Tsjechische kolonisten 1848 - 1914 naar de VS

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images


Veel Tsjechen emigreerden in de tweede helft van de 19e eeuw naar Noord-Amerika. De belangrijkste redenen waren de steeds moeilijker omstandigheden en de concurrentie waarmee de kleine boeren werden geconfronteerd. Het werd steeds moeilijker voor kleinere bedrijven om verder te gaan en er was niet genoeg grond om de volgende generaties een goede start te geven.

Tegelijkertijd maakte de jonge Verenigde Staten reclame over haar behoefte aan mensen om te helpen bouwen aan de spoorwegen en de ontwikkeling van de nieuwe gebieden. Het was een moeilijke keuze, met achterlating van alles wat zij wisten en verzorgden. Maar velen zagen geen beter alternatief. Het was geen emigratie om aan vervolging of voor religieuze vrijheid te ontsnappen. Het was een zoektocht naar hun droom van betere voorwaarden en voldoende land voor landbouw om door te geven aan een van de erfgenamen.

Veel van de emigranten uit het platteland Zuidoost-Bohemen belandde in de Midwest staten. Zij speelden hun rol in het helpen om deze af te wikkelen op dat moment grotendeels onbezet en wilde delen van Amerika. De eerste steden waar ze zich vestigden waren New York, Cleveland, Chicago en St. Louis. Echter, veel van dat ontdekte goede land was moeilijk te krijgen en de prijs van de grond was boven hun stand. Dus gingen ze verder naar het westen - naar Minnesota, Iowa, Nebraska, Kansas, en de Dakota's.

Vandaag de dag, vele kleine en grote steden koesteren nog steeds het erfgoed van die Tsjechische kolonisten, zoals te zien in de vele "Tsjechische Heritage Festivals" en met name op de beroemde 3-daagse Tsjechische Festival in Wilber, Nebraska.

Deze en meer informatie is te lezen op de websites czechfriends.org en rozmberk.org.
Deze organisaties zetten zich in om het Ekomuzeum Růže in Kojákovice nabij Třeboň in stand te houden. Dit museum is gevestigd in het voormalige schoolgebouw. Het museum vertelt over hoe mensen leefden en werkten in het landelijke Zuid-Bohemen van een eeuw en meer geleden. Het verklaart ook de redenen voor emigratie naar de VS en Canada, en het lot van de Tsjechische emigranten op de grote vlaktes van de Midwest.

Openingstijden museum:
van 1 juni -30 september; Elke dag, behalve donderdag 10:00 - 17:00
Mei en september; Zat & Zon: 10:00 - 17:00.
 
Dat muzeum is vlakbij ons, we gaan beslist eens kijken!

Ook omdat veel van mijn familieleden in die jaren ook naar Amerika zijn getrokken. (Grand Rapids) Daar gingen veel groningers naar toe.
 
Inderdaad, veel Groningers, dat kan ik beamen Boya. De hele generatielijn uit mijn familie vertrok naar Muskegon-Michigan, slechts één lijntje, een zoon, is gebleven, uit die lijn kom ik. Het museum zal zeker interessant zijn om eens te bezoeken, helaas voor ons te ver van onze regio.
 
Met worst en brood en plunjezakken beladen kwamen deze mensen dan in Amsterdam aan op het Centraal Station. Daar werden ze in een treinwagon naar het Lloyd Hotel gebracht, het landverhuizersverblijf van de Hollandse Lloyd die op Amerika voer. In het 'hotel' werd men ontluisd en verbleef men totdat het eerst volgende schip vertrok.
Folders van de Hollandse Lloyd in het Tsjechisch komt men nog wel eens tegen op rommelmarkten.
Tegenwoordig is het Lloyd Hotel een luxe hotel, die in een kleine tentoonstelling aandacht besteedt aan deze en andere periodes van het hotel. Gratis te bezoeken als men er een consumptie nuttigt.
 

kuurgast

Donateur
Wist je dat er een Tsjechische begraafplaats is in Chicago?
De website is bohemiannationalcemeterychicago.org.
Verder zijn er diverse facebookpagina's :
Friends of Bohemian National Cemetery.
National Czech & Slovak Museum & Library.
CzechoSlovak Genealogical Society Intl.
Czechs & Slovaks in California.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op radio.cz/de een artikel over Tsjechen in Zuid-Amerika.
De eerste immigranten uit Tsjechië kwamen daar al in 1647 aan.
imigrace_braziliex.jpg
 
Zijn er ook verhalen van Tsjechen die weer terug gekomen zijn naar hun geboorteland?
Ik heb vorig jaar er een aantal ontmoet.
Gevlucht en na de pensionering toch weer terug gekomen en leven nu in goede welstand in het geboorteland.

Over het algemeen hebben ze goed geboerd.
 
Bovenaan