Veenendaal - Olomouc

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kortom, het was een interessante en leerzame middag! :lache:
Gelukkig moest ik toch nog ff naar het dorp en zit er tegenover de bieb een lekkere ijssalon ;)

Jaar later....

Triatleten uit Olomouc nemen deel aan Triathlon Veenendaal.

29-08-2016. Afgelopen zaterdag 27 augustus namen uit Olomouc drie triatleten deel aan de 34e Triathlon Veenendaal. Ze kozen voor deelname aan de Olympische afstand (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen). Aan de vooravond van de wedstrijd vond een Meet & Greet met Rob Barel plaats, meervoudig Europees kampioen triatlon. Zondag was er nog een gezamenlijke kanotocht van Rhenen naar Veenendaal met drie stagiaires uit Olomouc die op dit moment stage lopen bij instellingen in Veenendaal. De triatleten waren erg positief over de professionele organisatie en het mooie parcours van de Van Dijk Triathlon Veenendaal.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 23 jaar. Ali Groebe van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc: "Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, en er is sinds een aantal jaar ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon. We zijn blij dat dit jaar voor de tweede keer ook een aantal triatleten uit Olomouc deelnamen aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal. Als er belangstelling is voor uitwisseling, zowel op sportief of op ander gebied, dan horen we dit graag. Neemt u dan alstublieft contact op via aligroebe@gmail.com. Wij zijn erg blij met de groeiende belangstelling!"
Bron veenendaalsekrant.nl.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@ Rianne misschien wilde de vrouw van het kraampje ook meedoen met de triathlon. :fluit:

Het was een man:ja:

Het live commentaar bij de triatlon heb ik inderdaad wel de hele dag in mijn zaterdag nieuw aangelegde achtertuin kunnen horen...
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuw bestuurslid Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc

Tijdens de bestuursvergadering op 14 september jl. van Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc nam Coen Dijkers het stokje over van Dirck Vroonland. Coen zal net zoals Dirck de functie van penningmeester binnen het bestuur van de Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc bekleden.


Coen Dijkers was eerder bestuurslid bij GroenLinks Veenendaal en is tevens betrokken bij IVN Veenendaal-Rhenen. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij een zorgverzekeraar. Coen nam in voorgaande jaren twee keer deel aan de Halve Marathon in Olomouc. Voorzitter Jos Schilte bedankte Dirck Vroonland voor zijn inspanningen tijdens de maar liefst 13 jaar dat Dirck de functie van penningmeester voor zijn rekening nam. Als dank nam Dirck Tsjechische wijn in ontvangst.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 23 jaar. Ali Groebe van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc: "Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, en er is sinds een aantal jaar ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon. We zijn blij dat dit jaar voor de tweede keer ook een aantal triatleten uit Olomouc deelnamen aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag. Neemt u dan alstublieft contact op via aligroebe@gmail.com. Wij zijn erg blij met de groeiende belangstelling!"

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Burgemeester van Olomouc bezoekt Veenendaal

Burgemeester Antonin Staněk van Olomouc in Tsjechië brengt van maandag 3 tot en met donderdag 6 oktober een bezoek met delegatie aan Veenendaal.


Tijdens zijn verblijf bezoekt Staněk diverse bedrijven en scholen in Veenendaal en omgeving, soms samen met burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal. Staněk ontmoet ook het college en de gemeenteraad.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat nu 23 jaar, jaarlijks zijn er allerlei uitwisselingen, zoals bezoeken tussen de brandweerkorpsen van beide steden.

Bron: gelderlander.nl
 

kuurgast

Donateur
Burgemeester van Olomouc bezoekt Veenendaal.

14517423_594968320687340_4559926571658737773_n.jpg

Naast de grote burgemeester Wouter Kolff(rechts) is primátor Antonín Staněk(links) heel klein.

Burgemeester Antonin Stanek van Olomouc en zijn gevolg zijn maandag gearriveerd in Veenendaal. Dinsdag werd hij welkom geheten door het college van burgemeester en wethouders waarna een druk programma volgde. Hij bezocht onder andere de Beatrixschool, de CSV en de Cultuurfabriek. Bij de Koninklijke Ginkel Groep kreeg hij een mooie presentatie te zien over aanleg en onderhoud van tuinen. Het bedrijf onderhoudt onder meer de tuinen van het Rijksmuseum. Woensdag staat ook Techtron en Sanorice op het programma.
Het programma wordt afgesloten met het proeven van streekproducten bij de Eekhoeve.
Bron veenendaalsekrant.nl.
Zie meer foto's op facebook.com/stedenbandveenendaalolomouc.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Verslag werkbezoek Olomouc
21 oktober 2016

Van 17-21 oktober zijn Daniël, Arnoud, Sander en Art afgereisd naar Tsjechië om daar Olomouc, de partnerstad van Veenendaal, te bezoeken. Het hoofddoel van dit bezoek was het ontmoeten van de jongerenraad van Olomouc en het onderhouden van de samenwerking met hen. Hier volgt een verslag aan de hand van het programma.

Maandag 17 oktober
Op maandag was er nog geen officieel programma. De ochtend en middag werden in beslag genomen door de reis. Op het station van Olomouc zijn we hartelijk ontvangen door Michael, Honza en Kuba, leden van de jongerenraad (verder MZDM). Zij brachten ons naar ons onderkomen voor de volgende dagen. ’s Avonds volgde een informele kennismaking met hen onder het genot van een borrel.

Dinsdag 18 oktober
De dinsdag werd georganiseerd door de leden het MZDM.

Ochtend: presentaties
De dag begon met een presentatie van het MZDM, waarin zij vertelden over hun organisatie, wat hun werkzaamheden inhielden en hoe zij die uitvoerden. Hierna was het de beurt aan JouwVeenendaal. In een presentatie hebben we verteld dat onze werkzaamheden met name bestaat uit adviezen, activiteiten en controle van het beleid. Na afloop van de presentaties zijn we nog dieper met elkaar in gesprek gegaan om te achterhalen hoe beide organisaties precies functioneren, waar problemen liggen en hoe die problemen mogelijk opgelost zouden kunnen worden.

Middag: sightseeing
’s Middags hebben Michael, Honza en Kuba ons rondgeleid door Olomouc, waar een indrukwekkend stadhuis en een aantal prachtige kathedralen, fonteinen en andere bouwwerken staan. Ook zijn we in het drie etages tellende, overdekte winkelcentrum geweest en hebben we een park even buiten het oude stadscentrum bezocht, waar nog hoge vestigingsmuren te zien waren.

Avond: borrel en overleg
In de avond hebben Honza en Kuba ons in aanraking gebracht met een aantal lokale specialiteiten, waarvan het zelfgebrouwen bier van een aantal horecagelegenheden in Olomouc de voornaamste was. Ondertussen hebben we het nog eens gehad over de knelpunten die we eerder die dag hadden gesignaleerd, met het oog op het gesprek met de locoburgemeester dat we de volgende dag zouden hebben.

Woensdag 19 oktober
De woensdag werd georganiseerd door de internationale afdeling van de gemeente Olomouc.

Ochtend: gesprek met locoburgemeester en bezoek aan studenten Neerlandistiek aan universiteit Olomouc
Met Honza en Kuba gingen we vroeg in de ochtend naar het gemeentehuis van Olomouc, waar we enthousiast welkom geheten werden door Soňa Horká, een van de mensen die al geruime tijd verantwoordelijk is voor het onderhouden van de stedenbanden van Olomouc. Na een kort gesprek met haar volgde onze ontmoeting met de locoburgemeester – de jongste locoburgemeester van Olomouc ooit. Hij was erg geïnteresseerd in de werkzaamheden van JouwVeenendaal en wilde graag in de toekomst met ons samenwerken. Tot slot gaf hij ons nog een korte kijk in zijn kantoor.

Na deze ontmoeting leidde Soňa ons naar de Faculteit der Letteren van de Palacký Universiteit Olomouc, waar we een college mochten bijwonen van de studenten Neerlandistiek. We hebben vragen gesteld en gekregen van de studenten, die op deze manier hun Nederlands konden oefenen. Ook zijn we getrakteerd op een serenade van de studenten, die ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis ten gehore konden brengen.

Middag: lunch en bezoek aan Sluňakov Olomouc Centre for Ecological Activities
’s Middags hebben we het ecologische centrum Sluňakov bezocht, waar de directeur van het centrum, Michal Bartoš, ons een rondleiding gaf. In het natuurgebied rondom het centrum zijn vooral kunstwerken te vinden met de bedoeling om mens en natuur nader in contact te brengen. Het centrum zelf is zo duurzaam mogelijk gebouwd en is een plek waar zowel kinderen als volwassenen op een educatieve manier in aanraking kunnen komen met de natuur.

Dit bezoek was het laatste officiële programmaonderdeel. ’s Avonds zijn we weer teruggereisd naar Praag.

Donderdag 20 oktober
Aangezien ons vliegtuig pas ’s avonds vertrok, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om overdag nog een kleine tour door Praag te maken en een aantal mooie plaatsen te bezoeken.

Vervolg
Het werkbezoek aan Olomouc is in onze ogen zeer nuttig geweest voor het contact en de samenwerking met het MZDM, maar ook met de gemeente Olomouc en de universiteit. Over de concrete gevolgen hiervan voor de agenda van JouwVeenendaal verschijnt binnenkort een nieuw bericht op de website.

Bron: jouwveenendaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
4937376.JPG

Delegaties van het Gymnazium Olomouc, Ichtus College Veenendaal en een aantal bestuursleden van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc brengen een bezoek aan burgemeester Wouter Kolff.

Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc denkt aan uitwisselingsprogramma

Zeer recent was er een delegatie van het Církevní gymnázium Německého Řádu uit Olomouc op bezoek in Veenendaal. Zij hebben samen met het Ichthus College Veenendaal het voornemen om een uitwisselingsprogramma op te zetten voor scholieren.

Er stond dit bezoek onder meer een stadswandeling met Jaap Pilon op het programma, een kort bezoek aan de burgemeester en 's middags werd nog een bezoek gebracht aan Fort Buursteeg.

,,Mooi dat ook jongeren uit Veenendaal en Olomouc betrokken worden bij de vriendschapsband", aldus Jos Schilte, voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 24 jaar.

Jos Schilte: ,,Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, en er is sinds een aantal jaar ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon. Ook bezoekt jaarlijks een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal.
Als er belangstelling is voor uitwisseling, horen we dit graag. Contact opnemen kan via aligroebe@gmail.com. Wij zijn erg blij met de groeiende belangstelling."

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Veenendalers lopen Halve Marathon in Olomouc

Komende maand vindt de jaarlijkse Mattoni Halve Marathon plaats in Olomouc, Tsjechië. Vanuit Veenendaal zullen 2 hardlopers hieraan deelnemen, Jannik Klumpenaar en Erik Dekker. De deelname is mogelijk door de stedenband die Veenendaal heeft met de stad Olomouc.


De deelnemers zijn fanatieke hardlopers en lid van de Veenendaalse Atletiek Vereniging. Na meerdere halve en hele marathons in binnen- en buitenland doen zij dit jaar voor het eerst mee aan de halve marathon van Olomouc. Jannik Klumpenaar: ,,We waren blij verrast toen we van Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc de uitnodiging ontvingen om onze partnerstad te bezoeken en deel te nemen aan de halve marathon en daar medelopers te ontmoeten."

In het dagelijks leven is Jannik bedrijfsleider bij hardloopspeciaalzaak Run2Day en sportinstructeur bij Ultimate FIT. Hij heeft een sportieve achtergrond met o.a. atletiek, triathlon, Ultimate FIT (Bootcamp en WOD) en voetbal. Erik is makelaar en taxateur bij Domicilie. Hij heeft zijn passie gevonden in het lopen van een Muskathlon, een 63km prestatieloop in Uganda voor kindsponsorprogramma Compassion en vond afgelopen week plaats.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 24 jaar. In 2018 zal het 25-jarig jubileum feestelijk worden gevierd. Jos Schilte: ,,Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag. Neemt u dan alstublieft contact op via aligroebe@gmail.com."

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Veenendalers lopen snelle tijden in Olomouc.

In het dagelijks leven is Jannik bedrijfsleider bij hardloopspeciaalzaak Run2Day en Erik is makelaar en taxateur bij Domicilie. Samen met 17 andere atleten uit partnersteden van Olomouc uit onder andere China, de Verenigde Staten en diverse Europese landen reisden onze 30-jarige plaatsgenoten en fanatieke hardlopers naar deze historische stad.

Al direct na aankomst werden onze plaatselijke 'mascottes' welkom geheten door burgemeester Antonín Staněk. Het weekend stond verder in het teken van hartelijke ontmoetingen en rondleidingen door de oude binnenstad met prachtige gebouwen. Zaterdagavond stond de Mattoni Halve Marathon op het programma. Met 30 graden op de thermometer werd het een heroïsche editie. Tussen het Afrikaanse loopgeweld en de overige 10.000 lopers hielden Klumpenaar en Dekker zich geweldig staande. Na 1.15 uur (!) werd Erik 32e overall en 1e niet-professionele loper. Jannik voldeed ruimschoots aan zijn verwachtingen en finishte na 1.35 uur.

Het weekend heeft voor de Veenendaalse atleten duidelijk gemaakt dat gastvrijheid en vriendschap een mooie basis vormen voor nog vele jaren stedenband tussen Olomouc en Veenendaal.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 24 jaar. In april 2018 zal het 25-jarig jubileum feestelijk worden gevierd. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon.

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

kuurgast

Donateur
19030749_1989779424592700_3832799834607570243_n.jpg

Foto facebook Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc.

Studenten uit Olomouc lopen stage in Veenendaal.

Op 12 juni jl. zijn 3 studenten van de Faculteit Nederlands van de Palacky Universiteit in Olomouc gestart met hun stage in Veenendaal. De studenten hebben een stageplek gevonden bij IW4, de Bibliotheek Veenendaal en Stichting Promotie Veenendaal.
De studenten zijn Katarina Maixnerova (IW4), Barbora Hejduskova (Promotie Veenendaal - Stichting Gilbert van Schoonbeke) en Katarina Cukrova (bibliotheek) zijn 2e-jaars studenten. De stage -die 3 maanden duurt - is bedoeld om met name de kennis en spreekvaardigheid van de Nederlandse taal te vergroten.
Voorzitter van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc Jos Schilte: "Het is mooi om te zien dat aan het einde van zo'n stageperiode de stagiaires over het algemeen erg goed meedraaien op zowel stageplek als in de Veenendaalse samenleving. Ze gaan met een mooie, Nederlandse ervaring weer terug naar Tsjechie en hebben echt als gevolg van hun verblijf in Nederland een voorsprong op andere studenten."
De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 24 jaar. In 2018 zal het 25-jarig jubileum feestelijk worden gevierd. Jos Schilte:"Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag.
Bron veenendaalsekrant.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
126a0a7b-ab3b-4487-804b-f0010a4e97ae_thumb840.jpg

De Tsjechische studente Barbora Hejduskovà op haar zoektocht naar Gilbert van Schoonbeke langs de Bisschop Davidsgrift. (Foto: Jaap Pilon)

Tsjechische studente Barbora duikt in de geschiedenis van Veenendaal


Begin juni kwam zij vanuit Tsjechië naar Veenendaal. Om haar Nederlands te verbeteren, nieuwe mensen te leren kennen en iets nieuws te leren over de geschiedenis van Nederland én van Veenendaal.
Barbora Hejdusková (22) is studente aan de Palacky universiteit in Olomouc. Samen met twee medestudenten verblijft zij drie maanden in een woning van Patrimonium woonservice in Veenendaal.

Stedenband

De drie studenten uit Olomouc worden begeleid en opgevangen door leden van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. Barbora, voor vrienden en vriendinnen Baara, studeert Nederlands en Duitse taal en letterkunde.
Niet alleen de taal en literatuur, maar ook de cultuur en geschiedenis van beide landen.
Terwijl haar studiegenoten ervaring opdoen in de bibliotheek en in het restaurant van IW4 om de taal beter te leren spreken, stort Barbora zich op de geschiedenis van Veenendaal. In het bijzonder de geschiedenis van het leven van Gilbert van Schoonbeke.

Vloeiend

Zij spreekt en leest na twee jaar studie al vloeiend Nederlands. De organisatoren van het Gilbert van Schoonbekejaar 2019, het jaar dat groots gevierd zal worden zowel in Veenendaal als in Antwerpen, heeft de Tsjechische studente gevraagd of zij zich zou willen verdiepen in het leven van de 16de-eeuwse Antwerpenaar, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van Veenendaal.

Twee kanten

Zo snijdt het mes aan twee kanten. Barbora heeft een boeiend thema voor haar scriptie Nederlandse Geschiedenis en Veenendaal krijgt vanuit een onverwachte (invals)hoek extra kennis aangereikt over haar geschiedenis. De leergierige Tsjechische studente heeft inmiddels in korte tijd vele boeken over de geschiedenis van Veenendaal gelezen, een bezoek gebracht aan het gemeentearchief van Veenendaal, een stadswandeling gelopen en langs de loop van de Grift gefietst. Deze Bisschop Davidsgrift, die zo een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal heeft gespeeld en waar Barbora zoveel over gelezen heeft, wilde zij zelf zien.

Belang

Naarmate Barbora zich meer en meer verdiept in de mens Gilbert van Schoonbeke, zijn bijzondere maar korte leven (hij werd slechts 37 jaar), zijn belang voor Antwerpen en het ontstaan van Veenendaal, kampt zij met steeds meer vragen. Daarom gaat zij volgende maand met een aantal leden van de werkgroep Geschiedenis van de Stichting Gilbert van Schoonbekejaar 2019 naar Antwerpen. In de archieven van de Scheldestad, waar Gilbert met turf uit Veenendaal de zogenaamde Nieuwstad bouwde, wil Barbora antwoorden zoeken op een aantal prangende vragen, waar zij in Veenendaal geen antwoord op vindt.

Vlamingen

Zo is Barbora gefascineerd door de vraag wie de eerste turfstekers waren die naar Veenendaal kwamen. Het was hier immers in de 16de eeuw een verlaten moerassig veengebied zonder enige bewoning.
Het verhaal gaat dat Gilbert van Schoonbeke zo'n 300 Vlamingen naar de Vallei haalde om hier de turf te steken. Daar is echter tot nu toe geen enkel bewijs voor gevonden.
De jonge Tsjechische onderzoeker hoopt in het stadsarchief van Antwerpen antwoord te vinden op deze belangrijke vraag.
Barbora heeft na anderhalve maand een stellige en kritische opvatting over haar tijdelijk nieuwe woonplaats Veenendaal: "Ik bewonder de geschiedenis en het karakter van de stad. Maar ik vind het jammer dat er bijna niets meer van de geschiedenis te zien is".

Bron:rijnpost.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
5478710.jpg

De afvaardiging uit Olomouc tijdens hun bezoek aan UPS and DOWNies, samen met bestuurslid Willem Lenderink van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc

Olomouc leert van Veenendaal

Van 23 tot en met 27 oktober 2017 heeft een afvaardiging van de gemeente Olomouc en de directeur van de plaatselijke vrijwilligersorganisatie een bezoek gebracht aan Veenendaal. Het bezoek stond in het teken van het sociaal domein.
Het doel van het bezoek was de Tsjechische gasten kennis te laten maken met de praktijk van het 'sociaal domein" in Veenendaal. Daarom werd, na de ontvangst door de burgemeester, gestart met een introductie op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling. Hierin kwamen verschillende onderwerpen aan de orde zoals keukentafelgesprekken, huishoudelijke ondersteuning, voorzieningen voor mensen met een beperking, aangepast vervoer, toegankelijkheid, persoonlijke verzorging, etc. Ook werd er door een van de gasten 'meegedraaid' in de verzorging en verpleging bij De Meent.

Verschillende instellingen en bedrijven verleenden hun medewerking: Medipoint, Thuiswonenwinkel, IW4, De Bombardon, UPS and DOWNies en De Eekhoeve. Op deze manier kregen de gasten een goede indruk van de Veenendaalse praktijk en konden ook telkens vergelijkingen worden gemaakt met de situatie in Olomouc.

De deelnemers hebben nadrukkelijk laten weten dat zij veel hebben opgestoken van het bezoek of zoals één van de gasten zei: "We weten nu hoe het werkt in Veenendaal en daar zullen we ons voordeel mee doen!"

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat bijna 25 jaar. In april 2018 zal het 25-jarig jubileum feestelijk worden gevierd! Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Als er belangstelling is voor uitwisseling neem dan aub contact op via aligroebe@gmail.com

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
5596270.jpg

het bestuur van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc, incl. 2 leden van Jouw Veenendaal.

Stedenband Veenendaal-Olomouc bestaat 25 jaar!

Op 14 april 2018 is het zover: het 25-jarig jubileum van de Stedenband tussen Veenendaal en Olomouc zal worden gevierd!
In het afgelopen voorjaar is door het bestuur van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc reeds gestart met de voorbereidingen van de viering van dit jubileum. Het feestelijke jubileum wordt gevierd op zaterdag 14 april 2018, tevens vinden er diverse activiteiten in aanloop naar deze datum plaats zoals exposities in de Cultuurfabriek en het Gemeentehuis. Een delegatie uit Olomouc zal Veenendaal in het kader van het jubileum bezoeken en aanwezig zijn tijdens het jubileumweekend.

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stedenband met Olomouc na 25 jaar nog springlevend

VEENENDAAL Een grote delegatie uit het Tsjechische Olomouc komt naar Veenendaal om zaterdag 14 april de activiteiten bij te wonen bij het 25-jarig bestaan van de stedenband tussen beide steden. ,,Onder de gasten worden vele oude bekenden verwacht”, aldus het bestuur van de stedenband.
Burgemeester Antonin Stanek en enkele wethouders komen, alsmede leden van de brandweer, milieumedewerkers en musici. Er zijn exposities in het gemeentehuis en De Cultuurfabriek en activiteiten op het Kees Stipplein. In de avonduren is er een feestelijk programma in theater De Lampegiet.

SINDS 1993 De betrekkingen tussen Veenendaal en Olomouc dateren van 1993. Olomouc is één van de mooiste steden in het Moravische deel van Tsjechië en heeft een historische achtergrond die terug gaat tot de zevende eeuw na de jaartelling. De stad telt ruim honderdduizend inwoners en geeft onder meer huisvesting aan de Palacky-universiteit.
Daar kan ook Nederlands worden gestudeerd en ieder jaar komen stagiaires voor een aantal maanden naar Veenendaal. In het jaar dat de stedenband ontstond werd Tsjechië ook een zelfstandig land, nadat het jaren als deel van Tsjecho-Slowakije een communistische dictatuur had meegemaakt. Daar was bij de zogeheten fluwelen revolutie van 1989 een eind aan gekomen.

HARTELIJK Veenendalers konden een kwart eeuw geleden de Tsjechen op velerlei terreinen ondersteunen bij noodzakelijke ontwikkelingen na de jaren van dictatuur. Dat is inmiddels veranderd, maar de betrekkingen zijn hartelijk gebleven. Ondanks het wegvallen van de gemeentelijke subsidie is de stedenband dankzij een aantal enthousiaste inwoners in stand gebleven. Waarbij steeds het uitgangspunt was dat de stedenband er niet zozeer was voor de bobo's, maar met name voor de inwoners. Scholieren, kunstenaars, sporters en raadsleden uit beide steden zochten elkaar op, wisselden ervaringen uit en namen deel aan wedstrijden en uitvoeringen.

Het feestelijk programma in theater De Lampegiet begint op 14 april om 20.00 uur. Het Veenendaals Koperensemble treedt op, evenals het Globa ballet en de Black Ladies uit Olomouc, Rider Luke and the Skywalkers, Momo theaterwerkplaats en de Big Band Veenendaal. Kaarten zijn ter zijnertijd gratis verkrijgbaar aan de kassa van De Lampegiet.

Aansluitend heeft iedereen die met uitwisselingen heeft meegedaan de kans om (oude) bekenden te ontmoeten. ,,We zijn blij dat de stedenband na 25 jaar nog springlevend is", laat voorzitter Jos Schilte weten.

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kwart eeuw stedenband: 'Grenzeloze vriendschap'

VEENENDAAL Veenendaal heeft een kwart eeuw een stedenband met Olomouc, een grenzen overstijgende vriendschap. Zaterdag wordt dat gevierd op tal van plekken.

c9a6db2f-5d61-40e0-801d-23cbaca04bb7.jpg

Bestuursleden Ali Groebe en Jos Schilte tonen foto's van fotografen uit Olomouc, te zien bij een expositie in het gemeentehuis.

In theater De Lampegiet wordt vanaf 20.00 uur een feestelijke jubileumvoorstelling afgewikkeld, met tal van groepen uit beide steden. Daarvoor kunnen gratis kaarten worden aangevraagd: stedenband.eventbrite.nl. In het gemeentehuis loopt tot in mei een fototentoonstelling, met foto´s van gerenommeerde fotografen uit Olomouc. In de Cultuurfabriek en op het Kees Stipplein is van alles te beleven: Tsjechische hapjes en bierproeven, optredens, doorlopende filmvoorstelling, presentatie en informatie over Olomouc, demonstraties van de brandweer, de film Buurman & Buurman voor de kinderen. Er wordt kortom behoorlijk uitgepakt.

Ali Groebe was de eerste voorzitter van de stedenband. Na de val van de muur in Berlijn, het afscheid van de communistische dictatuur, de omwenteling zonder bloedvergieten (Fluwelen Revolutie genaamd) was er in het Tsjechische Olomouc sprake van een prille democratie. Er was honger naar aansluiting bij de Europese Economische Gemeenschap. ,,De Vereniging van Nederlandse Gemeenten kreeg een Europese afdeling. Veenendaal was aanvankelijk gekoppeld aan Most, een kleine industriestad. Maar de toenmalige burgemeester Frits Brink kende iemand uit Olomouc en zo kwam de stedenband met die stad tot stand. Achteraf gezien een prima keuze.”

HISTORISCH
Precies in het jaar van de eerste uitwisselingen (1973) maakte Slowakije zich los van Tsjechië. Olomouc heeft ruim 100.000 inwoners en is een historische stad, met na Praag de meeste monumenten van het land. Het heeft ook een universiteit met de grootste faculteit Nederlands in Oost-Europa. Studenten komen met regelmaat stage lopen bij organisaties in Veenendaal. ,,Het aardige van de stedenband is dat het niet gaat om uitwisselingen van bobo´s, maar van ´gewone´ mensen: scholen, kerken, muziekgroepen, jongerenraad, brandweer, sporters en amateurkunstenaars. Sanne van Leeuwen is één van de jongere bestuursleden van wat deftig heet de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. Zij is bij een uitwisseling van de kerk (De Regenboog) twee weken in Olomouc geweest voor vrijwilligerswerk. Dat heeft best indruk gemaakt.

RAVAGE
Groebe is tien jaar voorzitter geweest, maar toen wat jaren geleden de roep om bestuursleden groot was heeft zij de handschoen weer opgepakt. ,,Ik kwam er 25 jaar geleden voor het eerst en dacht toen: wat doet Olomouc met Veenendaal? Het doet Parijs-achtig aan wanneer je door de binnenstad loopt. Maar op andere terreinen hadden ze achterstanden.”

De enorme overstroming van de Morava in 1997 kan Groebe zich ook nog goed herinneren. ,,Ik kwam net terug van een vakantie, heb mijn koffer gepakt en ben afgereisd, het was een onvoorstelbare ravage, met ingestorte huizen. Veenendaal heeft goed geholpen, zes volle vrachtwagens zijn naar Olomouc gegaan. Er werd 60.000 gulden opgehaald en de gemeente verdubbelde dat bedrag.” Als oud-lerares van een Montessorischool doet het Groebe goed dat er inmiddels ook een Montessorischool in Olomouc is.

LEERPROCES
,,Ze hadden daar belangstelling voor andere onderwijsvormen”, weet ook Jos Schilte, de huidige voorzitter van de stedenband. ,,Het is een leerproces van beide kanten, door de jaren heen. Wij leren van hen en zij van ons. Zo hebben zij ervaren hoe wij de ouderenvoorzieningen hebben geregeld. En bijvoorbeeld ook de afvalscheiding. Zij hebben daarna een prijs gekregen omdat zij de beste afvalscheiding in Tsjechië hebben. Vrijliggende fietspaden hebben zij van ons afgekeken, dan beteken je echt iets voor elkaar. Olomouc is een culturele stad, met twee grote muziekscholen en een concertgebouw. De monumenten waren smerig geworden door de bruinkoolwinning, maar zijn prachtig opgeknapt. Daar hadden wij weer iets van kunnen leren.”

Bijna was de stedenband gesneuveld, bij bezuinigingen ging de subsidie verloren. ,,Terwijl het om een klein bedrag ging en bovendien ging het geld naar initiatieven vanuit de bevolking”, weet Schilte.

,,Olomouc heeft meerdere stedenbanden, maar je merkt dat Veenendaal een centrale plaats inneemt. We zitten ook betrekkelijk dichtbij.” Op het gemeentehuis in Olomouc houdt Sona Horka (spreek uit Sonja) al 25 jaar via de lokale media bij wat er gebeurt in Veenendaal. Doen we dat omgekeerd in Veenendaal ook?

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
b7de9c08-d8cc-4cf1-9890-785783934553_thumb840.jpg

Foto: Peter Beaart

Tsjechische foto-expositie in kader jubileum Stedenband Veenendaal - Olomouc

Op 14 april 2018 werd het 25-jarig jubileum van de Stedenband tussen Veenendaal en Olomouc feestelijk gevierd! In het kader van dit jubileum is er een foto-expositie van twee Tsjechische fotografen in het gemeentehuis. 14 April werd door een delegatie uit Olomouc, waaronder burgemeester en wethouders en de twee fotografen, de expositie bezocht in het gemeentehuis.

Expositie
Jindrich Štreit en Milena Valušková tonen met respectievelijk 19 en 18 foto’s hun kwaliteiten als fotograaf. Jindrich Štreit is wereldberoemd om zijn documentaire fotografie en zijn fotocyclus over Moravië: Het dorp is de wereld. Grote thema’s hoeven niet ver van huis gezocht te worden. Fotografe Milena Valušková komt uit Olomouc en haar werk reikt van documentaire fotografie tot complexe landschappen en technisch gecompliceerde stillevens. De gezamenlijke expositie is de moeite van het bekijken zeker waard!

Geopend
De expositie vrij toegankelijk en te bekijken tot en met vrijdag 4 mei, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. U bent van harte welkom!

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat dit jaar 25 jaar. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er is ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon in Olomouc. Ook bezoekt jaarlijks een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal. Recent is er ook een uitwisselingsprogramma tussen scholen in Veenendaal en Olomouc gestart. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag via info@veenendaal-olomouc.eu

Bron: rijnpost.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
b427b48b-8796-4635-b67c-f8153db1653d.jpg

Van links naar rechts: Aliaksandra Sheleh, Katarina Maixnerova en Gabriela Vrzalova.

Studenten uit Olomouc lopen stage in Veenendaal

Ook dit jaar loopt een drietal studenten uit Olomouc 3 maanden stage in Veenendaal. De stage is in het kader van hun studie Nederlandse taal aan de Palacky Universiteit van Olomouc. De studenten zijn afgelopen week hun stage gestart in de bibliotheek, bij de gemeente (Stichting Winkelstad Veenendaal) en bij IW4.

Katarina Maixnerova is zelfs voor een 2e stage bij IW4 in Veenendaal omdat de eerste keer erg goed is bevallen. Aliaksandra Sheleh en Gabriela Vrzalova zullen de komende periode bij respectievelijk de bibliotheek en de gemeente hun tijd doorbrengen.

De studenten hebben er erg veel zin in en deelden hun eerste positieve indrukken met de bestuursleden van Stichting Stedenband Veenendaal afgelopen weekend. Ook werd dit weekend al een fietstocht in Veenendaal en omgeving gemaakt.

Jos Schilte: “Het is mooi oom te zien dat aan het einde van zo’n stageperiode de stagiaires over het algemeen erg goed meedraaien op zowel stageplek als in de Veenendaalse samenleving. Ze gaan met een mooie Nederlandse ervaring weer terug naar Tsjechie en hebben echt een voorsprong op medestudenten als gevolg van hun verblijf in Nederland.”

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 25 jaar. Medio april werd het 25-jarig jubileum feestelijk gevierd in Veenendaal. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon.

Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag. Neemt u contact op via info@veenendaal-olomouc.eu.

Bron: veenendaalsekrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Presentatie over Tsjechië en Slowakije

Op vrijdag 7 september uur houden Gabriela Vrzalova en Aliaksandra Sheleh, studentes aan de Palacky Universiteit in Olomouc, een presentatie voor publiek i.k.v. 100 jaar onafhankelijkheid Tsjecho-Slowakije in 2018.

Veenendaal - De presentatie richt zich op belangrijke mijlpalen van Tsjecho-Slowaakse én Europese geschiedenis. Ook is er aandacht voor de relaties tussen jonge Tsjechen en Slowaken. Daarnaast kan het publiek kennismaken met een stukje cultuur van Tsjechië en Slowakije. De twee studentes lopen stage in Veenendaal i.k.v. de Stedenband Veenendaal - Olomouc.
De presentatie vindt plaats om 14.30 uur in de bibliotheek Veenendaal.

Bron: rijnpost.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Weer stagiaires uit Olomouc

VEENENDAAL Het begint een traditie te worden. Vrijwel ieder jaar komen er stagiaires uit de Tsjechische partnerstad Olomouc naar Veenendaal. Ditmaal gaan Tereza Majdanicsová en Zuzana Kolácna vier maanden aan de gang bij de gemeente (Tereza) en IW4 (Zuzana). De uitwisseling is mogelijk gemaakt door de stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc.

Aan de ook al traditionele halve marathon in Olomouc op zaterdag 22 juni wordt deelgenomen door de Veenendalers Evert Dirksen en Remy Ravenhorst, leden van VAV. Verder waren leerlingen van het gymnasium in Olomouc recent op bezoek bij het Ichthus College, ook in het kader van het uitwisselingsprogramma. Zij werden ontvangen door wethouder Engbert Stroobosscher. De Veenendaalse band Escalate trad in Olomouc op. Aanleiding was het Nederlands-Vlaams festival, georganiseerd door voormalig stagiaires.

Na vele jaren nam Peter Beaart afscheid als bestuurslid van de stichting. Hij was onder andere secretaris en verzorgde de communicatie.
De stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc vraagt nieuwe bestuursleden.

Bron: veenendaalsekrant.nl
 
Bovenaan