Utoky na NL mesity; zpravy z CR

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

z idnes.cz 8.11.2004:

Nizozemskem zmítají útoky proti muslimům
08.11.2004 09:33 - Vražda holandského filmaře Theo van Gogha rozpoutala vlnu násilí v jinak klidném Nizozemí. O víkendu tam neznámí pachatelé podnikli několik útoků na muslimské mešity. Posledním incidentem je výbuch před islámskou školou v Eindhovenu.


--------------------------------------------------------------------------------
vytisknout
e-mailem
na mobil




--------------------------------------------------------------------------------

reklama




--------------------------------------------------------------------------------

téma - související články



V Nizozemsku zastřelili van Gogha

--------------------------------------------------------------------------------
Van Gogha pobodal a zastřelil 2. listopadu pravděpodobně islámský radikál z Maroka, kterého policisté krátce po vraždě zadrželi v jednom z amsterodamských parků.

Kriminalisté už ho obvinili z vraždy. Motivem násilného činu mohla být van Goghova kritika islámské společnosti. Poukazoval mimo jiné na zneužívání žen v rodinách. - více zde

Filmařova smrt rozpoutala v Holandsku silné napětí. Během uplynulého víkendu se objevilo několik útoků na mešity po celé zemi.

Poslední výbuch v Eindhovenu nikoho sice nezranil, umocnil ale už tak vážnou situaci. "Tyhle idiotské útoky by neměly zvyšovat napětí," stěžoval si eindhovenský starosta Alexander Sakkers.

V Huizenu muslimové jdoucí k modlitbám dokonce zadrželi a policii nahlásili skupinku tří lidí, kteří se pokoušeli založit oheň v tamní mešitě.

V rukou policie skončil také 24letý útočník v Rotterdamu, který chtěl podpálit muslimský svatostánek, ale poškodil pouze dveře. Zápalná láhev dopadla také na mešitu v Bredách.

Tentýž den se shromáždili přívrženci radikální pravice v Amsterodamu, aby protestovali proti okolnostem smrti van Gogha. Vláda vyzvala veřejnost ke klidu.

V Nizozemsku žije asi jeden milion muslimů, kteří tvoří v šestnáctimilionovém státě takřka šestiprocentní menšinu. Většina jich pochází z Turecka a Maroka.
 
Útok na policii zavrel nebe nad Haagem

Útok na policii zavřel nebe nad Haagem
10.11.2004 09:39 - Nizozemská policie dočasně uzavřela vzdušný prostor nad Haagem i tamní sídlo vlády. Při zátahu na podezřelé osazenstvo jednoho z domů v imigrantské čtvrti totiž ozbrojenci odpálili pumu, která zranila tři policisty. Bezpečnostní jednotky okamžitě okolí uzavřely.


--------------------------------------------------------------------------------
vytisknout
e-mailem
na mobil




--------------------------------------------------------------------------------

reklama




--------------------------------------------------------------------------------

téma - související články



V Nizozemsku zastřelili van Gogha
Nizozemskem zmítají útoky proti muslimům

--------------------------------------------------------------------------------
Vyšetřovatelé do domu přišli s povolením státního zástupce, vzápětí se ozvala silná exploze.

Tři policisty, kteří se po výbuchu ručního granátu vypotáceli z budovy, odvezla záchranka do nemocnice. "Nejsou to sice smrtelná zranění, ale vážná jsou," řekl lékař.

Část Haagu, kde k útoku došlo, okamžitě obsadily bezpečnostní jednotky včetně těžkooděnců a vyzvaly ozbrojence, aby se vzdali. Ozývala se také střelba.

Podle policie, která přiznala, že zátah je součástí protiteroristické operace, uvedla, že v budově je stále několik podezřelých.

Jedna ze svědkyň reportérovi agentury AP prozradila, že když policie vyzvala lidi v obklíčeném domě, aby se vzdali, ti vzkřikli: "Uřežeme vám hlavy! Uřežeme vám hlavy!"

Není jasné, zda původní akce souvisela s vyšetřováním vraždy filmaře Theo van Gogha, která rozpoutala sérii protimuslimských útoků. - více zde

Nizozemská média dokonce uvedla, že policie se shání po syrském občanovi, který nejenže byl zapojen do van Goghovy smrti, ale údajně plánoval také útok na sídlo vlády.

V souvislosti s vraždou kontroverzního dokumentaristy, který kritizoval postoj islámského světa například k ženám, už vyšetřovatelé zadrželi deset lidí, z nichž šest dosud drží ve vazbě.

iDNES , Reuters
 
Re: Útok na policii zavrel nebe nad Haagem

Kvůli policejnímu zátahu uzavřen vzdušný prostor nad Haagem
| 09:42
HAAG 10. listopadu (ČTK) - Vzdušný prostor nad Haagem byl dnes uzavřen kvůli policejní akci, která údajně souvisí s vyšetřováním teroristických aktivit. Při zásahu byli tři policisté zraněni. Informovali o tom policejní mluvčí a nizozemská televize.

