Radio/TV Vecernicek

Topic in 'Muziek, Film, Radio & TV' gestart door imagoimagor, 24-01-2009.

 1. Hoi iedereen! Is er iemand die Večerníček niet kent? Ik denk dat Večerníček zo´n belangrijke rol in het leven van elke Tsjech speelt dat hij ook op dit forum onze aandacht verdient:beleefd:
  Dus, laten we de beste Večerníček verkiezen!:wow:
  Mijn voorkeur is duidelijk. Ať žijí Pat a Mat (Buurman en Buurman)! A je to!:top::lache:
  Welke Večerníček en/of welk personage vind jij het mooist, het liefst en het leukst?
   
 2. wat mij betreft staat het molletje op nummer 1! zo lief en leuk.
   
 3. Esthertje

  Esthertje Geroyeerd Lid

  Vanavond hebben we Krkonosska Pohadka gekeken. Ik vind het niks, Krystof (2 jaar) kan het ook niet boeien, maar manlief (Tsjech) zit dan gekluisterd aan de tv :deuk:
  Zelf vind ik Krtek erg leuk, tijdloos, door iedereen te begrijpen, ook leuk voor de hele kleintjes! En ook Pat a Mat vind ik hilarisch.
  Hier vind je ze allemaal http://www.ceskatelevize.cz/program/vecernicek/galerie.html
   
 4. ooh, mag ik ook stemmen namens mijn dochter? zij is dol op bob a bobek!
   
 5. Nou, dan kunnen we samen met je dochter voor de TV gaan zitten want Bob en Bobek zijn ook mijn favo's .. naast Kremilek en Vochomurka of course!
   
 6. Pat a Mat: Pro Pořád! :wow:

  Mijn kinderen lagen al plat en wij ook.

  Tweede plaats, en met stip, Krtek, voor onze kleindochter die er met volle aandacht naar zit te kijken, en dan moet ze nog twee worden!. Dat belooft wat.
   
 7. Vendula

  Vendula Actief Lid

  Mala carodejnice :top:en O Rumcajsovi!
   
 8. Krtek is geniaal naar mijn gevoel. Gewoon tijdloos en met engagement ! Ook de DVD met geïllustreerde verhaaltjes van Josef Lada staat in onze top 3
   
 9. Onze Philip (net zo oud als Krystof) vindt Krkonosska echt niet leuk, is zelfs bang voor Krakonos! Het is de eerste Vecernicek die hij echt niet wil zien.

  Verder vind ik in het algemeen de oudere, 'klassieke' series leuk (Krtek, Pat a Mat, Kremilek, etc.) en niet die uit 2000 en nieuwer. Alhoewel er laatst een hele leuke was, Chaloupka geloof ik.
   
 10. Mach a Šebestová, wel voor wat grotere kinderen. Deze twee heb ik trouwens in Nederland gezien in een kinderboek als Mach en Emmerová.
   
 11. oh geweldig krtek! Ik heb op zolder nog een grote knuffel van krtek... heerlijk jeugdsentiment!
   
 12. Esthertje

  Esthertje Geroyeerd Lid

  Dus het ligt niet aan Krystof :lache: Trouwens hij kijkt ook s middags weleens naar Kouzelna Skolka, hier zie je ook leuke filmpjes voor de kleintjes www.kouzelnaskolka.cz s middags van half 5 tot 5 of s ochtends de herhaling van half 9 tot 9, maandag tot donderdag
   
 13. Er gaat weer een wereld voor mij open. Het is mij allemaal geheel onbekend, maar ik ga op onderzoek uit, want het lijkt mij hartstikke leuk!
   
 14. Mag ik 20x stemmen op Rakosnicek?
   
 15. pat a mat voor mij bovenaan. Heb ik zelfs als ringtone op mijn mobiel. Als die op het werk afgaat staan ze om me heen te swingen. Een enkeling herkent het als buurman en buurman
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ladislav Simon componist van de tune van Večerníček.

  [​IMG]

  19 Mei is op 82 jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden de Tsjechische componist, dirigent en pianist Ladislav Simon in zijn dorp Čerčany. Hij is beroemd geworden in de eerste plaats als componist en auteur van de muziek van het kinderprogramma Večerníček. Deze openingstune is meer dan 40 jaar te horen geweest op de Tsjechische televisie.
  Ladislav Simon was een van de figuren die stond ​​bij de geboorte van de Tsjechoslowaakse televisie, waarvoor hij incidenteel muziek componeerde.

  Bron:novinky.cz met filmpje.
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Het Tsjechische mannetje Večerníček is 50 jaar op de Tsjechische televisie.
  2 Januari 1965 was de eerste echte officiële uitzending.
   
  Kattekop vindt dit leuk/interessant.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Voor de postzegelverzamelaars:
  Er is ook een postzegel van Večerníček te koop voor 13 Kč bij de postkantoren.

  [​IMG]
   
  ave271 vindt dit leuk/interessant.
 19. Het meest vreemde kinderprogramma dat ik ooit in Tsjechie gezien heb, moet toch wel Pojďte pane, budeme si hrát zijn.

  Het is werkelijk hilarisch. Ik heb altijd het idee gehad dat de makers aan de psychedelische drugs zaten, hoe kom je er anders op.

  Kijk maar eens hier:


  Als je de Tsjechische taal begrijpt wordt het er alleen maar hilarischer op, de teksten zijn van zo een droge, absurde humor.

  Dit werd dus in de jaren 60 al uitgezonden in een communistisch land. Ik geloof niet dat we in die tijd iets dergelijks in Nederland hadden, hier was alles wat truttiger....
  [​IMG]
   
  ave271, kuurgast, Maarten en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Lang leve Večerníček: de blijvende aantrekkingskracht van een 55-jarige Tsjechische televisieshow voor kinderen.

  Tsjechië viert dit jaar de 55e verjaardag van Večerníček, een van de beroemdste televisieshows voor kinderen, die een cultstatus heeft verworven en een belangrijke toetssteen is geworden in de Tsjechische identiteit.

  In Tsjechoslowakije besteedde de communistische ideologie speciale aandacht aan een jong publiek, in overeenstemming met de overtuiging dat, in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten in westerse kapitalistische landen, kinderen die opgroeiden in socialistische landen speciale bescherming genoten en unieke culturele rechten genoten. Boeken, films, sport, culturele evenementen en andere vormen van amusement werden gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor de overgrote meerderheid van de kinderen, ongeacht hun sociale status.

  In 1965 lanceerde de Tsjechoslowaakse staatsbedrijf een wekelijks programma genaamd Večerníček (Tsjechisch voor "het kleine verhaaltje voor het slapengaan"), dat begon en eindigde met een kredietsequentie die sindsdien vrijwel onveranderd is gebleven. De show is tien minuten lang, de ideale lengte om de aandacht van jonge kinderen te trekken, en is sinds de oprichting altijd om 18.45 uur vertoond.

  Deze video ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Večerníček's eerste uitzending op 2 januari 1965, toont het personage dat het verhaaltje voor het slapengaan belichaamt, met zijn kenmerkende door de krant gemaakte hoed en een trap oplopend. De themamuziek, gecomponeerd door Ladislav Simon, en de voice-over van een vijfjarige jongen genaamd Michal Citavý, zijn onveranderd gebleven en zijn een gedeelde jeugdreferentie geworden voor miljoenen toenmalige Tsjechoslowaken en nu voor Tsjechen. In veel gezinnen markeerde het einde van Večerníček ook het slapengaan van de kinderen, aangezien de show eindigt met de iconische uitdrukking "Dobrou noc!" (Goede nacht!). Hier is een vroege zwart-witversie van:


  In 1999 gaven Tsjechische wetenschappers een nieuw ontdekte planeet (genummerd 33 377) de naam Večerníček.

  Tientallen jaren lang presenteerde de show, die uiteindelijk dagelijks verscheen, het beste van Tsjechoslowaakse animatie, evenals buitenlandse animatie uit andere socialistische landen. In 1989, toen het communisme in Tsjecho-Slowakije eindigde, begon de show exclusief Tsjechische inhoud te bevatten. Werken die op de show verschenen, zijn onder meer de nu wereldberoemde serie Krteček (de kleine mol), die een van de belangrijkste culturele symbolen van Tsjechië is geworden.
  Bron globalvoices.org.

  Česká televize heeft tot mei volgend jaar een interactieve tentoonstelling van Kavčí hory in Praag, de begane grond van het OPC "Rohlík" -gebouw.
   
  hgmw vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina