Verborgen gebreken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo

Kan iemand mij vertellen of er in Tsjechie ook zoiets bestaat als in nederland dat als er verborgen gebreken voor de dag komen, dat je dan de kosten kan verhalen op de verkoper?

En kan iemand mij een vertaling in het Tsjechies geven van "verborgen gebreken" ?

Bij voorbaat dank Lipova
 

pepo

† In Memoriam
Ja, is geborgd in Občanský zákoník (Burgelijk Wetboek), niet anders, dan in NL.

verborgen gebrek = skrytá závada (gebrek)
of
verborgen gebrek = skrytý nedostatek (onvolkomenheid, mankement)

Ook in CZ beter voorkomen, dan genezen
 
Hallo

Hartelijk dank voor de reactie. We hadden dit ook beter voorkomen maar als de balken tussen de vloeren zo rot zijn, daar kom je dus pas achter als alle lagen planken weg gehaald zijn.

Dus nu eens kijken of we iets kunnen verhalen op de verkoper.

Groetjes lipova
 
hallo

daar zijn we dus ook bang voor dat we dat ook niet kunnen bewijzen.
het kontrakt word op dit moment doorgenomen door onze kennis.
en als we met een advocaat verhaal moeten gaan halen dan vraag ik me wel af wat het ons dan nog op kan leveren behalve een hoop trammelant.
groetjes hetty (lipova)
 
daar zijn we dus ook bang voor dat we dat ook niet kunnen bewijzen.
het kontrakt word op dit moment doorgenomen door onze kennis.
en als we met een advocaat verhaal moeten gaan halen dan vraag ik me wel af wat het ons dan nog op kan leveren behalve een hoop trammelant.
Op zich zijn rotte balken bij aankoop redelijk goed te onderscheiden. Elke bouwkundige zal rotte balken herkennen.

Wat wij gedaan hebben.. (en daar hebben jullie nu niks aan, maar misschien de anderen wel).

We hebben in het koopcontract laten vastleggen dat het huis geen andere mankementen heeft dan degene die we hebben geconstateerd. De verkoper heeft dat ondertekend.. mochten er toch problemen zijn dan sta je behoorlijk sterker.
 
Deze rotte balken waren dus niet te zien,
er zaten drie lagen planken op met tussenruimte en aan de onderkant plafond, dus niet te zien. We dachten toen de eerste laag planken eraf was dat het mee viel maar bleek dus niet zo te zijn.
Jammer maar helaas.
groetjes Hetty
 

Esthertje

Geroyeerd Lid
Als je al wat tegen de verkoper zou kunnen doen, moet je denk ik ook een portie geduld hebben. Je zult hem dan voor de rechter moeten zien te krijgen, dat kan wel 5 jaar duren, dit soort 'grappen'.
 
daar was ik al bang voor maar altijd even rondluisteren niet geschoten altijd mis
fotos genoeg er van dus bewijs zat
we gaan nu maar gewoon beginnen met het oplappen ervan
en dan hopelijk komt er een keer wat schot in de zaak
niet letterlijk hoop ik :D

groetjes hetty
 

Vodnik

† In Memoriam
Hi Lipova,
Ik zit met hetzelfde probleem, verborgen gebrek. In het koopcontract is echter een gemmeen zinnetje opgenomen dat er opneer komt dat ik koop !as it is! Ik heb echter een heel goede rechtsbijstandverzekering (DAS Tsjechie) en die heeft nu de zaak in behandeling. in ons geval is overigens wel aan te tonen dat het verborgen gebrek weggemoffeld was door de vorige eigenaar door gedeeltelijk een nieuwe vloer te leggen. Als je me een PM stuurt zal ik je van de details op de hoogte brengen.

Het probleem wat wij hebben heet drevomorka ofwel huiszwam. In duitsland gaat een huis ervoor in carantaine wat wel aangeeft hoe ernstig het is, verwijderd hout moet onmiddelijk verbrand worden!
als er mensen die er ervaring mee hebben dit te bestriijden hoor ik het graag!

P.
 
Als je al wat tegen de verkoper zou kunnen doen, moet je denk ik ook een portie geduld hebben. Je zult hem dan voor de rechter moeten zien te krijgen, dat kan wel 5 jaar duren, dit soort 'grappen'.
Wij hebben ook nogal wat verborgen gebreken gekregen bij de koop,de taalbarriere is al een vreselijk groot probleem plus inderdaad de jaren van je leven wat dit vaak gaat kosten...hebben het maar zelf laten repareren zonder verder gezeur...gelukkig was het voor ons nog te betalen.
 
Het bestrijden van zwammen, torren, houtworm deden ze vroeger op een effectieve manier: in de petroleum zetten.
Het stinkt dan wel een tijdje, maar het reultaat was goed.
Tegenwoordig mag dat niet meer.
Zoals zoveel.

Als het spul niet te veel aanwezig is, zijn er voldoende middelen te koop.
Je moet wel weten waardoor het hout is aangetast.
Vaak komt er houtrot, zwammen dus, door ondeskundig isoleren.
Hout wordt afgesloten, wordt door het isoleren vochtig en de zwam denkt: zo, dat is prettig en weg is uw kapspant.

Bij vervanging van het hout moet je er wel op letten dat ergens anders het hout niet is aangetast, anders heb je na een aantal jaren weer het probleem.

In Nederland zijn er voldoende specialisten, hoe het in Tsjechie er voor staat weet ik niet.

Succes en hout er de moed in.
 
Het probleem wat wij hebben heet drevomorka ofwel huiszwam. In duitsland gaat een huis ervoor in carentaine wat wel aangeeft hoe ernstig het is, verwijderd hout moet onmiddellijk verbrand worden!
als er mensen die er ervaring mee hebben dit te bestrijden hoor ik het graag!
Wij hebben dat ook in onze vloer gehad, is gedeeltelijk weggehaald met een stinkend goedje bespoten en "hydrokorrels" in de kruipruimte laten gooien. De meningen waren destijds zéér verdeeld, de "specialisten" hadden het over een drama, timmermannen die al bijna met pensioen waren, dus genoeg ervaring, vertelden dat het wel mee viel. Ik heb jarenlang in angst geleefd dat we door de vloer zouden zakken...
Toen we het huis verkochten was ik gespannen, zou het teruggekomen zijn,:D niet,:D maar bij de buren wel, en die hadden destijds geen zwam! Laat je niet gek maken en zorg ervoor dat alle houten vloeren goed kunnen ademen, gooi de kruipruimte niet vol (was bij ons het geval) en gebruik geen folie onder de dekvloer.
 
Hoi allemaal.
wij hebben een huis gekocht afgelopen oktober 2012. nu blijkt dat er een plafond in de gang naar beneden is gestort doordat de balken rot waren maar ook omdat mogelijk de vorige eigenaar puin tussen het plafond hebt gelegd om er van af te zijn, dus zeer zware stenen.

hebben wij rechten om dit te verhalen?
 
Hallo Charrel
Het is niet zeker dat het puin is wat de vorige eigenaar daar gestort zou hebben, maar een soort van geluidsisolatie door stenen. Wij hebben dat hier in ons huis ook aangetroffen. Over de hele lengte van het plafond lagen een soort van metselstenen met kalk ertussen. Dat gebruikten ze voor geluidsisolatie schijnbaar.
 
rechten om te verhalen of je die hebt maakt niet uit want als dat je insteek word zal het je meer kosten dan opleveren (ik bedoel dus als je ruzie/konflikt zoekt en advocaat en dergelijke gaat inschakelen).

Ik zou het gewoon melden bij de verkoper wat er gebeurd is en of je het samen kan oplossen. Veelal levert dat de minste stress en ellende op en is de verkoper vaak best bereid zijn handen uit de mouwen te steken cq te helpen het probleem op te lossen.
 
Hoi Cert.

dank je voor je antwoord.

Je hebt helemaal gelijk. het blijkt dat er een verlaagd plafond in de gang zit waar idd veel puin tussen gelegen is voor isolatie. de balken van het huis zelf zijn in orde gelukkig, anders had ik een super probleem. maar de balken waar het puin op lag waren verrot en het verlaagd plafond zat daaronder. dus aardig wat vloer lagen. we verhuren het huis vanaf eind juli en het gastenverblijf moet klaar en nu komt ook nog de gang erbij. pfffffff ze gaan met 5 man aan de slag om dit in een ruime 2 weken klaar te krijgen.
 

Vodnik

† In Memoriam
..................... maar een soort van geluidsisolatie door stenen. Wij hebben dat hier in ons huis ook aangetroffen. ...................
In oude huizen (ons huis is van 1813) werd geïsoleerd door een mengsel van leem en stro. Zo'n isolatielaag kan wel 10 - 15 cm dik zijn. Een ramp om te verwijderen omdat het verschrikkelijk stoft.

Verborgen gebreken moeten gemeld worden binnen 6 maanden (dat was althans 6 jaar geleden nog de norm). Toch hebben wij verborgen gebreken nog na twee jaar kunnen verhalen omdat aantoonbaar en bewijsbaar was dat de verkoper van het probleem wist en heeft geprobeerd dat te verdoezelen.
 
Bovenaan