Bier & Wijn Tsjechische wijnen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Zdenka-kopie-199x300.jpg


Ook in Tsjechië wordt wijn gemaakt. Logischer dan je zou verwachten, immers in buurland Oostenrijk en aan de Slowaakse kant worden ook prachtige wijnen gemaakt. Heel veel inspirerende wijnbouw is er echter nog niet. Maar wat niet is, gaat komen. Zeker als het aan Zdenka Kroutvorová ligt. Net na het millennium kwam deze Tsjechische naar Nederland voor een stage in de Hotellerie. Eigenlijk om nooit meer weg te gaan. Ze kwam, zag en bleef. Nu is ze al jaren een van de vaste gezichten bij de wijnbar Merlot, waar je ontzettend lekker kunt eten, onder begeleiding van goede wijnen, bijvoorbeeld Tsjechische. Maar daar over later wat meer.
Tsjechische wijnen zijn authentiek als je zoekt naar de kleine wijnhuizen. Deze bestaan al eeuwenlang en hebben hun bestaansrecht onder meer aan de bijzondere terroir te danken. Ze bottelen de wijnen op druivenras, bewaren ze in mooie oude kelders. Na dit jarenlang stil en bescheiden te hebben gedaan is men vanaf de 90er jaren een echt Tsjechisch wijnoffensief begonnen.
Kijkend naar Tsjechië zie je dat de meeste wijngaarden in het zuiden zijn gesitueerd, aan de andere kant van de grens met het Weinviertel (Oostenrijk). Hierin Moravië ligt er zo’n 19.000 ha aan wijngaard. In het noordwesten ligt de Bohemen met nog geen 800 ha aan wijngaard. Voornamelijk beplant met Ryzlink Rynsky (Riesling). Hier, in het stadje Most is Zdenka geboren en opgegroeid. Mostt met dubbel tt is de naam voor haar importbedrijf geworden.

Tsjechie.jpg


Het zijn moeilijke namen, die de etiketten van de Tsjechische wijnen sieren, daarom is het goed dat deze nu volop geimporteerd worden door Zdenka.
Ik zoek haar op in haar woonplaats Amersfoort. Zdenka Kroutvorová. Een mooie vrouw met zeer levendige ogen in een sprekend gezicht. Ze spreekt vloeiend Nederlands, snel en veel. Ze zegt ook veel! Is duidelijk gepassioneerd over de wijnen van haar volk.
Zdenka komt uit Most, daar opgegroeid, nu jaarlijks keert ze hier terug in de schoot van haar familie, bij haar moeder. Het zijn werkvakanties die ze dan houdt. Immers sinds ze nu zo’n twee jaar geleden besloten heeft zich aan Tsjechische wijnen ‘te vergooien’, moet ze veel wijnbezoeken afleggen in het land zelf. Wijnen proeven ter plekke. Als vinoloog en sommelier is ze uitstekend in staat het kaf van het koren te scheiden. Met haar partner, een keukenchef, kan ze sparren over food & wine , wat zijn de mooiste combinaties met welke gerechten.
Grappig, als ze terugkijkt op tien jaar Nederland, zou ze iemand die vijf jaar geleden nog tegen haar zou zeggen, “jij gaat wijnen uit Tsjechië importeren, best wel heimelijk uitgelachen hebben. Okay, ze vond wijn lekker, maar verder had ze er niet veel mee.

Wineyard-Kravi-hora-300x201.jpg


Echter dan op een dag ziet ze zichzelf het Wijnbrevet halen, de Vinologenopleiding doen en verzeilen in Apeldoorn bij Peter Klosse voor Wijn-Spijs. Het resultaat is dat ze nu van zeven verschillende wijnhuizen de wijnen importeert.
Deze exclusieve wijnen zijn bedoeld voor het topsegment van de Horeca. Deze zaken met een sommelier in huis, die de gast kan uitleggen hoe deze authentieke Tsjechische wijnen smaken, waar ze vandaan komen en waar ze goed bij passen.
Ze belt ze op voor een afspraak en als ze de afspraak krijgt, dan kan ze met de kracht van de wijn order op order plaatsen. In Januari stond ze als “wijnambassadeur” voor Tsjechische en Slowaakse wijnen op de WP. (Wineprofessional).
Het liefst werkt ze met inheemse druiven. Zodat wat ze naar Nederland brengt echt echt is! Bijvoorbeeld de Palava! Een kruising van Gewurztraminner en Muller Thurgau.
Ofschoon men vaak denkt dat deze wijnen log en zwaar zijn, is het tegendeel hiervan waar! De wijnen zijn fris met een heel klein beetje restzoet en de smaakintensiteit van heel rijp fruit! Door de afkoeling in de nacht behoudt de druif zijn belangrijke zuren, waardoor de structuur zo mooi is. Bovendien gastronomisch, door het behoorlijke ‘nette’ alcoholpercentage. Twee derde van de wijnen is wit, bijvoorbeeld van de wijnproducent Karpatska Parla. Parel van de Karpaten.

Heel bijzonder is het “wijnsap” dat ze me laat proeven. Elesko genaamd. Het is 100% druivensap, onvergiste most van druiven met een lange schilweking, dat verhit is naar 75 graden. Daarna heel snel teruggekoeld naar 5 graden, gefilterd en afgevuld, waardoor alle vitamines en smaakstoffen volkomen behouden blijven! Dat is nog eens een ‘Bob-glas”! Wauw.

Spalek_IMG_8665-300x200.jpg
IMG_3180-300x300.jpg


We nemen afscheid, ik moet me gaan haasten, want ze is bijna weer op weg naar Most in Tsjechië, voor een vakantie-werkbezoek.

Overgenomen van wijn.blog.nl
 

kuurgast

Donateur
Zapalky bedankt voor je bijdrage. :toppie:
Zie nu via de link een bedrijf die voornamelijk vestigingen heeft in de grotere winkels vinoteka-ukaplicky.cz.
We zijn al weer terug en de wijnen in de restaurants waren volgens een kenner van voldoende kwaliteit en hoeveelheid waardoor een bezoek aan een winkel niet nodig was.
 

kuurgast

Donateur
Als een Tsjech iets goed kan, is het wijn maken.

Wie aan Tsjechië denkt, denkt vaak direct aan Praag, het Reuzengebergte of een van de vele bierbrouwerijen. Want als er iets is wat een Tsjech goed kan, dan is het wel bier maken. Als wijnland is Tsjechië helemaal niet zo bekend. En dat is zonde, want iedereen die weleens een goede Tsjechische wijn heeft gedronken weet dat het nooit bij één glas kan blijven. Contributor Jellie neemt je mee langs de beste wijnplekjes van Tsjechië.

Uit het hart van Europa komen veel mooie wijnen, die bij Nederlanders gek genoeg niet zo bekend zijn. Veel mensen weten meestal niet eens dat er in Tsjechië wijn wordt gemaakt. Maar Tsjechië is een prachtig wijnland met een hele lange wijngeschiedenis. En wie eens op de kaart kijkt, begrijpt direct waarom Tsjechië zo veel potentie als wijnland heeft.

Tsjechië heeft namelijk een hele mooie ligging met twee bekende wijngebieden: Bohemen en Moravië.

Tsjechische wijnen uit Moravië.
De regio Moravië is bijzonder goed geschikt voor het verbouwen van wijndruiven. Zo’n 96% van alle Tsjechische wijnstokken staan in Moravië aangeplant.

Moravië grenst aan het Oostenrijkse Weinviertel. Dit is het grootste wijndistrict van het buurland. En het Oostenrijkse Weinviertel wordt door veel wijnkenners geroemd vanwege de mooie diversiteit aan wijndruiven in de regio. Veel van de ‘typisch Oostenrijkse’ druiven uit het Weinviertel, vind je ook in Tsjechië. De Grüner veltliner en de Welschriesling groeien bijvoorbeeld rijkelijk in Moravië.

Moravië is een prachtig gebied en brengt veel kwaliteitswijnen voort. Als je in de regio bent, zie je direct de mooie groene heuvels bekleed met wijnstokken. De regio is onderverdeeld in vier verschillende wijngebieden: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická en Slovácká. Elke regio heeft weer een eigen bodem, variërend van een kalkachtige grond tot juist meer stevige kleigronden.

Het Europese landklimaat zorgt voor warme zomers en redelijk koude winters. Het bijzondere aan de regio in Moravië is het microklimaat. De regio kent een relatief warmer en droger klimaat dan in andere regio’s rondom Moravië. De nationale Tsjechische belangenorganisatie schat in dat door het klimaat, zo’n 80% van alle jaargangen goede tot uitstekende Tsjechische wijnen voortbrengen. Uit Moravië komen zowel rode als witte Tsjechische wijnen, al staat de regio vooral bekend om de witte wijnen.

Tsjechische wijnen uit Bohemen.
De wijngaarden van Bohemen liggen in het noordwesten van Tsjechië. Bohemen is eigenlijk een verzamelnaam voor een paar wijngaarden in de omgeving van Praag. De wijngaarden van Bohemen zijn met ‘slechts’ 400 hectare wat aan de kleine kant en liggen verspreid rondom de rivieren Elbe, Jizra, Bernounka en Ohre. Wil je tijdens je vakantie genieten van de Boheemse wijnen?
Eeuwenlange wijntraditie
Tsjechië kent een eeuwenlange wijngeschiedenis, tot het Romeinse tijdperk. De allereerste wijnranken werden door de Romeinen geplant op de Pálava heuvels.

Ondanks de lange geschiedenis, is Tsjechië een relatief jong wijnland dat na een lange pauze weer begonnen is met de productie van top wijnen. In de jaren negentig, nadat Tsjechië van het socialisme was losgekomen, werd weer waarde gehecht aan kwaliteit. Tot die tijd waren Tsjechen vooral geïnteresseerd in zo veel mogelijk hectoliters.

