Tsjechische steden in de herfst

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Prague_Libor+Sv%C3%A1%C4%8Dek.jpg

Praag, ook prachtig in de herfst Foto: Libor Sváček

Leuke Tsjechische steden voor in het najaar

Herfst; een uitstekende tijd voor stedentrippers. De steden worden minder overspoeld met toeristen en de prijzen dalen. En overal heerst de bijzondere romantische herfstsfeer. We stellen vijf Tsjechische steden voor die zeker het bezoeken waard zijn in de komende maanden.


Prachtig Praag
Praag behoort tot de leukste Europese herfstbestemmingen. De stad straalt haar charme uit ook als het kwik daalt. U kunt de wandelingen door het prachtige historische centrum of langs de Moldau mooi combineren met een bezoek aan musea, galeries en bezienswaardigheden. Om een paar voorbeelden te noemen:

Kunst: DOX, Kampa Museum, Galerie Miro, Nationale Galerie, Alfons Mucha museum

Interactief: Nationaal Technisch Museum, Petřín of de Praagse dierentuin, die bekend staat als één van ’s werelds beste dierentuinen en het bezoeken waard is gedurende het hele jaar.

Bezienswaardigheden: Praagse Burcht, Representatiehuis, de mooiste bibliotheek ter wereld het Clementinum, Oud-Nieuwe synagoge of de imposante historische vesting Vyšehrad.

tsj+wmc+Prague_sunrise__8099151633_.jpg

Zonsopgang op de Karelsbrug Foto: Wikimedia Commons

Mocht u het tijdens het wandelen koud hebben, dan kunt u schuilen in een van de vele sfeervolle restaurantjes, kroegen of koffiebars zoals Cafe Imperial, Lehka Hlava, Cafe Louvre, Ema espresso bar of één van de hippe zaken in de Krymska straat.

Ook 's avonds heeft Praag veel te bieden: een romantische boottocht, het rijke theaterleven en natuurlijk haar befaamde bars, clubs en kroegen.

tsj+praag+grandhotelpraha+cz.jpg

Praag Foto: grandhotelpraha.cz

Romantisch Český Krumlov
Deze romantische stad in het Zuiden van Tsjechië betovert u met haar smalle, knusse straatjes met schitterende panden uit de renaissance en gotiek, magnifieke meanders van de Moldau en het kasteel dat op de heuvel boven de stad uitsteekt. Niet voor niets staat Český Krumlov op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn: Egon Schiele Art Centrum, Synagoge en het Museum fotoatelier Seidel.

tsj+wmc+Z%C3%A1mek_%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov.jpg

Český Krumlov Foto: Wikimedia Commons

Tijdens het slenteren door de kronkelige straatjes kunt u zich opwarmen in de gezellige tentjes Depo, Kolektiv, Le Jardin, Apotheka Coctail bar of Kafirna na Starem Plesivci.

Vanuit Český Krumlov kunt u ook uitstapjes maken naar de andere pittoreske steden Holašovice, Tábor en Písek of het sprookjesachtige kasteel Hluboká dat ook in de winter open is.

Cultureel Pilsen
De culturele hoofdstad van Europa 2015 pakt dit jaar extra uit met allerlei culturele projecten en evenementen. Zeker het bezoeken waard voor elke cultuurliefhebber. Een aantal kleine voorproefjes van de culturele projecten en evenementen zijn: Meeting Literature, filmfestival Animanie Fresh Air Gallery, Biennial of Pilsen, Design Meeting, Jazz Without Borders, …

tsj+wimc+Buildings-Pilsen-Square.JPG

Het centrale plein van Pilsen Foto: Wikimedia Commons

Pilsen blijft nog altijd de stad van bier waar u de Pilsner Brouwerij en het Biermuseum kunt bezoeken of zelfs in een bierbad kan ontspannen. Bier is van oorsprong als cultuur aan de stad verbonden. Tijdens de wandelingen door deze culturele stad is het aan te raden om een kijkje te nemen bij de Sint Bartholomeus kathedraal, Grote Synagoge of het Nieuwe Theater.

