LP / CD / DVD Uitbundige kerkmuziek van Jan Dismas Zelenka

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Uitbundige kerkmuziek van Zelenka

RECENSIE - In Tsjechië staat de historische uitvoeringspraktijk op een hoog niveau. Exponenten zijn zeker de kanjers van Collegium Vocale 1704 en Collegium 1704. Sinds 1991 timmeren zij flink aan de weg. Aanvoerder klavecinist en hoornist Václav Luks was in 2014 nog artist in residence van het Festival Oude Muziek Utrecht. Onder zijn leiding storten beide ensembles zich, onder meer, op het rijke oeuvre van de Bohemer Jan Dismas Zelenka (1679-1745).


Heilige
Dit keer een heuse wereldpremière op het label Accent: de Missa Divi Xaverii, geschreven voor het hof van de keurvorst van Saksen in 1729 en sindsdien nooit meer uitgevoerd. Dit meesterwerk is opgedragen aan Franciscus Xaverius, de heilige van Oost- en West-Indië. De muziek jubelt het uit en is mooi geïnstrumenteerd. Met onder andere vier trompetten, twee fluiten en twee hobo's en viola's in alt- en tenorstemming.

Zo streng als tijdgenoot Bach klinkt, zo joyeus presenteert zich Zelenka. Vivaldi komt in vergelijking met de Boheemse meester ouderwets over.

Flink voor de kiezen
Zelenka vraagt in zijn kerkmuziek het nodige van de musici. Strijkers krijgen het in het Sanctus met die contrasterende ritmische patronen flink voor hun kiezen. De sopranen moeten in het Hosanna van het Benedictus niet alleen lenige figuren zingen, maar worden ook tot de grenzen van hun stembereik opgezweept. In het begin van het Gloria confronteert Zelenka het hele koor met coloraturen. Het Credo ontbreekt overigens.

Inkleuring
Daar staan heel relaxte momenten tegenover. Zoals het Agnus Dei: een poëtische samenspraak tussen de fluitiste en de alt Lucile Richardot. Genieten ook van de tenor Václav Cizek in de aria Sancte Francisce uit de Xaverius Litanie met die speciale inkleuring van de begeleiding door orgel en hoorn (Erwin Wierenga). Collegium Vocale 1704 en Collegium 1704 weten ook in de litanie de verrassende en vooral virtuoze schrijfwijze van Zelenka volkomen tot haar recht te laten komen.

Van de solisten mag de sopraan Hana Blaziková niet onvermeld blijven. Haar fraaie stem kennen we ook van de opnamen van het Bach Collegium Japan onder leiding van Masaaki Suzuki.

Bron: gelderlander.nl
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan