Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties, heeft de traditionele "masopust" carnavalstoeten uit de regio Hlinsko en de valkerij toegevoegd aan het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De valkerij slaat op elf landen waar deze "sport" wordt beoefend, waaronder ook Tsjechië.

Zesenveertig nieuwe zaken uit de hele wereld zijn deze week toegevoegd aan de lijst. Tot op heden was Tsjechië slechts met één evenement, de Moravische dansen, in de lijst vertegenwoordigd.

intangible_czech.jpg

unesco.org

idnes.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Baan, ik ben het volledig met je eens. Ook als je ziet hoeveel in Nederland er inmiddels op de lijst staat. Ik denk dan "Is dit nou alles"? Hetzelfde geldt overigens ook voor natuurgebieden.
 
Dit is zo geweldig in Australie, elk dorp, gehucht hoe klein ook heeft een informatie centrum en veel heel veel brochures terwijl er niets bijzonders te doen is, super.
In Tsjechie kan men hier nog heel veel van leren. Al wordt de laatste jaren de informatievoorziening beter.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nancy, ik heb al aardig wat vvv's in Tsjechië aangeschreven voor informatie en dan moet ik zeggen dat ik behoorlijk goede reacties terugkrijg. Wat mij betreft kunnen ze daar in Nederland dan weer wat van leren. Ik ben dus best positief over de informatievoorziening uit Tsjechië, maar heb dan ook geen vergelijk met Australië.
 
Ad, ik neem even onze regio als voorbeeld / De regio Liberec en Chrudim bijvoorbeeld beschikken over heel veel informatie/ we hebben de grootste dierentuin van Midden-Europa, het technisch monument de stuwdam, hospitaal Kuks, Burcht van pecka, de Zvicina en informatiemateriaal, heel heel weinig. Dit is de reden dat ik een marketing groep heb opgericht met alle VVV kantoren in de omgeving om de handen in elkaar te slaan en proberen zoveel mogelijk centraal de informatie in het Tsjechisch en Engels aan te bieden.
Ook in het Reuzengebergte vind je aardig wat info- zij beschikken over veel meer financiele middelen- het geld dat afgelopen jaar beschikbaar werd gesteld voor promotiemateriaal van de regio Kralovehradecky Kraj kwam voor 80 procent terecht bij het Krkonose/ Reuzengebergte.
Hier zijn we natuurlijk niet heel erg blij mee:D
 
ik heb al aardig wat vvv's in Tsjechië aangeschreven voor informatie en dan moet ik zeggen dat ik behoorlijk goede reacties terugkrijg. Wat mij betreft kunnen ze daar in Nederland dan weer wat van leren.
Ik vind dat toch nog steeds een rare gewoonte van ons Nederlanders, altijd je eigen land naar beneden halen, terwijl het in dit geval ook niet waar is. De Nederlandse VVV's zijn behoorlijk goed geïnformeerd over plaatselijke zaken, tenminste, dat is onze ervaring.
 

kuurgast

Donateur
Jízda králů Vlčnov op UNESCO lijst

2007jk-nedele6-4836bfee6d452_275x183.jpg


Na enkele jaren is het eindelijk gelukt om de Ride of the Kings/Jízda králů Vlčnov op de UNESCO lijst te krijgen. Dit driedaagse folkloristische evenement vind jaarlijks plaats in Vlčnov sinds 1808.

Lees verder artikel van radio.cz/en en meer info op knudyznudy.cz.
 
Productie glazen kerstversieringen Krkonoše op UNESCO-lijst opgenomen

De handgemaakte kerstversieringen gemaakt van geblazen glasparels zijn ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO).


EpcOPeKXcAAAAow.jpg


Ze maken al meer dan honderd jaar kerstversieringen van holle glaskralen in Poniklá in de regio Semily. Vandaag is Rautis de enige fabrikant ter wereld. De exclusief Tsjechische nominatie van de traditionele Krkonoše-productie van kerstversieringen is bij de tweede keer geslaagd, twee jaar geleden werd het niet door de commissie geaccepteerd.

De oprichting van een immateriële erfgoedlijst werd goedgekeurd in 2003 en bevat momenteel ongeveer 500 items. De lijst bevat tradities, ambachten, gebruiken en folkloristische uitingen van over de hele wereld.

Uit Tsjechië kwam verbuňk op de lijst als eerste Slovácko-dans. Naast de verbunka waren er in november 2010 ook carnavalsoptochten met maskers in de regio Hlinec en valkerij. In 2011 was het de Rit der Koningen, in 2016 was het Tsjechisch poppenspel en twee jaar later een blauwdruk. Tsjechië heeft al zeven items op deze lijst.

bron: idnes.cz
 
Laatst bewerkt door een moderator:
bigstock-stud-farm-kladruby-kralove-na-95325410.jpg

bigstock.com

Door UNESCO beschermde stoeterij trekt meer dan 400 jaar Kladruby-paardentraditie aan

Het aantal Tsjechische plaatsen dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is uitgebreid tot veertien. Een van de twee nieuwe plaatsen heet de Kladruby National Stud Farm. Wat zal de bezoeker hiermee verbazen?

Van alle UNESCO-monumenten is Kladruby de enige stoeterij. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze niet alleen een bevoorrechte positie hebben in Tsjechië, maar ook wereldwijd. Het is een van de oudste en heeft hier nog steeds een origineel ras, het Old Kladruby-paard .

Het wordt sinds 1563 in Kladruby gefokt en het doel was duidelijk: een uniek ras verkrijgen dat maximaal is aangepast aan de koetscampagne. Ze slaagden erin en de familie Kladruby verwierf bekendheid buiten de grenzen. Thuis ontvingen ze de hoogste eer toen ze werden ingespannen voor de rijtuigen van keizers, koningen en latere presidenten, waaronder Jozef II. of TG Masaryk.


Blanken zijn de trots van de stoeterij. Bron: bigstock.com

Rondleidingen door de stoeterij en haar omgeving tonen een roemrijke geschiedenis, vooral het circuit dat door het koetshuis, het harnas en het plaatselijke museum leidt. Maar je kunt ook het bos bezoeken met attracties waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord - een koetsimulator .

Tour direct in de stal
Een prachtig uitzicht opent voor toeristen op de voormalige watertoren, die voor iedereen toegankelijk is tegen een sleutelborg. Mensen komen hier echter vooral naar de stoeterij, naar merels en blanken, naar de stal van merries en stallen van hengsten, maar ook naar de allerkleinsten - pas geboren veulens. Afhankelijk van het gekozen circuit wordt CZK 45-120 betaald, buitenlandse bezoekers moeten nog een paar kronen toevoegen voor een vertolking in een vreemde taal.


Kladruby is niet alleen een stoeterij. Ook vind je er monumenten zoals het Benedictijnenklooster.

Waarom Kladruby?
Hoe kwam Kladruby eigenlijk op de UNESCO-lijst terecht ? Ze voldeden aan veel voorwaarden om lid te worden van de eliteclub en hebben eind 2020 nog veel te doen. Niet alleen de lange traditie en het unieke karakter van het ras hielpen, maar ook de prachtige natuur en monumenten in de omgeving, en het feit dat Kladruby-paarden een goede reputatie hebben, politiepaarden zijn en deelnemen aan ceremoniële evenementen.

Bron: cestovinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Kuuroorden van de kuurdriehoek opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

UNESCO heeft de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně op de Werelderfgoedlijst gezet.
De verantwoordelijke commissie van de VN-organisatie nam de beslissing tijdens haar lopende onlinevergadering in Fuzhou, China. De drie Tsjechische steden, ook wel wereldwijd bekend als de zogenaamde kuurdriehoek, hebben samen met acht andere Europese kuuroorden de titel Werelderfgoed gekregen als de "Grote Thermen van Europa".
De transnationale site van de grote kuuroorden van Europa omvat 11 steden, gelegen in zeven Europese landen. Al deze steden zijn ontstaan rond natuurlijke mineraalwaterbronnen.

Het aantal culturele monumenten van Tsjechische afkomst op de Werelderfgoedlijst is gestegen tot 15. De vertegenwoordigers van de kuurdriehoek zijn het erover eens dat de registratie een impact op hen zal hebben, vooral met betrekking tot het toerisme. De bevolking zou echter geen van de beperkingen moeten voelen die gepaard gaan met opname op de Unesco-lijst, zeiden ze.

De Tsjechische minister van cultuur, Lubomír Zaorálek, zei dat het project een uniek voorbeeld is van internationale samenwerking tussen ministeries, instellingen en experts in zeven Europese landen.

De gezamenlijke nominatie voor de Werelderfgoedlijst werd gesteund door de International Council on Monuments and Sites, ICOMOS, die zich bezighoudt met de bescherming van cultureel erfgoed over de hele wereld.
In zijn deskundig advies heeft ICOMOS twee factoren benadrukt: de uitzonderlijke architectuur van deze Europese kuuroorden en het fenomeen kuurverblijven, inclusief behandelingen en balneologische procedures.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + whc.unesco.org/en.

Een serie interessante artikelen over Best spas in the Czech Republic + Tschechische Kurbäder.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan