Tsjechische knoflook

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische wetenschappers doen hard hun best om de binnenlandse knoflook, die van de markt verdreven wordt door importknoflook uit China, te redden. In de afgelopen jaren werd een uitgebreide verzamelingen van rassen bij elkaar gebracht.
Knoflook is een van de meest populaire groenten in de Tsjechische keuken. De jaarlijkse consumptie wordt geschat op 6500-7000 ton. Toch werd de teelt de afgelopen jaren behoorlijk gereduceerd. In 2010 werd zo'n 1.500 ton knoflook geproduceerd in Tsjechië.
De grootste vijand van de Tsjechische knoflook is de import van Chinese knoflook, die de eigenschappen en het formaat van de nationale soort bij lange na niet bereikt, maar wel veel goedkoper is en dus de voorkeur van consumenten heeft.
Om de nationale knoflook te beschermen, hebben wetenschappers zich nu gewend tot de cryopreservatie. Hierbij wordt knoflook opgeslagen in magazijnen met temperaturen rond de 200 graden onder nul, waardoor hij op de lange termijn bewaard kan worden zonder verlies van fysiologische kwaliteiten na het ontdooien. De knoflook kan zo tientallen en zelfs honderden jaren bewaard worden.
Het probleem van de vervanging van nationale knoflook door goedkoop Chinees aanbod is ook aanwezig in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje, een van de grootste knoflookproducenten ter wereld. Maar er is geen enkel land met zo veel verschillende soorten als Tsjechië. De totale collectie, die zich in een wetenschappelijk centrum in Olomouc bevindt, bevat 640 verschillende soorten, waarvan sommige nergens anders op de wereld voorkomen.
Toch blijven binnenlandse knoflookgewassen verdwijnen. Twintig jaar geleden werd er nog 1.300 hectare beplant. In 2010 was dit slechts 70 ha. "Het probleem is dat knoflook zich niet reproduceert door middel van zaden, maar via de bulbils, die de hoofden van de plant vormen. Een nieuw gewas is dus afhankelijk van hoeveel knoflook er wordt verbouwd en de weersomstandigheden. Als er een kleine binnenlandse productie is, hebben wetenschappers niet voldoende materiaal voor onderzoek en het vinden van nieuwe methodes om de groente in stand te houden," aldus wetenschappers.
Er is nog hoop voor de Tsjechische knoflook en nationale wetenschappers. Consumenten raken zich recent meer bewust van de bedreiging die de importknoflook voor hun nationale kwaliteitsproduct vormt en beginnen de voorkeur te geven voor kwaliteit, ondanks de hogere prijs.
Bron: Radio.cz
 
het wordt hoog tijd dat de consumenten worden voorgelicht over chinese knoflook.
Wat is het geval, mensen willen witte knoflook.
De Chinezen hebben die.
Maar ze bleken ze met giftige stoffen.
Hoe ik dat weet?
Wel, tijdens mijn verblijf in Australie was ik een tijd lang te gast bij en knoflookteler.
En die beklaagde zich erover dat de Australiers terrein aan het verliezen waren door die gebleekte troep.

Dus laten liggen die chinese zooi!!!!
 

Vodnik

† In Memoriam
je tuin of balkon dan wel goed afschermen! Tsjechische knoflook is in trek bij het inbrekersgilde!
(brengt een goede prijs op,op de boerenmarkten)

BTW, er bestaat ook een witte variant van de tsjechische garlic, dat verhaal over bleken met giftige stoffen lijkt me sterk. De nederlandse wareninspectie zou ze er direct uithalen (de spaanse of chileense zijn overigens ook wit én smakeloos)
 

Vodnik

† In Memoriam
Met "geloof mij nu maar" raak ik niet erg overtuigd ("geloof mij nu maar" vind ik meer iets voor 12-9)

Groenten kunnen "gebleekt" worden door ze in donker te laten groeien (champignons, asperge's, . . .)
 

kuurgast

Donateur
Het aantal en de grootte van de knoflookteentjes, alsmede de kleur van de huid -wit tot violet- is sterk variërend. Dit is afhankelijk van de soort en van het klimaat.
Informatief filmpje over knoflook van Keuringsdienst van waarde.
Meest voorkomende Tsjechische knoflook soorten met afbeelding staan op cesneky.cz.
In juli en augustus wordt de knoflook geoogst dus let eens op als je over een boerenmarkt komt of er knoflook te koop is met het certificaat Kvalitní Český česnek.

319494_399834296741719_1509607716_n.jpg
 
Gebleekt of niet, ik vind uit China geïmporteerde groente in de Chinese supermarkt, wel altijd een typische, onduidelijk te benoemen, ietwat chemische reuk hebben. Zal ook wel moeten met alle kilometers die het afleggen moet.
Belachelijk eigenlijk om iets van zover te kopen, als het met alle afgelegde vlieguren, ook nog eens niet goedkoper is. Terwijl het vers om de hoek groeit.

Dus... Koopt Tsjechische waar, het eten van daar!
 

Ad Verschoor

Donateur
Grotere knoflookproductie in Tsjechië

De knoflookproductie in Tsjechië is de laatste jaren aan een opleving bezig. Volgens de krant E15 is het areaal de laatste vijf jaar verachtvoudigd, en verwacht wordt dat het zich nog verder zal uitbreiden, zij het in een trager tempo.


In 2011 bedroegen de knoflookvelden in totaal 67 hectare, dit jaar 136 hectare. Volgens de ramingen van het ministerie van Landbouw oogstten de telers dit jaar ongeveer 2.000 ton knoflook; In 2011 was de productie net wat meer dan 1.400 ton.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Hynek Jordán, is de groei aangewakkerd door een stijgende vraag naar binnenlandse knoflook. Jordán vertelde dat, om aan de vraag te voldoen, de knoflookvelden kunnen worden uitgebreid met nog eens duizend hectare.

Tesco-groentekoper Tomáš Kačala liet E13 weten dat Tsjechische consumenten vroeger geïmporteerde soorten kochten, die verkocht werden voor lagere prijzen, maar dat ze geleidelijk zijn begonnen de voorkeur te geven aan Tsjechische knoflook, die minder tenen hebben en een sterkere smaak. Er zijn momenteel zo'n 25 Tsjechische knoflooksoorten beschikbaar op de markt.

Als gevolg van de toename van de Tsjechische knoflookproductie, zijn de hoeveelheden geïmporteerde knoflook gedaald. Vorig jaar werd er 5.400 ton knoflook geïmporteerd, in 2012 was dat iets meer dan 7.000 ton. De stijgende hoeveelheid Tsjechische knoflook heeft de prijs ook omlaag gedrukt: in 2012 was de gemiddelde prijs per kilo 200 kroon (€7,40) en dit jaar ongeveer 130 tot 140 kroon (€4,81 tot €5,18).

Bron: agf.nl
 

kuurgast

Donateur
Foto's van de Český Česnek/Tsjechische knoflook kan je zien op facebook van diverse knoflooktelers.
Český Česnek Z Českého Ráje net boven Turnov, Český česnek ze Slovácka tussen Brno en Břeclav,,Prodej ČESKÝ Česnek z Vysočiny bij Pelhřimov en diverse andere websites kan je vinden met googelen op Český Česnek.
De bekendste knoflookman is Ing. Jan Kozák.

Tsjechische knoflook wordt niet gebleekt en het onkruid wordt handmatig verwijderd. Zover ik kan vinden, wordt er biologisch gewerkt met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, alleen om schimmels tegen te gaan voor het planten in Sulka gedoopt en later wat mest toegevoegd.
Er is een wet waaraan knoflook moet voldoen, zákon č. 219/2003 Sb.

Voorbeeld van enkele Tsjechische soorten:

6.jpg


Wist je dat de stengel van knoflook heel lekker is in salades?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Hoogste tijd om de verse Česnek/knoflook in te slaan. ;)
Weet je hoe je kan zien of knoflook vers is?
Bij oudere knoflook zie je een soort van uitloper/kiem in de knoflooktenen zitten als je ze doormidden snijdt.
Dit is niet schadelijk ,schijnt zelfs gezond te zijn. Je kan dat er gewoon uithalen en de tenen verder gebruiken.
Geen knoflookpers waar alle knoflook in blijft zitten ,maar gewoon snijden of pletten en met wat zout vermengen.
 

kuurgast

Donateur
Hoogste tijd om de verse Česnek/knoflook in te slaan.
Vergeet niet de nieuwe verse Česnek/knoflook te kopen als je toch op vakantie bent in Tsjechië bv Horice, of in de winkel van Brozany nad Ohří, of rechtstreeks in Bělá.
En natuurlijk op de farmarske trhy=boerenmarkt in je regio oa trhyfarmarske.cz.
Nog betere manier om de knoflook klein te maken is in een Hmoždíř = vijzel even plat malen.
 
Laatst bewerkt:
Eigen knoflook eerst!!
Serieus, de Tsjechische knoflook smaakt naar knoflook, zoals het hoort. Sappig, niet slap en lang houdbaar. Waar je 2 tenen met Tsjechische knoflook gebruikt, heb je minimaal 5 tenen van de smakeloze Chinese troep nodig. En dan nog heb je het idee dat er knoflookpoeder overheen is gestrooid.
 
Bovenaan