Ad Verschoor
Donateur
Voordelig skiën in Tsjechië
Veel mensen overwegen dit jaar vanwege de hoge kosten niet met wintersportvakantie te gaan. Maar misschien is het beter om eens te bekijken waar je zonder meer betaalbaar op de ski's kunt staan. En dan is Tsjechië wellicht een bestemming die in beeld komt voor zowel gezinnen als vriendengroepen die op een voordelige manier de sneeuw op willen zoeken.
De gemiddelde prijs voor een biertje bij de après-ski zit vaak nog onder de één euro. Een skipas voor het complete 'Skiregion' in het Reuzengebergte kost er voor volwassenen tussen de € 120,- (laagseizoen) en € 140,- (hoogseizoen) voor een hele week. Uiteraard liggen de prijzen er voor kinderen nog wat lager. Je hebt met die pas toegang tot vijf populaire en sneeuwzekere gebieden in het noordelijk in het land gelegen gebied.
Vijf wintersportplaatsjes
Vanuit Nederland is het een uurtje of tien à elf rijden naar het Reuzengebergte waar zich de vijf populairste wintersportbestemmingen van Tsjechië bevinden. Het gaat dan om de plaatsjes: Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Rejdice en Príchovice.
Dit zijn stuk voor stuk skigebiedjes die door hun kleinschaligheid en overzichtelijkheid perfect zijn voor families met kinderen. Daarbij biedt het skigebied van Rokytnice nad Jizerou de langste afdaling vanaf het hoogste punt van Tsjechië: de berg Lysa Hora (1312 meter).
Ook als je even niet wilt skiën is er genoeg te doen en te beleven in het Reuzengebergte. Zo kun je er bijvoorbeeld een sledetocht met husky's maken, bobsleeën in Harrachov of een tocht met een arrenslee getrokken door paarden maken in Rokytnice nad Jizerou.
De Tsjechische keuken heeft veel weg van de Oostenrijkse en Duitse keuken, eenvoudige maar vaak voedzame en lekkere gerechten met veel vlees en groenten. Je vindt er bijvoorbeeld een specialiteit als Cesnekova polevka (knoflooksoep met kaas, ham, bieslook en geroosterd brood) op de kaart en Pstruh prazdroj (gebakken of geroosterde forel). Daarnaast kom je er ook een traditioneel nagerecht tegen zoals palacinka: pannenkoekjes gevuld met ijs en/of fruit.
Voor meer informatie over de wintersportmogelijkheden in het Reuzengebergte:
www.czechtourism.com www.skiregion.cz
Bron: De Telegraaf reiskrant
Veel mensen overwegen dit jaar vanwege de hoge kosten niet met wintersportvakantie te gaan. Maar misschien is het beter om eens te bekijken waar je zonder meer betaalbaar op de ski's kunt staan. En dan is Tsjechië wellicht een bestemming die in beeld komt voor zowel gezinnen als vriendengroepen die op een voordelige manier de sneeuw op willen zoeken.

De gemiddelde prijs voor een biertje bij de après-ski zit vaak nog onder de één euro. Een skipas voor het complete 'Skiregion' in het Reuzengebergte kost er voor volwassenen tussen de € 120,- (laagseizoen) en € 140,- (hoogseizoen) voor een hele week. Uiteraard liggen de prijzen er voor kinderen nog wat lager. Je hebt met die pas toegang tot vijf populaire en sneeuwzekere gebieden in het noordelijk in het land gelegen gebied.
Vijf wintersportplaatsjes
Vanuit Nederland is het een uurtje of tien à elf rijden naar het Reuzengebergte waar zich de vijf populairste wintersportbestemmingen van Tsjechië bevinden. Het gaat dan om de plaatsjes: Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Rejdice en Príchovice.

Dit zijn stuk voor stuk skigebiedjes die door hun kleinschaligheid en overzichtelijkheid perfect zijn voor families met kinderen. Daarbij biedt het skigebied van Rokytnice nad Jizerou de langste afdaling vanaf het hoogste punt van Tsjechië: de berg Lysa Hora (1312 meter).

Ook als je even niet wilt skiën is er genoeg te doen en te beleven in het Reuzengebergte. Zo kun je er bijvoorbeeld een sledetocht met husky's maken, bobsleeën in Harrachov of een tocht met een arrenslee getrokken door paarden maken in Rokytnice nad Jizerou.

De Tsjechische keuken heeft veel weg van de Oostenrijkse en Duitse keuken, eenvoudige maar vaak voedzame en lekkere gerechten met veel vlees en groenten. Je vindt er bijvoorbeeld een specialiteit als Cesnekova polevka (knoflooksoep met kaas, ham, bieslook en geroosterd brood) op de kaart en Pstruh prazdroj (gebakken of geroosterde forel). Daarnaast kom je er ook een traditioneel nagerecht tegen zoals palacinka: pannenkoekjes gevuld met ijs en/of fruit.
Voor meer informatie over de wintersportmogelijkheden in het Reuzengebergte:
www.czechtourism.com www.skiregion.cz
Bron: De Telegraaf reiskrant