Tsjechische inzet voor onze bevrijding eindigt in drama

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Zaterdag 29 april – Documentaire De Onbekende Bevrijders


De documentaire “De Onbekende Bevrijders” vertelt het verhaal van zes Tsjechische bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nieuwe Niedorp in Noord-Holland neerstortten. Hoe kwamen deze (jonge) Tsjechen hier terecht? Wie waren zij en wat motiveerde hen om mee te strijden tegen de Duitse vijand? Bekijk hun verhaal op zaterdag 29 april om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

foto1.jpg
https___cdn-kiosk-api.telegraaf.nl_6c8ffe1e-eee7-11eb-ab86-0218eaf05005.jpg
filmopname.jpg

Filmopname in Tsjechië met nabestaanden, midden een Wellington Vickers bommenwerper met crew (archieffoto Defensie)

Crash
Op 23 juni 1941 keerden zes jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije terug van hun missie om fabrieken en een spoorwegterrein in Bremen te bombarderen. Hun RAF-bommenwerper werd onder vuur genomen door een Duitse nachtjager en stortte neer in Nieuwe Niedorp. Piloot Vilem Bufka wist op tijd te ontsnappen, maar van de andere vijf bemanningsleden werd aangenomen dat zij waren omgekomen. Dat honderden jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije zich bij de geallieerden hebben aangesloten is in Nederland niet wijdverbreid bekend. De omgekomen bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig lagen tientallen jaren tussen de brokstukken in de Noord-Hollandse klei voordat het toestel en de lichamelijke resten eindelijk werden geborgen, tachtig jaar na de crash. De nabestaanden beschouwen de berging als een eerbetoon van Nederland aan de mannen die hun leven hebben gegeven en krijgen hiermee de kans om het verleden af te sluiten.
foto2.jpg

Foto: overzicht van de bemanningsleden

Over de documentaire
Aan de hand van gesprekken met nabestaanden en deskundigen maakt documentairemaker Gisèla Mallant zichtbaar wat de inzet van de Tsjechen is geweest voor onze bevrijding en de offers die zij en hun families hebben gebracht. Ook toont de documentaire de impact die de crash en de latere berging heeft op de nabestaanden en de inwoners van Nieuwe Niedorp.
 
Bovenaan