In de jaren negentig werd veel geïnvesteerd in nieuwe aanplant van wijnstokken en het moderniseren van de productiefaciliteiten. Met een speciaal wijnfonds werden bovendien compleet nieuwe wijngaarden aangelegd. In een kleine 3 decennia hebben de Tsjechen een ongelooflijke inhaalslag gemaakt. Veel Tsjechische wijnen doen nu niet meer onder voor die van buurlanden.

Het harde werken van de Tsjechen wordt trouwens beloond: de laatste jaren worden Tsjechische wijnen regelmatig beloond met wijn-awards. Zo zijn Tsjechische wijnen onder andere bekroond met verschillende gouden en zilveren medailles bij de beroemde wijncompetitie Concours Mondial de Bruxelles.

Wijnreizen naar Tsjechië.
Als wijnliefhebber is Tsjechië dan ook een uitstekend vakantieland. Driekwart van alle geproduceerde wijnen is wit waarbij kenners direct gelijkenissen zullen zien met de Oostenrijkse wijnen.

Het prachtige gebied vormt een ideale basis voor een mooie vakantie. Je kan bijvoorbeeld fietsen over het prachtige heuvelachtige landschap, langs de wijngaarden, of een goed glas wijn drinken in een van de vele eeuwenoude wijnkelders. Wil je zelf genieten van al het moois dat Tsjechië te bieden heeft?Zie info bron ceskysight.nl.

Proost!

Meer weten over Tsjechische wijnen, bekijk dan het filmpje hieronder.
 
Tsjechische wijn
Tsjechische_wijn.jpg


Tsjechië is een van de minst bekende wijnlanden van Europa. Er wordt al sinds de vroege Middeleeuwen wijn gemaakt. Vooral in het zuidelijke Moravië, aan de grens met Oostenrijk. Met dat land zijn er veel gelijkenissen, zoals de druiven die gebruikt worden.

De wijnbouw is door de Romeinen al in de vierde eeuw in het huidige Tsjechië geïntroduceerd. In de Middeleeuwen waren de Boheemse wijnen, uit de buurt van Praag, zelfs vrij beroemd in Europa. Er is de nodige gelijkenis met Oostenrijk. Historisch gezien niet zo vreemd, want beide maakten eeuwenlang deel uit van het zelfde keizerrijk. Bovendien wordt de Tsjechische wijn vooral in het zuidelijke Moravië gemaakt, tegen de grens met het Oostenrijkse wijndistrict Weinviertel.

Maar toen Tsjechië achter het IJzeren Gordijn verdween is de wijnbouw in de klad geraakt. Tegenwoordig wordt er met veel inzet en passie geprobeerd de 19.000 hectare wijngaarden nieuw leven in te blazen. Langzaam en gestaag wordt het imago van de Tsjechische Republiek, dat bekend staat om 'bier', verrijkt door wijn. De productie van relatief kwaliteitswijn staat nog in de kinderschoenen, maar het begint de laatste jaren te komen. Het helpt ook dat de Tsjechen, de grootste afnemers van wijn uit eigen land, kritischer worden en steeds hogere kwaliteit eisen.

Witte druiven
Driekwart van de Tsjechische wijnen is wit. De populaire witte druiven vind je ook in de nabij gelegen Oostenrijkse wijngaarden: Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc) en Tramin Červiný (Roter Traminer). De Tsjechen hebben in de tweede helft van de vorige eeuw driftig geëxperimenteerd met het kruisen an allerlei druivenrassen. De tegen ziektes resistente, opvallende Malveria is daar een resultaat van.

Rode druiven
De rode wijnen uit Tsjechië zijn meestal zacht en elegant. Ook de rode Tsjechische wijn wordt gemaakt van druiven die we vooral uit Oostenrijk kennen: Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modra (Blaufränkisch) of Rulandské Modré (Pinot Noir).

Tsjecho-Slowaakse kruisingen
Het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft een actief beleid gevoerd in het kruisen van druiven. De inspanningen waren voornamelijk gericht op het kweken van tegen ziektes resistente druiven, die bestrijdingsmiddelen overbodig maakten. Dat heeft enkele typisch Tsjechische druiven opgeleverd. De bekendste is de blauwe André, net als de Zweigelt een kruising tussen Blaufränkisch en St. Laurent. Maar wat bij de Zweigelt de 'vader' is, is de 'moeder' van de André en vice versa. Een relatief onbekende witte Tsjechische kruising is de Malverina, tot stand gebracht door de Tsjechische wijnmaker/bioloog Michlovský, die ook de Laurot druif kweekte. De Cabernet Moravia is de 'Tsjechische Cabernet', een kruising tussen Cabernet Franc en Zweigelt.

Pramen: Andere Wijn
 
Bovenaan