Utrecht - Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
De burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen brengt van vrijdag 22 tot en met zondag 24 mei een kennismakingsbezoek aan zusterstad Brno in Tsjechië. De burgemeester ontmoet vertegenwoordigers van het bestuur van Brno, onder wie zijn collega-burgemeester Roman Onderka. Tevens woont hij een gezamenlijk concert bij van het Toonkunstkoor Utrecht en het zusterkoor Brnenský filharmonický sbor (philharmonisch koor Brno).

Naast ontmoetingen met het bestuur van Brno maakt burgemeester Wolfsen kennis met verschillende aspecten van de zusterstad. Hij maakt onder meer een rondleiding door het stationsgebied dat, net als in Utrecht, een grote herontwikkeling doormaakt. Naast de stedenbouwkundige aspecten is er ook aandacht voor de sociale aspecten met een bezoek aan de faciliteiten voor verstandelijk gehandicapten in het Vankovka-winkelcentrum, een voormalige textielfabriek. Voorts bezoekt de burgemeester Villa Tugendhat, de Brnose tegenhanger van het Rietveld-Schröderhuis. Het concert van het Toonkunstkoor Utrecht en het Filharmonisch Koor Brno op zaterdag 23 mei is een belangrijk onderdeel van het bezoek. De Tsjechische regering heeft dit concert benoemd tot een van de officiële promotie-activiteiten van het huidige EU-voorzitterschap.

De stedenband Utrecht-Brno bestaat sinds 1993. De laatste jaren richt de stedenband zich voornamelijk op uitwisselingen en samenwerking op het gebied van onderwijs en cultuur. Diverse onderwijsinstellingen in Utrecht, van primair tot universitair onderwijs, organiseren regelmatige bezoeken en uitwisselingen met soortgelijke instellingen in de zusterstad. Vele leerlingen, docenten en studenten kunnen zo internationale ervaring op doen en kennis maken met de inwoners van de zusterstad. Ook op het gebied van cultuur vinden uitwisselingen plaats, zoals tussen de twee koren, met tentoonstellingen en deelname van een Utrechtse groep aan het Streetfestival in Brno.

2utrecht.nl
 

kuurgast

Donateur
Utrecht heeft sinds 1993 een stedenband met de stad Brno in Tsjechië. Er wordt vooral samengewerkt op het gebied van onderwijs en cultuur.Scholen binnen zowel het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, als het hoger en middelbaar onderwijs hebben regelmatig contact en uitwisselingen met partnerscholen in Brno.
Ieder jaar reist een groep van circa tien eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht af naar Brno. Daar maken zij een krant over de stedenband met Brno samen met Brno'se studenten. In 2010 is de krant voor het eerst in digitale vorm verschenen.
Bron:utrecht.nl.

Afgelopen dagen waren deze studenten in Brno waarover je hier hun artikelen kan lezen.
Onderstaand stukje uit een column vond ik wel heel erg mooi beschreven:

Brno verbergt haar schoonheid.
Ik ben Brno gaan zien als een kijkdoos. Van een afstandje lijken het gewoon stukken karton, bij elkaar gehouden door ducktape. Als je echter de moeite neemt om door het minuscule gaatje te kijken, ontdek je dat overal een verhaal achter zit. Een mooi verhaal. Maar bovenal een puur verhaal, niet verhuld in een mooier jasje. Ja, Brno valt eigenlijk best wel mee. Stiekem hoop ik dat als maar genoeg mensen de moeite nemen om door het kijkgaatje te turen....
 

Ad Verschoor

Donateur
Vragen over stedenband tussen Utrecht en Brno

UTRECHT - De SP en de VVD in de gemeente Utrecht willen weten hoeveel de stad kwijt is aan de stedenbanden met León in Nicaragua en Brno in Tsjechië. De partijen hebben daarom vragen over de financiering gesteld aan het college van B&W.

De vragen komen na een uitzending van KRO's Brandpunt over stedenbanden. Daaruit bleek dat Utrecht de afgelopen vier jaar ruim 500.000 euro heeft uitgegeven aan de stedenbanden.

De SP en de VVD vragen zich af of er niet meer geld naar de stedenbanden is gegaan en wat dat precies heeft opgeleverd.

De band met Brno is er sinds 1993, vooral op het gebied van onderwijs en cultuur.
 
Bovenaan