Udírna (Rookkast)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik wil zelf vlees en vis gaan roken.Zijn er mensen hier op het forum die misschien een idee/bouwtekening/afbeelding hebben van een eenvoudig te maken Udírna(Rookkast).Het oude olievat met natte zak om paling te roken is niet geschikt voor mijn plannen.:haakjes: Verse paling is helaas niet te koop hier in Tsjechie.Ik heb wel vrienden die hobbyvissers zijn maar die verglijken paling met waterslangen en zijn er vies van.:danku:
rich?
 
Jawel Rojo, maar mijn specialistische buurman voor dit soort klusjes is voor minstens een jaar uitgeteld i.v.m. een ongeluk waardoor hij een schedelbreuk opliep.
rich?
 
Rookkast in de praktijk.

Bijgaand 2 foto's van een rookkast in de praktijk van een van onze vrienden.

Op de ene foto een oud potkacheltje in de wal ingebouwd. Rookafvoer van het kacheltje door gresbuis, doorsnee ca. 15 cm, lengte ca. 2 meter, schuin omhoog oplopend en uitmondend onder in de rookkast op de achtergrond.

Op de 2e foto de rookkast met in dit geval klobasa.
Rook ontsnapt langzaam door (dan gesloten) bovenluik.
Thermometer er bovenin om te bewaken, dat het vlees tenminste 20 minuten op 80 graden celsius wordt gerookt.
 

Bijlagen

  • DSCF0164.JPG
    DSCF0164.JPG
    185,7 KB · Bekeken: 13
  • DSCF0166.JPG
    DSCF0166.JPG
    248,8 KB · Bekeken: 10

Freddy2005

† In Memoriam
Als het afgewerkt wordt zoals in de door mij geplaatste link, komt het ongeveer overeen. Een dakje erboven schuin aflopend om een voorraadje hout droog te houden en een leuk uitzicht voor het oog.
 
Bovenaan