Tsjechische muziek en poëzie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
KseniaKouzmenkaServaas.jpg

Ksenia en Servaas

Tsjechische muziek en poëzie

Op zondag 24 november van 15.00 tot 16.15 uur wordt in ‘t Mosterdzaadje de nieuwe cd van de pianiste Ksenia Kouzmenko gepresenteerd. Grote lof oogstte deze cd met daarop louter Tsjechische muziek. De titel “Fenetre sur le jardin”verwijst naar de lyrische pianocyclus van Bohuslav Martinu.
Op het programma staan verder werken van Josef Suk, Leoš Janáček, Jaroslav Kvapil en Miloslav Kabeláč.


Tussen de muziekstukken draagt Servaas Jansen gedichten voor uit eigen werk. Poëzie en muziek die nauw op elkaar aansluiten.

Jaroslav Kvapil is een vrijwel vergeten componist. Ksenia heeft hem uit de vergetelheid onttrokken met haar opname van zijn prachtige cyclus “Door het dal van weemoed en verdriet”. Korte stemmingsbeelden, psychologische miniaturen die vooral een blik in de innerlijke wereld van een mens geven.
De “Korte Stukken” van Miloslav Kabeláč zijn op verschillende momenten in zijn leven geschreven. Het eerste is van 1946, het laatste schreef hij in 1961. Het zijn een soort microwerelden. Met weinig middelen weet hij een hypnotiserende sfeer te scheppen.
Beroemd is “Liefdeslied” van Josef Suk.
En van Leoš Janáček wordt “In de Mist“ uitgevoerd: muziek die je betovert en direct in je hart raakt.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord.
Vanaf een half uur voor aanvang is de zaal open. Dan is er ook koffie en thee en er hangen schilderijen die je even rustig kan bekijken terwijl je dan je stoel al gemarkeerd hebt met een hoed of sjaal.
Toegang vrij, een bijdrage in de onkosten wenselijk. Zie ook mosterdzaadje.nl.


Op de website kseniakouzmenko.jouwweb.nl staat het zelfde programma op zondag 9 februari 2020 in Kasteel Hernen.
 
Bovenaan