Tsjechoslowaakse wolfhond

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Macek

Geroyeerd Lid
Eerder reageerde ik enthousiast, zoals ik ben, op een nieuw lid met Tsjechische honden, ik veronderstelde dat deze iets op Mechelse herders zouden lijken, wat en geheel verkeerde veronderstelling was.
Om nu aan te geven dat ik niet helemaal "van de straat ben" onderbouw ik deze veronderstelling met behulp van een mooi artikel, ooit uitgebracht in het helaas snel ter ziele gegaane blad "Tsjechië", en zoals u ziet heeft Korsakov nog niet helemaal toegeslagen!
 

Bijlagen

  • Scannen0001.jpg
    Scannen0001.jpg
    167,4 KB · Bekeken: 38
  • Scannen0002.jpg
    Scannen0002.jpg
    200,3 KB · Bekeken: 40
De Tsjechoslowaakse Wolfhond komt voort uit een experiment uit 1955, waarbij een Duitse Herder werd gekruist met een Karpatenwolf. Het was de bedoeling om hiermee de werkprestatie van de Duitse Herder te verbeteren. Uiteindelijk werd in 1965 besloten om deze hond als nieuw ras te ontwikkelen. In 1982 werd dit ras erkend als zelfstandig ras. De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een consequente baas nodig en zal zich sterk hechten aan die baas. Tsjechoslowaakse Wolfhonden gedragen zich tegenover kinderen heel vriendelijk. Gezinsleden en andere huisdieren worden door hem als roedelgenoten bekeken
 

Bijlagen

  • ras_logo_240.jpg
    ras_logo_240.jpg
    25 KB · Bekeken: 40

Macek

Geroyeerd Lid
Dank je Gorrit, het is de bedoeling dat als ik met pensioen ga en me terugtrek in Trebihost een hond, Ik heb dan alle tijd, neem. Nu ben ik nogal kapot van Mechelsche herders, slim, trouw, actief enz, maar zo'n exemplaar lijkt er op, dus dat is ook niet verkeerd, ik heb de tijd om te denken, voorlopig hebben we Famke, het secreet van Danny.
 
Even :offtopic: .
Ik vind het eigenlijk best aardig dat de naam zo gebleven is. Ze hadden ook Tsjechische Wolfshond van kunnen maken of iets dergelijks.

Overigens, officiële naam is: Československý vlčák (Czechoslovakian wolfdog)
 
Tatra-Hond

Heel mooie hond! Maar wat dacht je dan van déze: de Tatra-Hond. Bijna net zo onbekend in Nederland als de Tatra auto's, maar ook met een eigen club. In ons beider beginjaren belde er nog wel eens iemand met de verkeerde club, en men praatte dan gezellig langs elkaar heen over Tatra's - tot de gesprekspartner het toch wel erg vreemd vond dat de ander het over zoiets als schofthoogte had???? Waar zat dat op de auto? Inmiddels weten we van malkander's bestaan en hebben we op de Tatra autosite zelfs een link naar de Tatra-Honden-club gezet...:)
 

Bijlagen

  • P1010148.JPG
    P1010148.JPG
    208,2 KB · Bekeken: 10
misschien wat laat om nog op deze topic te reageren maar toch doe ik het maar :P

Ik ben dus jonathan, nieuw hier, nu reeds 13 maanden in scotland aan het werk...
Voor ik naar Scotland kwam had ik zelf ook een hond (duitse herder) en mijn moeder kweekt zelf dogo argentino's. Ik ging vier keer per week naar de hondenschool waar ik instond voor de opleiding, meer bepaald het aanleren en het oefenen van het bijtwerk wat politiehonden moeten kunnen.

Bij ons in de club zat ook een vrouw met een tsjechoslowaakse wolfshond. En deze vrouw had een heleboel ervaring met honden. want ze deed ook namelijk bijtwerk met haar tervurense herder.

Nu wil ik geen luchtkastelen doorprikken, maar mijn persoonlijke ervaringen en de ervaringen die ik ook van die vrouw hoorde (zij kende ook een heleboel mensen met tsjechoslowaakse wolfshonden) zeggen echt wel dat de tsjechoslowaakse wolfshond een hond is die heel correct moet worden opgevoed. Een misstap in de opvoeding van een tsjechoslowaakse wolfshond kan mijns inziens zeer nefaste gevolgen hebben.

Eerder in het topic wordt ook al gezegd dat een tsjechoslowaakse wolfshond een correcte opvoeding nodig heeft en dat kan ik enkel maar beamen.
Het is inderdaad een dier wat zijn naaste familie, dus de mensen die het meest om hem heen zijn, als een deel van zijn roedel gaat beschermen. Naar vreemden toe moet ik zeggen dat de meeste exemplaren zeeeeer terughoudend zijn en zelfs wel eens agressief uit de hoek durven te komen.

Het is echt een kruising van een duitse herder met een wolf, maar als je het mij vraagt heeft de wolf voor 75 procent het uiteindelijke ras overgenomen. Je ziet dan ook tot op vandaag nog meerdere kenmerken van een wolf in deze hond.

Voor sommigen is hij een geschikte hond, bij anderen wordt hij meer een agressief onhandelbaar wolfje... Ik ken een aantal mensen die hun tsjechoslowaakse wolfshond moesten laten inslapen voor hij anderhalf jaar oud was gewoon omdat ze niet meer met hem overweg konden.

Als je de tijd er voor hebt, zoals je zegt je bent aan het overwegen om er een te nemen als je op pensioen gaat, en je hebt zin om je wat te verdiepen in hondenpsychologie dan moet het je zeker wel lukken om een tsjechoslowaakse wolfshond op een afdoende manier op te voeden.

Een raadgeving die mijns inziens zeker niet in de wind te slaan is bij de aanschaf van een tsjechoslowaakse wolfshond (en bij iedere andere hond trouwens) is het uitvoeren van enkele simplistische puppytests... Deze kunnen je zeker al genoeg vertellen of je een hond met een hard karakter of een hond met een zachtaardig karakter te pakken hebt. En zorg er ook voor als je een pup aanschaft dat je die zeker op de leeftijd van acht weken krijgt (ook niet veel vroeger want dan missen ze een stuk socialisatie en dergelijke die ze vanuit het nest en van nestgenoten meekrijgen) want dan begint de inprentingsperiode van he hond.

Jonathan
 
Ze zien er prachtig uit die Tsjechoslowaakse wolfshonden, ik vind ze lijken op de Saarlooswolfshonden.
Ik ben ooit een Tsjechowslowaakse wolfshond tegengekomen in de trein, de meneer die hem aan het lijntje hield koos een zitplaats tegenover mij. De hond was doldwaas enthousiast, hij sprong alle kanten op en gebruikte daarbij zijn gebit, hij hapte speels in armen, handen, tassen etc.
De eigenaar vertelde mij dat hij de hond uit land van oorsprong had meegenomen maar dat de hond bijna niet onder contrôle was te houden. Dat hoefde hij me niet te vertellen dat had ik zo ook wel in de gaten!
Eigenlijk maakte hij mij toen duidelijk dat hij veel van deze hond hield maar dat hij er toch wel vreselijk veel moeite mee had dat de hond zich zo gedroeg.
Dit is natuurlijk maar een verhaal van één hond, misschien een tip om eens naar een hondententoonstelling te gaan en daar te kijken hoe ze in het echt zijn? Of inderdaad een fokker te bezoeken die een aantal van deze honden in zijn bezit heeft.
Succes ermee!
 
1. Ik vind een T en een Saarloos wolfshond niet echt op elkaar lijken maar ja das mijn opinie en ten tweede hebben ze wel een groot verschil in karakter, een Saarloos is veel meer easy going...

2. ik zie niet in hoe je op een tentoonstelling kunt zien hoe de honden in het echt zijn, ze moeten daar gewoon staan, en je moet weten dat deze honden daar ook voor opgeleid worden want zoals ik al eerder zei kweekt mijn moeder argentino's en daar zijn ze dan ook al aan acht weken mee bezig om de pups aan te leren hoe te staan en dergelijke dus trust me een beeld van hoe ze zijn krijg je op een show zeker niet, tenzij je niet weet hoe ze der uiterlijk uit zien want daar gaat een show om...
 
