Veel priesterwijdingen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
priest-1352801_960_720.jpg

Veel priesterwijdingen in Slowakije en Tsjchechië

-Praag- Bij gelegenheid van het feest van de Apostelen “Petrus en Paulus” werden in Slowakije volgens de Romeinse en de byzantijnse ritus 51 Priesterkandidaten en in Tsjechië 13 nieuwe Priesters gewijd.

In Slowakije en de Tsjechische Republiek zullen in deze weken meer dan 60 katholieke priesters worden gewijd. Zoals te zien is in de kerkelijke statistieken die op 29 juni wordt gepubliceerd voor de traditionele priesterwijdingen rond het apostelfeest “Petrus en Paulus”, worden 51 katholieke en Grieks-katholieke priesterkandidaten in juni alleen al in Slowakije gewijd. De Tsjechische bisschoppenconferentie registreert in totaal 13 wijdingen.

In Slowakije somt de persdienst van de bisschoppenconferentie 22 wijdingen op in de Romeinse ritus. 6 van hen behoren tot het aartsbisdom van Kosice, 5 elk tot de bisdommen van Nitra en Banska Bystrica, 4 tot het bisdom Spis (Spiš) en 1 tot het aartsbisdom Trnava en het bisdom Roznava. Van het aartsbisdom Bratislava en de bisdommen van Zilina zijn geen wijdingen aangekondigd.

Er zijn ook 12 priesterwijding van Slowaakse religieuzen. 4 hiervan komen voor rekening van de Salesianen, 2 Vincentianen; 1 wijding wordt gemeld door respectievelijk de Steyler-missionarissen, Minorieten, Capucijnen, Franciscanen, Jezuïeten.

Ter vergelijking: de Grieks-katholieke kerk in Slowakije, met 17 wijdingen, omvat 207.000 gelovigen (volgens de telling van 2011) tegenover 33 rooms-katholieke priesters bij 3,35 miljoen katholieken. De redenen hiervoor zijn de dorpsstructuur en de grote werkloosheid in het oostelijke Slowaakse binnenland waar de Grieks-katholieke kerk diep geworteld is in de bevolking. Het verwijst ook naar de historische ontwikkelingen met de wedergeboorte van de Kerk na het kerkverbod in de tijd van het communisme met zijn martelaren, en niet in de laatste plaats de afwezigheid van het verplichte celibaat. Vooral in de families van de Grieks-katholieke priesters groeien kinderen op die óók voor het Priesterambt kiezen.

Bron: mariabode.nl
 
Zolang men het geloof binnen huis en kerk uitoefent is het geen probleem, wanneer de gelovigen zich gaan bemoeien met de politiek is het minder, zie de toestand in Polen.
 
Is wel waar, maar aan de andere kant is elke politieke overtuiging vergelijkbaar met religie. Communisme, socialisme, liberalisme, fascisme, kapitalisme, noem maar op: net als religie brengt het weinig goeds als echte fanaten / fundamentalisten / extremisten zich er beroepsmatig mee bezig gaan houden.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan