Veenendaal - Olomouc

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
9b32ab6c-02ac-4721-bd76-7ffea48a1131.jpg

De deelnemers aan de halve marathon, links Remy Ravenhorst, burgemeester Zbanek en Evert Dirksen (rechts), tijdens de ontmoeting met de burgemeester. (Foto: Stedenband)

Veenendalers lopen Halve Marathon in Olomouc

Op 15 juni vond de jaarlijkse Mattoni Halve Marathon plaats in Olomouc. Vanuit Veenendaal name Evert Dirksen en Remy Ravenhorst hieraan deel.

Veenendaal - Via een vlucht vanaf Düsseldorf naar Praag en te auto naar Olomouc kwamen de atleten in de middag aan in Olomouc. Al direct na aankomst in Olomouc werden de loopschoenen aangetrokken voor een rondje, vooral om te wennen aan de hoge temperatuur. Hierna was het tijd om de andere atleten van de stedenbanden van Olomouc te ontmoeten, gevolgd door een welkom van burgemeester Zbanek en een pizzamaaltijd. Het weekend stond verder in het teken van hartelijke ontmoetingen en rondleidingen door de oude binnenstad met prachtige gebouwen. Zaterdagavond om 19.00 uur stond de Mattoni Halve Marathon op het programma: maar liefst 30 tot 35 graden en benauwd, dus zware loopomstandigheden. Er werd zelfs een 'High Risk' signaal afgegeven, en kwam er 30 minuten bij de tijd op om te finishen en werd iedereen gewaarschuwd veel water te drinken. De halve marathon werd uitgelopen, maar niet in de gewenste tijden (Evert 1.24 en Remy 1.38).

Zondag was de laatste dag met de groep. In een restaurant op een heuvel net buiten de stad gebracht werd heerlijk gegeten en een afscheidsdrankje genuttigd.

Evert Dirksen: “ Het was een mooi weekend in Olomouc, met een perfect georganiseerde marathon. Ook heel leuk om zoveel lopers uit andere landen te ontmoeten en leren kennen. Verder is Olomouc een prachtige stad met veel mooie, historische gebouwen, een bezoek waard!”

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 26 jaar. In april 2018 werd het 25-jarig jubileum feestelijk gevierd in Veenendaal. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag. Neemt u contact op via info@veenendaal-olomouc.eu.

Bron: rijnpost.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Olomouc en Veenendaal 30 jaar partnersteden

Triatleten uit Olomouc in Tsjechië namen in 2017 deel aan de Triathlon Veenendaal. Olomouc en Veenendaal zijn al 30 jaar partnersteden. Dit jaar wordt dat jubileum gevierd in Tsjechië.

Triatleten uit Olomouc in Tsjechië namen in 2017 deel aan de Triathlon Veenendaal. Olomouc en Veenendaal zijn al 30 jaar partnersteden. Dit jaar wordt dat jubileum gevierd in Tsjechië.

Veenendaal viert jubileum van band met Tsjechische stad Olomouc​

Veenendaal viert dit jaar de dertigste verjaardag van haar stedenband met de Tsjechische plaats Olomouc. De viering van het jubileum vindt medio september plaats in de zusterstad, op zo’n 1000 kilometer afstand van Veenendaal.
 

Ad Verschoor

Donateur
Afbeelding

Collectie Robert Kaderka

Atleten uit partnerstad Olomouc aan start Veense triatlon: ‘1000 kilometer in de auto naar Veenendaal’​

wo 23 aug., 08:00 Triatlon

VEENENDAAL 2023 is een feestelijk jaar. Dat geldt voor zowel de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal, als voor de stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. De triatlon wordt dit jaar voor de 40e keer gehouden en de stichting Stedenband viert dat er al 30 jaar een vriendschappelijk contact is met de Tsjechische stad Olomouc.

door Lilian Steensma
In 1993, een aantal jaren na de val van de Berlijnse Muur, ging de gemeente Veenendaal een stedenband aan met de Tsjechische stad Olomouc. De insteek was destijds dat jonge democratieën wel wat ondersteuning verdienden. De steden wisselden de afgelopen drie decennia de nodige ervaring en kennis uit en daaruit vloeiden veel mooie ontmoetingen voort. Ook op sportief gebied zijn er al sinds lange tijd contacten. Aan de triatlon die aanstaande zaterdag wordt gehouden, doen opnieuw drie atleten uit Olomouc mee. Eén van hen: Robert Kaděrka.

SKIËN​

Robert vertelt met een lach: ,,Ik kon nog maar net lopen toen ik voor het eerst op de ski’s stond. Destijds trainden we in de zomer voor het skiseizoen door te fietsen en hard te lopen. Ik genoot daarvan! Sporten is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Afgelopen zaterdag liep ik nog 22,5 km in de heuvelachtige omgeving van Olomouc. Een zware, maar mooie tocht. Volgende week stap ik met twee vrienden in de auto om de 1000 km naar Veenendaal af te leggen”, vertelde hij vorige week.

FIETSPADEN​

Robert is wegenbouwkundig ingenieur van beroep. Hij is dagelijks bezig met het monitoren en verbeteren van het wegennet in Tsjechië. Niet zo vreemd dat hij onder de indruk is van de Veense fietspaden. Robert: ,,Ik hoop daar tijdens mijn bezoek wat meer over te weten te komen. Onze bijzondere stedenband is ideaal voor het uitwisselen van kennis en ervaring, ook op dit vlak.”

KENTEKEN​

Dat de stedenband veel Veenendalers wel wat zegt, ontdekte Robert toen hij een paar weken geleden met zijn gezin in Italië op vakantie was. ,,We kampeerden aan het Gardameer en tegenover ons stond een gezin uit Veenendaal”, vertelt hij. ,,Ze zagen op onze kentekenplaat dat wij uit Olomouc komen en er was daardoor direct een klik, mooi is dat! De stichting Stedenband doet haar werk blijkbaar goed. Het was een bijzondere ontmoeting. Een van de gezinsleden deed al meerdere keren mee aan de triatlon. Leuk!”

WARM WELKOM​

Om het jubileum te vieren, brengt een delegatie uit Veenendaal in september een bezoek aan Olomouc. Het doel: bestaande relaties versterken en nieuwe contacten leggen. ,,Jammer dat ik daarbij niet aanwezig kan zijn”, zegt Robert die dat weekend voor een sportevenement in Helsinki is. ,,Maar ik weet zeker dat jullie in Olomouc warm zullen worden ontvangen! Ik ontmoet je graag deze week, tijdens de triatlon in Veenendaal!”
De triatlon van Veenendaal is komende zaterdag 26 augustus op en om sportpark De Groene Velden en de Surfvijver. Meer informatie op www.triathlonveenendaal.nl Lees meer over de stedenband op www.veenendaal-olomouc.eu

Bron: regiosportveenendaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
30 jaar stedenband Veenendaal-Olomouc

VEENENDAAL - De stedenband tussen Veenendaal en Olomouc bestaat dit jaar maar liefst 30 jaar en daarom bezoekt een delegatie bestaande uit leden van het college en gemeenteraad, vertegenwoordigers vanuit het culturele veld en bedrijfsleven in september Olomouc in Tsjechië. De viering van het 30-jarig jubileum vindt in Olomouc plaats. In 2018 werd het 25-jarig jubileum nog in Veenendaal gevierd en was er een delegatie vanuit de gemeente Olomouc op bezoek.


7b116c41-3e22-3f24-9d84-00adee249967.jpg

Plein in Olomouc (foto: Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc)

In 1993 besloot de gemeenteraad van Veenendaal officieel een stedenband aan te gaan met de Tsjechische stad Olomouc. Een belangrijk argument was toen dat de jonge democratieën in Oost-Europa, die ontstonden na de val van het IJzeren Gordijn ondersteuning verdienden. Uitwisseling van kennis, persoonlijke contacten en zo mogelijk een economische samenwerking waren uitgangspunt. In 2013 is het Platform Stedenband omgevormd naar een stichting in verband met het wegvallen van de gemeentelijke subsidie. De activiteiten worden door de Stichting Stedenband voortgezet en de vriendschap tussen de gemeenten Veenendaal en Olomouc bleef hiermee in tact.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat dit jaar inmiddels 30 jaar. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Zo lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, treffen de brandweerkorpsen elkaar regelmatig, nemen er jaarlijks 2 inwoners van Veenendaal deel aan de halve marathon in Olomouc en bezoekt een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Triathlon Veenendaal. Ook zijn er diverse contacten en uitwisselingen op cultureel gebied.

Voorzitter Jos Schilte van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc: "Het is mooi om te zien dat er zo’n mooie vertegenwoordig vanuit Veenendaal Olomouc bezoekt in het kader van het 30-jarig jubileum. Hoewel de subsidie al diverse jaren vervallen is, is het fijn om te zien dat het gemeentebestuur van Veenendaal veel waarde hecht aan de stedenband met Olomouc. Ook is het heel positief dat er in oktober een expositie in Olomouc is van zowel portretten van kunstenaar Martijn Versteeg en #ikbenookveenendaal van creatiefnemer Sanne Heyman. We zien uit naar het bezoek en hopen op veel waardevolle momenten en contacten in Olomouc!"

Als u belangstelling heeft voor een uitwisseling of contacten in Olomouc neem dan een kijkje op de website van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc.
Bron: Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc
 

kuurgast

Donateur
nl ambassadeur olomouc.PNG
Op het bankje v.l.n.r. ambassadeur Daan Huisinga, burgemeester Mirek Zbánek en burgemeester Gert-Jan Kats.

Veenendaalse delegatie in Olomouc voor viering dertig jaar stedenband: ‘We kunnen veel van de Tsjechen leren’.

Olomouc en Veenendaal vierden afgelopen weekend dat er al dertig jaar een vriendschapsband bestaat tussen de steden. Een delegatie van zo’n 25 Veenendalers legde de reis van 1000 kilometer af om in de zonovergoten Tsjechische stad het jubileum feestelijk te bezegelen.

Jos Schilte, voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc, kijkt met warme gevoelens terug op het bezoek. Hij legt uit: ,,Na de val van de muur ontstonden zusterbanden tussen steden in Nederland en het voormalig Oostblok. De jonge democratieën konden wel wat steun gebruiken, was de insteek. Een band tussen studentensteden Olomouc en Leiden leek logisch, maar door omstandigheden ging dat niet door. In 1993 sloot Olomouc vriendschap met Veenendaal.”

De delegatie, onder wie burgemeester Gert-Jan Kats en de wethouders Engbert Stroobosscher en Dylan Lochtenberg, werd vrijdagavond ontvangen door Mirek Zbánek, de burgemeester van Olomouc en Daan Huisinga, ambassadeur van Nederland in Tsjechië. Dat gaf het bezoek een passend officieel tintje. Zaterdagochtend stapte het gezelschap op de fiets om in de botanische tuin van Olomouc een kastanjeboom te planten. Het bijzondere houten bankje dat de Tsjechen Veenendaal daarbij cadeau deden, zal een plekje krijgen naast het gemeentehuis van Veenendaal. ’s Middags was er een stadswandeling en een bezoek aan de kunstschool voor kinderen. Schilte: ,,Op het gebied van kunst en cultuur kunnen we veel van de Tsjechen leren!”

Aan de universiteit van Olomouc wordt Nederlands gedoceerd en sinds 2010 liepen al heel wat Tsjechen stage in Veenendaal. Er waren de afgelopen decennia uitwisselingen tussen instellingen en bedrijven en na een grote overstroming in Tsjechië – Olomouc stond deels onder water – werden veel hulpgoederen vanuit Veenendaal naar Olomouc gebracht. Die contacten leidden onder meer tot de realisatie van een educatief ecologisch centrum aan de rand van de stad.

Het plein in het hart van Olomouc, met aan de ene kant het stadhuis en aan de andere kant de monumentale Holy Trinity zuil, vormde zaterdag het decor voor een gezellige Hollandse markt. Er klonk Nederlandse muziek en inwoners proefden kaas en stroopwafels. Wie wilde kon aanschuiven bij de Veenendaalse kunstenaar Martijn Versteeg voor een tekenworkshop. Op zaterdagavond werden tijdens een officiële bijeenkomst cadeaus en woorden van waardering uitgewisseld. Speciale dank van de ambassade was er voor Jos Schilte en Ali Groebe die zich al dertig jaar inzetten voor de stedenband.

Jos Schilte besluit: ,,We zijn blij dat er raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders bij het bezoek aanwezig waren. Zij hebben de bijzondere band met Olomouc aan den lijve kunnen ervaren. Als stichting kijken we uit naar de voortzetting van onze waardevolle vriendschap!”
Bron derijnpost.nl.
Zie meer op facebook.com/stedenbandveenendaalolomouc.
 
Bovenaan