Tsjechische vrouw in coma krijgt gezonde baby

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische vrouw in coma kreeg met keizersnee een gezonde zoon.

In het Brno universitair ziekenhuis is een 33-jarige Tsjechische vrouw bevallen van een jongen door keizersnede in de 31e week van de zwangerschap, terwijl ze al vier maanden in coma lag na een verkeersongeval. Half januari kwam Daniel met een keizersnede ter wereld en hij woog 1,9 kilo bij de geboorte. De baby is al ontslagen uit het ziekenhuis waar hij drie weken in een couveuse heeft gelegen en verblijft nu bij een broer van de moeder die met zijn vrouw voor hem zal zorgen. Oma is iedere dag bij haar dochter in het ziekenhuis waar ze in een vegetatieve toestand is maar nu wel kleine beweging maakt met een arm en been. Veronika Tlustá kwam eind oktober in botsing met een tegemoetkomende auto in de buurt van Jihlava. Met ernstig hersenletsel werd ze in een kunstmatige coma gehouden maar daar ontwaakt ze niet echt uit. Ze zal naar het Militair Academisch Ziekenhuis ÚVN in Praag worden overgebracht voor intensieve revalidatie wat door de zwangerschap niet eerder mogelijk was.
De doktoren geloven in een goede afloop.
Bronnen oa ceskenoviny.cz/news + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vrouw in coma na ongeluk, bevalt van gezonde baby.

Na een auto-ongeluk in oktober 2015 loopt Veronika Tlustla, die op dat moment vijf maanden zwanger is, beschadigingen aan haar nek en hersenen op, en raakt ze in een coma. Maanden vecht ze voor het leven van haarzelf en de baby, wat voordelig uitpakt. Ze heeft een kerngezonde baby ter wereld gebracht.

Middels een keizersnede is Daniël eind januari in een ziekenhuis in Tsjechië geboren. En nu de baby uit het lichaam van Veronika gehaald is, toont ze zelf ook langzaamaan tekenen van herstel. Ze reageert steeds meer op haar omgeving en de mensen om haar heen. Bovendien heeft ze al een paar keer haar ogen geopend.

De dokters hebben bewust een paar maanden gewacht tot ze het kind uit de baarmoeder verwijderden. Zo kon de baby nog groeien tot hij een acceptabel gewicht zou hebben bij de geboorte. ,,Op het moment dat we zagen dat Veronika's conditie niet stabiel genoeg meer was om zwanger te blijven, hebben we besloten de zwangerschap te beëindigen”, vertelt dokter Dagmar Seidlova aan Mirror. ,,Ik zeg niet dat Veronika er zelf weer helemaal bovenop komt, maar haar conditie wordt hoe dan ook beter.”

Ca7-gMrWwAITEMh.jpg


Met Daniël ging het zo goed dat hij naar huis mocht met zijn tante Andrea. Zij neemt voorlopig de zorg van de baby op zich. ,,Hij is geweldig”, zegt ze. ,,Zeker als je bedenkt wat hij al allemaal heeft meegemaakt. Het is een vechtertje.”

Veronika’s familie verwacht dat de moeder snel zelf van haar zoontje kan genieten. Ze wordt van het ziekenhuis in Brno, waar Daniël is geboren, overgebracht naar een speciale kliniek in Praag. Hier krijgt ze de best passende behandeling om haar herstel te optimaliseren.
Bron metronieuws.nl.
 
Bovenaan