Vakantie van Baan zomer 2012

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vervolg

Dag 13 Op weg naar een nieuwe camping in het zuiden.

We rijden langs de bruine plas en zien dat de beslissing die we hebben genomen de juiste is, en keren hier is ook geen optie, daar is het te smal voor.
We negeren alle borden en rijden door en om de gaten en proberen de omhoog staande put ringen te omzeilen totdat een shovel en een vrachtwagen het ons onmogelijk maken om verder te rijden. We kunnen alleen linksaf een boerenerf op, nog steeds geen plek om fatsoenlijk te keren, maar achter de schuur loopt een fietspad van 2.5 mtr. breed,

P1230055.JPG
niet overdrijven 3 mtr., dus hebben we aan beide kanten ruim 25 cm. over, dat moet kunnen denken we als er juist gesnoeid is.

P1230054.JPG
Iets verderop bij het Helpteam wordt de weg gelukkig iets breder en het gaat goed zolang we geen tegenligger krijgen.

We rijden het dorp nu aan de andere kant binnen en we zoeken naar borden met camping, maar die vinden we niet, we willen vragen bij de supermarkt, maar die is gesloten.
We rijden verder de richting op waar we een meertje kunnen zien op de tommy maar komen in geen velden of wegen een camping en geen borden "Vidlak" tegen, maar dan eindelijk zien we uit de verte rechts van ons een meertje, bomen en een grote bruine tent daar moeten we zijn , zoekend naar borden of een weg naar rechts maar die komt er niet, maar wel de doorgaande weg richting Znojmo, we stoppen even en

P1230057.JPG
we kijken in ons camping boekje van rustiek kamperen en zien verschillende campings op weg naar Znojmo.
We kiezen voor camping Country.

P1230058.JPG
En de weg naar het zuiden is een stuk breder als even hiervoor.

P1230064.JPG
We vinden het helemaal niet erg dat we nog geen camping hebben, want in de auto is het veel koeler als buiten.

Een eindje verder moeten we de afslag nemen en we rijden recht op de camping af, het mag ook wel eens makkelijk zijn om een camping te vinden.
We melden ons bij de receptie en worden te woord gestaan door de eigenaresse, die huisarts is, en mogen gaan staan waar we maar willen. We zoeken een schaduwplek en we houden rekening met de zon om overdag ook in de schaduw te kunnen zitten.

P1230062.JPG
We koppelen de auto van de caravan af, gelukkig zit alles nog achter de deurtjes en zetten de stoelen op en een kleine tafel en

bier.JPG
we gaan maar eerst genieten van een biertje en van niets meer doen.

Wel gaan we nog even internetten bij het prieel, want daar is wifi, en kunnen we even mailen met de kinderen.

regen.JPG
We zien vanonder dit prieeltje dat er een bui komt opzetten uit het niets, het is nu nog zeker 30 graden dus zal het lekker afkoelen.

En dan barst de bui met heel veel wind los.

P1230056.JPG

Later meer.
 
Vervolg

Dag 13 Op weg naar een nieuwe camping in het zuiden.

En dan barst de bui met heel veel wind los,

bui.JPG

verschrikkelijk om dan buiten te zitten, gevangen onder een afdak, het regent horizontaal en we zijn in 30 seconden tot op de draad nat. we vluchten naar de toiletgroepen op 15 meter afstand en als we daar zijn loopt het water overal uit, dus ook uit de snijplank (ipad) wat een storm uit het niets, we gluren wat naar buiten en zien mensen bewegen maar kunnen niet zien wat ze doen, maar als de regen wat minder is gaan we naar de caravan we zijn op zoek naar droge kleding. en dan zien we dat de mensen nog steeds de luifels aan het rechtzetten zijn, sommigen hadden nu geen luifel meer maar een lap stof aan de caravan hangen en sommigen hadden de zijkanten eruit gehaald zodat de wind er vrij door kon waaien, geen grote schades kunnen zien en horen gelukkig.
Wij doen de caravandeur open en staan in het water omdat het dakluik open staat, en eronder staat de laptop aan de lader badend in het water. snel reageren is de opdracht, stekker eruit, op de rug leggen en deppen met een handdoek om te redden wat er te redden valt. ook de vloer kan geen water hebben, dus die ook maar deppen met doeken. half in de caravan en half buiten om de handdoek uit te wringen komt er weer een stormwind vlaag en slaat de deur tegen mijn hoofd, gelijk een bult erbij, en even later als ik een foto wil gaan maken van de slagregen door de caravandeur, weer een windvlaag, vlieg ik met fototoestel en al de caravan in, gelukkig geen schade gemaakt maar wel wel een gevoelige elleboog.

P1230071.JPG
We moeten maar afwachten tot het over is , en dan pak je een boek.

Een uur heeft het woest tekeer gegaan met harde windstoten en veel water, we zijn er wel een keer klaar mee moeten we zeggen.
En inderdaad als de regen ophoudt gaan we buiten kijken en verder dweilen over de vloer maar er komt nog veel meer water uit de kachel, hoe kan dat? de kast open en daar hangen de jassen, nat.
Na onderzoek komt het van af het dak waar het beschermkapje van de schoorsteen is gewaaid en dus de regen er gewoon naar binnen kan, en eronder weer uit.
Afkoelen van de regen deed het weinig, na de regen was het nog 28 graden maar dat is nog uit te houden als je niet druk bent, en in de lucht geen spoor meer van alle heftigheid, heel apart.
we drinken nog wat en bezoeken het toilet

P1220969.JPG
en gaan de deur op slot doen het is mooi geweest vandaag.

We wilden een avontuur en dat hebben we gehad.

regen.JPG
 
We wisten dat het een landelijke weg was en aan de andere kant van het dorp.

De navigatie deed het uitstekend tot in het dorp. Bij herberekenen kwamen er steeds meer km. bij. Maps heb ik niet in de auto ter beschikking en we dwaalden steeds verder af richting het zuiden.
En we hadden niets afgesproken dus niemand die op ons wachtte, we hebben wel gezegd dat deze camping meer klanten zou missen doordat de straten zijn opgebroken en de borden weggehaald zullen zijn.
Jammer, ze hadden twee jaar geleden ook al een tegenvaller doordat de vijver leeggelopen was, en dat is een stuk minder vermaak voor iedereen.
 
Johanna en Hendrikus, als ik jullie verslag lees van een paar dagen Kutna Hora begrijp ik ook weer waarom ik me zo tot dat stadje aangetrokken voel. De rillingen lopen me over de rug bij jullie verhaal, zoveel herkenning!!
Moet je je voorstellen dat je dat een paar keer per jaar mee kunt maken of zelfs dagelijks, zoals Bert (hoewel dat ook zou kunnen afstompen als je niet regelmatig nieuwe uitdagingen treft).

Door dat noodweer op de camping dat jullie meemaakten heb ik weer wat meer vrede met onze beslissing de caravan te verkopen en alleen nog in hotels of huisjes vakantie te gaan vieren. Maar ik hoop dat jullie er nog lang van mogen genieten..
 
Dag 14 Znojmo en de omgeving.

En als je dan wakker bent wil je er maar snel uit om de natte spullen te drogen en de caravan te luchten.

drogen.JPG
Het is al weer heerlijk weer , maar eerst een foto maken met de snijplank die zo het eruit ziet droog is, het geeft een aardig beeld van de zon die alle water probeert te laten verdampen.

P1230072.JPG
Op zoek naar een kleine schroevendraaier om de laptop open te maken kan ik niet vinden, dus dan maar laten drogen door het zonlicht, ook de jassen gaan in de zon om te drogen.
Dan een bak koffie en wat te eten .

