage Bohémien: ja ik woon er dicht in de buurt, maar ik kom bovendien ook nog uit een grote transport-familie! Bovendien heb ik zelf aardig wat vrachtwagen-kilometers gereden en meegereden.
Want mijn opa heeft vlak na de oorlog een eigen internationaal transportbedrijf opgestart waar zowel mijn moeder als vader er chauffeur waren. Ook was ik meer dan 20 jaar getrouwd met een internationaal chauffeur. En zelf heb ik ook mijn vrachtwagenrijbewijs en diverse chauffeursdiploma's. Maar op mijn chauffeursopleiding heb ik ook geleerd om eerst goed te kijken voordat je zo'n straat in zou gaan rijden.

upload_2019-10-21_9-10-39.png

Het transportbedrijf geeft op hun website aan dat ze dé specialist zijn voor volumetransporten, dus rijden met alleen maar lange vrachtwagen-combinaties.
Maar deze chauffeur heeft meerdere inschattingsfouten gemaakt. Hij had al voordat hij dit woonwijkje inreed kunnen zien dat de weg niet zo geschikt is om verder te rijden met zijn te lange vrachtwagencombinatie.

upload_2019-10-21_7-54-41.png
Na een brede doorgaande weg is hij afgeslagen naar een al erg smal ogende weg met overal geparkeerde auto's en paaltjes en grote bomen. Daar heeft hij het bord dat er auto's met maximaal 12,5 meter lengte de wijk in mogen genegeerd. Zijn wagen was echter zeker langer dan 15,5 meter.

upload_2019-10-21_7-36-6.png
Deze chauffeur echter had daarna ook nog kunnen zien dat hij hier een woonerf in reed met aan beide kanten nog meer geparkeerde auto's met ook nog een kromming in de straat.

upload_2019-10-21_7-52-48.png
Bovendien is dit straatje erg kort dus hij had ook voordat hij er in reed makkelijk tot het einde kunnen lopen om de uitrij-situatie te bekijken en dan had hij kunnen zien dat hij zich klem ging rijden op het fietspad en de voetgangersoversteekplaats met verkeerslichten.

Er is in dit woonwijkje geen enkel bedrijf dus ik verwacht niet echt dat hij hier een vracht zou moeten brengen of halen.
Ook snap ik het laatste deel van uw reactie niet echt dat "de transporteur ook een chauffeur bij U uit de buurt had kunnen nemen, maar dat was hem te duur, liever iemand uit Tsjechië, goedkoper...."
 
Goed, U heeft werk gemaakt van deze reactie, wat ik waardeer, dat maakt deze site waard om te lezen.
Kennelijk bent u goed ingevoerd in de wereld v h transport, voor mij is die wereld ook niet helemaal onbekend, tot voor twintig jr had ik zelf een transport bedrijf[je] wat ik van de hand gedaan heb, en dank zij deze opbrengst kan ik hier in Tsjechië een bescheiden maar onafhankelijk leven leven.
Een punt waarin ik U gelijk geef, de Chauffeur had moeten uitzoeken waar het afleveradres ligt, met navi en op google kan men zien hoe de straat er ter plaatse uitziet, in mijn tijd hadden wij die mogelijkheden nog niet.
Later heb ik bij verschillende bedrijven/fabrieken gewerkt, en geschrokken hoe er over chauffeurs wordt gesproken, en helemaal als ze uit Oost- Europa komen. wat mij ook opgevallen is, dat er in fabrieken vele fouten worden worden gemaakt, maar dat blijft binnen de muren, een chauffeur werkt onder de ogen van veel toeschouwers, die vaak snel een mening klaar hebben, bij deze man uit Tsjechië "plotselinge aanval van domheid" was het een Pool geweest "zal wel dronken zijn".
Aan dit soort vooroordelen doe ik niet mee, de chauffeur wordt het werk steeds moeilijker gemaakt, niet alleen door ruimtegebrek, maar ook door drempels, betonblokken in de bochten, wegversmallingen, en wat er nog meer allemaal bedacht wordt, terwijl er wel winkels/bedrijven liggen die bevoorraad moeten worden.
Wat we in mijn tijd ook niet mee van doen hadden is; chauffeurs uit Oost-Europa, en als ik zie hoe die in de transportwereld behandeld worden, als zigeuners, weken kamperen op parkeerplaatsen, weken/maanden van huis, kinderen groeien op zonder papa, feestdagen die niet toegekend worden, in de avond op zoek naar een slaapplaats, een ongezonde werkplek, wat op latere leeftijd gezondheidsproblemen doet toenemen, daarom zal ik deze mensen niet snel afvallen als er een keer iets mis gaat.
 

Ad Verschoor

Donateur

Vandaag vond in Brno een merkwaardig ongeval plaats, waarbij een auto door rood licht reed. Het gevolg was dat hij klem werd gereden tussen twee trams. Het kostte de brandweer moeite de man uit zijn auto te halen, maar gelukkig kwam hij er zonder noemenswaardig letsel vanaf.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstkarper veroorzaakt verkeersongeval

Een op hol geslagen kerstkarper heeft een ernstig verkeersongeluk veroorzaakt in het noorden van Tsjechië. Een automobiliste had de levende vis in een klein plastic kuipje op de passagiersstoel vervoerd en alleen vastgezet met een plastic zakje erover heen.


8e357b0c-2675-11ea-9643-0217670beecd.jpg


De vis bewoog zo heftig tijdens de rit dat het uiteindelijk met een zwaai in de schoot belandde van de 62-jarige bestuurster, meldden persbureau CTK en andere Tsjechische media. Dit maakte de vrouw op haar beurt zo bang dat ze de controle over haar voertuig verloor en tegen een betonnen mast van de straatverlichting in het kleine stadje Ceska Lipa botste. Ze werd ernstig gewond in een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet in levensgevaar, zei een woordvoerster van de politie.

Bron: telegraaf.nl
 
Treinen botsen frontaal in Tsjechië: verschillende doden en gewonden

Bij een frontale botsing tussen twee personentreinen in Tsjechië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens lokale media zijn zeker drie slachtoffers gestorven. Er vielen ook ruim dertig gewonden, enkelen onder hen zijn er erg aan toe.

763


Het ongeluk gebeurde in de buurt van Pernink bij de stad Karlovy Vary, niet ver van de Oost-Duitse grens.

https://www.hln.be/nieuws/buitenlan...hie-verschillende-doden-en-gewonden~a633f35f/
 

kuurgast

Donateur
Passagierstreinen frontaal in botsing in regio Karlovy Vary, twee doden

Twee passagierstreinen kwamen in botsing in de buurt van Pernink in de regio Karlovy Vary. Bij het ongeval zijn ten minste twee mensen omgekomen, negen mensen hebben matige tot ernstige verwondingen opgelopen.

De treinen, waarvan er een van Karlovy Vary naar Johanngeorgenstadt in Duitsland reed, de andere in tegengestelde richting, kwamen in bosrijk, oneffen terrein in de buurt van de stad Pernink in botsing, wat het reddingswerk bemoeilijkte. De Tsjechische reddingsteams werden ook ondersteund door collega's van Chemnitz.

Ten tijde van de botsing zaten ongeveer 30 mensen in de treinen, inclusief het treinpersoneel. 13 passagiers zijn lichtgewond, in totaal zijn 24 gewonden behandeld door reddingswerkers.
De ernstigste gewonden werden overgevlogen naar ziekenhuizen in Pilsen, Ústí nad Labem en Zwickau, Duitsland, en kleine gevallen kwamen terecht in ziekenhuizen in Karlovy Vary en Sokolov.

Beide machinisten zijn gewond geraakt. Een van hen werd door de politie aangehouden. Voorlopige rapporten suggereren dat menselijke fouten mogelijk de schuld zijn.

Volgens het hoofd van de spoorwegadministratie, Jiří Svoboda, heeft de lijn het laagste beveiligingsniveau. 'Zo'n track heeft geen beveiligingstechnologie, alles is gebaseerd op de menselijke factor - met name communicatie tussen de dispatcher en de machinist. Hij heeft altijd een meldplicht over waar hij is en, zo ja, of hij kan vertrekken ', legt hij uit.

Volgens České dráhy, die transportdiensten op de lijn exploiteert, zouden de treinen volgens het tijdschema het station van Pernink oversteken.

Bronnen irozhlas.cz + english.radio.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Dode en tientallen gewonden bij treinongeluk nabij Praag

CESKY BROD (ANP) - Bij een aanrijding tussen een passagierstrein en een goederentrein in Tsjechië is één persoon omgekomen en zijn tientallen gewonden gevallen. Twee personen zijn zwaargewond en acht personen zijn meer dan lichtgewond, meldde verkeersminister Karel Havlicek tegen de zender CT.

In totaal zijn 35 slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht, zei de woordvoerder van de reddingsdiensten. De meesten hebben kneuzingen of breuken opgelopen.

De dode is volgens mediaberichten een van de machinisten, die ingeklemd was geraakt in zijn locomotief. Hij kon niet direct bevrijd worden. De aanrijding tussen de passagierstrein en de posttrein vond plaats bij Cesky Brod, op zo'n 30 kilometer ten oosten van de hoofdstad Praag. In de passagierstrein zouden ongeveer 200 reizigers hebben gezeten.

De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de aanrijding. Mogelijk heeft een van de treinen een stopsein gemist. Volgens de verkeersminister waren er geen tekenen van een technisch mankement.

Bij een frontale botsing tussen twee passagierstreinen in Tsjechië kwamen vorige week twee mensen om het leven, een Tsjech en een Duitser.

Bron: ANP
 

kuurgast

Donateur
Dode en tientallen gewonden bij treinongeluk nabij Praag
Het traject waar hij drie jaar geleden een treinongeluk voorkwam, werd hem fataal.

