Tsjechische korte films - festival Go Short 2019 Nijmegen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Filmfestival Go Short 2019 in Nijmegen

Houdt u van curieuze cinematografie? Neem dan een kijkje onder de hoed van filmmakers en animatoren uit heel Europa op al weer het elfde internationale filmfestival GoShort 2019, dat jong talent ondersteunt en de internationale dialoog aangaande kunst stimuleert.

Zoals altijd vindt het festival plaats in Nijmegen van 3 tot 7 april 2019. Dit jaar kunt u zich bovendien verheugen op drie Tsjechische films van jonge makers, waarvan er één wordt gepresenteerd in de wedstrijdcategorie voor studenten.

Spolu Sami / Apart
Diana Cam Van Nguyen / Czech Republic / 2018 / Animation / 9'



De negen minuten durende film van regisseur Diana Cam Van Nguyen ʻSpolu sami / Apartʻ oogste reeds tijdens de internationale première succes op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR 2019). De film gaat over het verwerken van het verlies van een naaste. Deze student van het masterprogramma ʻAnimatieʻ aan de Praagse FAMU put uit eigen ervaring, die ze reproduceert aan de hand van archiefmateriaal van de familie welke ze doorspekt met animaties, die pijnlijke situaties reconstrueren en die de gedachtes van drie jonge mensen, die al zeer vroeg te maken hebben gekregen met de dood, onder de loep nemen.

De film kwam in samenwerking met het fonds Filmtalent Zlín en de studie Alkay Animation Prague tot stand in de filmateliers van FAMU.

The House
Veronika Zacharová / Czech Republic / 2016 / Animation / 5'



Een korte film over een wereld die op die van ons lijkt, maar toch een beetje anders is. Een familie verhuist en verlaat hun huisje aan de rand van de stad. Het huisje wil zich er echter niet zomaar bij neerleggen en gaat op pad om zijn familie te zoeken. Het enige spoor is een rood visitekaartje dat hem naar een wijk met eigenaardige, geautomatiseerde robothuizen leidt. Zal hij hier zijn familie vinden?

Veronika Zacharová maakte in 2016 een vijf minuten durende animatiefilm in het kader van haar bachelorproject aan de Faculteit voor multimediale studies van de Tomáš Baťa Universiteit.

Probouzeč /Awaker
Filip Diviak / Czech Republic / 2017 / Animation / 9'



De film ʻProbouzeč / Awakerʻ van Filip Diviak uit 2017 speelt zich af in een onherbergzaam landschap van een noordelijk land aan het begin van de 18e eeuw, en vertelt het verhaal van een oude man die mensen wekt voor de kost. Zijn dagelijkse routine wordt verstoord wanneer hij op een dag een blinkend belletje krijgt...

De negen minuten durende animatiefilm kwam tot stand in productie van de Faculteit multimediale studies van de Tomáš Baťa Universiteit en draaide in 2018 op de internationale festivals Braunschweig International Film Festival, Neisse Film Festival en Espoo Ciné.

Plaats: Tweede Walstraat 18A, 6511 LV Nijmegen
Datum: van 3 t/m 7 april 2019
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 
Bovenaan