Tsjechische wintersport in de media

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Langlaufen in Tsjechië is glijden door het winterlandschap

Tsjechië is een perfect vakantieland om te langlaufen. Er zijn weinig hoogteverschillen, uitstekende routemarkeringen en diverse loipes door een veelzijdig winterlandschap. De Šumava Trail en de Jizerská magistrala zijn de langste trajecten van het land en doorkruisen schitterende natuurgebieden. Er zijn ook korte routes van drie tot zes kilometer door sneeuwbedekte bossen, langs bevroren meren en met prachtige vergezichten.

bedrichovska.jpg


Combineer skiën en langlaufen
De Tsjechische bergen zijn een geliefde plek bij skiërs, maar ook het vlakkere landschap is favoriet onder wintersporters. Doordat Tsjechië een landklimaat heeft is er in de wintermaanden meestal voldoende sneeuw om te genieten van wintersport, zoals langlaufen. Populaire gebieden voor langlaufen zijn de bergen in het noorden van het land, het Ertsgebergte, Šumava en de bergen in Moravië. Maar ook buiten deze gebieden kun je langlaufen.

Langlaufen voor beginners en gevorderden in het Ertsgebergte
In het Ertsgebergte kun je genieten van bijna tweehonderd kilometer aan loipes. Een populaire startplaats is Boží Dar, vlakbij het skigebied Klínovec. Je kunt hier de 25 kilometer lange rondweg volgen naar Hřebečná, waarbij je langs de veenmoerassen van Boží Dar komt. Er zijn ook routes voor de jongste langlaufers, zoals de 4,7 km lange rondweg van Baby Jezus. Onderweg zijn er verfrissingmogelijkheden. De belangrijkste langlaufroute van het Ertsgebergte is de Krušnohorská magistrála. De skiroute die door de bergketen leidt, is in totaal 41 km en verbindt de dorpen Bublava, Pernink, Hřebečná en Boží Dar. De hele route wordt regelmatig geprepareerd en dankzij een uitgebreid netwerk van verbonden skiroutes is deze bereikbaar vanaf andere locaties. Langlaufers die niet van plan zijn om het hele parcours af te leggen, kunnen een alternatieve terugweg nemen langs de Tsjechische of Duitse kant van het gebergte.

jizerky.jpg


Trajecten voor meerdere dagen
Twee andere gebieden die uitgebreide langlauftrajecten aanbieden zijn in het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) en in het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava). De Krkonošská magistrála is 71 kilometer en strekt zich uit van Harrachov naar Žacléř over de hele bergrug van het Reuzengebergte. Nog eens meer dan 550 kilometer aan lokale loipes sluit aan op dit pad. De Krkonošská magistrála is gemarkeerd met onmiskenbare rood-witte diamanten en het symbool van een skiër. Het is mogelijk om de route in twee dagen af te leggen.

Andere populaire langlaufgebieden in het Reuzengebergte zijn in de buurt van Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Janske Lázně evenals het skigebied Hraběnka in Jilemnice. In Šumava, in het zuiden van Tsjechië, heb je éen van de langste trails van het land. Meer dan honderd kilometer doorkruist de Šumavská magistrála het nationale park. Het Boheemse Woud is een hoogvlakte van ongeveer 1000 meter. In de winter vind je hier bevroren meren, valleien met smalle stroompjes en prachtige loofbossen. De Šumava Trail start in de plaats Železná Ruda en komt langs de dorpen Prášily, Modrava, Kvilda en Borová Lada. De route is in totaal 106 km, maar heeft ook een aantal extra loipes. Hierdoor telt de Šumavská magistrála 140 km.

reuzengebergte-foto-milan-jaros.jpg


Jizerská 50
Het bekendste langlauftraject in Tsjechië is de Jizerská magistrála in de regio Liberec. Het biedt meer dan 180 km aan loipes met 22 instapplaatsen. De route voert door het IJzergebergte en onderweg zijn er prachtige uitzichten, bijvoorbeeld bij uitkijktoren Štěpánka. Een populaire plek om te beginnen is Bedřichov, waar tevens een klein skigebied is. Tot de mooiste delen van de route behoren de gebieden rond Kristiánov, Nová Louka en Jizerka. In diverse berghutten kun je genieten van typische Tsjechische gastronomie en ook overnachten is op veel plaatsen mogelijk. In februari wordt het evenement Jizerská 50 georganiseerd. Een internationale langlaufwedstrijd waar deelnemers 50 kilometer van de Jizerská magistrála moeten afleggen. Het evenement wordt al sinds 1968 georganiseerd. Ieder jaar zijn er meer dan 7000 deelnemers voor de Jizerská 50. Het event heeft verschillende races, waaronder estafettewedstrijden en een wedstrijd voor kinderen.

jizerska-50.jpg


Langlaufen in Moravië
In Moravië zijn de skigebieden vergeleken met Bohemen niet zo groot, maar het aanbod van loipes is enorm. In het Beskiden gebergte, aan de grens van Slowakije, kun je genieten van zo’n 80 kilometer. Er zijn twee langlaufroutes met geprepareerde en gemarkeerde paden. De eerste is de Hostýnská magistrála, die slingert door de romantische Hostýn heuvels. De route beschikt in totaal over 52 kilometer aan langlaufloipes. De Beskydská magistrála biedt ook uitstekende omstandigheden en leid je langs de mooiste plekjes in het grootste beschermde landschapsgebied van Tsjechië. De bergen van Jeseník zijn tevens een populair wintersportgebied en je kunt er fantastisch langlaufen. Bijna 60 kilometer aan loipes voeren door het Jeseníky-gebergte, dat zich in het noordoosten van Tsjechië bevindt. Minder bekende gebieden, maar waar ook regelmatig voldoende sneeuw ligt is het Adelaarsgebergte en enkele gebieden in de regio Vysočina. Langlaufen kun je bovendien perfect combineren met een stedenbezoek. Vanuit sommige plaatsen kun je zo de lange latten onderbinden.

Bron: verkeersbureaus.info
 
De winter in Tsjechië leent zich, behalve voor van de piste afsuizen, ook ontzettend goed voor een gezonde portie ontspanning. Geef je immuunsysteem een boost met een bezoek aan een van de kuuroorden, maak een wandeling door de bossen of laat je verrassen door de gezelligheid van de Tsjechische steden in de winter.

ertsgebergtelanglaufen-foto-stepan-latal.jpg


Wintersport in Tsjechië
De Tsjechische bergen bieden in de winter volop plezier voor wintersportliefhebbers. Begin december openen de skigebieden hun liften en zijn de pistes skiklaar. De grootste skigebieden van Tsjechië liggen in het noorden en westen van Bohemen, in het Reuzengebergte en het Ertsgebergte.

reuzengebergte-foto-czechtourism.jpg


Ondanks dat de skigebieden in Tsjechië niet zo uitgebreid zijn als in de Alpenlanden, zijn ze een ideale bestemming voor families en beginners. De glooiende afdalingen zijn zeer geschikt om de eerste skikilometers te maken en bochten te leren. Voor de ervaren skiër zijn er uitdagende pistes, snowparks met hindernissen en slalombanen met tijdsmeting.

5x skiën in Tsjechië
1. Klínovec. Dit skigebied op de grens van Duitsland heeft 30 kilometer aan afdalingen. Klínovec is verbonden met het Duitse skigebied Fichtelberg en biedt een gezamenlijke skipas.
2. Lipno. Een gezellig familieskigebied met veel blauwe pistes, een boomkroonpad, animatieteam en een van de beste skischolen. Lipno ligt aan het Lipnomeer waar in de winter regelmatig wordt geschaatst.
3. Harrachov. Een skiresort in het westen van het Reuzengebergte met bijna 8 kilometer aan pistes. Harrachov is een aangenaam skidorp met een ruim aanbod aan accommodaties, restaurants en winteractiviteiten.
4. Špindlerův Mlýn. Dit skigebied is voor de zesde keer op rij benoemd tot “Best Skiresort of the Czech Republic”.
5. Černá hora – Pec. Het grootste skigebied van Tsjechië met 50 kilometer aan afdalingen en evenveel liften. Het bestaat uit zes skigebieden die verbonden zijn met pistes, liften en bussen.

cerna-hora-marek-podhora.jpg


Opwarmen tijdens een koude winterdag kan perfect bij een spa of wellness. Als je wilt kuren, zit je in Tsjechië helemaal goed. Het land heeft meer dan 30 kuuroorden waar je je kunt onderdompelen in mineraalrijk water dat een heilzaam effect heeft op het lichaam.

tsjechie-winter-spa-foto-david-marvan.jpg


Het bronwater bevat elementen zoals calcium, natrium of ijzer, die goed zijn voor je gezondheid. In diverse spahotels kun je genieten van verschillende wellness-procedures en medische behandelingen, zoals een Co2 bad of een modderwrap.

Ijzergebergte-foto-milan-drahonovsky.jpg


5x wellness in Tsjechië
1. Karlovy Vary. Hier vind je een van de grootste concentraties van warmwaterbronnen in Europa. Karlovy Vary is het grootste Tsjechische kuuroord en tevens een van de oudste.
2. Mariánské Lázně. Dit kuuroord ontwikkelde zich in de 19e eeuw en behoort tot de West-Boheemse spatriangel (Karlovy Vary en Františkovy Lázně zijn de andere twee kuuroorden). Mariánské Lázně is gelegen in een bosrijke omgeving waar je eveneens schitterend kunt wandelen.
3. Jáchymov: Gelegen in het Ertsgebergte ligt Jáchymov, de oudste radon spa ter wereld. De buitengewone energetische werking van het met radon verrijkte water wordt gebruikt om botten en gewrichten te behandelen. De spa ligt op een hoogte van 673 m en is hiermee één van de hoogstgelegen kuuroorden in Tsjechië.
4. Janské Lázně. Dit is het enige kuuroord in het Reuzengebergte. De frisse berglucht en de minerale bronnen vormen een perfecte combinatie. Het thermale water heeft een temperatuur van 28 graden en bevat calcium, natrium en koolstof.
5. Třeboň. Deze stad wordt omgeven door eindeloze vijvers. De spa is gespecialiseerd in het gebruik van natuurlijk geneeskrachtig veen. Het materiaal wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden en heeft gunstige effecten op de huid en het immuunsysteem.

Winterwandelen
Knerpende sneeuw onder je schoenen, de geur van dennenbomen en stilte. Tsjechië is een winterwandelparadijs. Overal in het land vind je goed bewegwijzerde wandelpaden langs de mooiste uitkijkpunten.

3x winterwandelen in Tsjechië
1. Hrubá Skála in Boheems Paradijs. Dit is een van de beroemdste rotssteden in Tsjechië en wordt gekenmerkt door indrukwekkende zandstenen rotsen die tot 55 meter hoog reiken. Vanaf kasteel Hrubá Skála voert een wandelpad naar kasteel Valdštejn waarbij je langs majestueuze rotsen en uitzichten komt.
2. Mumlava watervallen. De Mumlava rivier creëert nabij Harrachov een waterval van 10 meter hoog. De waterval verandert in de winter in een enorme ijspilaar.
3. Gletsjermeer Černé jezero. Het Nationale Park Boheems Woud grenst aan Duitsland en staat bekend als het ‘Groene Dak van Europa’. In de winter is het dak bedekt met een dikke laag sneeuw en vormen de paden de ideale omgeving voor langlaufen of een sneeuwtocht. Een aanrader is de wandeling langs het meer Černé jezero, nabij het skigebied Špičák. Het gaat door prachtige dennenbossen en voert richting de waterval Bílá strž.

boheemse-woud-nadezda-murmakova.jpg


bron: verkeersbureaus.info
 

De beste pistes van Tsjechië: De langste, voor kinderen en vlakbij Praag​


Als je van plan bent om dit seizoen naar de bergen te gaan, maar je weet nog niet waarheen, dan kan een lijst met enkele "beste" skipistes in Tsjechische resorts je misschien helpen beslissen.

1. De langste pistes

In de regel zijn de langste pistes opgebouwd uit verbindingshellingen. Ze zijn meestal van een mildere aard. De Rondo na Klínovec is een verbindingspiste van iets meer dan vijf kilometer lang. Het hoogteverschil is 500 meter. In de afgelopen jaren is dit spoor na lange tijd weer hersteld.
In Moravië, in het skigebied Ramzová , vinden we de Šerák-piste, die ruim drie kilometer lang is. Net als de Rondo is het meer voor beginnende skiërs die op zoek zijn naar gematigd terrein. In het skigebied Kouty nad Desnou vinden we de op één na langste piste van Moravië. Het heet Pohodová en is drie kilometer lang.

2. Het beroemdste skiën

De meeste Tsjechische films zijn zeker in Špindlerův Mlýn opgenomen . Elk seizoen bezoeken tienduizenden mensen dit resort in het Reuzengebergte en het is het waard. De lokale pistes zijn niet alleen hier beroemd, maar ook in het buitenland. Hier werd twee keer het WK gehouden, dat dit jaar weer door Špindlerův Mlýn wordt georganiseerd. In het skigebied Svatý Petr op 28.-29. In januari vindt de wereldbeker alpineskiën voor dames plaats.

3. De steilste helling


Het skigebied Špičák in Šumava lokt skiërs en snowboarders naar een van de steilste hellingen van ons land. De helling van Šance heeft een helling tot 45 graden op het steilste punt. Bovendien is Šance, in tegenstelling tot andere zwarte pistes, niet geprepareerd in de hoofdpassage, waardoor het een leidende positie inneemt op de ranglijst van veeleisende Tsjechische pistes. Tijdens de afdaling overwin je een hoogteverschil van 330 meter.

4. Het meest exotische skiën

Skiën in het Němčičky gebied kan een nieuwsgierigheid en een interessante ervaring zijn . Ze zijn het laagst gelegen gebied in Midden-Europa. Het onderste deel ligt op een hoogte van 180 meter, het hoogste punt van de helling op 240 m. De totale hoogte van de helling is ongeveer 60 meter. Bij gunstige sneeuwcondities zijn er twee hellingen open en kun je op weg naar beneden om de wijngaarden heen rijden.

5. Dichtst bij Praag skiën

Het skigebied Chotouň ligt op ongeveer 30 kilometer van de metropool. Het biedt alle skiërs en snowboarders de mogelijkheid om hun favoriete sport te beoefenen zonder ver naar de bergen te hoeven reizen. Parkeren in het complex is gratis op meerdere terreinen binnen direct bereik van de liften.
Ook als je geen auto hebt, kun je het gebied bereiken. Er is een reguliere voorstedelijke lijn (bus 444) die aansluit op buslijnen vanuit Praag.

6. Het beste voor gezinnen

Op dit punt is het vermeldenswaard dat skigebieden de afgelopen jaren een lange weg hebben afgelegd op het gebied van gezinsvriendelijkheid. Bijna iedereen heeft minstens één helling aangepast voor beginners, een hulpband in plaats van liften, maar ook andere specialiteiten die de rit gemakkelijker maken. Toch brengen we u een selectie van degenen die het meest waard zijn.
Het skigebied Černá hora nad Janské Lázně behoort ongetwijfeld tot de top familieskigebieden in Tsjechië. Jaarlijkse investeringen in de verbetering en modernisering van de dienstverlening worden weerspiegeld in een breder en uitgebreider aanbod voor kleine en grote skiërs. Er zijn drie kinderparken in de buurt.
Een andere plek die geschikt is voor gezinnen is het skigebied Lipno . Daarin vind je het Bambini-park, een plek voor de kleintjes, die gratis toegankelijk is en je kunt zelfs normale schoenen dragen. Verderop in het complex vind je het Vossenpark, dat ook bedoeld is voor kinderen en beschikt over bewegende banden.
Het skigebied Dolní Morava in het gebied Králické Sněžník is ook een van de jongste Tsjechische resorts. Al bij de oprichting richtte het zich op gezinnen met kinderen en deze focus wordt jaar na jaar sterker, of het nu gaat om het bouwen van kinderparken of andere verschillende activiteiten, zoals de Trail in the Clouds.

bron: novinky.cz
 
Bovenaan