Podle sdělení mluvčího při zátahu, který dnes provádějí policisté v jednom domě v Haagu, zranila tři policisty exploze. Ozvala se také střelba. Následně byl uzavřen vzdušný prostor nad městem.

Dva ze zraněných policistů byli převezeni do nemocnice. "Je to vážné, ale nejsou v ohrožení života," řekl mluvčí. Třetí postižený byl po ošetření propuštěn.

Policie nechtěla potvrdit informaci nizozemské televize, že zátah byl podniknut v rámci vyšetřování údajných teroristických aktivit.

V Nizozemsku byl minulý týden zavražděn filmový režisér a spisovatel Théo van Gogh, jenž byl znám jako kritik islámu. Ze spáchání zločinu je podezřelý údajný islámský extremista, který je ve vazbě. V zemi se po vraždě van Gogha rozpoutala vlna útoků proti muslimským objektům a proti kostelům.

boh mik

ČTK
 
Re: Útok na policii zavrel nebe nad Haagem

15.11.2004 01:00 - Jméno syrského uprchlíka Riduana Isara ještě před týdnem nikomu nic neříkalo. Podle nizozemské policie byl však tento uprchlík ze Sýrie duchovním vůdcem "hofstadské" skupiny, která provedla vraždu známého publicisty Thea van Gogha.

Vlna násilí ničí zažitý obraz Nizozemska
Nizozemskem zmítají útoky proti muslimům
V Nizozemsku zastřelili van Gogha

Ministr vnitra Johan Remkes ve své zprávě pro parlament dokonce uvádí, že vedení skupiny spolupravalo s teroristy v Belgii a ve Španělsku, mělo napojení na Al-Kajdu a posílalo své členy na výcvik do Pákistánu.

Remkes na konci týdne seznámil poslance s dosavadními výsledky vyšetřování 13 podezřelých, kteří byli zatčeni bezprostředně po vraždě.

Označil je za členy "Hofstad Netwerk" čili hofstadské sítě (Hofstad je hovorovým výrazem pro hlavní město Haag), která měla za úkol vést svatou válku (džihád) proti bezvěrcům v Nizozemsku.

Přestože většina příslušníků sítě pochází ze severní Afriky, "vedoucí osobností" okruhu islámských radikálů v Amsterdamu byl prý Reduan Isar, jenž vedl častá kázání ke svým příznivcům. Mezi ně patřil šestadvacetiletý Muhammad Bouyeri, který podle policie van Goghovi 2. listopadu podřízl hrdlo.

V domě Ládinova kurýra
"Isar vyzařuje charizma a těší se značnému vlivu mezi mladými členy své sítě. Radikální smýšlení jeho posluchačů se posilovalo a často bylo diskutováno téma džihádu," napsal ministr vnitra Remkes.

Třiačtyřicetiletý Syřan používal různá jména včetně přezdívky abú Kalíd. Stejnou přezdívku podle ministerstva spravedlnosti používal i Muhammad Bahája, kurýr mezi Usámou bin Ládinem a evropskými buňkami Al-Kajdy.

Isar se s členy hafstadské skupiny podle listu NRC Handelsblad setkával v amsterdamské ulici Maria Philipsstraat 27, v domě, který patřil Muhammadu Bahájovi. Týž list s odvoláním na zdroje z nizozemské rozvědky uvedl, že se některým členům hofstadské skupiny dostalo výcviku v Pákistánu. Internetový server Dutch News Network zase napsal, že jiný člen skupiny, jistý Samir Azzouz, odjel loni v lednu bojovat do Čečenska.

Tři členové hofstadské skupiny už letos v červnu cestovali do Portugalska, které právě hostilo evropský šampionát ve fotbale. V Portugalsku byli zatčeni a deportováni, neboť úřady měly obavy z možného teroristického útoku, potvrdil Remkes.

Nizozemská tajná služba sleduje od teroristických útoků na USA z 11. září 2001 na 200 potenciálních teroristů. List El País o víkendu napsal, že nizozemští radikálové měli kontakty i se španělskými teroristy, kteří naplánovali útok v Madridu.

Expert na islámský fundamentalismus z Nizozemského ústavu mezinárodních vztahů Dick Leurdijk se obává, že radikálové plánují další útok podobný vraždě van Gogha. "Určitě jsme součástí (cílů) džihádu," upozornil.

"Počet osob a sítí v Nizozemsku, které přemýšlejí a jednají v intencích skutečného násilí, je podle našeho názoru omezený," napsal Remkes ve své zprávě poslancům. "Ale zázemí, z něhož pocházejí, je širší... spíše v řádech tisíců než stovek," dodal ministr.

MF DNES , Lubomír Heger
 
Bovenaan