Op een tentoonstelling kun je contacten leggen met fokkers van rashonden van jouw keuze. Ik weet heel goed hoe het er aan toe gaat op een tentoonstelling. Ik heb het niet alleen over het kijken naar een hond in de ring maar alles wat daar omheen gebeurd. De honden moeten vaak nog in de buurt even wachten op hun beurt, sommige worden in kennels gehouden maar vaak zitten een aantal eigenaars met hun honden bij elkaar en kun je met hun van mening wisselen en een beetje kennis maken.
Zijn er dan raakvlakken en klikt het met deze mensen dan wordt je vaak genoeg uitgenodigd om een bij de fokker thuis te komen kijken als men merkt dat je echt geïnteresseerd bent. Vaak wordt er gedacht aan een show als aan een hondse "vleeskeuring" en dat men alleen naar het plaatje kijkt in de ring. Ik ga regelmatig naar shows toe en leg mijn oor te luister en kijk ook naar alles wat er buiten de ring om gebeurd.
Zelf heb ik ook een nest gefokt met mijn hond, op een tentoonstelling heb ik geïnteresseerden te woord gestaan en een heleboel over het ras uitgelegd aan deze vaak enthousiaste mensen. Door deze mensen uit te nodigen hier bij ons thuis wist ik zo ongeveer wat voor mensen dit zijn die graag een pupje wilden. Zo werkt het aan twee kanten namelijk de geïnteresseerden voor het ras en toekomstige pupkoper en aan de andere kant de fokker die probeert een goede eigenaar voor zijn pup te vinden.
 
Tsjechoslowaakse wolfshond

Wij denken er over om een tsjecholowaakse wolfshond aan te schaffen na z0,n 25 jaar duitse herders gehad te hebben.
Het aantal kennels in nederland is beprkt en wij zitten er dan ook aan te denken er een uit tsjechie ons favoriete vakantie land te halen.
Heeft iemand voor ons adressen van kennels van deze honden in tsjechie.

Alvast bedankt,

Gerard
 
Zo te zien prachtige honden die Tjechische Wolfshonden.
Ze lijken me niet geschikt voor een bovenhuisje of flat.
Alle hondenrassen moet men goed opvoeden en het "dier" HOND goed begrijpen.
Geen lange zinnen bij bevelen , en altijd zorgen dat jij de Roedelleider bent en niet hij of zij.
Vooral bij jonge honden laten weten waar zijn plaats is en als terechtwijzing hem in zijn nekvel pakken en wat schudden.
Dat doet zijn moeder ook.
Deze kruizing met een wolf zal zeker een consequente aanpak nodig hebben en zeker geen troelhondje.
 
Heel toevallig komt mijn schoonvader gisteren thuis met het verhaal dat hij een wolf had gezien op het strand! natuurlijk was dit om het verhaal mooi te openen, hij heeft ook aan de eigenaresse gevraagd wat voor een hond het was,deze zei een tsjechische wolfshond ( daar heeft ze natuurlijk deze mee bedoelt ) Volgens mij had ik er nog niet van gehoor, maar ik weet het niet zeker hij komt me zo bekend voor ( de naam ook )

Zelf hebben we een duitse herder ( altijd gehad) maar ik vind deze honden ook verschrikkelijk mooi zeg! Ook het karakter dat overal word beschreven staat mij ontzettend aan! Nouja dan maar 2 honden he :D

( dit was vast wel weer behoorlijk off topic van me)


even een kleine edit als reactie op het verhaal wat ik net heb gelezen van Jonathan ( ik was weer in me enthousiasme erg snel met reageren) .
Ik vind het ook wel erg mooi aan een hond, zo'n sterk karakter. Maar ik lees toch op een hoop sites hoe ontzettend lief die honden zijn. En onze hond kan ook heel raar overkomen op mensen op straat ( vooral in het donker, ze doet niets hoor! ) Ik geloof je heel snel hoor, want ik heb zelf nog geen ervaring met deze honden (helaas). Maar zoals al eerder vermeld, is het net hoe je, je hond opvoed, en natuurlijk is er altijd nog het ( soms overheersende) karakter! Ik hoop het echter niet en wanneer ik voldoende tijd zou hebben, zou k het toch heel erg leuk vinden een dergelijke hond in huis te hebben
 
Maar wat dacht je dan van déze: de Tatra-Hond.
Onze tsjechische vriend heeft een Tatra-hond. Wat een tophond zeg! Hij is 15 juni jl. 18!!!! geworden, mankeert nooit wat (loopt alleen wat minder goed, maar wat wil je ook op zo'n leeftijd!). Lief voor kinderen, katten en andere honden, maar wat bezitterig tegen mannetjeshonden als er een vrouwtje bij is (hij is een mannetje). Goede eetlust en altijd in een goed humeur. Echt een topper!
 
