Vakantie 2016, Valasske Mezirici

Topic in 'Hoe was jouw vakantie in Tsjechië?' gestart door Franky, 12-06-2016.

 1. Gelukkig weer heel thuis gekomen en wij doen er altijd twee dagen over waar we ook naar toe gaan in Tsjechië, lekker rustig en voor de hond ook veel beter.
   
  elske, Pelhřimov en Franky vinden dit leuk/interessant.
 2. Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn!
   
  bruinh, Pelhřimov en Franky vinden dit leuk/interessant.
 3. Mooi dat jullie een fijne vakantie en een goede terugreis hebben gehad.
  Leuk verslag om te lezen.
   
  Franky en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 4. En dan nu eindelijk het beloofde vervolg. Hoezo thuis begint het leventje weer :(

  Zaterdag 20 augustus 2016 en epiloog

  Zoals ieder jaar in Tsjechië is het vandaag een dag met dubbele gevoelens. Ik maak me sterk dat deze zin niet in ieder Tsjechië slag te vinden is op de laatste dag. Want enerzijds tikt het klokje nergens zoals thuis (zo dat is een ouwe;)) maar anderzijds, wat een topvakantie hebben wij hier in Valmez gehad. Ik hou er rekening mee dat er altijd wel iets mis kan gaan. Ziek en zeer bijvoorbeeld, met Jelle niet uitgesloten, maar het kan ook ieder van ons overkomen. En wat te denken van bejaarde schoonouders. Het zijn toch mensen van de dag. Maar nee, niets van dit alles en laat ik vooral onze supervilla niet vergeten. In het gastenboek had ik het ook al vermeld. Je kunt het je niet voorstellen of de villa voorziet erin. Superbrede deuren voor Jelle overal (behalve de douche, geen idee waarom dat altijd zo is) en feitelijk was de hele leefverdieping gelijkvloers. Verder, ondanks de leeftijd van het huis (1978) superluxe en GROOT. Dus ja, dat van die gemengde gevoelens speelde dit jaar meer dan ooit.

  Afijn, terug van mijn laatste loopje naar de milieustraat zie ik het Skodaatje van mr. Horak (the "poolman") staan. Terwijl hij zijn inspectieronde doet, probeer ik mij niet te laten opjagen bij het inpakken van de auto. Blijft altijd een stressgebeuren, iets wat wij de afgelopen dagen (behalve de rit naar Sloup) absoluut niet hebben gekend. Op een gegeven moment verwacht ik toch wel de afrekening vanwege kosten energie te krijgen, maar nee, niets van dat alles. Wel krijgt mijn vrouw de eigenaar aan de lijn, opnieuw via de Nokia 0,0 van mr. Horak. In het Engels wordt e.e.a. uitgewisseld m.b.t. onze vakantie, heel attent. In het verleden, las ik in het gastenboek, was de eigenaar altijd ter plaatse, maar inmiddels woont die in Praag. Na het fijne gesprek nemen wij afscheid van mr. Horak en het geweldige huis en gaan richting de Lidl in Valmez voor ons ontbijt in de auto. En na nog een allerlaatste bezoekje aan de Tesco, gaat het richting Usti nad Labem, oftewel kilometers maken.

  Het is weer schering en inslag met wegwerkzaamheden op de D1, maar door het vroege tijdstip geeft het nauwelijks oponthoud en kunnen wij lekker doorstoten. Dan, voorbij Praag komen wij op een briljant idee. Wij gaan middageten in Tsjechië, scheelt EN een hoop centen en zijn wij verlost van dat smerige Duitse voedsel. Zo gezegd zo gedaan en bij Melnik verlaten wij de snelweg. Na een kilometer of 8 doemt er een flinke pizzeria op waar het bijzonder druk is, meestal goed een teken.
  Uit de auto komt de warmte ons tegemoet en puffend nemen wij plaats. Wij worden vrij snel benaderd door een jonge ober die mij een beetje doet denken aan John Denver. De kinderen zien iets van Harry Potter in hem. Anyways, in vloeiend Engels wordt de bestelling opgenomen en met uitzondering van Tamar bestellen wij allen biefstuk. Jammer dat ik de naam van de pizzeria niet heb onthouden, want het is werkelijk weer ouderwets smullen.

