Tsjechische sieraden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

hallo

ik ben op zoek naar sieraden wat echt tsjechie is
op internet krijg ik plaatjes van alliexpress maar dat is meestal nep {bestel ik ook weleens}
wij gaan op vakantie naar hlavice {turnov}

bedankt corina
 
Wat jullie ook kunnen doen is een plaatselijke markt bezoeken. Zoals die van Kohoutov, die jullie waarschijnlijk net zullen missen. Daar hebben wij wel kraampjes met sieraden gezien (en ook gekocht;))
 
Iets meer gevonden over de boheemse granaat:

Boheemse granaten

De Boheemse granaat wordt beschouwd als de Tsjechische nationale edelsteensoort en werd door de mede-oprichter van het Nationaal Museum in Praag, de professor František Zipp, ooit uitgeroepen tot het mineralogische symbool van het Boheemse koninkrijk.

imager.php


Sommige soorten Boheemse granaten zijn geheel transparant, andere doorschijnend, andere helemaal niet doorschijnend of mat. Ook de kleur van granaten kan variëren. Meestal komen ze echter voor in verschillende tinten van rood. De kleur en de hardheid van dit mineraal is afhankelijk van de chemische samenstelling.

En hoe zit het met de naam van dit mineraal?
De eerste die deze rode edelsteen 'granaten' heeft genoemd, was waarschijnlijk ALBERTUS MAGNUS in de 13e eeuw. De edelstenen kregen zo'n benaming omdat de kleur hem deed denken aan de Zuid-Europese fruitsoort granaatappel. Sommige geleerden leiden de naam van het Latijnse woord GRANUM af. Granum betekent graan, de Boheemse granaat komt in de natuur namelijk vaak in vorm van granen voor. De wetenschappelijke benaming van de Boheemse granaat is echter PYROPE. De naam is afgeleid van de Griekse woorden PYR (licht, vuur) en OPS (oog) – een vurig oog. De naam PYROPE werd voor de Boheemse granaten voor het eerst in 1609 gebruikt, namelijk door BOOTIUS DE BOOT, de lijfarts van Rudolf II. (regeringsperiode 1576-1610), in zijn verhandeling over edelstenen.

De Boheemse granaten werden in de 19e eeuw met succes getoond in industriële tentoonstellingen. De Boheemse granaten werden toen een uitstekend exportproduct, vooral naar Rusland. Sieraden met Boheemse granaten werden verder geëxporteerd naar Frankrijk, Spanje, Italië en naar het Oriënt. Granaatsnoeren waren toen hoog gewaardeerd in alle sociale klassen. Zelfs de kroonprins Rudolf van Habsburg heeft in 1871 een granaatsnoer gekocht voor zijn zus, de aartshertogin Gisela.

De grootste collectie van historische werken met de Boheemse granaten ter wereld bevindt zich in het Národní muzeum (nationaal museum), kleine collecties vindt u in het Uměleckoprůmyslové muzeum in Praag en in de Moravská galerie in Brno. Enkele collecties kunt u ook in de scholen Střední uměleckoprůmyslová škola en Vyšší odborná škola in Turnov bewonderen (het werk van de scholieren) en in Muzeum Českého ráje.

Granát, de coöperatieve vereniging voor Kunstproductie in Turnov, werd opgericht in 1953 door het samenvoegen van enkele kleinere bedrijven. Tegenwoordig heeft Granát ongeveer 260 medewerkers.

De coöperatieve vereniging Granát is de enige eigenaar van de mijnen waar de Boheemse granaten gedolven worden. De coöperatie is ook de eigenaar van de merk ČESKÝ GRANÁT (Boheemse granaat).

Sieraden met Boheemse granaten worden als cadeau gegeven bij belangrijke staatsbezoeken, bijvoorbeeld prins Charles en zijn echtgenote Camilla, Hillary Clinton en Michelle Obama.

Enkele tips voor aankoop van Boheemse granaten:
  • Bij aankoop in de merkwinkels van Granát Turnov heeft u 100% zekerheid dat de sieraden echt zijn,
  • een kenmerk van echte granaten is de grootte van 4-5 mm; wanneer de middensteen groter is, gaat het om een zogenaamde almandien,
  • bij aankoop van de sieraden krijgt u er een certificaat van echtheid bij,
  • de sieraden moeten het keurmerk met de letter G hebben,
  • op de kassabon moet het gewicht van het metaal en het teken van de steen staan; belangrijk is vooral dat er *český granát* vermeld staat.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechisch sieradenatelier maakt uniek hoofddeksel voor Amerikaanse popster Beyoncé

Sieradenontwerpster Anna Škarda uit het Noord-Boheemse stadje Frýdlant werkt momenteel aan een heel bijzondere opdracht. Ze produceert een met juwelen bezet hoofddeksel voor de Amerikaanse popster Beyoncé. Ze heeft onlangs een hoofdband gemaakt voor een andere bekende klant, een van de Kardashian-zussen, Khloé.

Anna Škarda uit Frýdlant leerde de kunst van het sieraden maken op zeer jonge leeftijd. Ze werd geboren in het oosten van Slowakije, vlakbij de Oekraïense grens, waar haar ouders rozenkransen en rouwkransen maakten voor de kost.

Als klein kind wist ze al hoe ze kralen moest rijgen en bloemen moest schikken. Ze ging studeren in Jablonec nad Nisou in Noord-Bohemen, zoals ze vertelde aan de Tsjechische televisie.
"Mijn ouders maakten handgemaakte rozenkransen en ze bezochten Jablonec vaak om materiaal te kopen van verschillende kleine familiebedrijven."

Anna Škarda vestigde zich uiteindelijk in de Noord-Boheemse stad Frýdlant, niet ver van Jablonec, en vestigde haar eigen merk genaamd Čarbičková Bijoux. Samen met haar man Vlado Škarda produceert ze allerlei soorten sieraden en accessoires, waaronder haarbanden met bloemen, verenkronen en unieke hoofddeksels voor speciale gelegenheden, festivals, feesten en bruiloften.

Al haar producten zijn met de hand gemaakt met kunstmatige en gedroogde bloemen, veren en kralen, maar ook met zeeschelpen en metalen toepassingen. Voor grondstoffen zoals glaskralen gebruikt Anna altijd dezelfde leveranciers als haar ouders voor hun rozenkransen.

Anna's klanten komen van over de hele wereld, waaronder artiesten als de Tsjechische rapper Paulie Garand of de folkband Vesna. Haar prachtige sieraden waren te zien in muziekvideo's, kunsttijdschriften en burleske shows.

Momenteel werkt Anna Škarda aan een opdracht voor een van de popkoninginnen, Beyoncé: "Toen ik me realiseerde dat de opdracht in kwestie eigenlijk voor Beyoncé was, sprong ik overal heen en begon te huilen van vreugde! Ik ben erg zenuwachtig, dus ik verander steeds de ornamenten en de plaatsing van de kralen!"

Bij het maken van haar sieraden zoekt Anna Škarda inspiratie voornamelijk uit haar thuisregio. In Pasen, Slowakije en Oekraïne, worden bloemenkransen, bekend als ‘partas’, traditioneel gedragen door meisjes en jonge ongehuwde vrouwen als onderdeel van hun nationale kostuum. Maar ze zoekt ook inspiratie in andere culturen, bijvoorbeeld bij indianenstammen.

Het topstuk voor Beyoncé bevat plastic sieradencomponenten, maar ook kunstbloemen en glasparels. Hoewel de productie van het ingewikkelde hoofddeksel slechts een kwestie van dagen of zelfs uren is, duurt het ontwerp veel langer, legt Anna's echtgenoot Vlado uit. "Anna is de auteur van het ontwerp. Samen bespreken we hoe het eindproduct eruit komt te zien. In het geval van Beyoncé hebben we inspiratie opgedaan in haar muziekvideo's en foto's."

Behalve voor haar merk Čarbičková Bijoux, maakt Anna Škarda ook kettingen, armbanden en andere sieraden en woonaccessoires gemaakt van kleurpotloden, verkocht onder het merk Čarbičková Pencils.

Bron english.radio.cz.
 
Als u van prachtige uitzichten in het brede landschap houdt, dan is Kozákov (744 m) de beste optie voor u. Kozákov is de hoogste berg in het Boheems Paradijs (Český ráj) en een bekende vindplaats van edelstenen. Zij werden door prehistorische jagers al verzameld om er eenvoudig gereedschap van te kunnen maken. In de middeleeuwen werden edelstenen van deze vindplaats gebruikt bijvoorbeeld voor de versiering van tempels, met name jaspissen waren zeer geschikt voor mozaïeken.

De meeste edelstenen werden gevonden aan de zuidelijke en zuid-oostelijke kant en naast jaspissen waren dat voornamelijk agaten, chalcedonen, kwartsen en amethisten. De traditie van het bewerken van edelstenen en de productie van sieraden is in deze regio tot op heden gebleven. De prachtige edelstenen kunt u bewonderen in het museum van de heer Votrubec in de gemeente Kozákov of op een tentoonstelling die regelmatig in Lestkov gehouden wordt.

Kozakov is een berg vol halfedelstenen en edelstenen. Er zijn amethisten, rokerige stenen, citrijnen, chalcedoon, agaten, jaspers en carneool. In de zuidelijke helling van Kozákov kun je ze zoeken in overleg met de eigenaar van de Votrubcov-steengroeve en ze vervolgens vermalen in de plaatselijke maalderij.

De Votrubec-steengroeve diende ooit als het zwaartepunt van halfedelstenen, maar tegenwoordig is dit gebied een nationaal natuurmonument en is mijnbouw hier verboden. De groeve is ongeveer 40 m hoog en ligt aan de zuidkant van Kozákov. Als je een beetje geluk hebt, kun je hier nog een halfedelsteen vinden. De groeve is eigendom van de heer Votrubec en is in overleg met hem toegankelijk. De steengroeve van Votrubec omvat het Museum van Edelstenen, dat zich in de buurt van de steengroeve bevindt.

Tegenwoordig geeft een kaartje voor het museum bij Votrubce bezoekers het recht om met de hand in de steengroeve te gaan. De lokale edelstenen hebben Karel IV al geboeid. - Kozakken Agaat maken deel uit van de decoratie van de kapel van St. Kruisen in Karlštejn, jaspers opnieuw vind je de sarcofaag in de kapel van St. Wenceslas in de kerk van St. Welkom bij de Praagse Burcht. De Kozakov-stenen behoorden ook tot de edelstenen van de collecties van Rudolf II. De berg was een afzetting van agaat, rokerig, chalcedoon, citrien en kristal. Later veranderden de tijden en werd de groeve vooral gebruikt om materialen voor wegenbouw te winnen. Als het je lukt om een halfedelsteen in een museum te vinden, kun je deze laten slijpen.

In het museum staat een zogenaamde Jewel Box, ondergronds geopend. Het presenteert het unieke werk van studenten en docenten van de Vakschool voor het malen en zetten van edelstenen (nu de Secondary School of Applied Arts en College of Turnov), opgericht in 1884. Elk jaar in juli wordt hier het International Jewellery Symposium gehouden.

bron: www.kudyznudy.cz/aktivity/votrubcuv-lom-a-muzeum-drahych-kamenu
bron: www.cesky-raj.info/dr-nl/10100-kozakov-de-beschermende-berg-van-het-boheems-paradijs.html
 
Turnov - 'Stad van de Edelstenen'

Turnov is al in 1250 opgericht en ligt aan de rivier de Jizera. Daardoor is Turnov vooral bekend om zijn handel en traditionele ambachten op het gebied van edelstenen. Agaten en jaspissen afkomstig uit Kozakov werden al door de eerste bewoners bewerkt. In de 16e eeuw vestigden zich hier slijpers van de traditionele edelstenen, waaronder de wereldberoemde Tsjechische granaten.

Het centrum van Turnov is niet veel meer dan - alweer - een vierkant plein met daaraan aan paar zeer mooie gebouwen, waaronder een museum. 's Zomers worden in dit museum regelmatig op maandagmiddagen bezichtigingen georganiseerd.

In 1884 ontstond hier de eerste Midden-Europese school voor vakmannen op het gebied van het verwerken van edelstenen. De huidige Middelbare kunstnijverheidsschool (SUPS) heeft vijf studievakken: slijpen en graveren van edelstenen, goud-en zilversmederij, vlak-en plasticgrif op metalen, kunstsmederij en slotenmakerij en kunstgieterij. De school krijgt veel binnenlandse en buitenlandse erkenning. Veel van de studenten blijven - als ze afgestudeerd zijn - werken in de grootste traditionele werkplaats: de DUV Granat in Turnov. Elk jaar, in het laatste weekend in mei, wordt de oud-Boheemse jaarmarkt gehouden, waarbij oude handwerken worden vertoond en in juli wordt jaarlijks de 'Edelsteen en sierraad in het Boheems Paradijs-actie' gehouden.

Bron:
http://www.natuurlijk-tsjechie.nl/steden-dorpen-turnov.htm
https://www.granat.cz/en/

Granát, cooperative for the art production, Turnov
Výšinka 1409
511 01 Turnov
Česká republika
 
Tsjechische granaten: van steenhouwerij tot sieraden

Olivijnen, agaten, jaspers, kristallen, amethisten, chalcedoon en vooral Tsjechische granaten: dit zijn allemaal edelstenen die horen bij het Boheems Paradijs. Je zult niet bij elke stap edelstenen begraven, maar er zijn nog steeds plaatsen waar je ze zelf kunt ontdekken. U kunt ook een van de plaatselijke slijphuizen bezoeken, uw eigen sieraden maken en de fascinerende kunst van plaatselijke juweliers en steenhouwers in musea en galerieën bekijken.

Het aantal glas-, sieraden- en steenhouwerijateliers in het noorden van Bohemen is werkelijk uniek op wereldschaal. Geloof het of niet, de oudste bewerkte edelstenen verschenen zesduizend jaar geleden in de regio en het ambacht van edelsteenslijpmachines is tot op de dag van vandaag op veel plaatsen in het Boheemse Paradijs gebleven.

Steenhouwerij omvat echter niet alleen de verwerking van steeds zeldzamere natuurlijke edelstenen, maar ook het vermalen van hun imitaties uit speciale veelkleurige glazen.

035-turnov-muzeum.jpg.aspx


Geschiedenis van het beroemde ambacht
Wisten de goudzoekers van keizer Karel IV al de latere beroemde sites van edelstenen? We weten het niet zeker, maar een aantal goudzoekers van keizer Rudolf II kwamen zeker uit Turnov, die onder meer het voorkooprecht uitoefenden op granaten van uitzonderlijke grootte. Na 1700 verspreidden Tsjechische granaten zich in de juwelierszaak, en om de kwaliteit van het ambacht te waarborgen, een steenhouwersbroederschap genaamd de Confederate of the Free Art of Styrn. In die tijd begon de regio Turnov ook met het slijpen van de zogenaamde glassamenstelling. De gebroeders Fišerová zouden de uiterst geheime kunst van het maken van gekleurd composietglas van Venetiaanse glasblazers hebben verworven, en het was de glassamenstelling die later de basis werd Jablonec sieraden.

granat.jpg.aspx


In de 18e eeuw raakten Tsjechische granaten zo in de mode dat Maria Theresa in 1762 een verbod uitvaardigde op de export van Tsjechische granaten uit het land slijpen van Tsjechische granaten. Deze werden, net als glasimitaties, met succes over de hele wereld geëxporteerd, vooral naar Frankrijk, Spanje, Rusland, Italië en het Oosten. Om de tradities van het oude ambacht en de opleiding van experts op het gebied van edelsteenverwerking te behouden, werd in 1884 de huidige Secondary School of Arts and Crafts opgericht ter bescherming van het binnenlandse monopolie van granaatwinning en -verwerking.

De glasblazerij trok geleidelijk verder naar het noorden, naar het IJzergebergte, en in de 19e eeuw begonnen Turnov-steenhouwers zich steeds meer te wijden. Zelfs vandaag de dag komen er nieuwe generaties uitstekende slijpmachines en juweliers uit de plaatselijke werkplaatsen.

In 1886 werd in Turnov een museum opgericht , waar een afdeling zich uitsluitend richtte op edelstenen en sieraden. Tegenwoordig ken je ze als het Museum van het Boheems Paradijs.

035-turnov-kamenarsky-dum.jpg.aspx


Een nationale schat genaamd de Tsjechische granaat
De Tsjechische granaat speelt de rol van familiezilver, de nationale steen en het mineralogisch symbool van het Tsjechische koninkrijk. Mineralogen noemen het pyroop en het is een vurig rood transparant mineraal, kleurstabiel en bestand tegen hitte en zuren. Het komt uit het jongste geologische tijdperk, het Kwartair, en in zijn ruwe staat is het gewoonlijk tot acht millimeter groot, na een snede van ongeveer vier millimeter.

Er zijn echter veel soorten granaten en hun kleur en hardheid zijn afhankelijk van de chemische samenstelling. Ze zijn meestal transparant en doorschijnend, ondoorzichtig of mat, het kleurbereik varieert van roze tot oranje, rood, gekleurd bruin of paars tot bijna zwart, maar er zijn ook granaten groen en blauw. Almandines en rodolieten, gedolven in Afrika, Brazilië, India, Noorwegen, Sri Lanka en de VS, lijken qua kleur het meest op Tsjechische granaten. In vergelijking met Tsjechische granaten zijn ze ongeveer tien keer goedkoper vanwege hun overvloediger voorkomen en grootschalige mijnbouw.

035-stredohori.jpg.aspx


Musea, bergen en bijzondere wandelroutes
Tsjechisch granaat komt voornamelijk voor in het Boheemse Centrale Gebergte , zeldzamer in het Reuzengebergte en in de regio Kolín. Er zijn echter honderden kleinere pyroopafzettingen in Bohemen. De echte legende is Kozákov, een berg verstrengeld met vele legendes over edelstenen: een ervan vertelt bijvoorbeeld over een herder die een steen gooide die waardevoller was dan het dier zelf, achter een verdwaalde koe aan.

Op de top van Kozákov staat het toeristenhuisje van Rieger met een uitkijktoren, vanwaar je bij mooi weer een rond uitzicht hebt op het Reuzengebergte, het IJzergebergte, de Ještěd-bergkam, het Lausitzgebergte, het Tsjechische centrale gebergte, het Boheemse Paradijs en Adelaarsgebergte. Beroemd is de beroemde steengroeve Votrubce op de zuidhelling, die ooit diende als het zwaartepunt van edelstenen. Het Museum van Edelstenen is vlakbij en het kaartje dient ook als voucher voor het met de hand plukken en zoeken naar eigen schatten in de steengroeve.

Klenotnice-v-Nove-Pace.jpg.aspx


Het Museum van het Boheems Paradijs in Turnov richt zich op edelstenen en hun verwerking; naast de geologisch-mineralogische expositie, kunt u de juwelenexpositie zien met sieraden, vaten gemaakt van kostbare en edele stenen en smeedijzeren stukken uit 1891-1954, evenals puur hedendaagse werken gemaakt op internationale sieradensymposia. Er is ook een speelkamer in het museum en met kinderen kun je door het interactieve Steenpad gaan, een spel dat van tentoonstelling naar tentoonstelling leidt en bezoekers vertrouwd maakt met de stenen vanaf hun creatie via verwerking tot de transformatie tot sieraden. U kunt ook het stenen huis bezoeken; een replica van een vakwerkhuis uit het begin van de 18e en 19e eeuw biedt een blik op de verwerking van edelstenen, goudsmeden en sieraden tot in het kleinste detail.

Een andere attractie is de Kamenářská stezka; educatieve borden gewijd aan de tradities van steenhouwerij en sieraden in Turnov hebben een vergelijkbare kleur als Tsjechische granaten en laten je kennismaken met interessante plekken in de stad. Bij het informatiecentrum ontvang je een folder met een kaart. Het slijpen van stenen en voorbeelden van de productie van granaatjuwelen worden bijvoorbeeld aangeboden door de Gema slijpwinkelen Granát, een coöperatie voor kunstproductie in Turnov. Het is gemaakt door kleinere goudsmidbedrijven samen te voegen, het bezit mijnen voor Tsjechische granaten en de eigenaar van het recht om ze te mijnen.

035-srovnavaci-cesky-granat-shutterstock-1033752808_1.jpg.aspx


Tien keer over Tsjechische granaten
In de Orde van het Gulden Vlies, gedeponeerd in de Zwinger van Dresden, wordt een steen gezet, die lange tijd werd beschouwd als de grootste Tsjechische granaat. Deskundigheid van experts met behulp van de nieuwste methoden heeft echter aangetoond dat het almandine is, dat kristallen vormt zo groot als enkele tientallen centimeters.
In de 19e eeuw waren granaatkoorden een populair sieraad. Een ervan werd in 1871 gekocht door kroonprins Rudolf van Habsburg als cadeau voor zijn zus aartshertog Gizela.
De grootste collectie historische werken met Tsjechische granaat ter wereld is eigendom van het Nationaal Museum in Praag, de kleinste van het Praagse Museum voor Toegepaste Kunst en de Moravische Galerie in Brno.
Tsjechische granaten worden nergens naartoe geëxporteerd en alleen juweliers in Tsjechië werken ermee.
Sieraden versierd met Tsjechische granaten krijgen belangrijke staatsbezoeken als cadeau, zoals Prins Charles en zijn vrouw Camilla, Hillary Clinton of Michelle Obama.
U vindt twee musea met granaten in Praag, een interessante kennismaking met Tsjechische granaten wordt ook geboden door de expositie van Ulrika von Levetzow in het Regionaal Museum in Most. De jonge Ulrika von Levetzow (1804–1899) was de laatste grote liefde van Johann Wolfgang Goethe. Een van de zeldzaamste sieraden in Tsjechië is een set granaatjuwelen, die Ulrika van haar moeder heeft geërfd. Het bestaat uit een ketting, oorbellen, een ring, een riemclip en twee paar armbanden. Volgens kenners is de set met 469 Tsjechische granaten de grootste bekende set Tsjechische granaten ter wereld . Het is ook de thuisbasis van de grootste gemalen Tsjechische granaat in Tsjechië.
Ulrika wordt ook herinnerd door een pad door het Tsjechische granaatgebied, dat leidt langs gemarkeerde wandelpaden rond Třebívlice in het Boheemse Centrale Gebergte, en een permanente museumtentoonstelling in het gebouw van het voormalige kasteel.
Een andere interessante gelegenheid om kennis te maken met zeldzame stenen wordt geboden door het Museum van de Tsjechische Granaat in Třebenice: u kunt niet alleen Tsjechische granaten zien, maar ze ook direct bij het museum verzamelen in het zand, geïmporteerd uit granaatafzettingen. Voor een kleine, zelf verzamelde "schat" kun je aan de museumkassa een klein glazen flesje met stop kopen.

035-kaple-karlstejn.jpg.aspx


De muren van de kapel van het Heilige Kruis bij kasteel Karlštejn zijn versierd met ongeveer vierduizend halfedelstenen platen. Ze zijn allemaal ongeveer een centimeter dik, de delen ertussen zijn verguld met echt bladgoud. De oorspronkelijke vindplaats van deze halfedelstenen is pas onlangs ontdekt, nabij Ciboušov in het Ertsgebergte. Omdat er aan het einde van de 19e eeuw echter ongeveer 270 stenen in de kapel ontbraken en de oorspronkelijke locatie nog niet bekend was, gebruikten de ambachtslieden de stenen uit Kozákov bij Turnov om ze aan te vullen.
Volgens het tijdschrift Forbes is de belangstelling voor diamanten vorig jaar met 25 procent gedaald, maar kristallen, amethisten, agaten, rozenkransen, malachieten en citrien zijn populair. De bonus van zo'n collectie is niet alleen de waarde van de kristallen, maar ook hun magische helende vermogens en, last but not least, het effect: het is voldoende om Villa Tugendhat te bezoeken en te stoppen bij de beroemde onyxmuur om te begrijpen dat je dit nodig hebt. precies zo'n hoekje in je huis.

bron: kudyznudy.cz
 
De schoonheid van die edel- en half edelstenen is inderdaad terecht. Ik heb zelf wat zelfgedolven Moldaviet in mijn bezit. De oorsprong daarvan is mij bekend.
Maar om daar nu "Magische Helende Vermogens" aan toe te kennen? Waarom dit tevens nodig zou zijn in zo'n hoekje in mijn huis?:lezen:
 
Bovenaan