Tsjechische studenten werken in Nederlandse zorginstellingen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische studenten helpen Zorggroep De Vechtstreek de zomer door.
eneo.dll


In de maanden juli en augustus heeft Zorggroep De Vechtstreek ondersteuning in de zorgverlening van studenten uit Tsjechië. Dit jaar is het voor de 11e keer dat Zorggroep De Vechtstreek hiervan gebruik maakt.

Op 29 juni kwamen zeven studenten uit Tsjechië naar Nederland., waarvan er één in woonzorgcentrum ’t Kampje in Loenen, vier in woonzorgcentrum De Aa in Breukelen komen werken en twee in woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen. Op 31 augustus worden zij weer naar Schiphol gebracht om terug te keren naar Tsjechië

De zomerperiode zorgt er elk jaar weer voor dat er medewerkers met vakantie gaan, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de cliënten. In deze zomerperiode worden dan ook vakantiewerkers ingezet. Omdat Zorggroep De Vechtstreek als organisatie in de vakantieperiode studenten uit Tsjechië heeft, is het voor ons prettig dat zij twee maanden lang fulltime kunnen werken. De studenten hebben al een behoorlijke studie achter de rug, zijn deskundig en hebben veel werkervaring. Ze komen werken als zorgassistent en de voertaal is Engels.

De studenten hebben een gids gekregen met vertaling Tsjechisch-Engels-Nederlands, met hierin woorden en korte zinnen die vooral voor komen tijdens hun werkzaamheden. Daarnaast krijgen zij begeleiding op de werkvloer van collega’s, werkbegeleiders en praktijkopleiders. Tevens is er een Tsjechische verpleegkundige (tolk/vertaler) beschikbaar die indien nodig hen op afstand met raad en daad bijstaat.

De studenten wonen in Breukelen, Loenen en Kockengen en hebben een fiets om de omgeving te verkennen. Elk jaar is Age van ’t Hof bereid om voor zeven goede fietsen te zorgen. Ze genieten van het werk, leren van medewerkers van Zorggroep De Vechtstreek de manier waarop zij met hun cliënten omgaan maar ook van Nederland!

Op de afdelingen waar de Tsjechische vakantiekrachten komen te werken hebben de cliënten een brief met informatie over dit project ontvangen. Tevens is er een foto met wat persoonlijke omschrijving van de student op de afdeling gehangen.

Bron:varnws.nl
 
Bovenaan