Tsjecho-Slowaaks standbeeld Lenin onthuld in Gelsenkirchen

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 22-06-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Standbeeld Lenin onthuld in Duitsland

  Een standbeeld van de communistische leider Vladimir Lenin, gemaakt in Tsjechoslowakije in 1957, is zaterdag in Gelsenkirchen in West-Duitsland onthuld door een lokale extreem-linkse partij.

  Het 2,15 meter hoge gietijzeren beeld is door de Marxistisch-Leninistische Partij van Duitsland (MLPD) voor haar hoofdkwartier geplaatst. Het stadsbestuur had geprobeerd plaatsing te voorkomen, maar hun beroep werd door de rechtbank afgewezen.

  Bron english.radio.cz + berliner-kurier.de.

  In Tsjechië trekt de aangegeven oorsprong de aandacht. De Duitse partij verklaarde dat het beeld was ontworpen door de kunstenaar Vladimír Kýn en dat het op 19 december 1957 voor het eerst werd onthuld bij de fabriek van Hořovice, waar het tot de jaren negentig stond. De partij zou het naar verluidt op een veiling voor 16 duizend euro (ongeveer 430 duizend kronen) hebben gekocht van een Oostenrijkse handelaar.

  Bron lidovky.cz.
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. In Groningen staat er volgens mij ook nog eentje. Die heeft ook een tijdje in Enschede gestaan. Daar is actie gevoerd om hem daar te houden. En ook in Assen stond hij. Was wel een maatje groter. 9 meter. Was afkomstig uit de DDR, maar waar die gemaakt is weet ik niet. Hij heeft een tijdje in kuuroord Fontana gestaan in Bad Nieuweschans. De stichting landschap Oldambt wil hem graag in Beerta plaatsen. Aan de hamer en sikkellaan, waar hij dan uitkijkt over de bakermat van het communisme in Oost Groningen.

  https://www.menterwolde.info/nieuws...er-hekwerk-op-zuidbroekster-industrieterrein/
  https://www.flickr.com/photos/by_irma/8617657478
   
  PuNkEnStEiN en Saman vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina