Tsjechische wintersport in de media

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Voordelig skiën in Tsjechië

Veel mensen overwegen dit jaar vanwege de hoge kosten niet met wintersportvakantie te gaan. Maar misschien is het beter om eens te bekijken waar je zonder meer betaalbaar op de ski's kunt staan. En dan is Tsjechië wellicht een bestemming die in beeld komt voor zowel gezinnen als vriendengroepen die op een voordelige manier de sneeuw op willen zoeken.

Rokytnice_nad_Jize_1066066c.jpg


De gemiddelde prijs voor een biertje bij de après-ski zit vaak nog onder de één euro. Een skipas voor het complete 'Skiregion' in het Reuzengebergte kost er voor volwassenen tussen de € 120,- (laagseizoen) en € 140,- (hoogseizoen) voor een hele week. Uiteraard liggen de prijzen er voor kinderen nog wat lager. Je hebt met die pas toegang tot vijf populaire en sneeuwzekere gebieden in het noordelijk in het land gelegen gebied.

Vijf wintersportplaatsjes

Vanuit Nederland is het een uurtje of tien à elf rijden naar het Reuzengebergte waar zich de vijf populairste wintersportbestemmingen van Tsjechië bevinden. Het gaat dan om de plaatsjes: Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Rejdice en Príchovice.

Pr_chovice_Ski_1066065q.jpg


Dit zijn stuk voor stuk skigebiedjes die door hun kleinschaligheid en overzichtelijkheid perfect zijn voor families met kinderen. Daarbij biedt het skigebied van Rokytnice nad Jizerou de langste afdaling vanaf het hoogste punt van Tsjechië: de berg Lysa Hora (1312 meter).

Horni_domky_cablew_1066064q.jpg


Ook als je even niet wilt skiën is er genoeg te doen en te beleven in het Reuzengebergte. Zo kun je er bijvoorbeeld een sledetocht met husky's maken, bobsleeën in Harrachov of een tocht met een arrenslee getrokken door paarden maken in Rokytnice nad Jizerou.

Harrachov_ski_jump_1066062q.jpg


De Tsjechische keuken heeft veel weg van de Oostenrijkse en Duitse keuken, eenvoudige maar vaak voedzame en lekkere gerechten met veel vlees en groenten. Je vindt er bijvoorbeeld een specialiteit als Cesnekova polevka (knoflooksoep met kaas, ham, bieslook en geroosterd brood) op de kaart en Pstruh prazdroj (gebakken of geroosterde forel). Daarnaast kom je er ook een traditioneel nagerecht tegen zoals palacinka: pannenkoekjes gevuld met ijs en/of fruit.
Voor meer informatie over de wintersportmogelijkheden in het Reuzengebergte:
www.czechtourism.com www.skiregion.cz

Bron: De Telegraaf reiskrant
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië een waar paradijs voor langlaufers
Meer dan 3000 kilometer aan loipes en volop Tsjechische gastvrijheid

Langlaufliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië, dat in totaal 3000 km geprepareerde en goed bewegwijzerde langlaufpaden biedt. Betaalbare wintersport, de ongerepte natuur en gezellige authentieke chalets en berghutten maken Tsjechië een geliefde bestemming voor langlaufers.

WK langlaufen

Het Boheems-Moravisch Hoogland (Vysočina) is het paradijs voor langlaufers, zowel voor beginners als voor gevorderden. Kloppend hart van dit gebied is de stad Nové Město na Moravě. Professionele langlaufers komen hier samen om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen langlaufen. Tevens vormt de stad dé kweekvijver voor Tsjechisch talent.

Blauwe piste
Maar ook als je geen jarenlange ervaring hebt op de latten kun je je prima vermaken. Je vindt hier 100 km aan langlaufpaden, zowel op beginnersniveau als op wedstrijdniveau. Liever skiën? Dat kan ook in het kleine skigebied Snowpark Harusův Kopec met één stoeltjeslift en een blauwe piste van 500 meter.

Plezier in het Reuzengebergte
Alternatief voor het Boheems-Moravisch Hoogland is het Reuzengebergte in het noorden van Tsjechië. De omgeving staat bekend als wintersportgebied waar je naast skiën ook erg goed kunt langlaufen.

Neem bijvoorbeeld de langlaufroute van 13 km van St. Peter naar het skigebied Spindleruv Mlyn. Of geniet van het uitzicht van de bergtoppen en maak een tocht over de 30 km lange “Reuzengebergte skiweg” van Harrachov over de gebergtekam tot aan Špindleruv Mlyn.

Internet:
- www.czechtourism.com
- www.skisnowpark.cz
 
De Tsjechische bergen hebben veel te bieden in de winter; moderne pistes, professionele skischolen en gezellige hotels en chalets. Naast wintersport kunt u genieten van andere activiteiten zoals snowkiting, snowtubing of bobsleeën.
Met kortingen en soms zelfs gratis skipassen voor kinderen, gratis parkeren en korte wachttijden bij de skiliften, is Tsjechië een aantrekkelijke plek om de wintersportvakantie met de kinderen door te brengen. Na een actieve dag in de sneeuw komt u tot rust in een van de wellness centra of geniet u van het Tsjechische bier in de lokale après-ski bar.
Kijk op sneeuw.czechtourism.com in welke hoeken van Tsjechië u moet zijn om de ideale wintersportervaring te beleven.

Snow&fun 1.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen wachtrijen in Tsjechië

Het Tsjechische Reuzengebergte staat niet alleen bekend als beschermd UNESCO natuurgebied, het is ook dé plek voor een wintersportvakantie met de hele familie. In de valleien van dit gebergte, die zeker vijf maanden per jaar bedekt zijn met een dik pak sneeuw, vind je de wintersportgebieden Harrachov en Špindlerův Mlýn.

Ski+Tsjechie+ndler%C5%AFv_Ml%C3%BDn_v_noci__RalfR_-03.jpg
ski+tsjechie.jpg

Foto's: Wikimedia Commons

Wachtrijen bij de skiliften zijn hier een uitzondering. Verblijf in een pittoresk familiehotel of in het hoogst gelegen hotel van Centraal-Europa. Naast sneeuwplezier is er volop ander vermaak zoals het bierkuuroord, indrukwekkende bevroren watervallen, hondensledetochten, een authentieke glasblazerij, een zwemparadijs en knusse restaurants.

Schans
Harrachov staat bekend als hèt toeristische centrum voor wedstrijden in diverse skidisciplines. Met een schans daterend uit 1920 is het stadje vooral beroemd geworden door het schansspringen. Inmiddels is het een modern wintersportgebied met pistes voor elk ervaringsniveau.

Špindlerův Mlýn heeft meer dan 25 kilometer aan pistes. Met elf skiliften, een halfpipe, twee kinderparken en 85 kilometer aan wandelpaden is er voor iedereen wat te doen. Een zesdaagse skipas kost ongeveer 120 euro voor volwassenen en 78 euro voor kinderen tot 13 jaar.

Bron: De Telegraaf.nl
 
Low budget op de latten

Bron: Eindhovens Dagblad, Joost Brantjes - 30 november 2013

Ben je een beginnend skiër of snowboarder of wil je dat je kinderen leren skiën zonder dat je daarvoor bakken met geld moet neertellen? Dan zou je eens een wintersportvakantie in het Reuzengebergte in Tsjechië kunnen overwegen.

Het skiresort Špindleruv Mlýn in het Reuzengebergte in Tsjechië geldt als het beste dat het land kent. Zelf geven de Tsjechen er, als enige van alle plaatsen waar je kunt skiën in Tsjechië, zes sterren aan en het predikaat Premium. Špindleruv Mlýn ligt op een paar uur rijden van Praag, aan de grens met Polen. Het gezellige plaatsje ligt op 710 meter hoogte en herbergt een groot aantal hotels en pensions. Voor minder dan een tientje per nacht heb je al een bed. Die lage prijzen gelden voor alles. Voor je glas Pilsner Urquell betaal je iets meer dan 1 euro, een maaltijd heb je voor minder dan 10 euro. Een skipas voor 6 dagen kost 150 euro.

Op een brug over de Elbe, die in het stadje meer op een bergstroompje lijkt dan op de brede rivier die Hamburg doorkruist, staat een woest ogende man met vilten hoed. Over zijn wandelstok is een gevilde vos gedrapeerd. Het blijkt Krakonoš te zijn, de reus uit het gelijknamige gebergte. Hij is vriendelijk tegen degenen die zich gedragen, maar zijn toorn en pesterijen tegenover ondeugende kinderen neemt angstaanjagende vormen aan. Verderop staat een knul met een dienblad vol glaasjes perzikwodka: lokkertjes voor het feest dat later plaatsvindt in een club. Het stadje heeft een reputatie als feestplek in de sneeuw.

Het totaal aantal kilometers aan piste van Špindleruv Mlýn bedraagt 25 kilometer, verdeeld over twee helften die nog niet met elkaar zijn verbonden. Maar volgens René Hrones van Skiareal zal dat binnen drie jaar geregeld zijn. Tot die tijd rijden er gratis shuttlebussen die je van het ene in het andere gebied brengen.

De kant van Svatý Petr kent een zwarte FIS World Cup piste en ook een rode Hromovka- piste die elke avond verlicht is. Aan de andere kant, bij de 1.235 meter hoge bergtop Medvedín, zijn meer pistes en op een kwartier rijden liggen Herlíkovice en Bubákov met genoeg afdalingen om een dag onder de pannen te zijn. Uiteraard is het in vergelijking met bijvoorbeeld Les Trois Vallées in Frankrijk of het Stubaital in Oostenrijk, een beperkt gebied. Ideaal voor beginnende skiërs of snowboarders of als je je kinderen wilt leren skiën zonder daar bakken met geld voor te willen of kunnen uitgeven.

Tijdens ons verblijf slapen we ook een nachtje in de bergen, op 1.225 meter hoogte. We zullen overnachten in Moravská bouda, een eenvoudig berghotel met rustieke inrichting en uitzicht over het dal. Maar eerst hebben we een afspraak met de mannen van Yellow Point, een bedrijf dat allerhande sporten aanbiedt waarbij teambuilding hoog in het vaandel staat. De eerste activiteit is een tochtje met een slee die getrokken wordt door vier honden. Er zit niemand in de slee en de menner staat achterop. Zodra de honden het op een rennen zetten, moet je remmen met je voet, anders kukel je zo van de slee af. En reken maar dat de honden ook zonder jou doorgaan.

Op een helling nabij staat het volgende onderdeel al klaar. Gele snowbikes, een wankele constructie van twee ski’s achter elkaar met een zitje. De kunst is de helling af te dalen zonder met je voeten bij te sturen. Na de snowbike volgt een triski, waarbij je staand op een soort driewieler met drie kleine ski’s afdaalt. Daarbij is het zaak kalm te sturen. Doe je dat niet, dan tol je, voor je het weet, om je as en ga je genadeloos af. Het laatste onderdeel van de middag sneeuwpret is een 4 kilometer lange afdaling op een slee. In onze groep van zeven mensen van verschillende nationaliteiten, ontstaat al snel een levendige strijd.

Terug in Moravská bouda staat de kleine sauna op de hoogste stand. Een krap kwartiertje houden we het erin vol. Voor we naar binnen gingen, hebben we eerst een wak gehakt in het naastgelegen vijvertje. We gaan kopje-onder in het ijskoude water om daarna weer razendsnel terug te rennen naar de sauna.

In de berghut krijgen we een heerlijk diner met Krkonošské kyselo, een bergsoep met zuurdesem en bergpaddenstoelen, en langzaam gegaarde varkensnek in pruimensaus met knoedels en rode kool. We proosten met een slivovice: een straffe borrel, die in combinatie met de frisse berglucht een heerlijke nachtrust garandeert.
 

Ad Verschoor

Donateur
Wat kost een accommodatie in welk land?

Om de wintersporter meer duidelijkheid te geven over welke prijzen er gehanteerd worden in de Europese skigebieden, heeft Hometogo een onderzoek gedaan naar de kosten van accommodaties. Hierbij zijn de skipasprijzen, km pistes in het skigebied en de kosten van een accommodatie met elkaar vergeleken. De skigebieden van Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen, Spanje en Tsjechië zijn meegenomen in het objectieve onderzoek.

Op wintersport gaan is jammer genoeg niet de goedkoopste manier van vakantie vieren. Zo betaal je een hoop geld voor een skipas, accommodatie en eten op de berg. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het huren of de aanschaf van materialen, waardoor het prijskaartje hoog uit kan vallen. Toch is het de mooiste week van het jaar waar elke wintersporter naar uit kijkt.

Die prijzen die in de onderstaande infographic zijn weergeven tonen de gemiddelde kosten per overnachting in een vakantiehuis of appartement, gebaseerd op een vier-persoons accommodaties in de week van 19 december t/m 26 december. Zoals verwacht kun je voor een goedkope vakantie het beste naar Polen of Tsjechië gaan en moet je Zwitserland mijden.

HomeToGo_Skivakantie-in-Europa_tekst-749x1024.png


Bron: skiinformatie.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Wintersport; 5 skigebieden voor families met kinderen in Tsjechië

Wintersport in Tsjechië is heel geliefd en kent een lange traditie. Veel kinderen beginnen met skiën en schaatsen zodra ze kunnen lopen. De skicentra besteden daarom veel aandacht aan families en proberen zo veel mogelijk comfort en plezier te bieden.


Ouders-genieten-van-de-wintersport.jpg


De meeste skigebieden zijn geschikt voor de gevorderde skiërs en hebben skiparken en oefenruimten voor kinderen en beginners. Maar er zijn ook skigebieden waarbij families met kinderen doelgroep nummer 1 is.

Lipno Bohemer Woud
Het meest populaire familieskigebied in Tsjechië, waar kinderen kunnen leren skiën in het skipark, zich uitleven op de skicrossbaan en de skipistes of een slalom met tijdswaarneming uitproberen. Voor de allerkleinsten is hier het Bambini Park, waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Elke dag wordt daar een leuk programma voorbereid door de mascotte van het gebied Fox de Vos. Lipno is ook beroemd voor de geweldige attractie Boomkronenpad, Aquaworld of het schaatsen op het Lipnomeer, de langste natuurlijke schaatsbaan ter wereld.
Web: www.lipnoservis.cz

Lipno.jpg


Klíny Ertsgebergte
Een knus modern skigebied in het Ertsgebergte in het Noordwesten van Tsjechië. Klíny is kleiner en minder bekend dan Lipno, maar daardoor is hier ook minder druk en dankzij het splinternieuwe skiliftsysteem gaat alles heel soepel. Kinderen en beginners kunnen oefenen op twee pistes, een slalompiste en in het skipark. Er is ook een speciale ruimte voor de skischolen waar de kleine skiërs skilessen kunnen nemen. Het pension gelegen aan de piste en de après-ski bar dragen bij aan de gezellige sfeer die in Klíny heerst.
Web: www.kliny.cz

Kl%C3%ADny.jpg

Klíny

Bílá Beskiden
Het skicentrum Bílá in de prachtige Beskiden helemaal in het Oosten van het land, aan de Poolse grens, is heel geliefd onder families. De reden is het moderne skipark waar kinderen de hele dag kunnen dollen en trainen op 4 minipistes, een sneeuwcarousel, brugjes en andere attracties. Uiteraard allemaal onder toezicht van professionele instructeurs. Terwijl de kinderen oefenen of spelen, hebben ouders momenten voor zichzelf. Er zijn 7 skipistes waar ze kunnen skiën, goed verzorgde langlaufpaden door de beeldschone natuur of een wellness in het hotel Bauer.
Web: www.skibila.cz

Dolní Morava Králický Sněžník
Dit moderne skicentrum in Oost-Tsjechië biedt veel amusement voor zowel kinderen als volwassenen. Elke zaterdag kan de hele familie genieten van de Adventure Nights. Dit zijn spectaculaire shows op de piste waarbij ook een speciaal programma met Mamutík, de mascotte van het skigebied, voor de allerkleinsten voorbereid is. Voor kinderen is hier ook het skipark U Slona waar ze kunnen trainen, spelen en kunnen deelnemen aan diverse wedstrijden. Ze kunnen ook de net geleerde trucjes uitproberen op de nieuwe Fun line met allerlei tunnels en hindernissen, verdeeld over verschillende skiniveaus. Mochten de kleine skiërs iets anders willen uitproberen dan is hier een geweldige bobsleebaan voor ze.
Web: www.dolnimorava.cz

Horní Domky Reuzengebergte
Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en beroemd om zijn uitstekende sneeuwomstandigheden. Naast de grote beroemde skiresorts Špindlerův Mlýn, Harrachov of Černá Hora Pec ligt hier ook een klein familieskigebied Horní Domky. Dit skiareaal is minder druk en daarom geschikt voor kinderen, die rustig kunnen skiën op de blauwe pistes. Er is ook een speciaal skipark voor kinderen, waar ze de eerste skistappen kunnen oefenen terwijl hun ouders de rode of zwarte pistes gaan testen. Langs de pistes zijn allerlei tentjes en restaurantjes aanwezig, waar iedereen zich lekker kan opwarmen of nieuwe energie kan opdoen.
Web: www.skiareal-rokytnice.cz/horni-domky

Omdat de Tsjechische skicentra zo veel mogelijk familievriendelijk willen zijn, bieden ze meestal gratis skipassen voor kinderen onder 6 jaar, gratis parkeren en speciale familiekortingen.

Meer informatie over wintersport in Tsjechië vind je op wintersport.czechtourism.com

kaart.jpg


Bron: verkeersbureaus.info
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Ook al is het niet gelegen in de Alpen, behoort Tsjechië tot de landen waar wintersport heel populair is. Hier zijn 5 redenen op een rijtje waarom wintersporters van Tsjechische skigebieden houden.

1. Professionaliteit en een lange traditie
Wintersport kent een lange traditie in Tsjechië. Niet alleen skiën en snowboarden zijn er erg populair, maar ook schaatsen, langlaufen en ijshockey. De Tsjechische professionele wintersporters winnen regelmatig de meest prestigieuze internationale prijzen. Ook in Tsjechië zelf vinden internationale wedstrijden zoals de FIS World Criterium Masters (slalom) en de Jizerska 50 (langlaufen) plaats. De populariteit van de wintersport en de hoge eisen die gesteld worden aan skicentra voor het beoefenen van professionele topsport hebben een positieve invloed op de skigebieden.

Cerna-Hora-Pec-Tsjechie.jpg

Wintersport in Cerna Hora Pec in het Reuzengebergte

Er is flink geïnvesteerd in moderne liftinstallaties en door de komst van nieuwe sneeuwkanonnen worden de pistes in goede conditie gehouden. Zo bieden de skicentra perfecte omstandigheden om wintersport op hoog niveau te kunnen beoefenen. Er bestaat ook een uitgebreid netwerk van wintersportscholen met professionele instructeurs.

2. Tsjechië is voordelig
Een groot voordeel van een wintersportvakantie in Tsjechië is dat het prijsniveau nog steeds vriendelijk is en er een ruime keuze is aan betaalbare accommodaties. Elk skicentrum heeft ook specifieke aanbiedingen en kortingen. Parkeren is meestal gratis net zoals skipassen voor kinderen onder 5-6 jaar. Het kan ook niemand ontgaan dat het eten en drinken in Tsjechië veel voordeliger is dan in andere wintersportlanden. U kunt hier voor een 1-2 euro een biertje (0,5 liter) en al voor 6-7 euro een heerlijke maaltijd bestellen.

3. Familievriendelijk wintersport
Veel kinderen beginnen in Tsjechië met skiën en schaatsen zodra ze kunnen lopen. De skicentra besteden daarom veel aandacht aan families en proberen zo veel mogelijk comfort en plezier te bieden. Ze beschikken over skiparken en oefenruimten voor de allerkleinste skiërs.

Skiparken-voor-kinderen.jpg

Tsjechië is een familievriendelijke wintersportbestemming.

Er wordt ook altijd een leuk programma voorbereid voor kinderen door het enthousiaste animatieteam. Vaak heeft een skigebied een eigen mascotte die de kinderen tijdens het skiën opvrolijkt en amuseert.

4. Gezelligheid
Bij de Tsjechishe skicentra horen automatisch après-skibars, restaurants en wellness. Mocht u het koud hebben of zich moe voelen, dan kunt u direct op de piste in één van de hutjes met een lekkere stevige maaltijd weer opladen met nieuwe energie of heerlijke glühwein drinken en genieten van het prachtige winterse landschap. Na de hele dag op de sneeuw kunt u één van de nabijliggende wellnesscentra bezoeken en uw lichaam en geest helemaal tot rust laten komen. De skicentra organiseren ook diverse evenementen en wedstrijden zodat hun bezoekers zich nog meer kunnen vermaken.

Skien-in-Klinovec.jpg

Bozí Dar/Klinovec is het grootste skigebied van het Ertsgebergte en ligt direct aan de Duitse grens.

5. Van de piste makkelijk de steden in
In Tsjechië kunt u een stedentrip en wintersport leuk combineren. Vanuit het skigebied Lipno bent u bijvoorbeeld binnen een uur in de sprookjesachtige Český Krumlov. Even verder ligt het wonderlijke kasteel Hluboká die ook inde winter open is en een bezoek waard is.Het skigebied Klínovec ligt op maar 30km van de prachtige kuuroordstad Karlovy Vary. Vanuit het skigebied Špindlerův Mlýn of Černá Hora-Pec kunt u een mooi uitstapje maken naar de Noord-Boheemse steden Liberec, Trutnov of Jablonec nad Nisou. Een bezoek aan Praag kunt u mooi combineren met een dagje skiën in skiareal Monínec, wat slechts een uurtje rijden is vanaf de hoofdstad.

Meer informatie over de wintersport in Tsjechië vindt u op wintersport.czechtourism.com

Bron: reishonger.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Véél nieuwe liften en faciliteiten voor kinderen in Tsjechië

De Tsjechische skigebieden beginnen de winter van 2015/ 2016 goed! Er is de afgelopen zomer hard gewerkt aan vele uitbreidingen en vernieuwingen van de pistes. Zodat alle wintersporters, van beginners tot gevorderden, het hier voortaan nóg meer dan naar hun zin hebben.

In Lipno is er nu nóg meer voor kinderen

In Lipno is de piste Jezerní aangepast, zodat deze nog veiliger is voor ouders en hun kinderen. Daarnaast is er een nieuwe interactieve piste aangelegd: Školní. Hier kunnen jongeren onder meer met een snowtube naar beneden. De allerkleinsten kunnen hun eerste ervaring met sneeuw en skiën opdoen in het nieuwe Bambini centrum.

Klínovec: één van de grootste skigebieden van Tsjechië
Klínovec is één van de grootste skigebieden in Tsjechië. Dankzij de succesvolle samenwerking met het Duitse skigebied Fichtelberg vind je hier 33 kilometer aan pistes, geschikt voor alle niveaus. Er is een nieuwe stoeltjeslift gebouwd en er zijn extra parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Ter plekke direct de sneeuw in? Koop je skipas vooraf online.

Klíny, ideaal voor kinderen en beginners
Dichtbij Klínovec bevindt zich een klein, modern skigebied: Klíny. Het is een geweldig skigebied voor kinderen en beginners. Ze leren hier skiën op de vier pistes onder toezicht van de professionele instructeurs. Er is ook een snowpark waar de echte kleintjes kunnen oefenen met skileraren en spelen met het animatieteam. Ouders kunnen naar hun kids kijken vanuit de sfeervolle après-ski bar. Een prachtige ervaring: ‘s avonds skiën op de verlichte piste.

Meer avontuur in Černá Hora-Pec
Het grootste skigebied van Tsjechie is Černá Hora-Pec. Het heeft deze winter twee splinternieuwe stoeltjesliften: Hofmanky Express, de snelste lift in Tsjechië en Zahrádky Express in Pec. Dit skigebied is geliefd bij gevorderde skiërs. Zij genieten hier van de Funline route met een aantal hindernissen, een tunnel en rode en zwarte pistes. Maar ook hier is gedacht aan de kleinsten. Spelen in het kidspark Formánek of oefenen en spelen in Černý důl. Fanatieke kids gaan de hele dag skiën in het kleine areaal Svoboda nad Upou.

Špindlerův Mlýn: modern en uitgebreid
Bij het dorpje Špindlerův Mlýn bevinden zich verschillende pistes waar regelmatig lokale en internationale wedstrijden en evenementen worden gehouden. Het skigebied is verdeeld in vijf skigebieden waarvan met name Svatý Petr en Medvědín ideaal zijn voor de gevorderden. Labská en Mísečky zijn uitstekend voor kinderen en beginners. In Hromovka kun je soms ook ’s avonds skiën.

Langlaufen in Tsjechië
In Tsjechië kun je heel goed langlaufen. De langlaufpaden worden goed verzorgd wen duidelijk gemarkeerd. De beroemdste langlaufroute is Jizerská magistrala waar elk jaar de internationale langlaufwedstrijd Jizerská 50 wordt georganiseerd. Een ander wereldbekend langlaufcentrum is in Nové Město na Moravě waar regelmatig het wereldkampioenschap biatlon wordt gehouden. In het Bohemer Woud liggen tientallen kilometers perfect geprepareerde en gemarkeerde loipes door prachtige pure natuur. De mooiste routes liggen vooral in Kvilda, rond de meren Černé en Čertovo en in het Reuzengebergte, het hoogste gebergte in Tsjechië.

Meer informatie:
Algemeen: www.czechtourism.com
Lipno: http://zima.lipnoservis.cz/nl/
Klínovec: http://zima.klinovec.cz/nl/
Klíny: www.kliny.cz
Černá Hora- Pec: www.skiresort.cz/en/
Špinlderův Mlýn: www.skiareal.cz/en

Bron: anwb.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Wat is het goedkoopste en duurste wintersportland 2016/17?

Op wintersport gaan is niet de goedkoopste vakantie. De skipasprijzen stijgen elk jaar met een aantal procent en de accommodaties zijn ook prijzig. Ondanks dat het duur is, kiezen elk jaar duizenden Nederlanders ervoor om naar de Alpen te vertrekken. Logisch, want wintersport is een van de leukste manieren om je vakantie te vieren.


Om je een beeld te geven van de prijzen van de skigebieden in Europa, hierbij een onderzoek waarbij de prijzen van skipassen en accommodaties met elkaar vergeleken worden. Wat is het goedkoopste en duurste wintersportland van Europa? De hieronder genoemde prijzen zijn het kostenplaatje voor een dag!

Als we de skipasprijzen van vorige winter met die van aankomende winter vergelijken, dan moet je gemiddeld € 5,30 meer betalen voor een 6-daagse skipas (onderzoek Snowplaza.nl). Veel wintersporters zijn totaal niet met die prijzen bezig en maakt een paar euro meer voor een week niks uit. Toch zijn er genoeg budgetskiërs die het liefste op wintersport gaan naar het goedkoopste skigebied. Waar moet je heen als je goedkoop op wintersport wilt gaan en waar betaal je de hoofdprijs?

1. Polen
Wil je echt goedkoop op wintersport? Kies dan voor Polen, want hier heb je voor vier personen een accommodatie voor € 24,- per persoon en voor € 22,- een skipas. Bij elkaar kom je dan op een kostenplaatje van gemiddeld € 46,- per dag.

2. Tsjechië
Tsjechië staat op de tweede plek als het gaat om goedkoop skiën. De prijs van een accommodatie en een skipas per dag komt uit op circa € 50,-. Tsjechië als wintersportland is opkomend en starten dit jaar grote promotiecampagnes in de Nederlandse markt. Of de prijs in de toekomst zo laag blijft is nog maar af te wachten.

3. Duitsland
Onze Oosterburen doen het ook goed op het gebied van prijzen. Zij staan op een derde plek en per dag betaal je hier circa € 62,-. Uiteraard moet je daar de Duitse apres-ski nog bij optellen als je daar behoefte aan hebt.

4. Spanje
Heerlijk op wintersportvakantie en genieten van lekkere tapas gerechten? Spanje is de place-to-be en heeft genoeg skigebieden met grote sneeuwzekerheid. Hier betaal je gemiddeld per dag voor zowel skipas als accommodatie € 80,-.

5. Italië
Van de tapas gaan we over naar de overheerlijke pasta’s. Italië staat op een vijfde plek als het gaat om de prijzen van skipassen en accommodaties. Hier betaal je namelijk gemiddeld € 96,- euro per dag.

6. Frankrijk
De Franse skigebieden zijn bij de Nederlanders ook erg populair. In dit prachtige land liggen tenslotte de skigebieden met de meeste skiliften ter wereld. Hier betaal je voor een dag gemiddeld € 116,-. Vind je dit duur? Wacht maar tot je de laatste twee landen ziet!

7. Oostenrijk
Het populairste land bij de Nederlanders staat in Europa op de 7e plek als het gaat om prijsniveau. We houden nou eenmaal van de Oostenrijkse gezelligheid en dat het land dan een van de duurste in Europa is, lijkt ons niet uit te maken. Oostenrijk staat vlak achter Frankrijk qua prijsniveau en staat daardoor op de zevende plek.

8. Zwitserland
Het zal je niet verbazen dat Zwitserland het duurste wintersportland in Europa is. De natuur en de skigebieden in dit land zijn werkelijk prachtig, alleen moet je wel beseffen het gemiddelde prijsniveau iets hoger ligt. Hier betaal je gemiddeld per dag € 136,- euro.

Als je dit overzicht bekijkt, besef je pas hoe duur een wintersportvakantie eigenlijk is. De hierboven genoemde prijzen zijn alleen gebaseerd op de skipassen en accommodaties. Dit is nog exclusief het eten op de berg, de kleding, ski’s en andere overige uitgaven.

Conclusie
Het verschil tussen het goedkoopste en duurste wintersportland is circa € 90,- per dag. Dit komt op weekbasis per persoon neer op een bedrag van € 540,-. Moet je nagaan als je gezin bestaat uit vijf personen. Dan kun je € 2.700 per week besparen als je naar Polen gaat in vergelijking met Zwitserland. BIZAR!

Bron: skiinformatie.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hoe kies je tussen Oostenrijk, Frankrijk of Tsjechië als wintersportbestemming?
Marloes - 25 oktober

Een wintersportvakantie. Wat een heerlijk vooruitzicht. Als de dagen wat korter worden en het kwik weer richting de nul graden gaat, begint de wintersportvoorpret eigenlijk stiekem al een beetje. Zou het vannacht gaan vriezen? Waar valt er momenteel sneeuw en zouden de pistes op mijn wintersportbestemming al volledig bedekt zijn met een verse laag poeder?

3 populaire wintersportbestemmingen op een rijtje
Tijd om je wintersportbestemming voor de kerst- of voorjaarsvakantie te kiezen. Maar met de hoeveelheid wintersportlanden die wij als Nederlander op rijafstand hebben, kan de juiste bestemming kiezen nog een hele klus zijn.

Want hoe kies je tussen een wintersportvakantie in Oostenrijk, Frankrijk of Tsjechië? Kijk bijvoorbeeld naar reistijd, budget, sfeer, sneeuwzekerheid en ski-beleving. Omdat wij zeker willen weten dat je een fantastische vakantie zult beleven, hebben we alle research al voor je gedaan. Zo wordt je keuze een stuk simpeler.

Wintersport in Oostenrijk
Van december tot en met maart ademt Oostenrijk wintersport. Met haar prachtige Alpen waar je honderden kilometers kunt skiën is het ook niet gek dat Oostenrijk de favoriete zomer- én winterbestemming is van talloze Nederlanders.


Reistijd
Als je in één keer doorsjeest naar een van Nederlands favoriete ski-oorden Gerlos, dan kun je vanuit Utrecht in 10 uur op de latten staan.

Budget
Eten en drinken is in Oostenrijk erg betaalbaar, maar van de prijzen van een skipas (gemiddeld zo’n €230,- voor een week) kun je best even schrikken. Gelukkig zijn er veel betaalbare overnachtingsmogelijkheden zoals gasthofs, campings en bungalows. Maar Oostenrijk staat ook bekend om de familiehotels, waar je doorgaans wat meer budget voor nodig hebt.

Sfeer
Oostenrijkers hebben gemütlich zo ongeveer uitgevonden. Met knusse berghutten waar je bij de open haard aan kunt schuiven voor een heisse Schoko terwijl je je ijsklompjes van voeten opwarmt aan de wandkachel. Ook de wintersportdorpjes zijn heel gezellig. En qua après ski zit je in Oostenrijk sowieso goed! Glijd direct van de piste naar het terras en van het terras naar de aprèsski-tent waar het weleens tot in de late uurtjes door kan gaan. Studeer je alvast een paar liedjes in, zoals Anton aus Tirol en het Fliegerlied?

Sneeuwzekerheid
Vorig jaar schrok menig skifan zich wild. De winter kwam laat. Erg laat. ’s Werelds favoriete wintersportbestemmingen kwamen sneeuw tekort. Let er bij je keuze dan ook op dat je lekker hoog gaat. Vanaf een metertje of 1.800 ben je in de meeste gevallen wel sneeuwzeker. Denk bijvoorbeeld aan Sölden, Lech of Obertauern. Of kies ervoor om op een gletsjer te skiën, zoals in Kaprun.

Ski-beleving
Oostenrijk heeft voor ieder wat wils. Ieder skigebied is voorzien van groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Je kunt er een hele dag aan één stuk door skiën, maar ook als je net je latten onder control hebt is Oostenrijk top. Vooral de skilessen zijn in Oostenrijk ook super geregeld. Zowel voor kids als volwassenen. Dikke pret!

Wintersport in Frankrijk
Ontbijten met een croissantje en dan de latten onderbinden. Een volle dag skiën en ’s avonds opgaan in je kaasfondue. Of tartiflette (proberen!). Het kan in Frankrijk.


Reistijd
Je moet er wat voor overhebben. Een paar uurtjes extra. De gemiddelde reis naar, laten we zeggen populaire bestemming La Plagne, kost je vanuit midden-Nederland ongeveer 11 uur.

Budget
Frankrijk is niet goedkoop. Al zijn de Fransen wel goed in aanbiedingen. Goed zoeken dus! Voor een skipas voor een populair gebied leg je zomaar €270 neer. Een klein appartementje is meestal redelijk betaalbaar, daar is Frankrijk een kei in, maar vergis je niet in de prijs van een hotel.

Sfeer
De wintersportsfeer zoals je die in Oostenrijk hebt, leeft in Frankrijk op een andere manier. De meeste dorpjes zijn niet bijzonder gezellig en bestaan uit hoogbouw. De pistes minder ‘knus’, maar wel lekker breed. En après ski zoals het hoort? Dat moeten ze in Frankrijk nog ontdekken. Daarentegen heeft Frankrijk wel weer de charme van uitgebreid dineren naast de piste met een wijntje en een chanson op de achtergrond.

Sneeuwzekerheid
La Plagne, Les Arc, Les Menuires en Val Thorens: Frankrijk heeft tal van sneeuwzekere skibestemmingen. Ook in de lente kun je nog goed skiën in Frankrijk. Zelf doen ze dat veel, lenteskiën. Bijvoorbeeld in La Plagne of Valmorel. Heerlijk rustig op de piste in april en tal van andere activiteiten die aangeboden worden als je even geen zin hebt om te skiën.

Ski-beleving
Frankrijk staat bekend als een sportief skiland. Waar we in Oostenrijk al snel naast de piste op een zonnig terras belanden, ski je in Frankrijk door tot de liften sluiten. De meeste pistekilometers zul je dan ook in Frankrijk maken. Je hebt er de breedste en langste pistes. En moderne liften. Daarom is Frankrijk favoriet bij menig Nederlander.

Wintersport in Tsjechië
Misschien denk je naast Oostenrijk en Frankrijk eerst aan Duitsland, Zwitserland of Italië als wintersportbestemmingen. Maar onderschat opkomend wintersportland Tsjechië niet. Steeds meer sneeuwliefhebbers weten de weg naar dit centraal-Europese land te vinden. De voordelen van Tsjechië als wintersportbestemming? Het is gunstig gelegen, goedkoop, er valt genoeg sneeuw, het is er lekker rustig en de natuur is ongerept. Eigenlijk heb je al genoeg gehoord toch?


Reistijd
De populairste skigebieden (zoals Spindleruv Mlyn en Harrachov) vind je in het Reuzengebergte. En eigenlijk is dit helemaal niet per se verder rijden dan een skivakantie in Frankrijk of Oostenrijk. Vanaf midden-Nederland sta je in ongeveer 9,5 uur doorkarren op de piste. Of sjezdovka, zoals ze dat daar noemen.

Budget
Voor een wintersport in Tsjechië hoeft je zak met geld aanzienlijk minder groot te zijn. Houd er wel rekening mee dat je in Tsjechië natuurlijk niet met de euro betaalt, maar met de Tsjechische Kroon (CZK). Uitgebreid uit eten gaan kost een fractie van wat je op andere wintersportbestemmingen betaalt en grote kans dat je aprèsski-biertje minder dan € 1,- kost.

Sfeer
Tsjechen zijn gastvrij. Én ze houden van bier. En feestjes. Zowel après ski als een pittige party in de discotheek. In Tsjechië draait niet alles om wintersport en daarom is het misschien ook juist leuk om je ski’s een dagje aan de wilgen te hangen, je beenspieren wat rust te geven en wat cultuur te snuiven. Als je in een van de bekende Tsjechische wintersportgebieden verblijft, rijd je in 1,5 a 2 uur al naar het prachtige Praag. Daar kun je weer een hele andere sfeer proeven.

Sneeuwzekerheid
Het Reuzengebergte, waar de populairste skigebieden liggen, ligt op de grens met Polen. De hoogste berg is maar ongeveer 1.600 meter hoog. En de gemiddelde bergtop? Die stopt op 1.200 meter. Toch kun je in Tsjechië altijd op sneeuw rekenen. Gemiddeld sneeuwt het zo’n 6 maanden per jaar in de bergen. Simpelweg doordat ze een landklimaat hebben.

Ski-beleving
Tsjechië is leuk voor zowel beginners als gevorderden. Skiërs en boarders. Reken alleen niet op gigantische gebieden, dus het is niet het ideale skiland voor tourskiers en kilometervreters. Geniet er van de prachtige, ongerepte natuur waar je doorheen skiet. Het is meestal wel iets ouderwetser dan Oostenrijk en Frankrijk, maar dat heeft ook zo zijn charmes.

Bron: zoover.nl
 

kuurgast

Donateur
Veel investeringen Tsjechische skigebieden.

In de Tsjechische bergen is afgelopen jaren hard gewerkt om verbeteringen en vernieuwingen aan te brengen in de skigebieden. In 2015 hebben de Tsjechische skigebieden bijna 35 miljoen euro geïnvesteerd in o.a. nieuwe pistes en kabelbanen. Deze winter hebben de skiresorts in het Reuzengebergte, Adelaarsgebergte, IJzergebergte en het Ertsgebergte weer allerlei nieuws in petto.

SkiResort Černá Hora-Pec
De skigebieden Jánské Lázně, Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Velká Úpa en Svoboda nad Úpou, bekend onder de naam SkiResort Černá Hora-Pec, vormen een aantrekkelijke wintersportbestemming voor Tsjechen en buitenlandse toeristen. Het is het grootste skiresort in Tsjechië en deze winter vind je hier 41 km aan pistes geschikt voor alle niveaus. Er is de laatste jaren veel geld gestoken in dit skigebied. Van verwarmde zittingen op stoeltjesliften en zonnefilters in de slechtweerkap tot aan professionele voorzieningen om de piste te voorzien van kunstsneeuw. Deze winter zijn er vier nieuwe kinderskiparken en twee skischolen inclusief verhuur.

SkiResort Klínovec
In Klínovec in het Ertsgebergte vlakbij de grens met Duitsland zijn de blauwe pistes breder gemaakt aan de noordzijde van het gebied. In het geval van sneeuwtekort is er geïnvesteerd in sneeuwkanonnen en -douches.

SkiResort Lipno
Het skigebied Lipno is al jaren populair bij gezinnen met kinderen. In Lipno is het kinderpark vergroot en verbonden met de pistes Promenádní en Lišák Fox. Ook hebben ze de kunstmatige besneeuwing uitgebreid en gemoderniseerd.

SkiArena Jizerky
Het skigebied Jizerky in het IJzergebergte in het noorden van Tsjechië bestaat uit 3 gebieden die verbonden zijn met een skibus. In Tanvaldský Špičák is de parkeerplaats vergroot en hebben ze de pistes verbeterd. Er is tevens geïnvesteerd in sneeuwkanonnen en andere machines die kunstmatige sneeuw maken.

Monínec
Het familieskigebied Monínec ligt slechts op 70 km afstand van Praag en is hierdoor goed te combineren met een citytrip. Dankzij de kunstsneeuwinstallatie Snowfactory begint het seizoen al vroeg (eind oktober). De installatie is nieuw dit jaar en maakt besneeuwing mogelijk bij temperaturen boven nul.
Bron travelution.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bekijk een nieuw winterseizoen in Tsjechische skigebieden

23 oktober 2017

De winter is langzaam maar zeker in aantocht en daarmee ook het begin van het skiseizoen in Tsjechië. Geniet van een actieve wintersportvakantie in één van de traditionele skicentra en maak kennis met een sprookjesachtig landschap, waar zowel wintersporters als liefhebbers van ontspanning aan hun trekken komen. Dit jaar hebben de skiresorts in de Tsjechische bergen weer allerlei nieuws in petto.

MADA-007-snow-fun-1.jpg

Foto: David Marvan

Met de Czech Skipass de Tsjechische bergen in
De Czech Skipass is een unieke seizoenskaart, die de toegangspoortjes van 175 kabelbanen en sleepliften opent in 23 Tsjechische skigebieden. Populaire skigebieden die toegankelijk zijn met de Czech Skipass zijn Špindlerův Mlýn, Lipno, Klínovec, Monínec en nog vele andere. De basisprijs van de Czech Skipass bedraagt 387 euro en voor kinderen is dit 80 euro goedkoper. Tevens is er een speciale prijs voor senioren en jongeren tot 18 jaar.

Het skiseizoen duurt het langst in Monínec
Monínec is een populair skigebied gelegen op 70 kilometer van de hoofdstad Praag. Het skigebied is uitstekend om te combineren met een citytrip. Monínec heeft een wat kouder microklimaat in vergelijking met de omgeving. Hierdoor komt er regelmatig sneeuw en vorst voor. Mocht er toch te weinig sneeuw liggen dan kan er gebruikt gemaakt worden van de sneeuwinstallatie Snowfactory.

Dankzij de hypermoderne technologie kan er zelfs bij temperaturen van ver boven nul kunstsneeuw worden gemaakt. Het skiseizoen begint hierdoor al in oktober en eindigt in maart. In het gebied zijn er twee rode skipistes met een lengte van 200 en 600 meter, een snowpark en de Funline. Skipassen kunnen online besteld worden en zijn vaak erg aantrekkelijk geprijsd.

MADA-001-snow-fun.jpg

Foto: David Marvan

Belevenissen voor het hele gezin in skigebied Lipno
Skigebied Lipno is een ideale plek waar het hele gezin zich zal vermaken en ook niet-skiërs aan hun trekken komen. Er zijn eersteklas skipistes met een lengte van 11 km en voor de allerkleinsten zijn geweldig uitgeruste oefenpistes, animatieprogramma’s en sleebanen. Oudere kinderen zullen de skicrossbanen en snowparken beslist waarderen. In Lipno is de kunstmatige besneeuwing uitgebreid en gemoderniseerd. Nieuw dit jaar zijn de freestyle lessen. Elke vrijdag is er een groepsles van twee uur. Een individuele freestyle les is tevens mogelijk. Even niet op de latten. Bewonder dan met het hele gezin het natuurschoon van de regio tijdens een bezoek aan het nabijgelegen boomkroonpad. Een uitkijktoren van 40 meter hoog met een gave glijbaan. Veel plezier kan ook worden beleefd in Aquaworld Lipno of de indoor speeltuin Hopsariúm. Is het heel koud geweest dan is het mogelijk om te schaatsen op het Lipnomeer.

Špindlerův Mlýn – wintersport op het hoogste niveau
Špindlerův Mlýn is niet alleen een bekend skicentrum, maar ook een plaats met een rijk aanbod aan activiteiten. Zelfs de meest veeleisende gasten beleven er een fijne tijd. Het skigebied, gelegen op vier bergen, biedt hoogwaardige skipistes aan van uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Er zijn tientallen kilometers eersteklas langlaufroutes en snowparken voor beginners en professionals. Dit seizoen is het populaire skigebied uitgebreid met een nieuwe stoeltjeslift. De lift naar Svatý Petr is vervangen door een modern verwarmd 6-zits stoeltjeslift. De oude ankerlift naar Medvědín is vervangen door de 4-zits stoeltjeslift die eerst bij Svatý Petr stond. Plezier is gegarandeerd in Špindlerův Mlýn. Naast heerlijk skiën kunnen kinderen zich vermaken in Aquapark Špindl. Er zijn daarnaast veel wellnesscentra. Op zoek naar spanning? Ga paragliden of quad rijden. Het winterseizoen gaat van start op 9 december 2017.

Betere skiverbindingen in Dolní Morava
Králický Sněžník is het derde hoogste gebergte van Tsjechië en vormt een oeroude grens tussen Bohemen, Moravië en Polen. Een populair skicentrum in dit gebergte is Dolní Morava. Het skigebied heeft een aantal prachtige blauwe en rode skiroutes en er is een boomkroonpad net zoals in Lipno. De uitkijktoren ligt op 1100 meter hoogte en ligt daardoor vaak in de wolken. Nieuw sinds 2017 is de skipiste tussen de twee liften Slamník en Slon, waardoor je sneller naar de andere pistes kunt gaan. Naast skiën zijn er ook andere leuke activiteiten zoals nachtsleeën en er is een rodelbaan. Elke zaterdagavond in het hoogseizoen is er een adventure-night in Dolní Morava. Het is een grootste show met acrobaten, skiërs, vuurwerk en fakkeljongleurs. Voor meer informatie over de Tsjechische skigebieden neem een kijkje op winter czechtourism.com.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Praag bedekt met sneeuw
Czech-Tourism.jpg

Prague City Tourism www.prague.eu

De Tsjechische hoofdstad is met haar historische gebouwen en eeuwenoude brug het gehele jaar een populaire bestemming. Ook in de winter is een stedentrip Praag een goed idee. De stad ziet er nog magischer uit als de straten en daken bedekt zijn met een laagje sneeuw. Praag kun je uitstekend combineren met een paar daagjes skiën. De stad is centraal gelegen en hierdoor een prima uitgangspunt om naar één van de Tsjechische skicentra te gaan. Zo kun je een paar daagjes cultuur snuiven afwisselen met sportief bezig zijn.

Monínec | Klein gebied met groot plezier
Monínec ligt net als Praag in Centraal-Bohemen. Het kleine skigebied is ideaal voor een korte skivakantie. In het nabijgelegen dorpje Jetřichovice zijn diverse accommodaties en restaurants. Er zijn ook een aantal accommodaties aan de piste zoals Hotel Monínec en Penzion Monínec. Deze liggen naast het kinderskipark. De omgeving van Monínec is bosrijk en erg mooi voor een winterse wandeling of een langlauftocht. Er is 54 km aan langlaufloipes. Monínec kun je het beste bereiken met de auto, vanaf Praag duurt dit ongeveer 1,5 uur. Het openbaar vervoer is ook mogelijk. Je moet dan wel diverse keren overstappen en het duurt een uurtje langer.
https://zima.moninec.cz/en/

Ještěd | Skiën in het IJzergebergte
Ten noorden van Praag ligt het stadje Liberec, gelegen aan de voet van het IJzergebergte. Het skigebied is makkelijk te bereiken vanuit Praag. Er gaat een directe bus naar Liberec en binnen een uur ben je in deze Noord-Boheemse stad. In Liberec zijn vele accommodaties. Van luxe hotels tot gezellige pensions. Vanuit de stad gaat er een tram naar skiareál Ještěd, een wintersportgebied met 9,2 km aan piste. De pistes zijn overwegend rood, maar zijn ook enkele blauwe routes en er is een kinderskipark. De Jizerska Trail biedt 180 km aan geprepareerde loipes. Elk jaar vindt het grootse evenement Jizerka 50 plaats in Bedřichov, een plaatsje vlakbij Liberec. Duizenden langlauffanaten komen hier op af om aan de race deel te nemen en zo snel mogelijk 10, 25, 30 of 50 km te voltooien.
www.visitliberec.eu/en/sport-a-turistika/lyzovani/

Špindlerův Mlýn | De hoogste bergen van Tsjechië opzoeken
Wil je graag een wat groter skigebied dan moet je naar het Reuzengebergte. In het hoogste gebergte van Tsjechië zijn verschillende skicentra waaronder Špindlerův Mlýn. Dit skigebied is goed te combineren met Praag, want een directe bus brengt je in drie uur naar je bestemming. Špindlerův Mlýn is een gezellig dorp en heeft veel restaurants, hotels en bars. SkiResort Spindlerův Mlýn bestaat uit vijf skicentra, waarvan Svatý Petr de bekendste is. De gebieden Medvědín, Hromovka, Labská en Horní Mísečky behoren tevens tot SkiResort Spindlerův Mlýn. De gebieden hebben een gezamenlijke skipas, zodat wintersporters 25 km aan piste tot hun beschikking hebben. Daarnaast zijn er vele kilometers aan langlaufroutes en er zijn diverse snowparken voor gevorderden.
www.skiareal.cz/en/

Bron: elkedagvakantie.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Klein maar fijn: het IJzergebergte in Tsjechië

De Tsjechische stad Praag kennen we allemaal, maar Tsjechië heeft zoveel meer moois te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wintersportvakantie in het IJzergebergte? Naast het feit dat het er spotgoedkoop is, is het er ook nog eens verrassend mooi en er zijn wintersportmogelijkheden alom. Ik bezocht de Liberec regio en ontdekte de vele schoonheden van een bij Nederlanders en Belgen nog vrij onbekend gebied.

Mount-Jested.jpg





Tsjechië en in rood aangegeven het IJzergebergte

JIZERSKÉ HORY
Het Reuzengebergte, met gebieden als Spindleruv Mlyn, Harrachov en Rokytnice, zijn bij onze landgenoten meestal wel bekend. Je kunt er voor weinig geld een hele leuke wintersportvakantie hebben. Maar Tsjechië heeft nóg een bijzonder mooi gebergte: de Jizerské Hory oftewel het IJzergebergte. De skigebieden zijn er niet heel groot, hoog en steil, maar de kosten voor een skipas, accommodatie en het onderhouden van de inwendige mens zijn er een feestje!

Mijn winterreis naar het IJzergebergte begon op luchthaven Schiphol. De vlucht van Czech Airlines bracht me in nog geen anderhalf uur naar de luchthaven van Praag. Bij aankomst scheen de zon en er was geen sneeuw te bekennen. Het gaf me enerzijds een lentegevoel, maar anderzijds wist ik dat er ergens verderop toch echt sneeuw moest zijn. Het was immers een winterreis met winterse activiteiten op het programma. Voor mij en de andere deelnemers aan deze winterreis stond er een busje klaar, maar als individuele reiziger kan je voor nog geen € 100,- per week een degelijke auto huren voor je trip door het IJzergebergte. Een absolute must, want vanaf de luchthaven in Praag ben je nog zo’n anderhalf uur onderweg naar de plaats Liberec, het centrale punt van waaruit de skigebieden van het IJzergebergte makkelijk te bereiken zijn.

LUNCH IN EEN BIJZONDERE GROT
Onderweg van de luchthaven in Praag naar Liberec stopten we bij een statig gebouw aan de doorgaande weg. Het bleek een erg bijzonder restaurant te zijn. Via een lange donkere gang kwamen we in een door monniken uitgehakte rots uit de 12e eeuw. Door de constante temperatuur werd de grot gebruikt voor het brouwen van het Klášterbier. Vandaag de dag wordt er nog steeds bier gebrouwen en tevens huist er restaurant Skála en hotel Malý Pivovar. We genoten er van een heerlijke lunch in een bijzondere omgeving. Kijk voor meer info eens op www.restauraceskala.cz

Restaurant-Skála-in-een-door-monniken-uitgehakte-grot-1-e1519575856469.jpg

Restaurant Skála in een door monniken uitgehakte grot

LIBEREC
We vervolgden onze weg naar Liberec, waar we incheckten in één van de meest luxueuze hotels in Liberec: Pytloun Grand Hotel Imperial. Dit hotel biedt unieke designrooms aan, ieder ontworpen door een andere Tsjechische ontwerper. Daarnaast is het hotel gelegen in het stadscentrum van Liberec. Een ideale plek waar vanuit je eenvoudig het stadscentrum kan gaan verkennen of op weg kan gaan naar de skigebieden in de regio. In Liberec stond gids David Pastva voor ons klaar voor een uitgebreide tour door de stad. Het werd een indrukwekkende stadstour waarbij mijn stappenteller overuren maakte en ik ondergedompeld werd in de geschiedenis van de Noord-Boheemse stad Liberec. Zo leerde ik dat Liberec al sinds de Middeleeuwen het centrum van de textielnijverheid is. Het hart van Liberec wordt gevormd door het plein Námĕstí Dr. E. Beneše en het daaraan gelegen stadhuis dat rond 1890 in neorenaissancestijl gebouwd werd door Franz Neumann. We beklommen de toren van het stadhuis en zagen voor het eerst tijdens deze winterreis in de verte de besneeuwde berghellingen. Het ging helemaal goed komen met de winterse activiteiten, zo wist ik vanaf dat moment zeker. Wel fijn voor een snowreporter!

Liberec-Radhuis-Ladislav-Renner.jpg

Het stadhuis van Liberec – Ladislav Renner

LANGLAUFEN IN BEDRICHOV
Na een rustige nacht stond onze eerste winterse activiteit op het programma: Langlaufen in de Jizera Mountains, in Bedrichov om precies te zijn. Tsjechen zijn echte langlaufers en er zijn dan ook heel erg veel langlaufroutes. Persoonlijk had ik nog nooit gelanglaufd en eerlijk gezegd had ik er een oubollige gedachte bij. Maar na een ochtend actief te zijn geweest op de lange smalle latten en in de prachtige natuur van Bedrichov ben ik daar helemaal op terug gekomen. Als je de juiste slag eenmaal te pakken hebt (ik moet toegeven dat dit voor mij als èchte alpineskiër niet meeviel) en het lukt je om in de juiste flow en loipes te blijven dan lukt het je zelfs om enorm te genieten van de mooie natuur en zie je ook de vele voordelen van langlaufen. Zo is langlaufen een sport die vrijwel niets kost en waarbij je met je hele gezin kan genieten van de sneeuwrijke omgeving. Daarnaast raak je bekend met spieren waarvan je vooraf niet eens wist dat je ze had. Wat is dát hard werken zeg! Volgens onze Tsjechische begeleidster had ik aan het eind van de tocht een mooie stijl te pakken en was ik er nog aardig goed in ook. Dat compliment stak ik vol trots in mijn zak!

Langlaufen-in-Bedrichov-e1519575778579.jpg

Langlaufen in Bedrichov

STOERE MANNEN
Als beloning voor het harde werken tijdens het langlaufen stonden er na afloop twee stoere mannen met hun sneeuwscooters voor ons klaar voor een rondje uitwaaien achterop. Wat was dat leuk en wat ging het snel! Hierna volgde een smakelijke lunch in een schattige Tsjechische berghut waar ze duidelijk nog niet op toeristen waren ingericht. De Tsjechische menukaart was éen en al abacadabra maar gelukkig begreep de markant uitziende ober het woord ‘schnitzel’ wel. De inmiddels verloren calorieën werden weer gretig aangevuld! Na nog een ontspannend tochtje per paardenkoets door het wit besneeuwde landschap van Bedrichov en omgeving en een ontspannend samenzijn in de bar van ons designhotel, volgde een onvergetelijke avond op een prachtige plek.

JEŠTED
De berg Ješted is hèt symbool van het IJzergebergte. Het is met 1012 meter de hoogste berg van het IJzergebergte en bovenop deze berg staat een uniek stukje architectuur: de Ješted televisietoren met daarin ook een luxe restaurant en hotel gevestigd. Het verhaal van de Ješted toren is bijzonder. Zo bijzonder dat je binnenkort op MountainReporters het uitgebreide verhaal achter de Ješted toren kan lezen. Via een mooie slingerende weg bereikten wij net na zonsondergang de Ješted toren. Een gebouw dat enerzijds wat weg heeft van de Eiffeltoren in Parijs en me anderzijds aan de schotel van een ruimteschip deed denken. Na binnenkomst werden we ontvangen en begeleid naar de salon van het restaurant. Een imposante tafel met sfeervolle stoelen en volgens de serveerster echte Hollandse tulpen lachten ons toe. We kregen uitgebreid de geschiedenis van de Ješted toren uitgelegd en vervolgden onze avond met een smakelijk diner. Er werd ons verteld dat dit één van de duurdere restaurants van Tsjechië was en daar kon ik me gezien de ligging en de sfeer absoluut iets bij voorstellen. De menukaart vertelde ons daarna dat de prijzen voor een voorgerecht tussen de € 2,- en € 6,- lagen en de prijs voor een hoofdgerecht tussen de € 8,- en € 19,-. Naar onze maatstaven is dat niet duur, maar als ik je vertel dat ieder restaurant in Tsjechië een dagmenu voor nog geen € 4,- aanbiedt, dan is dit naar hun maatstaven wel prijzig. Het eten bij Hotel Ješted was heerlijk!

Jested-verticalimages.cz_.jpg

De berg Jested met de Jested toren

TANVALDSKY ŠPICÁK
De volgende ochtend stond onze volgende winterse activiteit op het programma: we gingen eindelijk skiën! Op slechts een half uurtje rijden van Liberec bereikten we via een mooie tocht het skigebied van Tanvaldský Špicák. Het gebied heeft negen pistes die overwegend blauw en rood zijn. Het schilderachtige skigebied kent een hoogte van 830 meter en is erg overzichtelijk. De pistes worden dagelijks met de meest moderne apparatuur geprepareerd en indien nodig ook onderhouden met sneeuwkanonnen. Het gebied heeft één vierpersoons stoeltjeslift en daarnaast zijn er sleepliften. Het was er heerlijk skiën onder de stralende zon en een strakblauwe lucht.

Eindelijk-skiën.jpg


SKIËN IN HET IJZERGEBERGTE
De wintersportgebieden in het IJzergebergte zijn uitermate geschikt voor een betaalbare gezinsvakantie in de sneeuw. Dankzij haar zacht glooiende hellingen en brede pistes is het zeker voor beginnende skiërs een aanrader. De gevorderde en vergevorderde skiërs onder ons zullen zich op de pistes in het IJzergebergte ook zeker vermaken, maar naar verwachting zullen zij al na een dag uitgekeken zijn op een skigebiedje met slechts 12 km aan afdalingen. Voor hen is een tour door het IJzergebergte dan ook een erg leuk idee, waarbij men iedere dag vanuit één centraal punt zoals bijvoorbeeld de stad Liberec, een ander skigebied aan kan doen. In het IJzergebergte liggen zeven skigebieden: Rejdice-Kořenov, Černá Říčka, Bedřichov, Ješted, Severák, Tanvaldský Špičák en Javorník. Zeven dagen skiplezier in steeds weer een ander skigebied. Wie wil dat nou niet? Voor slechts € 20,- per dag heb je al een skipas!

SNOW & FUN IN JIZERSKÉ HORY
Het was een mooie en goed georganiseerde winterreis naar het IJzergebergte in Tsjechië, waar ik kennis maakte met de stad Liberec en haar winterse omgeving. Speciale dank aan CzechTourism en LiberecRegion. Mocht je meer informatie willen over een wintersportvakantie in Tsjechië, schroom dan niet om contact op te nemen!

Bron: snowrepublic.nl
 

kuurgast

Donateur
Winterbrochure 2018-2019

Voor je het weet is het zover en staat de winter voor de deur. Nog niet zeker waar de wintersportvakantie naartoe gaat? Vraag onze nieuwe wintersportbrochure aan om inspiratie op te doen.

20181017_142615.jpg.aspx

De Tsjechische skigebieden in één boekje

De nieuwe winterbrochure 2018-2019 is een handige brochure waarin alle Tsjechische skigebieden staan vermeld. Een overzichtelijke kaart van Tsjechië laat zien waar de skicentra zich bevinden. De meeste skicentra liggen in het Reuzengebergte, het hoogste en tevens grootste gebergte in Tsjechië. In het westen aan de Duitse grens ligt het Ertsgebergte en ook hier zijn enkele skimogelijkheden. Lipno is een favoriet onder families met kinderen en ligt in het zuiden van Tsjechië, vlak bij de Oostenrijkse grens. In het Adelaarsgebergte, Beskiden gebergte en aan de Slowaakse grens zijn tevens skicentra. In de brochure staat er over elk skiresort een korte Nederlandse tekst over de faciliteiten, de hoogte van het gebied, de prijzen en het aantal kilometers piste. Bij elk skigebied is tevens een kaart toegevoegd waarop de pistes en liften zijn te zien.
Wilt u ook graag deze winterbrochure ontvangen? Stuur een mail naar czechtourism en u krijgt de brochure kosteloos opgestuurd per post.
Bron czechtourism.com/winterbrochure.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ga langlaufen door het Boheemse Woud in Tsjechië

Het Boheemse Woud is een ongerept natuurgebied in Zuid-Tsjechië en is samen met het Beierse Woud het bosrijkste natuurgebied van Centraal-Europa. Er zijn hier honderden kilometers aan wandelpaden. In de winter worden deze trajecten geprepareerd tot meerdere langlaufloipes. Eén van de mooiste langlaufroutes is de Šumava Trail, een route van meer dan 100 km die het natuurgebied doorkruist.

langlaufen-tsjechie.jpg


Melancholieke landschappen
Het nationale park Šumava is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Centraal-Europa. Het natuurgebied wordt ook wel het “Groene dak van Europa” genoemd. Het is een 200 km lang middelgebergte met een hoogte van ongeveer 1000 meter. De landschappen van dit nationale park zijn in de winter prachtig en zorgen soms voor een mystieke sfeer. Er zijn uitgestrekte hoogvlaktes, voormalige gletsjermeren die in de winter bevroren zijn en valleien met diverse rivieren en smalle stroompjes. Het natuurgebied kun je in de winter het beste op de lange latten ontdekken door een trektocht. De Šumava Trail is een langlaufroute die het hele park doorkruist. Het traject begint in de plaats Železná Ruda en eindigt bij de Tsjechisch-Oostenrijkse grens. De route is in totaal zo’n 106 km, maar heeft een aantal extra loipes voor wie de route wil verlengen. Hierdoor telt de Šumavská magistrála, zoals deze in het Tsjechisch heet, 140 km.

Šumavská magistrála
De afgelopen jaren is er veel aandacht besteedt aan de Šumava Trail, maar ook andere crosscountry trails in het Boheemse Woud zijn verbeterd. In totaal beschikt het gebied over 400 km aan langlaufloipes. De paden van de Šumava Trail worden regelmatig onderhouden inclusief de bewegwijzering. De Šumavská magistrála begint in Železná Ruda, het grootste skigebied van het westelijke deel van het Boheemse Woud. Er is hier voldoende parkeergelegenheid en je kunt de plaats zowel met de bus als trein bereiken. Bovendien kun je ervoor kiezen om eerst een dagje te skiën voordat je aan de trektocht begint.

sumava-683x1024.jpg


Van skigebied naar slingerende bospaden
Vlakbij het treinstation Železná Ruda centrum start de langlaufroute op een hoogte van 790 meter op de zuidelijke helling Samoty. De Šumava Trail kan men in drie of meer dagen doen, afhankelijk van conditie en snelheid. Onderweg kom je enkele kleine plaatsen tegen waar je vaak knusse pensions vindt en ergens een hapje kunt eten. In het dorpje Modrava, op 40 km van Železná Ruda gelegen en voor vele de eerste overnachtingsstop, staan boerderijen in Boheemse en Beierse stijl. Ook in de dorpjes České Žleby en Stožec vindt je landelijke maar luxe accommodaties.

Natuurbelevenis met historisch tintje

Het Boheemse Woud is een geweldige plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het is een dunbevolkt gebied en de lucht is hier erg schoon. De Šumavská magistrála volgt diverse stroompjes en rivieren en je komt door prachtige dennenbossen. Het hoogste punt van de Šumava Trail is de berg Černá Hora met 1727 meter. Met goed weer kun je hiervandaan de Alpen zien. Bij de afdaling kom je langs de bron van de Moldau en ga je vlak langs de Duitse grens. In het verlaten oord Knížecí Pláně staat een berghut waar je iets kunt eten en drinken. Het plaatsje ligt honderd meter van de Duitse grens en kent een bewogen geschiedenis. Pas in 1989 kon men het gebied weer betreden.

kaart-langlaufen.jpg


Eindigen in Tsjechië of Oostenrijk
De Šumava Trail gaat langs het meertje Žďárské jezírko en volgt een stroompje dat helemaal naar Strážný gaat. Dit water was belangrijk voor de bosbouw, omdat men het gekapte hout via deze stroompjes vervoerden. Tussen Strážný en České Žleby liggen de Splavské veenmoerassen en tijdens de tocht heb je een aantal geweldige uitzichten over de Duitse en Oostenrijkse bergen.

De langlaufroute eindigt aan de Tsjechisch-Oostenrijkse grens in het dorpje Pestřice, vernoemd naar de rivier waar deze aan ligt. Het is ook mogelijk om te stoppen bij Zvonková waar de skibus stopt. Deze brengt je naar Horní Plana, gelegen aan het Lipnomeer. Vlakbij ligt het skigebied Lipno waar je eventueel nog een paar nachtjes kan blijven om te genieten van skiën, mooie uitzichten en wellness. Meer informatie over wintervakantie in Tsjechië vindt je op winter.czechtourism.com

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
5 Tsjechische skigebieden voor families met kinderen.

kaart.jpg.aspx


Familievriendelijke wintersportgebieden.
Wintersport is heel geliefd in Tsjechië en kent een lange traditie. Veel kinderen beginnen met skiën en schaatsen zodra ze kunnen lopen. De skicentra besteden daarom veel aandacht aan families en proberen zo veel mogelijk comfort en plezier aan te bieden. Skischolen hebben een animatieteam, een leuke mascotte en in de skigebieden zijn diverse oefenpistes voor kinderen. Dit is slechts een greep uit de faciliteiten die de Tsjechische skigebieden aanbieden. Vijf skicentra waar de doelgroep families met kinderen volledig centraal staat zijn:

1. Lipno in het Boheemse Woud.
Het meest populaire familieskigebied in Tsjechië is het Zuid-Boheemse skiresort Lipno. Kinderen kunnen hier leren skiën in het skipark, zich uitleven op de skicrossbaan en de skipistes of een slalom met tijdswaarneming uitproberen. De 1250m lange piste Skolní is alleen bedoeld voor klanten van de skischool Lipno en hierdoor een ideale oefenpiste voor beginners. Voor de allerkleinsten is hier het Bambini Park, waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Elke dag wordt daar een leuk programma voorbereid door de mascotte van het gebied Fox de vos. Lipno heeft ook een aantal populaire attracties zoals het Boomkroonpad, Aquaworld of schaatsen op het Lipnomeer, de langste natuurlijke schaatsbaan ter wereld.

2. Klíny in het Ertsgebergte.
Een knus modern skigebied in het Ertsgebergte in het noordwesten van Tsjechië. Klíny is kleiner en minder bekend dan Lipno, maar daardoor is het hier ook minder druk en dankzij het splinternieuwe skiliftsysteem gaat alles heel soepel. Kinderen en beginners kunnen oefenen op twee pistes, een slalompiste en in een oefenpiste in het skipark. Er is ook een speciale plek waar de kleine skiërs skilessen kunnen nemen en waar de skischolen gebruik van maken. Het pension gelegen aan de piste en de après-ski bar dragen bij aan de gezellige sfeer die er in Klíny heerst.

3. Bílá in het Beskiden gebergte.
Het skicentrum Bílá in de prachtige Beskiden helemaal in het oosten van het land, aan de Poolse grens, is heel geliefd onder families. De reden is het moderne skipark waar kinderen de hele dag kunnen dollen en trainen op 4 minipistes, een sneeuwcarrousel, brugjes en andere attracties. Uiteraard allemaal onder toezicht van professionele instructeurs. Terwijl de kinderen oefenen of spelen kunnen ouders kiezen de zeven skipistes te verkennen, de goed verzorgde langlaufpaden te nemen door de beeldschone natuur of ontspannen in wellnesshotel Bauer.

4. Dolní Morava in Králický Sněžník.
Dit moderne skicentrum in Oost-Tsjechië biedt veel amusement aan zowel kinderen als volwassenen. Elke zaterdag kan de hele familie genieten van de Adventure Nights. Dit zijn spectaculaire shows op de piste waarbij ook een speciaal programma met Mamutík, de mascotte van het skigebied, voor de allerkleinsten voorbereid is. Voor kinderen is hier ook het skipark U Slona waar ze kunnen oefenen, spelen en deelnemen aan diverse wedstrijden. Ze kunnen de net geleerde trucjes uitproberen op de nieuwe Fun line met allerlei tunnels en hindernissen, verdeeld over verschillende skiniveaus. Mochten de kleine skiërs iets anders willen uitproberen dan is hier een geweldige bobsleebaan voor ze.

5. Skiareál Rokytnice nad Jizerou in het Reuzengebergte.
Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en is beroemd voor zijn uitstekende sneeuwomstandigheden. Naast de grote beroemde skiresorten Špindlerův Mlýn, Harrachov of Černá Hora –Pec ligt hier ook een klein familieskigebied Skiareál Rokytnice nad Jizerou. Dit skigebied bestaat uit drie skiresorts Studenov, Modra Hvezda en Horní Domky. Het gebied is minder druk en daarom geschikt voor kinderen, die rustig kunnen skiën op de blauwe pistes. Er is ook een speciaal skipark voor kinderen, waar ze de eerste "ski-stappen" kunnen maken terwijl hun ouders de rode of zwarte pistes gaan testen. Langs de pistes zijn allerlei tentjes en restaurantjes aanwezig, waar iedereen zich lekker kan opwarmen om nieuwe energie te krijgen.

Omdat de Tsjechische skicentra zoveel mogelijk familievriendelijk willen zijn, bieden ze meestal gratis skipassen voor kinderen onder 6 jaar, gratis parkeren en speciale familiekortingen aan.
Bron en meer info czechtourism.com/nl-skigebieden-kinderen.
 

kuurgast

Donateur
Vijf mooie Tsjechische winterbestemmingen.

Betaalbaar, gezellig en kindvriendelijk.
Net op de latten of een echte skipro? In de Tsjechische skigebieden tref je kindvriendelijke oefenhellingen, uitdagende pistes en kilometers aan langlaufpaden.

1. Pec pod Sněžkou | Reuzengebergte | Noord-Tsjechië.
De Sněžka is de hoogste berg van Tsjechië waarvan de top vele maanden in het jaar bedekt is met sneeuw, zo niet alle maanden. Gelegen direct onder deze hoge berg ligt Pec pod Sněžkou een populair vakantieoord dat vanwege haar ligging in het Reuzengebergte een perfecte plek is voor een wintersportvakantie. Pec pod Sněžkou maakt deel uit van het grootste skigebied van Tsjechië, genaamd SkiResort Černá Hora-Pec. Dit skiresort bestaat uit vijf Tsjechische skigebieden die samen 41 km aan pistes bieden. Skibussen verbinden de verschillende skicentra en er zijn tevens snowcats die van het ene naar het andere gebied gaan. Pec pod Sněžkou heeft in totaal 13,3 km piste waarvan 57 procent rood is. Er is een Snow&Funpark met hindernissen en sprongen, avondskiën en er is een 8 km lange skitunnel. Naast skiën is er van alles te doen in Pec pod Sněžkou. Het dorpje is leuk om te bezoeken en heeft een aantal winkeltjes en gezellige restaurants. Wat vooral niet overgeslagen mag worden is een bezoek aan de Sněžka. Naar de top van de hoogste berg van Tsjechië gaat een kabelbaan die je op 1603 meter hoogte brengt. Met mooi weer heb je een weids uitzicht over de bergen en het witte landschap. Nieuw sinds juli 2017 is het boomkroonpad in Jánské Lázně, niet ver van Pec pod Sněžkou vandaan. Het pad begint onder de grond en eindigt boven de toppen van de bomen. Geniet van het mooie uitzicht en ga vervolgens met de glijbaan naar beneden.
Een zesdaagse skipas voor een volwassene voor SkiResort Černá Hora-Pec kost ongeveer 147 euro (3790 CZK). Kinderen betalen ongeveer 55 euro minder voor een zesdaagse skipas.

2. Klínovec | Ertsgebergte | West-Tsjechië.
Het skigebied Klínovec is slechts een sneeuwbal verwijderd van Duitsland. Het Ertsgebergte loopt door Tsjechië en Duitsland en hierdoor is het mogelijk om aan beiden kanten te skiën. Klínovec en Fichtelberg, wat aan de Duitse kant ligt, hebben een gezamenlijke skipas. Er is totaal 34 km aan piste. Tussen de twee bergtoppen rijdt een skibus die je van Klínovec (1244 m.) naar Fichtelberg (1215 m.) in slechts 10 minuten brengt. Voor de kleine bezoekertjes is er een kinderskipark. Het dorp Klínovec heeft een aantal accommodaties, maar ook buiten de plaats zijn er vele vakantiehuisjes en goede hotels te vinden. Een charmant stadje is Jáchymov bekend vanwege haar helende bronnen. Heerlijk voor wie een dagje spa en wellness wil doen. In Jáchymov is ook een museum die informeert over de geschiedenis van de mijnstad.
De prijs voor een zesdaagse skipas voor Klínovec-Fichtelberg voor een volwassene is 3540 CZK (± 138 euro) en voor kinderen 2860 CZK (± 111 euro).

3. Lipno | Boheemse Woud | Zuid-Tsjechië.

Voor families met kinderen en beginners is Lipno een geweldige winterbestemming. Het plaatsje ligt aan het grootste meer van Tsjechië. Met koude winters bevriest het Lipnomeer en kan er geschaatst worden, er is dan maar liefst 11 km aan geprepareerde baan. Het skigebied van Lipno is niet heel groot, 11,6 km, maar biedt volop vertier. Kinderen kunnen in het FOX park hun eerste skimeters afleggen onder begeleiding van ervaren ski-instructeurs. Er zijn leuke speeltoestellen en de mascotte Fox de Vos komt regelmatig even langs. Naast de skipiste ligt een rodelbaan en tegenover het skicentrum is een zwembad en indoor speeltuin. Een unieke uitkijktoren, gelegen op top van de berg Kramolín (900 m), is het boomkroonpad van Lipno. Je loopt via een houten pad langs de toppen van de bomen en het hoogste punt wordt bereikt op 40 meter hoogte. Vanaf hier is er een spectaculair uitzicht over de omgeving. Met mooi weer zijn zelfs de Alpen te zien!
Een zesdaagse skipas kost 3490 CZK (± 136 euro) voor volwassene. Een zesdaagse skipas voor kinderen kost 1000 kronen minder (± 97 euro).

4. Harrachov | Reuzengebergte | Noord-Tsjechië.
Harrachov staat bekend vanwege haar skischansen, er zijn er maar liefst vijf! Geen liefhebber van schansspringen? Het skigebied heeft een variatie aan blauwe, rode en zwarte pistes. Voor langlaufers is er maar liefst 104 km aan loipes. Het skiresort is geschikt voor alle leeftijden en biedt een brede keuze aan van skischolen en -verhuur. Vanwege de locatie tussen de Čertova-berg en het Reuzengebergte heeft Harrachov een lang skiseizoen, bijna vijf maanden. Hierdoor is Harrachov voor lente-skiën zeker een aanrader. In de prachtige omgeving van het Krkonoše-gebergte is er een breed scala aan nabijgelegen attracties, zoals het mijnmuseum, de brouwerij Harrachov waar je tevens een bierbad kunt nemen en een rodelbaan. De Mumlava watervallen zijn tevens prachtig om te zien in de winter.
Harrachov biedt een zesdaagse skipas aan voor volwassene voor 3500 CZK (± 136 euro) en voor kinderen kost deze 3220 CZK (± 125 euro).

5. Liberec | IJzergebergte | Noord-Tsjechië.
Gelegen in de schaduw van het IJzergebergte ligt de stad Liberec. In de 18de eeuw was dit één van rijkste steden van Bohemen, vanwege het Boheems Kristal en de textielindustrie. De Duitse naam van Liberec was vroeger Reichenstad. Tegenwoordig is de Noord-Boheemse stad een ideale plek om je vakantie door te brengen in elk seizoen. In de omgeving zijn een aantal prachtige skigebieden, zoals skiresort Ještěd. Dit skigebied van 9 km is zelfs met de tram vanuit Liberec te bereiken. Vanuit Praag gaan er speciale skibussen naar Liberec. Voor kinderen is er een skispeeltuin, een skicarrousel en sprookjessallom. Een must is om met de kabelbaan naar de televisietoren te gaan gelegen op de top van berg Ještěd (1012). In de bijzondere toren kun je heerlijk lunchen terwijl je van het uitzicht geniet over de stad en de bergen. Liberec is een leuke plaats om te verblijven en heeft voor het hele gezin iets te bieden. Er is een dierentuin met witte tijgers, een dinopark en in het IQ park kunnen kinderen allerlei leuke proefjes doen te vergelijken met Nemo in Amsterdam. Andere skigebieden in de buurt van Liberec zijn Bedřichov en Javorník.
SkiJested biedt zesdaagse skipassen aan voor 2660 CZK (± 88 euro) voor volwassenen en voor kinderen kost een skipas 1470 CZK (± 57 euro)
Bron en meer info zie czechtourism.com/vijf-skigebieden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kunstmatige waterval beklimmen in Liberec
Tsjechische winterpret: een spekgladde, bevroren muur beklimmen

Tegen een klimmuur omhoog klauteren is vaak al moeilijk genoeg. Maar voor een aantal Tsjechische waaghalzen is dat nog niet genoeg. Zij kiezen ervoor om een steile, glibberige, bevroren, kunstmatige waterval te beklimmen.

 
Bovenaan