Ontspannen in Brno
De tweede stad van Tsjechië werkt als een magneet op iedereen die originele plekken zoekt waar men lekker kan eten en drinken. U kunt rustig wandelen door het centrum van de stad en op elke hoek van de straat stoppen bij bijzondere koffieplekken of restaurants zoals cafe Pilat in Romeinse stijl, Atlas geïnspireerd door encyclopedische illustraties, het overheerlijke bistro Franz, het scandinavische urban cafe Skog of het retro café Tři Ocásci.

tsj+t-brno-4.jpg+czechtourism+com.jpg

Brno Foto: czechtourism.com

Maar er valt natuurlijk veel meer te zien dan de koffiehuizen: de parel van functionalisme vila Tugendhat, het imposante kasteel Špilberk, het ondergronds labyrint Zelný trh, de Sint Petrus en Paulus kathedraal en uiteraard het stadsplein met het controversiele uurwerk en de Moravische galerie waar je moderne kunst kunt bewonderen.

Brno+Caffee_Gerben+van+der+Waals.jpg

Een gezellige koffiebar in Brno Foto: Gerben van der Waal

Bent u in Brno rond 11 november? Dan heeft u een fantastische kans om een van de Sint Maarten wijnfeesten bij te wonen!

Industrieel Ostrava
De stad Ostrava levert het bewijs dat van een onaantrekkelijk fabrieksterrein in het midden van de stad een levendig cultureel centrum gemaakt kan worden. Dolní Vítkovice is na een transformatie van een oude gashouder omgetoverd tot de multiculturele ruimte GONG voor tentoonstellingen, concerten en diverse andere evenementen.

Doln%C3%AD+V%C3%ADtkovice_Gerben+van+der+Waals.jpg

Dolní Vítkovice Foto: Gerben van der Waals

Nog een uniek voorbeeld is de voormalige kolenmijn Hlubina. Deze mijn is veranderd in een nieuw prachtig kunstcentrum. Het maakt niet uit of de zon schijnt of dat het regent, het bezoek aan dit industriële terrein wordt altijd een bijzondere belevenis.

Andere plekken die heel interessant zijn qua industrie, geschiedenis en cultuur: Cooltour– multi-genre centrum van hedendaagse kunst, de multi-genre club Barrak, restaurant en muziekclub Garage of de Industrial Gallery.

tsj+wmc+Ostrava_Czech_republic_4.JPG

Het centrum van Ostrava Foto: Wikimedia Commons

Het verblijf in Ostrava op een bijzondere manier afsluiten kan heel goed in de cocktailbar Modrá mys.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
We genieten volop van de warme nazomer maar kwam zelfde artikel tegen met iets andere titel:

Top 5 mooiste herfstbestemmingen in Tsjechië.

Tsjechische steden beloven veel in het najaar.
De zomer is afgelopen en alles tooit zich langzaam in herfstkleuren. Het is de tijd wanneer het koud begint te worden, maar ook wanneer de steden rustiger worden, de prijzen dalen en overal heerst de bijzondere romantische herfstsfeer. Een ideaal moment om een stedentrip te gaan plannen. We stellen u 5 Tsjechische steden voor die zeker het bezoeken waard zijn in de komende maanden.
Bron czechtourism.com/p/nl-mooiste-herfstbestemmingen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tips voor de herfst: citybreaks naar 4 Tsjechische steden

De herfst is een ideale periode voor een stedentrip naar Tsjechië. Je kunt van september tot en met begin november genieten van de najaarszon en de schitterende herfstkleuren. De herfst is bovendien een periode dat er heerlijke gerechten worden geserveerd. Deze vier Tsjechische steden zijn in de herfst absoluut de moeite waard.

1. Praag
Ongeacht het seizoen, Praag betovert elke bezoeker. De historische hoofdstad met kleurrijke gevels, paleizen, kerktorens en bruggen is in de herfst een ideale vakantiebestemming. Vanuit Nederland en België gaan er diverse vluchten naar Praag, maar ook met de auto is de stad goed bereikbaar, het is zo’n 900 km rijden vanaf Utrecht. Praag is één van de groenste hoofdsteden van Europa en in september en oktober kun je volop genieten van prachtige herfstkleuren, zoals in Letná park of het minder bekende Stromovka park. Bovendien kun je in deze periode op bezoek bij diverse wijngaarden in de stad, waar ze volop met de oogst bezig zijn. Al sinds de 14e eeuw wordt wijn in Praag verbouwd.

praag-hersfst-foto-prague-city-tourism.jpg


Karel IV, de Boheemse koning en keizer van het heilige Roomse rijk, nam wijnstokken mee uit Frankrijk en Italië en plantten deze in Praag en omstreken. Wijngaarden die je kunt bezoeken zijn Grebovka, St. Wenceslav en de St. Clare en Vinice wijngaarden in de wijk Trója. Mocht het een keer regenen, dan kun je schuilen in één van de vele historische gebouwen en musea. Kunstliefhebbers kunnen het interessante Mucha Museum bezoeken in de Oude Stad of het Contemporary Art Centre DOX in de wijk Holešovice.

mucha-museum-foto-mucha-trust-2016.jpg


DOX heeft diverse exposities en is gelegen in een uniek gebouw met als icoon de houten zeppelin op het dak. In het gerenoveerde Nationaal Museum is vanaf september een internationale tentoonstelling te zien genaamd Kings of the Sun. Het documenteert de grootste archeologische vondsten van Tsjechische egyptologen.

praagse-burcht-foto-prague-city-tourism.jpg

praag-havas.jpg


Voor meer informatie over wijn in Praag, zie de online brochure Wine in Prague.

2. Karlovy Vary
Voor deze stad heeft Karel IV ook een belangrijke rol gespeeld. Volgens de legende ontdekte Karel IV een heilzame waterbron tijdens de hertenjacht. Vervolgens liet hij hier een stad stichten. Karlovy Vary (Karlsbad) heeft door de eeuwen heen naam gemaakt als kuuroord met charme en sociale status.

waterbron-karlovy-vary-foto-david-marvan.jpg


Figuren als Goethe, Beethoven en Casanova werden er verwelkomd en de afgelopen jaren bezochten Antonio Banderas, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en andere sterren Karlovy Vary vanwege het filmfestival. Karlovy Vary ligt op slechts 50 km van de Duitse grens en is vanuit Praag binnen twee uur te bereiken. De stad heeft veel schitterende gebouwen, zoals de houten marktcolonnade in Zwitserse stijl, waar je drie minerale bronnen kunt vinden. In de Mill colonnade, gemaakt van zandsteen in renaissance stijl, bevinden zich vijf bronnen. Het water uit de bronnen van Karlovy Vary zijn goed voor de spijsvertering en gewrichten.

collonade-karlovy-vary-foto-ladislav-renner.jpg


Tijdens een wandeling door de stad zul je diverse mensen zien met een special waterkannetje waarmee ze het water opdrinken. Becherovka is een andere heilzame drank. In het Becherovka museum, gevestigd in het centrum, leer je meer over deze sterke kruidendrank, die gemaakt werd voor maagaandoeningen en al snel reuzepopulair werd. Naast minerale bronnen en mooie architectuur heeft de stad een glasfabriek met museum. Moser is een bekend Tsjechisch glasmerk met aanzien. Er worden hier de meest prachtige kristallen glazen en andere decoraties gemaakt.

Karlovy Vary is omgeven door een bosrijke omgeving en in de herfst geven de kleurrijke bossen de stad nog meer charme. Je kunt vanuit het centrum een kabelbaantje nemen naar de Diana toren en hier vandaan diverse wandelroutes volgen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar het uitzichtpunt Charles IV of bezoek juist de andere zijde van het dal en wandel naar het uitzichtpunt Goethe.

3. Pilsen
De West-Boheemse stad Pilsen (Plzeň) ligt slechts op 800 km rijden van Nederland. Pilsen is een heerlijke citytrip bestemming voor in de herfst, vooral voor de gastronomische reiziger. De vierde grootste stad in Tsjechië is de bakermat van de pils. De gigantische brouwerij Pilsner Urquell is erg interessant om te bezoeken. De rondleiding informeert je over de geschiedenis van bier brouwen, het ontstaan van de pils, de ingrediënten en je komt ook in de ondergrondse gangen. Bij bijna elk restaurant in Pilsen kun je de befaamde Pilsner Urquell bestellen.

pilsen.jpg


Het herfstseizoen brengt tevens heerlijke gerechten met zich mee en ook deze kun je in Pilsen proeven. Probeer lekkere wildgerechten, smakelijke maaltijden met wilde paddenstoelen en pruimengebak. Culturele attracties zijn de Grote Synagoge, een rijk gedecoreerd gebouw van 45 meter hoog. Het is de derde hoogste synagoge ter wereld. De gotische Sint-Bartholomeüskathedraal heeft ook een hoogte record. De kerktorens zijn de hoogste van Tsjechië.

Je kunt de torens bezoeken en met goed weer zelfs het Boheemse Woud zien dat 70 km verderop ligt. Moderne architectuur is tevens te bewonderen. In Pilsen bevinden zich diverse interieurs ontworpen door de architect Adolf Loos. Loos heeft een belangrijke invloed gehad op de moderne architectuur. De interieurs zijn met een gids te bezoeken. Even bijkomen van al deze bezichtigingen? Bij Purkmistr kun je badderen in een bierbad, een ultieme ervaring voor de bierliefhebber. Ontspan in een houten bad met warm water en hopextracten met daarbij een pilsje in de hand.

plzen-foto-petr-polak.jpg

plzen-synagoge-foot-ladislav-renner.jpg


4. Český Krumlov
In het zuiden van Bohemen bevindt zich deze fotogenieke UNESCO stad. In de zomer kan het in Český Krumlov best druk zijn. In de herfst is het een stuk aangenamer om Český Krumlov te bezoeken. Het kasteel van Krumlov is de meeste bezochte attractie. Het is na Praag de grootste burcht van Tsjechië.

cesky-krumlov-foto-ladislav-renner.jpg


Het kastelencomplex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een baroktheater en een mooi park. De stad, omringd door meanders van de rivier de Moldau, was vroeger de zetel van vele machtige Boheemse families. Tegenwoordig is er een beschermd monumentenreservaat in het centrum, een grote kunstcollectie van Egon Schiele en de fascinerende fotostudio Seidl.

cesky-krumlov-foto-lukas-zentel.jpg


In het middeleeuwse stadje kun je foto’s blijven maken van de gotische, renaissance- en barokke huizen. Twee prachtige uitzichtpunten zijn vanaf het kleine park Seminární zahrada en bij de brug Plášťový. Deze arcadebrug bestaat uit stenen pilaren met bogen en werd gebouwd in de 18e eeuw om een kloof van 40 meter te overbruggen. Even de natuur opzoeken kan vanuit Český Krumlov ook uitstekend. De stad is gelegen aan natuurgebied Blanský les, een bosgebied met tal van wandel- en fietspaden. Het hoogste punt is Kleť (1084 m) dat je kunt bereiken per kabelbaan. Český Krumlov is vanaf Praag ongeveer 2,5 uur rijden. Vanuit Nederland is het ongeveer 950 kilometer.

Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com

Bron: verkeersbureaus.info
 
Ach ja, herfst.
Dat doet mij herinneren aan een dag dat ik achter ons huis de berg opliep richting Krasna Lipa.
Dwars door de bossen.
Herfst liet zich zien in al zijn kleurenpracht.
Wat vreemd, er staan auto's in het bos.
Normaal is er niemand te zien.
Er lopen mannen rond, zetten statieven neer en camera's.
Er staan daar verschillende bomen naast elkaar, elk anders gekleurd.
Er worden opnames gemaakt.

Ik loop verder, hopende dat de locatie niet bekend wordt gemaakt.

Herfst in de bossen van Tsjechië, mooier kan bijna niet.
 
Bovenaan