Tsjechoslowaakse wolfshond

Hallo
Ik ben met dit forum in aanraking gekomen omdat ik een grote liefhebber ben van de Tsjechoslowaakse Wolfhond.

Van kruising naar ras

De poging om een wolf met een Duitse Herder te kruisen werd al sinds 1955 voorbereid. De eerste worp vond plaats op 26 mei 1958 in de kennel z Pohranicni straze in Libìjovice. Bij de kruisingen werden de anatomische en fysiologische verschillen met hun ouders goed onderzocht, evenals de aanleg om afgericht te worden, hun activiteit en uithoudingsvermogen. Gekozen kruisingen werden weer gekruist met niet-verwante Duitse Herders.

Er kwamen eerste resultaten beschikbaar en die werden ook door de deskundigen van de grensbewaking en van de Tsjechoslowaakse Academie der Wetenschappen gepubliceerd. (Over de kruisingen van de Canadese wolvin van de heer L. Saarloos uit Nederland wist men in Tsjechoslowakije toen nog niets). Er doken echter twee vragen op: wanneer eindigt de regeneratie van een Duitse Herder door een wolf en wanneer begint het fokken van een nieuw ras?

In de jaren 1964-1965 werden de eerste resultaten gepubliceerd, en ondanks de bijna hysterische reactie van sommige fokkers van Duitse Herders, bestond toen ook al het idee om een nieuw ras te fokken.

De eerste versie van de rasstandaard werd in 1966 door Ing. K. Hartl geschreven. Op dat moment waren al vier generaties van kruisingen uit de eerste lijn in leven, gesticht door de wolvin Brita en de Duitse Herder Cézar Bøezový Háj. Ook leefden er twee generaties uit de tweede lijn van dezelfde wolvin en de Duitse Herder Kurt Václavka. De toen bestaande organisaties Svazarm en het Tsjechoslowaakse Verbond van Fokkers van kleine dieren (CsschDZ) weigerden deze echter in het stamboek te registreren. De reden hiervoor was het kleine aantal.

De volgende kruising vond plaats in het jaar 1968 in de kennel in Býchory. Het betrof de wolf Argo en de teef Asta, een Duitse Herder, een politiehond. In dezelfde kennel werd ook de tweede generatie van deze lijn grootgebracht. De tussenkruisingen kregen het merk CV = Ceskoslovenský Vlèák = Tsjechoslowaakse Wolfhond. In dat jaar kregen ze echter geen toestemming om in het stamboek geregistreerd te worden, hoewel er bij particuliere houders al 56 kruisingen leefden en bij de gewapende organisaties al meer dan 100. Het volgende verzoek werd in 1976 geweigerd.

In de jaren zeventig werd de fokkerij voortgezet voornamelijk door de militaire instanties in de buurt van Malacky. Deze dienst behoorde tot de Bratislava - brigade van de kennel z Pohranicni straze. Daar werd de populatie verrijkt met een derde wolf: Sarik. In het jaar 1974 werd hij gekoppeld aan de gekruiste vrouwtjes van de derde generatie, Xela z Pohranicni straze en de teef CV (Tsjechoslowaakse Wolfhond) Urta z Pohranicni straze. De heer Frantisek Rosík verbleef toen als officier in Slowakije en hij heeft samen met de heer Ing. Karel Hartl lang gewerkt aan de realisatie van het programma, hij behoorde tot de initiatiefnemers en verdedigers van het fokken van een nieuw ras. De heer Rosík is tot de dag van vandaag erevoorzitter van de Club van Fokkers van de Tsjechoslowaakse Wolfhond in Slowakije.

Pas na lang onderhandelen stemde de Tsjechische Bond van Fokkers toe met het oprichten van de club van fokkers van dit ras en met de inschrijving van de fokkerij in het stamboek. De particuliere teelt werd inderdaad hervat dankzij de nakomelingen van naar Slowakije verplaatste honden.
 

Bijlagen

  • Aram en Stefanie.JPG
    Aram en Stefanie.JPG
    67,9 KB · Bekeken: 5
  • ayla bbq 4.JPG
    ayla bbq 4.JPG
    125,6 KB · Bekeken: 4
Bovenaan