P1230074.JPG
We praten kort met de buren die een leenauto gebruiken en vragen: hebben jullie pech gehad met de auto? Ja, zegt de buurman, en ook geluk hoor, want we zijn er nu best wel blij mee.
We hebben hier al 6 jaar gestaan met een camper ,maar op weg naar hier gaf hij de geest.
Dus kregen we een huurauto met een caravan om de vakantie voort te zetten en we weten nu al dat we ook een caravan en een andere auto kopen. We hebben nu al veel meer gezien als jaren hiervoor, je kunt niet weg met een camper, nou ja niet weg, maar dan moet je tent er weer afhalen etc. We wensen hun veel geluk met de enorme keuze in caravans en auto's.

Wij gaan de stad Znojmo een bezoek brengen, het is een paar km. rijden

P1230075.JPG
en we zoeken een parkeerplaats in de binnenstad die snel is gevonden.

P1230076.JPG
Een gedenknaald midden op de rotonde, is dit misschien de romaanse rotonde wat een bezienswaardigheid zou zijn, niets romaans aan vinden we.

We zien in de straat een koperen torentje, dat moet een bezienswaardigheid zijn, we kennen dit soort aanduidingen van Kromeríž.

P1230078.JPG
Speurend over de kasseien naar nog een bezienswaardigheid volgen we dit torentje, maar nadat we er enkele hebben gezien zijn we het pad bijster .

P1230079.JPG
Maar er is nog veel meer te zien.

P1230081.JPG
Muurschilderingen gemaakt door pecit oskar pafka

P1230082.JPG
We lopen door smalle steegjes,

Later meer.
 

Bijlagen

  • P1230073.JPG
    P1230073.JPG
    183,8 KB · Bekeken: 4
Vervolg Dag 14 Znojmo en de omgeving.

P1230083.JPG
En langs hoge torens

P1230084.JPG
modernere straatjes

P1230085.JPG
En komen op het Masarykplein waar we de toren beter kunnen bekijken, het is van het raadhuis.
Jammer van dat lelijke gebouw, en dat op dit mooie plein (ook Jihlava heeft zo'n blokkendoos op het plein gezet).
Hier virtueel.

P1230086.JPG
We kijken naar de prachtige schilderijen op de muren.

P1230087.JPG
en kunnen ervan genieten.

P1230088.JPG
en een nisje met

P1230096.JPG
enkele beelden.

P1230097.JPG
maar dit is ook leuk om op de foto te zetten.
Hoe was het eerst?

later meer
 

Bijlagen

  • P1230091.JPG
    P1230091.JPG
    130,7 KB · Bekeken: 5
Bedankt Kuurgast,

dan klopt waarschijnlijk de link met de architecten van de blokkendoos dus ook, maar ik ben niet helemaal zeker van mijn zaak.

het kan ook een trend zijn van die jaren

en in Hostinne (Olivetska kapel)staat ook zo een , daar heb ik al eens over geschreven.
 
Vervolg Dag 14 Znojmo en de omgeving.

P1230091.JPG
Even verder wandelen komen we op deze drukke weg dit gebouw tegen, de stadsschouwburg (Znozemska Beseda).

P1230090.JPG
en deze er rechts naast, wat mooi hé, het is Hotel U Divadla.

P1230092.JPG
en even later kan ik deze foto maken van de oude stadswal.

P1230093.JPG
oud en nieuwer gescheiden door een muurtje.

P1230094.JPG
Gezien het schrikdraad is dit geen bejaardenhuis, denken we.
aan de voorzijde van dit gebouw, links is de rechtbank.

P1230095.JPG
we lopen terug en zien dit (Vlkova věž).

P1230098.JPG
Mooi hé. ook van Oscar Pafka, maar wat heeft hij gemaakt?

P1230102.JPG
En even later staan we op een uitzichtpunt.

Later meer.
 

Bijlagen

  • P1230104.JPG
    P1230104.JPG
    177,5 KB · Bekeken: 6
Vervolg Dag 14 Znojmo en de omgeving.

P1230100.JPG

Hradiště chapelle rechts rood dakje links erachter Hradiště church of St. Hippolit.

P1230105.JPG
en onze min of meer verplichte route komt hier uit, waar we met de trap of de lift omlaag kunnen.

P1230107.JPG
en komen uit bij de rotonde, sorry zo noemen ze dat hier.

Hier virtueel.

P1230108.JPG
en hier is de schade afgedekt van de regenbui van gisteravond afgedekt met doek, en de straat nog niet geheel geveegd.

P1230112.JPG
mooi gezicht op de stuw en het reservoir van de rivier Thaya Dyje.

wat verder opvalt is dat er bij deze bezienswaardigheden weinig toeristen zijn.

P1230114.JPG
We lopen langs een restauratieproject terug en dat blijkt de brouwerij te zijn, de eerste stoommachinebrouwerij en mouterij van Znojmo.

P1230115.JPG
en zo komen we bij de hoofdingang er weer uit.

Hier de geschiedenis van de brouwerij.

We zoeken naar de ingang van het ondergrondse Znojmo.
Want onder de stad lopen tunnels met een totale lengte van meer dan 40 kilometer. Deze dienden oorspronkelijk als schuilplaats voor de bevolking in tijden van oorlog en zijn verbonden met de kelders van vele huizen. De schoorstenen van de tunnels liepen door in de gewone schoorstenen van de huizen bovengronds. Zo zouden de huizen, vanwege de rokende schoorsteen, toch bewoond lijken. Vijandelijke soldaten dachten vervolgens dat het een spookstad was en vluchtten.
In vredestijd werden de gangen gebruikt voor de opslag van groente, fruit en wijn. Tegenwoordig wonen er voornamelijk vleermuizen Er gaan verhalen dat het ondergrondse gangenstelsel doorloopt naar Retz (Oostenrijk) maar dit is nooit bewezen. Onder leiding van een gids kan een deel van het gangenstelsel worden bezocht.
Bron: wikipedia

De receptie binnen wandelend zien we veel wachtende mensen staan, we zijn ons gaan orienteren en komen al snel dat we nog 4 uur moeten wachten op een rondleiding, dus gaan we richting de auto

Het ongeveer één kilometer lange parcours begint bij de Slepičí markt en eindigt in Obroková straat.

P1230118.JPG
We bekijken nog een kerk die op onze route ligt.

P1230122.JPG
Mooi van binnen Kostel Nalezení svatého Kříže
(Kerk van de vondst van het Heilige kruis.)

P1230120.JPG
met een prachtig orgel

maar aan alles komt een einde en eenmaal buiten worden we gedwongen door de hitte om de omgeving maar eens te bekijken met de airco aan.

Later meer.

P1230115.JPG
 

kuurgast

Donateur
Baan heb je alle 77 wonderen van Znojmo bezocht? :stout:
Dat doek is dat niet toevallig om pas ingezaaid gras oid te beschermen?

Kleine aanvulling want niet alle informatie is makkelijk te vinden:
Znojemské podzemí/Znojmo ondergrondse aan de Slepičí trh/kippenmarkt 2.
Openingstijden:
Oktober t/m april: Maandag - Zaterdag 10:00 tot 17:00
. . " " . . . " " Zondag 13:00 tot 16:00
Mei-juni, september: dagelijks 9:00-17:00
Juli-augustus: dagelijks 9:00 tot 18:00
Laatste rondleiding 1 uur voor sluitingstijd
Duur van de rondleiding: 50 minuten
Entreeprijs volwassene 95 Kč ,van oktober tot mei zijn de entreeprijzen lager.
Bron:znojmocity.cz.
 
Bedankt voor de aanvulling , maar als het verouderd ga je het dan ook aanpassen?


Dat doek is dat niet toevallig om pas ingezaaid gras oid. te beschermen?

Het doek waren ze nog mee aan het werk , want eronder was alle zand en stenen weggespoeld.

heb je alle 77 wonderen van Znojmo bezocht?

Het was veel te heet , en niet verstandig om nog meer in de stad te ondernemen die dag .
 
Bovenaan