Tsjechische inbreng tijdens Idfa Amsterdam 2019

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
IDFA 2019
100X100__logo.PNG

Ook dit jaar zullen geselecteerde Tsjechische filmmakers en producenten dankzij de steun van het Tsjechisch Centrum aanwezig zijn bij het internationale documentaire festival IDFA in Amsterdam om hier in de educatiesectie van het programma IDFAcademy hun werk te presenteren. IDFA vindt dit jaar plaats van 20 november tot 1 december 2019.

https://www.idfa.nl/en/

Plaats: Amsterdam
Datum: Woensdag 20 november t/m Zondag 1 december 2019
Georganiseerd door:
In samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

kuurgast

Donateur
Forman vs. Forman Nederlandse premiere op IDFA.


Wie kan het leven van regisseur Miloš Forman (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Amadeus) beter beschrijven dan de man zelf? Jakub Hejna en Helena Třeštíková bouwden hun portret volledig op uit gearchiveerde interviews, aangevuld met fragmenten uit filmklassiekers, setbezoeken en homevideo’s die de cineast zelf maakte.

Openhartig vertelt de vorig jaar overleden regisseur over zijn bewogen carrière en privéleven. Zo verloor Forman als kind beide ouders toen die vanuit Tsjechoslowakije naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Bij pleeggezinnen voelde hij zich nooit meer thuis. “Alsof ik vanbuiten door een raam naar die families keek,” vertelt de filmmaker. “Dat gevoel heb ik altijd gehouden.”

Heeft die afstand, dat ontheemde gevoel, hem dan misschien ook gevormd als verhalenverteller? Kijkers mogen zelf zulke parallellen trekken tussen Formans werk en zijn persoonlijke leven. Hejna en Třeštíková analyseren niet, maar laten beelden en ontboezemingen – waarvan sommige worden uitgesproken door Miloš’ zoon Petr Forman – voor zich spreken. Een helder verteld, intrigerend inkijkje in het leven van een immigrant, wiens films in totaal voor 31 Oscars werden genomineerd, waarvan er dertien werden verzilverd.

Gesproken talen: Tsjechisch, Engels, Frans
Ondertiteling in: Engels
Regisseur Helena Třeštíková, Jakub Hejna
Zie bron idfa.nl.
 
Bovenaan