Bier & Wijn Tsjechische wijnen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Met deze foto's is weinig aan te vangen. Alhoewel... hier de website van vinomikulov.cz en de betreffende fles. Op de website staan de contactgegevens. Best is een mailtje te sturen en vragen of de wijnen uitgevoerd worden.
Bedankt voor de tip.
Ik zal het proberen. Ik spreek geen Tsjechisch. Zou het in het Engels of Duits ook kunnen? Het is een heerlijke wijn.

En NaKopecku de betreffende wijn staat er niet bij.
 

kuurgast

Donateur
Unieke lancering Tsjechische kwaliteitswijnen

INGEZONDEN Op 10 mei vindt in Het Heerenhuis in de Middenbeemster een bijzondere lancering van Tsjechische wijnen plaats. Als een van de eerste in Nederland importeren de Purmerendse broers Steven Ryan en Michael Ryan kwaliteitswijnen uit het wijngebied Moravië.
"In de zomer van 2009 legden we het eerste contact met het Tsjechische wijninstituut 'The National Wine Center' aldus Steven Ryan. Vanaf dat moment nam ons avontuur een vlucht. Samen met Jan Rokyta, Vinoloog van de Wijnacademie, bezochten we vele Moravische wijnproducenten – op zoek naar hun passie en wijnspecialisme. In die zoektocht ontdekten we en proefden we prachtige kwaliteitswijnen. Dat was voor ons het moment dat we het zeker wisten: de Nederlandse wijnliefhebber moet kennismaken met deze bijzondere wijnen." Michael: "Begin 2010 zijn we daarom gestart met het bedrijf Ryan Wines. Onze voornaamste ambitie is om de beste kwaliteitswijnen uit Tsjechië te importeren en op de markt te brengen. VINICE – Tsjechisch voor 'wijngaard' – is de merknaam waaronder we onze wijnen in Nederland presenteren en distribueren."
Op maandag 10 mei kunnen de gasten van VINICE (op deze besloten avond) kennis maken met een exclusieve selectie van kwaliteitswijnen uit Tsjechië. Gastsprekers zijn Robert Verweij (TV-kok en Vinoloog) en Jan Rokyta (o.a. Vinoloog van het jaar 2010). Meer informatie over het programma: http://www.vinice.nl/lancering2010

Bron:echo.nl

WIJNPRESENTATIE
Proeverij en presentatie van Tsjechische wijnen. Op uitnodiging.

Namens de Ambassadeur van Tsjechië, Zijne Excellentie Petr Mareš en de V8 nodigen wij u van harte uit voor een proeverij van Tsjechische wijnen uit de provincie Moravië, bij de residentie van de Tsjechische ambassadeur te Den Haag.

Deze proeverij is uitsluitend bedoeld voor de wijnhandel, pers, horeca en sommeliers.

Bron:czechcentres.cz

ps : ceszcentres.cz is 11 Mei.
 
Wat had ik er graag bij willen zijn!
Gewoon om te proeven of er daadwerkelijk goede Tsjechie wijnen zijn.
Helaas ben ik te ver van Den Haag verwijderd maar anders was ik in mijn mooie pak naar binnen geglipt zijnde DE vertegenwoordiger van dit forum.

Groet.
 
Je zou er een boek over kunnen schrijven in de trant van Huybrecht Duiker
Heb nu al diverse Tsjechiesche toppers geproefd :champ:.Ze zijn echter niet goedkoop :shock:,een hele goede wijn uit de andere wijnlanden is beslist goedkoper .
 
Wat leuk om over ons te lezen. Vorig jaar ben ik samen met mijn broer naar Tsjechië geweest en hebben veel wijnmakers bezocht. Ik heb nog nooit zoveel wijn geproefd. Wat lekker.......We waren direct verkocht. Samen met mijn broer hebben wij daarom op 10 mei in het Heerenhuis in de Middenbeemster de lancering van Moravische wijnen gehouden. Iedereen was verrast over de wijnen. Het leuke was ook dat wij de producenten hier heen gehaald hebben om ook eens kennis te laten maken met Nederland en voor de Middenbeemster. De Beemster is net als Tsjechië Unesco erfgoed. We hebben een leuke tijd gehad.

Als jullie een keer naar Moravië gaan moeten jullie eens naar Pavlov gaan. Een klein plaatsje aan het Palava meer. Heerlijke wijnen hebben ze daar. Vooral die van Sonberk. Ze hebben een wijn die naar het meer is genoemd "Palava". Echt heerlijk.......kon ik daar maar blijven.....;)

Zou er zo willen wonen.
 

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Bron: bythegrape.com (14-04-11)
Door: Ewout Jansen / BTG Angels


Het imago van Skoda

Het doet me oprecht goed te constateren dat anno 2011 steeds meer wijnliefhebbers zich melden voor wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen als Kekfrankos en Furmint. Wie had dat enkele jaren geleden durven denken, ik in ieder geval niet! Al was het alleen maar omdat ik pas 3 jaar met mijn 'kruistocht' voor bijzondere en autochtone druivenrassen bezig ben. Uiteraard ben ik daar niet uniek in, maar het zorgt wel voor wat fronsende wenkbrauwen als ik doorgewinterde wijnproevers probeer de standaard vooroordelen ten aanzien van wijnen uit bijvoorbeeld Hongarije uit te leggen. “Lekker wijntje hoor Ewout, maar toch dat typische oostbloksmaakje” hoor ik dan vaak vallen… Enige motivatie omtrent “het oostbloksmaakje” blijft vaak achterwege. En ik ben van mening dat het vooral vooroordelen zijn. Laat deze wijnen maar eens optreden in een blindproeverij en het perspectief verandert in hoog tempo. “Opzienbarend” of “verrassend” hoor je dan vaak, en “nooit verwacht dat ze daar wijn maken en het ook nog te drinken is”.

Mijn gevoel zegt dat aanstormende ‘nieuwe’ wijnlanden als Tsjechië en Slowakije, want daar wil ik het dit keer over hebben, ook nog een pittige weg te gaan hebben. Aan de kwaliteit hoeft u absoluut niet te twijfelen. De jeugd heeft de toekomst en dat geldt zeker voor deze buurlanden. De huidige wijnmakers hebben werkelijk overal in de wereld kennis opgedaan en dat wordt in hoog tempo omgezet in uiterst elegante, pure en zuivere wijnen.

Daarnaast hebben ze eindelijk begrepen dat het ook belangrijk is hoe het product eruit ziet. Enkele jaren geleden werkte ik al met Slowaakse wijnen, absoluut heerlijk en zuiver van smaak... maar zeldzaam onaantrekkelijk om te zien. Het oog wil toch ook wat, zegt u nou zelf... De lokale wijnmakers waren maar wat trots op al hun lokale wijnprijzen en dus zaten de flessen vol met zilveren en gouden stickers. Vaak lukraak op de fles geplakt naast een onleesbaar etiket. Niet wetende dat al dit soort 'bling-bling' flessen eerder argwaan wekken dan uitnodigend overkomen...

Maar dat imagoverandering binnen handbereik van dit voormalig Oostblokland ligt, heeft automobielfabrikant Skoda wel bewezen. Van lelijk eendje tot ranke zwaan... “Met een beetje hulp van”, dat dan wel. Maar wat maakt het uit, de tijd van roestige, pruttelende, langzame apparaten ligt ver achter ons. Ik krijg eerder associaties met glimmende, moderne leasewagens die zich vooral op de linker rijbaan ophouden...

En kijk dan eens naar de moderne wijnen van bijvoorbeeld Karpatska Perla. Gemaakt in een toegankelijke en zuivere stijl, gecombineerd met een uiterst frisse uitstraling, leuke hippe kleuren en schroefdopafsluiting. Dat is dus de toekomst. De witte Jagnet bleek een pareltje. Gemaakt van de Muskat Moravsky, heerlijk aromatisch in de neus en ook nog mooi droog in de afdronk. Dit wordt een verrassende knaller in de lente picknickmand!!

En als we naar mijn favoriete stijl rood kijken (elegant en doordrinkbaar) dan bevalt de Andre mij enorm. De Andre is een kruising tussen de Blaufrankisch en St Laurent, maar wat vooral belangrijk is, is de smaak. Heerlijk vers rood fruit, wat tuinkruiden en een lichte rokerigheid in de afdronk. Of zou dat komen omdat ik in mijn voorjaarsenthousiasme aan het dagdromen ben over een enorme BBQ met gemarineerde lambchops...

Tsja, en als u het eenmaal geproefd heeft, zult u begrijpen waarom ik verwacht dat u deze wijnlanden in hoog tempo in uw achteruitkijkspiegel zult zien opdoemen...

Ik weet in ieder geval alvast waar ik deze zomer naar toe ga.
 
Ewout heeft inderdaad gelijk dat als men niet weet dat het Tsjechische wijn is, men hem vaak lekker vindt en anders toch wat minder. Dit noemen wij etikettendrinkers. ;)
 
Ik ben altijd op zoek naar een lekkere rode wijn. Nu is het zo dat wij in Nymburk een huisje hebben en daar in de buurt hebben ze Frankovka rode wijn. Deze vind ik dus niet zo lekker een beetje te zuur. Maar goed, de Tsjechen zijn dus trots op hun producten en dan drinken we een glaasje mee. Ook heb ik al wel eens wat gekocht om mee te nemen.

Een paar jaar terug had ik een rode wijn uit Moravië en op het etiket stond iets van Nero...... ( over etiketten gesproken). Nou, deze wijn was geweldig, heb er direct 12 flessen van gekocht. Maar elke keer als ik in Tsjechië ben, kijk ik weer of deze er tussen staat, maar nee hoor, volgens mij was het eenmalig. Is er iemand die weet wat ik bedoel?
Wat betreft de wijnprijzen vind ik dat het wel met Nederland overeenkomt, of vergis ik me hierin?
 
Als we in Kromeriz zijn in Moravië, dan drinken we altijd de superwijn van het Zamek, daar is een gezellige ruimte waar je elke week wel een glaasje zou willen nemen. We nemen dan altijd wat flessen mee en hebben thuis spijt dat het toch weer te weinig was. Ik weet de naam niet meer, maar het zal wel naar het zamek genoemd zijn. Ze hebben ook een rondleiding met proeverij. Dat is erg leuk en lekker om te doen, echt een aanrader!
 
Tsjechische wijnen

Ons inziens worden er in Moravia en zeker in de omgeving van Hodonin voortreffelijke wijnen geserveerd, een kenner welke blind deze wijnen drinkt, heeft moeite om te vertellen waar deze wijnen vandaan komen, Internationaal hebben de Tsjechiëse wijnen een gevoelige exportklap gehad na Tsjernobil, het verhaal ging en gaat nog steeds dat het wijnland o.a. van Tsjechie is bezwangert door de explosie (gifwolken) in Tsjernobil, dat is m.i. de enigste reden dat je nagenoeg geen Tsjechische wijnen aantreft in Nederlandse winkels, ook niet bij Appie, in 1995 brachten we 1200 ltr. mee naar Nederland, de verkoop liet te wensen over, ook in de vakhandel.

De Tsechen mixen hun wijnen zeker niet met antivries, dat was Oostenrijk.

Na zdravi,

met groetjes, Sjepka
 
Ben als wijndrinker nog niet overtuigd.
Iedere keer in Tsjechie drink ik dus uitheemse wijnen, Albert heeft vaak dezelfde in de aanbieding als AH. Maar laat me graag verleiden, hou niet van Shiraz of eiken. Het is namelijk niet elke dag kerst. Wat betreft wit krijg ik gauw het zuur.
 
Wijnshops

In Klatovy zaten in de Tesco en Albert leuke wijnshops die helaas ter ziele zijn gegaan.
Ze hadden leuke Tsjechische wijnen, mijn favoriet was een Moravische Merlot.

Er zit nog een vinoteka in het centrum van Klatovy, maar die doet ook in andere wijnen. Heb daar onlangs een Andre uit 2007 gekocht die niet goedkoop was, maar wel verrukkelijk. :top:
 
Bovenaan