Unesco-monumenten in Tsjechië

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door Ad Verschoor, 26-04-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Een reis langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië

  Tsjechië kent twaalf UNESCO-werelderfgoederen. “Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn.” Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur. Maak een reis langs het Tsjechisch werelderfgoed.

  [​IMG]

  Tsjechische steden – vier UNESCO-juwelen
  Het meest bekende, meest bezochte en tevens grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie. De historische stadscentra van de steden Český Krumlov, Kutná Hora en Telč staan tevens op de Werelderfgoedlijst. Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats met middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en verbonden met vele legendes.

  Het charmante stadje is uniek vanwege haar kasteelcomplex met barokke theater. Het kasteel torent hoog boven de meanders van de Moldau uit. In het historische centrum van Kutná Hora is de gotische Sint-Barbarakerk het bezoeken waard. De geschiedenis van Kutná Hora is onafscheidelijk verbonden met de zilvermijn. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw kathedraal in het stadsdeel Sedlec, herbouwd in de barokke stijl door Santini. Het renaissancejuweel onder de Tsjechische steden is Telč. Een geheel bewaarde middeleeuwse stad met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl.

  Een tweede ontmoeting met Santini
  Nog geen 100 km ten zuidoosten van Kutná Hora ligt Žďár nad Sázavou. Boven de stad, op de Zelená hora (Groene Berg), staat de Bedevaartskerk van Sint Johannes van Nepomuk. De pelgrimskerk werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is het mooiste werk van de architect Johann Santini Aichel. Zoals vaak bij Santini’s bouwwerken, draait ook hier alles om symboliek – de plattegrond heeft de vorm van een pentagram, vijf uitgangen en ook vijf sterren en vijf engelen op het hoofdaltaar. Dit fantastische gebouw is volgens legendes gehuld in geheimen.

  [​IMG]

  UNESCO op het platteland
  Holašovice is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel Midden-Europees dorp. Er staan enkele tientallen huizen uit de 18de en 19de eeuw in een stijl die bekend staat als de ‘Zuid-Boheemse boerenbarok’. In Zuid-Moravië strekt zich het Cultuurlandschap Lednice-Valtice uit; het grootste kunstmatig aangelegde cultuurlandschap van Europa. De adellijke familie Liechenstein creëerde een bijzonder landschap rondom de kastelen van Valtice en Lednice. Het uitgestrekte gebied met bossen en parken werd gevormd volgens de principes van de Engelse landschapskunst. Het natuurerfgoed is in 1996 op de lijst van de UNESCO opgenomen.

  Joodse monumenten in Třebíč
  Gelegen aan de oevers van de rivier Jihlava ligt de Moravische stad Třebíč. De monumentengroep in Třebíč bestaat uit de romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek en de joodse wijk Zámostí; naast Jeruzalem het enige, zelfstandig genoteerde joodse monument op de Werelderfgoedlijst UNESCO. Beide genoemde monumenten zijn een stille getuigenis van het samenleven van Joden en Christenen in een kleine Moravische stad. In de Joodse wijk zijn meer dan honderd huizen bewaard gebleven, inclusief twee synagogen en het toenmalige raadhuis. De St. Procopius basiliek, oorspronkelijk een deel van het Benedictijnenklooster uit de 13de eeuw, werd gebouwd onder de invloed van de West-Europese bouwkunst.

  [​IMG]

  Functionalistisch wonder in Brno
  Villa Tugendhat in Brno, gebouwd in 1929-1930 in opdracht van het echtpaar Tugendhat, is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische bouwstijl van architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa is het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat. Door het gebruik van stalen frames zonder dragende wanden was de architect in staat om een nieuw en informeel concept te creëren; open ruimtes die verbonden zijn met de omgeving. De villa wordt beschouwd als één van de mijlpalen van de wereldarchitectuur van de 20ste eeuw.

  Renaissance en barok in kastelen en steden
  In de Moravische stad Olomouc staat de barokke Zuil van de Heilige Drievuldigheid. De gedenkzuil komt uit de 18de eeuw en is gebouwd in een karakteristieke stijl bekend als ‘Olomouc-barok’. De 35 meter hoge zuil is omgeven met een barokke beeldengroep en vormt een indrukwekkende sculptuur en is de grootste in Centraal-Europa. Op een half uur rijden van Olomouc ligt het Aartsbisschoppelijk kasteel en de tuinen van Kroměříž. De Podzámecká tuin sluit direct bij het kasteel aan en aan de zijkant ligt de buitengewone Květná tuin in renaissancestijl. Er zijn doolhoven, priëlen, bassins, fonteinen, een plantenkas, een zuilengalerij en oneindige groene hagen van nauwkeurig geknipte struiken en bomen. Het renaissance kasteel in Litomyšl, geïnspireerd door Italiaanse bouwkunst, is uniek vanwege de sgrafitto-versiering op de façades.

  Meer informatie
  www.czechtourism.com/a/unesco/
  http://nl.czech-unesco.org/unesco-monumenten/

  Een brochure met meer informatie over de Tsjechische UNESCO monumenten kunt u aanvragen bij amsterdam@czechtourism.com

  [​IMG]

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  A.Smit, Saman, Leo en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Het Tsjechisch Werelderfgoed breidt zich uit met 2 nieuwe locaties op de UNESCO-Werelderfgoedlijst

  Tsjechië is 2 nieuwe UNESCO-Werelderfgoedlocaties rijker, waarmee het totaal op 14 komt. Het mijngebied in het Ertsgebergte en de stoeterij Kladruby nad Labem zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het zijn de eerste nieuwe locaties sinds 2003.

  [​IMG]

  Een uniek bewaard gebleven mijnlandschap
  Het mijngebied in het Ertsgebergte, in het Tsjechisch Krušnohoří, is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Het gebergte, gedeeld door Duitsland en Tsjechië, is een uniek bergcultuurlandschap en was van 15de en 16de eeuw de belangrijkste Europese bron van zilver. Het gebied werd rijk door de winning van erts en was een centrum voor de studie van mijnbouwtechnologie. Aan het einde van de 19de eeuw werd de regio een belangrijke producent van uranium. Het mijngebied bestaat uit meerdere delen in Duitsland en Tsjechië. De Tsjechische gebieden zijn de mijnbouwcultuurlandschappen van Jáchymov, Abertamy, Boží Dar, Horní Blatná en Krupka, plus de heuvel Mědník en de “Rode Toren des Doods” (Rudá věž smrti) in Ostrov. In de mijnstad Jachymov werden de eerste officiële ‘Joachimsthaler’ – grote zilveren munten – geproduceerd. Deze koninklijke munt, genaamd ‘Thaler’, werden in honderden jaren als betaalmiddel in Europa gebruikt. De dollar heeft hiervan zijn naam gekregen.

  [​IMG]

  Het is mogelijk om enkele voormalige mijnen te bezoeken, zoals de mijngang in Krupka en de Mauritius mijn in Abertamy. De ondergrondse rondleiding gaat door een labyrint van kleine kamers en compartimenten en laat zien hoe vroeger het erts werd gedolven. Hoewel de aanbouw van de kolencentrales heeft geleid tot aanzienlijke verwoesting van de bossen in de jaren zeventig en tachtig, is het Ertsgebergte een prachtig gebied voor wandelen en fietsen. Tegenwoordig worden bezoekers verrast door prachtige jonge bossen met berken en blauwsparren.

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  henniekootstradekiel vindt dit leuk.

Deel deze pagina