  20160820_135054.jpg

  Met de buikjes rond stappen wij in de snikhete auto en gaat het weer richting de snelweg. Radio Impuls staat op, zo’n beetje de enige radiozender met goede landelijke dekking. Richting de grens komen wij weer die uiterst merkwaardige rotonde tegen, waarbij je goed moet opletten dat je niet voor richting Praag kiest. En na een aantal tunnels is het Tsjechië-avontuur zomer 2016 echt voorbij. Overigens trekt Radio Impuls zich daar niets van aan en tot zo’n 60 kilometer in Duitsland nemen wij nog een stukje Tsjechië mee.

  Verder raast het over de Duitse Autobahn en zonder al te veel oponthoud passeren wij Magdenburg, Hannover en Bremen. Om wakker te blijven drink ik liters koffie en redbull, met de nodige plaspauzes ten gevolg. Afgewisseld met de momenten om te tanken (met lpg is dat iets vaker het geval) zijn deze stopjes goed tegen de vermoeidheid. Dit neemt niet weg dat wij in de toekomst, zeker bij de ritjes naar de uithoeken van Tsjechië, een overnachting moeten inplannen. Ben ook geen twintig meer. Afijn, geheel volgens gewoonte passeren wij rond middernacht met regen de Nederlandse grens. En meteen is het gedaan met de vermoeidheid en rijdt het relaxed richting huis.

  Epiloog

  Dit was het verslag van de vakantie 2016 in Valasske Mezirice. Hoewel Tsjechië eigenlijk overal mooi is, schieten superlatieven wat mij betreft tekort als het op Moravië aankomt. Het is een rustige, nog niet zo bekende regio onder niet-Tsjechen en dat merkten wij. Waar wij ook kwamen, steeds waren wij de enige niet-Tsjechen. Ook geen busladingen Japanners ontmoet. Ik zie ons dan ook nog wel terugkomen in deze regio en zelfs, tegen in onze gewoonte in, opnieuw in onze villa, Villa Anna. Zo heet het huis officieel. En wellicht dat tegen die tijd een bezoek aan Auschwitz er wel in zit. Met alles wat Tamar dit jaar op haar bordje krijgt (overstap van lagere naar middelbare school) alsook de waarschuwing op de site zelf leek ons dat niet zo verstandig. Tot slot volgen hieronder nog wat foto's van deze topvakantie

  20160808_143911.jpg
  Roznov pod Radhostem

  20160813_162202.jpg
  Het geweldige nieuwe bomenpad bij Dolni Morava

  20160819_185606.jpg
  De kindvriendelijke glijbaan bij Pizzerie Pepino

  20160820_074505.jpg
  De bijna dagelijkse klim vanaf de Coop naar de villa

  20160818_120657.jpg
  Voorkant van het huis, toegang die wij nooit gebruikten

  20160818_120907.jpg
  Zij aanzicht met het lekkere zwembad.

  20160820_074532.jpg
  Vanaf de weg bijna verborgen toegang tot het huis. Ben benieuwd hoe toegankelijk dit is in de wintermaanden;)
   
  Aad Piekaar, Patrick (Delfzijl), kuurgast en 12 anderen vinden dit leuk/interessant.
 5. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Franky, bedankt voor je leuke verslag en fijn dat jullie zo'n geweldige vakantie gehad hebben. :toppie:
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 6. Franky bedankt voor het leuke verslag en nu begint het gewone leven weer, maar met prachtige foto's en nog betere herinneringen en op naar volgend jaar.
   
  Franky en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 7. Bedankt Franky, het was leuk om jullie belevenissen te volgen. Fijn dat jullie het zo goed hebben gehad!
   
  Franky en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 8. Ik heb weer genoten van je verslag.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 9. Geweldig dat jullie zo hebben genoten!
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Volgens mij gaan we je nog weer vaker tegenkomen in Tsjechie. Hoewel, niet echt gelukt. Mooi dat jullie het goed hebben gehad. Bedankt voor alle verhalen en foto's. :top:
   
  dennuzzz, Franky en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 11. Jullie allen bedankt voor de leuke en lieve reacties. Tja, het Tsjechië avontuur 2016 zit er weer op en vanaf komende week gaan we weer "an die Arbeit". Of 2017 ook weer Tsjechië gaat worden, of dat er sowieso een vakantie buitenland in zit is nu nog even een vraag. Ons huis (uit 2002) begint ook wat onderhoud te krijgen

  @Ad: jullie nog een hele fijne en veilige vakantie gewenst:top::zwaai2:
   
  Patrick (Delfzijl), hgmw, Pelhřimov en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Franky wat fijn dat deze vakantie zo goed geslaagd is. :toppie:
  Leuk om je verhaal met begeleidende foto's te lezen.
  Misschien kan je er door mapy.cz nog achter komen en via welke richting je de snelweg verlaten hebt.;)
   
  bruinh en Franky vinden dit leuk/interessant.
 13. Dank je Kuurtje, het was inderdaad Pizzeria Mex, gelegen aan de eerste rotonde komend vanaf de D8. De naam verraadt het al, er staan ook Mexicaans aandoende gerechten op de kaart, die overigens ook in het Engels kan worden aangeboden
   
  bruinh en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 14. Hierbij nog een aanvulling op het vakantieverslag, hoewel het eigenlijk weinig met de vakantie van doen heeft.

  Nog geen maand terug van vakantie kreeg mijn schoonmoeder allerlei kwalen die er uiteindelijk op wezen dat de kanker in volle hevigheid was teruggekeerd. De levensverwachting van zes maanden bleken er in werkelijkheid nog niet eens drie te zijn. En inmiddels is het februari 2017 en is mijn vrouw volop aan het mantelzorgen. Want dat is de realiteit anno 2017. In een bejaardentehuis komt mijn schoonvader met de leeftijd van 91 niet. Die tijd is geweest. Daarnaast zou hij dat niet eens willen. "Tussen al die oudjes, ik moet er niet aan denken" zegt hij altijd;)

  En nu de link met Tsjechië: Aangezien mijn vrouw haar vader niet alleen kan laten, zelfs niet omringd met de beste zorg, wordt het dit jaar geen gezinsvakantie naar Tsjechië. En dus ga ik dit jaar, zij het voor een week, alleen op vakantie. Nou ja, zonder de rest van het gezin dan, maar dan met mijn broertje. Kan ik hem laten ervaren wat er zo geweldig is aan dit land. We gaan naar een bekende regio waar wij in 2013 ook zijn geweest. Tegen Vysocina aan. Beetje centraal zodat zowel Brno alsook Praag redelijk te doen zijn. Of er een verslag komt? Waarschijnlijk naderhand, want het zal een stuk actievere vakantie worden als met het gezin denk ik zo. Ben heel benieuwd:denk:
   
  Laatst bewerkt: 21-02-2017
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Franky, wat een nare situatie. Heel veel sterkte voor jullie allemaal in de komende periode. Toch heel prima, dat jullie het voor elkaar krijgen dat jij er nog even tussenuit kunt. Ik weet niet hoe jullie gaan, maar mocht je gebruik gaan maken van een pension, dan kun je altijd contact met me opnemen.
   
  Franky en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 16. Heel veel sterkte Franky en familie. Ik hoop dat je toch een goede vakantie hebt met je broer.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 17. Sterkte Franky en famillie.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 18. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Heel veel sterkte voor jou en je familie.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 19. Wat een tegenvaller! veel sterkte.
   
 20. Dank jullie allen voor de lieve reacties en Ad, bedankt voor de tip. Maar verblijf is al geregeld. Nu de kinderen (en Jelle in het bijzonder) niet mee gaan was een geschikt huis voor ons tweeën zo gevonden. Lekker gunstig buiten het hoogseizoen zonder al te veel eisen. Hoewel met een dubbel gevoel zal het best een geweldige tijd worden:champagne::cheers:
   
  A.Smit, bruinh, hgmw en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina