Tsjechische journaliste verhoord. Inperking persvrijheid in Slowakije?

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 23-05-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Onafhankelijke pers dreigt te verdwijnen in Slovakije

  Na inperking van de persvrijheid in Polen en Hongarije staat nu ook Slovakije negatief in de schijnwerpers. De moord op een onderzoeksjournalist en de behandeling van een Tsjechische journaliste door de Slovaakse politie leiden tot hevige kritiek.

  [​IMG]

  De Slovaakse politie doet momenteel onderzoek naar de moord op een plaatselijke journalist. De Tsjechische onderzoeksjournaliste Pavla Holcova, een collega van de vermoorde journalist, reisde op 15 mei vanuit Praag naar Bratislava om de politie bij te staan. Daar werd ze echter acht uur lang verhoord en ze moest haar telefoon inleveren, waardoor de bronbescherming mogelijk gevaar loopt.

  Haar collega Jan Kuciak en zijn verloofde, Martina Kusnirova, werden in februari van dit jaar vermoord. Holcova zegt dat haar tijdens de ondervraging herhaaldelijk werd gevraagd naar haar netwerk, haar werk uit het verleden en haar connecties met Slovaakse zakenlieden en hoge politici. Toen ze weigerde haar telefoon af te staan, kreeg ze naar eigen zeggen te horen dat haar een boete van 1650 euro wachtte en kwam de politie met een bevelschrift om de telefoon in beslag te nemen.

  Ze stond uiteindelijk de telefoon af, maar weigerde de wachtwoorden te geven. De Slovaakse agenten stelden vervolgens Interpol te zullen inschakelen om toegang tot de telefoongegevens te krijgen.

  Bronbescherming
  Het verhoor en de inbeslagname van de telefoon van Holcova leidde tot stevige kritiek van groepen zoals Reporters Without Borders en het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), waar Holcova, en eerder Kuciak, mee samenwerkten. Ook Europarlementariërs lieten zich kritisch uit over de zaak.

  Tientallen uitgevers en journalisten in Slovakije eisten in een gezamenlijke verklaring onmiddellijke teruggave van de telefoon. Ze wijzen op het recht op journalistieke recht op bronbescherming en willen dat de Slovaakse politie een verklaring geeft voor zijn gedrag.

  Het gaat hen echter niet alleen om de zaak-Holcova. ‘Het gaat verder dan dat. We moeten weten of de politie en aanklager vinden dat dit gedrag wettelijk toegestaan is in dit land’, zegt Beata Balogova, hoofdredacteur van de Slovaakse krant Sme.

  Italiaanse maffia
  Net als in sommige andere Centraal-Europese landen, wijzen mediawaakhonden ook in Slovakije op een alarmerende uitholling van de persvrijheid in de afgelopen jaren. Journalisten zouden steeds vaker te maken hebben met laster, ongewenst gedrag van regeringen en intimidatie door plaatselijke zakenlieden.

  Veel media zijn opgekocht door oligarchen en er zijn ernstige twijfels over de politieke onafhankelijkheid van de publieke zender in het land. Journalisten zijn zich continu bewust van het risico te worden aangeklaagd wegens smaad.

  Kuciak werd eind februari in Bratislava doodgeschoten met één kogel in zijn borst, en zijn vriendin met één kogel in haar hoofd. Kuciak en Holcova werkten destijds aan een verhaal over connecties tussen de Ndrangheta-maffia en mensen binnen Smer, de belangrijkste partij binnen de regerende Slovaakse coalitie.

  Signaal aan journalisten
  In de dagen na de moord werd er koortsachtig gespeculeerd over betrokkenheid van de maffia of politici. Balogova en andere Slovaakse journalisten denken dat de inbeslagname van Holcova’s telefoon mogelijk bedoeld is als signaal aan andere journalisten. ‘Het kan zijn dat ze journalisten duidelijk willen maken dat ze in de gaten worden gehouden, of dat ze angst willen zaaien’, zegt ze.

  Ook wordt erover gespeculeerd dat de politie met de informatie de link tussen het falen van het onderzoek en hoge functionarissen binnen politie en justitie wil verdoezelen.

  Drew Sullivan, redacteur bij OCCRP, zegt niet uit te sluiten dat de politie handelde in opdracht van de politiek. ‘Justitie is in Slovakije nog steeds politiek.’ Hij zegt dat het mogelijk is dat de regerende partij de politie geïnstrueerd heeft.

  Informanten opsporen
  Marek Vagovic, hoofdredacteur van de Slovaakse nieuwssite Aktuality.sk, Kuciaks voormalige werkgever, zei in de krant Novy cas niet te geloven dat de zaak Holcova in de kern draait om een onderzoek naar de dubbele moord. ‘Ik vrees dat de inbeslagname van de telefoon een ander doel dient: haar informanten opsporen zodat ze weten waaraan ze werkte, zodat politici, oligarchen en verdachte criminelen gewaarschuwd kunnen worden.’

  Na de ontstane ophef kondigde justitie op 18 mei aan de telefoon te zullen terugsturen, zonder dat een poging ondernomen was de informatie ervan af te halen. Wel werd de poging van de politie om de informatie op de telefoon op te vragen ‘een noodzakelijke en logische stap’ genoemd.

  Aftreden Slovaakse premier
  Het incident werd ook kritisch ontvangen in het Europees Parlement, dat het Slovaakse mediaklimaat nauwlettend volgt sinds de moord op Kuciak en de daaropvolgende massale protesten. Die dwongen de Slovaakse premier en de minister van Binnenlandse Zaken tot aftreden, en leidden uiteindelijk ook tot het opstappen van het hoofd van de politie.

  Europarlementariërs stellen dat de kwestie rond Holcova opnieuw de reputatie van de Slovaakse politie beschadigd heeft. Die wordt alom gezien als corrupt op de hogere niveaus en zou banden hebben met machtige plaatselijke zakenlieden die betrokken zijn bij criminele activiteiten.

  Persvrijheidsindex
  De kwestie kan echter ook gevolgen hebben buiten Slovakije en mogelijk buurlanden ertoe aanzetten hun media verder onder druk te zetten, zeggen critici. De persvrijheid in Polen en Hongarije is volgens mediawaakhonden al dramatisch afgenomen in de afgelopen jaren. In de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders zakten deze landen sterk.

  Regeringen in deze landen worden gezien als populistisch, autoritair en corrupt. Ze zetten onder meer wetgeving, belastingen op onafhankelijke media, overnames en gedwongen sluitingen in om kritische media het zwijgen op te leggen.

  Europese waarden
  Sullivan van OCCRP noemt Hongarije, Slovakije en Polen ‘problematische staten waar onafhankelijke journalistiek aan het verdwijnen is.”’

  ‘De manier waarop de Slovaakse politie Holcova heeft behandeld, en erger, hebben we eerder gezien in Oost-Europa, Rusland en de voormalige Sovjetstaten. Maar in een lidstaat van de Europese Unie hadden we dit nog niet eerder gezien.’

  Europa moet ervoor waken zijn waarden hoog te houden, zegt hij. ‘Deze splinter in het oog van Europa wordt steeds groter. De Europese Unie moet resoluut optreden. Als dat niet gebeurt, raken we onze Europese waarden kwijt. Je kunt als Unie niet tolereren dat lidstaten onze basiswaarden ondermijnen.’

  Bron: mo.be
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In Tsjechië is de premier baas van de krant

  De Tsjechische journalist Jaroslav Totusek is pas 25, maar zonder haperingen lepelt hij de geschiedenis van zijn krant op. Want die is bijzonder; het is zo'n beetje cultureel erfgoed in Tsjechië. Zeg Lidové Noviny, en de meeste Tsjechen kunnen de dissidenten en de opiniemakers noemen die deze krant groot hebben gemaakt.

  De redactie is gevestigd in een flat van donker glas, net buiten het oude centrum van Praag. Lidové huist daar samen met andere titels, zoals Metro en de andere grote kwaliteitskrant van Tsjechië: MF Dnes.
  Al deze titels zijn in handen van Mafra, de uitgever die in 2013 werd overgenomen door Agrofert, het bedrijf van de populistische premier Andrej Babis.

  Totusek, blond kortgeknipt haar en een blauwgeblokte blouse, erkent dat het geen ideale situatie is: een krant die in handen is van een van de hoogste bazen van het land. Hij vertelt zijn verhaal in een koffietentje vlakbij de redactie. Voor de gelegenheid heeft hij een krant meegenomen. Op de voorpagina prijkt een kritisch verhaal over president Milos Zeman. En hij laat een foto van demonstrerende Tsjechen zien: een protestmars tegen Babis.

  Wat Totusek wil zeggen: ik zie geen directe beïnvloeding. Maar hij snapt de zorgen van zijn collega-journalisten. "Babis ging niet voor niets de politiek in. Hij is eropuit om mensen te beïnvloeden." Overigens heeft Babis zijn bedrijf sinds hij premier is ondergebracht in een trust die onder meer wordt geleid door zijn vrouw en zijn advocaat.

  Gezag verdwenen
  Want juist deze krant heeft het gezag altijd zeer kritisch benaderd. Lidové is de oudste krant van het land, opgericht in 1893. Vanaf het begin lag de focus op opinies en cultuur, nog steeds belangrijke speerpunten. Toen het communisme Tsjecho-Slowakije begin jaren vijftig in de greep kreeg weigerden journalisten van de krant zich te committeren aan het nieuwe regime. Ze ontvluchtten het land en de krant werd opgeheven.

  In 1968, toen Russische troepen tijdens de Praagse Lente een einde maakten aan de liberale koers in het land, deed de krant een poging zichzelf opnieuw op te richten. Dat werd verboden. In 1987 werd Lidové na 35 jaar toch opnieuw gedrukt. Twee jaar lang werkten de journalisten ondergronds. Toen Tsjecho-Slowakije zich in 1989 bevrijdde van het communisme, kon Lidové de krant met gezag worden die het tot 1952 was geweest. Totusek: "De meeste Tsjechen kenden de titel in ieder geval van horen zeggen." De krant werd daarom in korte tijd erg populair.

  Het hoogtepunt voor Lidové was begin jaren negentig toen de oplage rond 250.000 lag. Nu is dat 40.000. Hoewel de oudere lezers Lidové nog altijd een warm hart toedragen, merkt Totusek dat het gezag onder jongeren verdwenen is. "We missen de grote namen, journalisten waar men tegenop kijkt."

  Veranderde sfeer
  Populistische politici zoals Zeman en Babis dragen bij aan de afbraak van de media, denkt Totusek. Opruiende websites en websites met nepnieuws zijn populair in Tsjechië. Aeronet, geleid door Russische trollen, is daar een voorbeeld van. "Pure propaganda", zegt Totusek. Parlamentnilisti.cz, een opruiende website die inspeelt op de angst voor de komst van migranten, is ongekend populair. Ook deze site is in handen van een oligarch: Ivo Valenta. Net als Babis heeft deze rechtse populist politieke ambities.

  Gezakt op wereldwijde ranglijst
  De jaren negentig, toen oud-president Vaclav Havel de dienst uitmaakte en Musil als 19- jarige jongen begon als journalist, werden gekenmerkt door een positieve sfeer. "De media waren vrij, levendig." Musil was politiek verslaggever en werkte voor de binnenlandredactie van een landelijke krant. Van 2003 tot 2006 was hij in dienst bij Lidové, vervolgens stapte hij over naar MF Dnes. Daar vertrok hij in 2013 samen met de hoofdredacteur omdat het bedrijf van Babis de boel overnam.
  "Ik kon als journalist niet werken voor een oligarch met een politieke partij", verklaart Musil zijn vertrek. "Ik had bovendien de luxe om te stoppen. Ik had lage hypotheeklasten en mijn collega vroeg mij om voor zijn nieuwe magazine te komen werken."

  Musil is niet de enige die zich zorgen maakt over de staat van de Tsjechische media. De maatschappelijke organisatie Reporters Without Borders liet het land onlangs zakken op de wereldwijde ranglijst voor persvrijheid. Tsjechië staat nu op plaats 32, elf plekken lager dan een jaar eerder en lager dan buurland Slowakije, waar dit jaar een journalist werd vermoord. De daling wordt veroorzaakt doordat plaatselijke oligarchen de media de afgelopen jaren in handen kregen en door het politieke klimaat. President Zeman kaffert journalisten regelmatig uit.

  'Oligarchisatie' van de media in oost-europa
  In toenemende mate kopen de plaatselijke oligarchen in Centraal- en Oost-Europa zich in bij kranten, tv-stations en websites. Tsjechië is wat dat betreft geen uitzondering, hoewel het land samen met Slowakije afgelopen jaar wel het hardst daalde op de ranglijst van Reporters Without Borders.

  De trend van oligarchisatie, machtige zakenmannen, soms met politieke invloed, die vaak een trits aan (media)bedrijven in bezit hebben, is ingezet in 2008. Buitenlandse investeerders, vaak westerse bedrijven, trokken zich vanwege de economische crisis terug. Dat kostte sommige Oost-Europese uitgevers de kop, anderen werden overgenomen door oligarchen.

  In meerdere opzichten tast deze trend de mate van de persvrijheid aan, zegt onderzoeker Vaclav Stetka, verbonden aan Loughborough University. Stetka doet onderzoek naar oligarchen die zich inkopen in Centraal- en Oost-Europese uitgevers. "Vanwege die groeiende invloed keren veel mensen de kwaliteitsmedia de rug toe. Paradoxaal genoeg komt dat de nepnieuws-industrie alleen maar ten goede."

  Bron trouw.nl.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  ‘Vuile prostituee’ is Slowaaks voor ‘journalist’

  Populistische leiders in Oost-Europa maken er een sport van om onafhankelijke journalisten te beledigen. Maar de liquidatiegrappen en het gezwaai met nepgeweren is niet alleen denigrerend. “Het is levensgevaarlijk.”

  Wereldwijd krimpt de persvrijheid. Dat beeld tonen de laatste cijfers van zowel Freedom House als Reporters without Borders. Overheden controleren in toenemende mate het medialandschap; politieke leiders moedigen vijandigheid tegenover media openlijk aan.

  De Europese Unie is geen uitzondering. Journalisten in Oost-Europese landen zijn doelwit van beledigingen en intimidatie door populistische, vaak corrupte politieke leiders.
  Zo dreigde de Hongaarse premier Viktor Orbán na zijn recente herverkiezing met gerechtelijke stappen tegen journalisten die over corruptie binnen zijn regering schrijven.
  Róbert Fico, voormalig premier van Slowakije, maakt grappen over het uiterlijk van journalisten en noemt ze “vuile anti-Slowaakse prostituees”, idioten en leugenaars.
  Aan dat rijtje voegt de Tsjechische president Miloš Zeman “hyena’s” toe. Hij vindt het “jammer dat ze nog niet zijn uitgestorven.” Vorig jaar nam Zeman zelfs een houten nep-kalasjnikov mee naar een persconferentie. “Voor journalisten”, stond erop in keurig handschrift.

  Tsjechië: grappen over ‘liquidaties’
  “Zeman beweert dingen te zeggen ‘zoals ze zijn’. En mensen trappen erin”, verzucht Pavla Holcová aan de telefoon. Ze is de oprichtster van het Tsjechische centrum voor onderzoeksjournalistiek. Recentelijk grapte Zeman met de Russische president Poetin dat er een journalistenoverschot is en dat ze ‘geliquideerd’ zouden moeten worden. Niets lachwekkends aan, vindt Holcová: “Zulke uitspraken zijn denigrerend levensgevaarlijk.” Zelf doet ze vooral onderzoek naar criminele netwerken en witwaspraktijken.

  Naast president Zeman, wiens Trump-achtige uitingen regelmatig de krant halen, koos Tsjechië vorig jaar voor een premier met een eigen mediaimperium. Andrej Babiš deinst er niet voor terug zijn media voor politiek in te zetten. Recentelijk stuurde hij Lidové noviny – de oudste krant van Tsjechië en sinds 2013 zijn eigendom – een statement waarin een dokter het afraadt om Syrische weeskinderen in Tsjechië toe te laten. Eenmaal gepubliceerd bleek de dokter verzonnen, net als de hulporganisatie waar ze bij zou werken. Enkele ervaren journalisten verlieten de krant uit protest.

  Verwarring zaaien
  Naast de ruis die overgenomen kranten en tv- en radiozenders verspreiden, zijn het ook opkomende ‘desinformatiewebsites’ die aan de stoelpoten zagen van onafhankelijke journalisten. Zelfs president Zeman schrijft openlijk voor een website die verhalen publiceert als ‘Rassenvermenging: het doel van immigranten accepteren is om een lichtbruin ras in Europa te creëren.’ Dergelijke websites hebben een groot bereik in Tsjechië en zaaien veel verwarring in het publieke debat. “Het is al moeilijk om iets op de agenda te zetten, des te meer voor een klein medium. Dit maakt het nog ingewikkelder”, zegt Holcová. Maar ze blijft optimistisch: “Ik hoop dat de maatschappij gaat beseffen dat onafhankelijke journalistiek een enorme waarde heeft.”

  ..........vorige maand werden vier mensen opgepakt voor de moord op Kuciak. De opdrachtgever heeft aantoonbare banden met ondernemer Marián Kočner.
  De Tsjechische Pavla Holcová, die met de vermoorde Kuciak samenwerkte, voegt toe: “Het was de eerste keer dat we hier direct mee te maken kregen. Maar de steun uit de maatschappij was voor ons heel belangrijk. Als mensen niet de straten opgaan, kunnen we gelijk stoppen.” Is zij bang? “Nee. Anders zou ik net zo goed in kunnen storten.”

  Bron oneworld.nl.
   
 4. Niet vergeten dat we in het voorjaar mogen stemmen over Europa, in de wetenschap dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Bij sommigen is een anti-Europahouding populair, deels uit domheid, deels wegens geen interesse, het argument van teveel bureaucratie. Mag deels waar zijn, maar verbleekt bij alle voordelen van een verenigd Europa.
   
  mazackova vindt dit leuk.

Deel deze pagina