Spoorwegen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Stations had je in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie in een aantal klassen. Zoals dat ook in Nederland was, grotere plaatsen kregen wat grooters maar wel naar standaard ontwerp. Echte steden iets eigens.
De ontwerpen van de Dubbelmonarchie gelijken de Duitse. En die van ver daar buiten. Was ooit in Turkije en zag een station, en ik zei tegen de gids, dit is een Duits station. Zegt die gids dat ie dat ie dat net wilde gaan vertellen.

Maar om nu te zeggen dat dit station het mooiste is. Nee ik kies voor Vrané n. Vld of Praha Smichov.
 
Ach, het is maar net hoe je het beleeft.

Ik ga altijd even naar de stationnetjes kijken.

Even lekker zitten.

Treinen die stoppen, mensen er uit en in.

De stationschef met zijn spiegelei.

De wissels die nog met draad bediend worden.

De "stationsrestauratie" is vaak romantisch om te zien.

Waar komen de mensen vandaan, waar gaan ze naar toe?

Maar langzamerhand zie je het verval van de stations intreden.


Dus, beste mensen, ga kijken naar al die prachtige, mooie stations.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kleine toelichting waar het precies om gaat.

Het is slechts de tweede maal dat dit wordt georganiseerd. De wedstrijd gaat over de algehele stationsomgeving en de uitstraling naar het publiek en de klanten spoorreizigers. Van de 45 nominaties zijn er na een eerste stemronde 10 finalisten overgebleven. Het gaat om de meest gewaardeerde spontaniteit, het behoud van de historische architectonische elementen, goede service, prettig personeel en florale decoratie in de stations. In het geval van de Trutnov hebben de passagiers alle lof voor de succesvolle wederopbouw uitgevoerd door de Tsjechische Spoorwegen, samen met de plaatselijke overheid, alsmede van de kwaliteit van het werk van de plaatselijke stationswerknemers. Drahomíra Kolmanová, directeur van de Vereniging van Entente Florale. "We willen speciale dank betuigen aan het dorp Šárovcova Lhota, voor de financiering van de wederopbouw van het lokale station."

Het doel van deze wedstrijd is het vinden van het station en al diegenen die met de goede werking zijn betrokken en hen hiervoor ten minste te bedanken, "besluit de project manager Pavel Bures.
De resultaten en overhandiging van de awards vond plaats in de salons van het centraal station in Praag.
 

char

† In Memoriam
Dank voor de uitleg Freddy,

Ik had het toch, een beetje, goed,.. ondanks mijn zeeeer beperkte kennis van de Tsjechische taal..

Char.

_______________________________________________________
Char. ...gaat nooit met de trein...

(laatste keer, was een Forummeeting!!)
 
Reizen met de trein

Goedemorgen,

Kan iemand mij vertellen tot welke leeftijd kinderen gratis of met korting met de trein kunnen reizen in CZ. Ik kom er op de O.V site niet uit.

Bij voorbaat dank A3 vanuit een tropisch Blovice.
 
Kinderen t/m vijf jaar betalen niets, vanaf de zesde verjaardag t/m 14 jaar betalen ze de helft (poloviční dětský lístek). Kinderen tussen 10 en 15 worden horen in de trein aan te geven dat ze nog geen 15 zijn (paspoort), dit wordt echter vooral gevraagd als ze zonder hun ouders reizen. In de zomermaanden reist iedereen onder 26 (junior) voor een halve prijs maar moet dan ook weer een paspoort/ID kaart bij zich hebben.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Orient-Express door vele fans opgewacht in Praag Smichov

Vandaag hebben talrijke treinliefhebbers de vermaarde Orient-Express opgewacht in het station van Praag Smichov.De trein kwam uit Venetië en zal twee dagen in Praag verblijven. Op zaterdag vertrekt de Oriënt-Express naar Parijs. Een buitenkansje voor de geïnteresseerden om ook eens een kijkje te gaan nemen.

idnes.cz

LPO2650b4_180514_5631108.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vanmorgen kwam het, in Ždírec nad Doubravou in de buurt van Havlíčkův Brod, tot een botsing tussen een regionaaltreintje en een goederentrein. Bij het ongeval werden 13 personen gekwetst onder wie enkele ernstig. Een aantal zijn voor verzorging naar een ziekenhuis overgebracht. De preciese oorzaak van de botsing is nog onbekend.

idnes.cz

PEI270476_zdirec3.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Treinbotsing nabij Ostrava: meerdere gewonden

Vanmorgen rond 09h00 zijn twee passagierstreinen op elkaar ingereden in de buurt van Vratimov. Hierbij zijn zeker drieentwintig mensen verwond geraakt. Er werden twee reddingshelicopters ingezet om de zwaarst gekwetsten naar ziekenhuizen in Ostrava en Frýdek-Místek over te vliegen. Er zijn intussen vervangende bussen ingelegd tussen de stations van Vratimov en Paskov, gehoopt wordt dat het spoor tegen vanavond terug vrij zal zijn.

idnes.cz

PEI292a47_p200902160275901.jpg


156651-article-rqfsj.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Intussen zijn de cijfers iets duidelijker geworden en weten we dat er 45 gewonden gevallen zijn waarvan er 44 in 4 verschillende ziekenhuizen beland zijn. De machinist die het station van Paskov verliet zou een rood sein genegeerd hebben en is op die wijze op het enkelspoor terechtgekomen waar de tegenligger uit Ostrava nog moest passeren. De toestand van de aanrijdende machinist zou kritiek zijn.

De berichtgeving in de krant is geactualiseerd en er is ook een videoverslag idnes.cz

Intussen komt het verhaal ook reeds in de buitenlandse pers:

Tientallen gewonden bij treinbotsing Tsjechië

In Tsjechië zijn vandaag twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Volgens het nationale persbureau CTK zijn daarbij minstens 43 gewonden gevallen, onder wie drie ernstig.

Te vroeg vertrokken
Het ongeluk vond plaats in de buurt van een station in Noord-Moravië, ruim driehonderd kilometer ten oosten van Praag. Volgens de Tsjechische spoorwegautoriteit was één van de treinen te vroeg van het station vertrokken, zonder acht te slaan op een rood sein. De trein reed met ongeveer 40 kilometer per uur op een ander toestel, dat juist uit de tegenovergestelde richting kwam en waarvan de machinist vergeefs nog probeerde te remmen. (novum/sam)

hln.be 16/02/09 20u15
 

Freddy2005

† In Memoriam
Trein overrijdt paard bij carnavalstoet

Een express trein heeft een paard overreden, dat kwam vast te zitten op een spooroverweg, in Zadní Třebáň. Dit ligt op de lijn Praag-Beroun ongeveer 30 km onder Praag. Bij het dwarsen van de overweg kwam het paard met één van zijn hoeven vast te zitten tussen de rails. Toeschouwers van het carnavalsgebeuren zijn nog naar de aankomende trein toe gelopen en hebben pogingen ondernomen om deze te doen stoppen. Intussen werd met alle middelen gepoogd om het dier los te krijgen. De trein kon echter niet tijdig stoppen en het paard is overreden. Hierna is de spoorverbinding enige tijd buiten dienst geweest.

novinky.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Opnieuw treinbotsing, ditmaal in Praags station

In het Praagse Vršovice treinstation is vanavond een botsing gebeurd tussen een passagierstrein en een rangeerlokomotief. De kleine rangeerlok reed achteraan tegen de sneltrein die uit Brno kwam. Hierbij ontspoorden twee wagons. Reddingsdiensten en spoorweg verklaarden dat er geen gekwetsten waren. De massaal aangerukte reddingsdiensten bleven werkloos. Over de oorzaak is nog niets geweten.
Politie en spoorweginspektie onderzoeken de zaak.

idnes.cz

novinky.cz

160092-top_foto1-tu5g1.jpg
 
Hoi,

Ik had idd ook gelezen dat jongeren tot 25 jaar korting krijgen.. maar las ook op die site dat je een soort pas moet hebben daarvoor? Klopt dit, of kan je ook gewoon met je id/paspoort met korting reizen?
 

Freddy2005

† In Memoriam
Brand in locomotief na aanrijding met omvergewaaide boom

Op de lijn van Praag naar Česke Budějovice is vandaag in de buurt van Černošice een locomotief op een omvergewaaide boom gereden. Er trok een hevige storm over de regio rond 14h00. De aanrijding zorgde voor kortsluiting in de dieselloc en hierop brak brand uit, die de volledige bestuurderscabine vernielde. De brandweer kwam ter plaatse om zowel de brand te blussen als de boom te verwijderen. Intussen werden vervangbussen ingelegd. Niemand werd bij het voorval gewond. Hoe lang de spoorlijn zal onderbroken zijn, alvorens alles terug op "wieltjes" loopt, is nog niet geweten.


CEN2b41f5_vlak2.jpg


idnes.cz

http://webtv.idnes.cz/?relation=V090522_165845_tv-zpravy_zkl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Modernisering Praags hoofdstation

Vandaag is de nieuwe lokettenzaal voor het publiek geopend. Het nieuwe vertrekcentrum behoort tot de totale modernisering van het station, dat door de Italiaanse firma Grandio Stazioni doorgevoerd wordt. In 2011 moet de volledige vernieuwing klaar zijn. De totale kostprijs bedraagt rond één miljard kronen.

idnes.cz

video.novinky.cz

PKN2b79c2_img1.jpg
 
Ik ga over een week of 3 naar Tsjechie toe. Mijn vraag is of je moet reserveren voor een binnenlandse treinreis of kun je gewoon net als in Nederland gewoon een kaartje bij het loket kopen. Het gaat om de sneltrein Praag - Svitavy.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Pendolino sneltrein met computerproblemen

Kort voor de middag is een sneltrein van het type pendolino stilgevallen op de lijn Praag - Wenen. Kort nadat de trein Praag was buitengereden viel de boordcomputer uit, uiteindelijk hield de trein halt in Poříčany. De tientallen reizigers moesten de volgende trein nemen en kwamen met twee uur vertraging aan in Wenen. De pendolino is sedert 2005 in gebruik en nog steeds komen geregeld computerstoringen voor.

novinky.cz
 
Bovenaan