De machinist is het enige slachtoffer van de aanrijding van dinsdagavond, waarbij 35 passagiers gewond zijn geraakt, waarvan vier ernstig.
Meer dan 100 passagiers zaten in de CityElefant-trein die om 21:00 uur Praag verliet.
Het enige slachtoffer van het ongeval van dinsdag op de spoorlijn van Úval naar Český Brod is de 40jarige machinist van de reizigerstrein.
De machinist had tien jaar ervaring met České dráhy en werkte zes jaar lang op soortgelijke lijnen als die in de regio Kolín. Volgens het hoofd van de Tsjechische Spoorwegen, Václav Nebeský, was hij dinsdagavond niet overwerkt en keerde hij vorige week terug van vakantie.
Het traject waar hij drie jaar geleden een treinongeluk voorkwam, werd hem fataal.
"We kunnen bevestigen dat hij de machinist was die in juni 2017 met zijn acties en aandachtige dienstverlening een treinbotsing in Český Brod en grote materiële schade en mogelijke schade aan de gezondheid van passagiers voorkwam", schreef een woordvoerster van ČD Novotná. Daarvoor ontving hij toen een onderscheiding van het management van de Tsjechische Spoorwegen.

Er zijn de afgelopen week verschillende ongevallen op de spoorwegen geweest. Het meest tragisch was de botsing van twee treinen in Karlovy Vary bij Pernink, waarbij twee doden vielen en nog eens 24 gewond raakten. Een ander ongeluk gebeurde vrijdag op de lijn tussen Praag en Kolín. In de buurt van Praag Běchovice, een trein zonder passagiers crashte in een wachtende sneltrein, niemand raakte gewond.
Een passagierstrein ontspoorde vanavond 15 juli in de regio Chrudim bij de ingang van het station van Medlešice. Volgens de woordvoerder van de Spoorweginspectie, Martin Drápal, raakte niemand gewond. Volgens de woordvoerder van de regionale politie, Markéta Janovská, reden slechts twee passagiers in de trein.
Het treinbeveiligingssysteem ETCS zou veel ongevallen voorkomen. Het probleem is dat Tsjechië met zijn introductie hiervan ver achterloopt en het te duur wordt voor de regionale trajecten.
Bronnen oa irozhlas.cz + news.expats.cz + deutsch.radio.cz.
 
Minstens 20 gewonden bij treinongeval in Tsjechië

In Tsjechië zijn woensdag twintig mensen gewond geraakt nadat een trein in aanrijding kwam met een technisch voertuig. Dat heeft een woordvoerder van de hulpdiensten gezegd. Vier zwaargewonden werden met een helikopter overgebracht naar ziekenhuizen in Pilsen en Praag. De andere slachtoffers krijgen verzorging toegediend in ziekenhuizen in de buurt.


Het ongeval deed zich voor in Kdyne, in het district Domazlice, niet ver van de Duitse grens. Volgens de eerste bevindingen zou de bestuurder van het meetvoertuig mogelijk een stopsignaal hebben genegeerd, meldt de Tsjechische spoorinfrastructuurbeheerder SZCZ.

Meetvoertuigen worden ingezet om schade aan de sporen vast te stellen. Tsjechië heeft één van de dichtste spoorwegnetten van Europa, maar de technologie wordt op veel plaatsen als achterhaald beschouwd. De Tsjechische minister van Verkeer Karel Havlicek beloofde onlangs na een reeks ongevallen dat er fors zou worden geïnvesteerd in de veiligheid op het spoor.

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/minstens-20-gewonden-bij-treinongeval-in-tsjechie~ab087961/

 
Trein botst op auto, twee doden

Bij de spoorwegovergang in Zaječice in de regio Chrudim botste 's middags een trein tegen een auto en kwamen de bestuurder en bijrijder om het leven. Het verkeer op de baan wordt onderbroken. Vertegenwoordigers van de politie en de Spoorweginspectie vertelden het aan ČTK.

Het ongeval gebeurde om 14.20 uur op een overweg, die drempelvrij is en beveiligd met verkeerslichten. De sneltrein ging van Pardubice naar Hlinsko, hij kwam bij de kruising in botsing met een auto, vertelde de woordvoerder van de Spoorweginspectie, Martin Drápal, aan ČTK.

Een negenendertigjarige man en een tweeënveertigjarige vrouw reisden in de Škoda Octavia. Beiden bezweken aan hun verwondingen, zei politiewoordvoerster Markéta Janovská. De trein sleepte de auto enkele tientallen tot honderden meters voordat hij stopte, voegde woordvoerster van de brandweerman Vendula Horáková eraan toe.

"Helaas, ondanks alle inspanningen, slaagde de bemanning van de auto er niet in om de essentiële vitale functies te herstellen en stierven beide mensen", zei reddingswoordvoerder Aleš Malý.

bron: forum24.cz
 
Over deze kleine overgang kwam/kom ik ook vaak. Mijn vriendin en haar familie wonen er vlak bij. Het is ook niet de eerste keer daar, gezien het monumentje dat er staat. Zonet met mijn vriendin gebeld, maar ze kende de slachtoffers niet, maar volgens haar is het daar zo'n 3 keer per jaar raak. Tijd voor een beter beveiligde overgang.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan