Tsjechische heldinnen: 100 jaar vrouwenkiesrecht

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Ad Verschoor, 05-06-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische heldinnen: prominente vrouwen in Tsjechië toen en nu

  De Tsjechische Centra en de Ladislav Sutnar Faculteit voor design en kunst van de ZČU in Pilsen (ook wel Sutnarka genoemd) reflecteren dit jaar met het project Tsjechische heldinnen op het feit dat 100 jaar geleden het stemrecht voor vrouwen in de Tsjechische landen wettelijk werd ingevoerd. Het project eert prominente Tsjechische vrouwen die ook buiten Tsjechië met hun persoonlijkheid en daden onuitwisbare geschiedenis schreven.

  Studenten van Sutnarka, de huidige jongste golf van Tsjechische illustratoren, creëerden onder leiding van Renáta Fučíková, tevens curator van het project en verantwoordelijk voor de selectie van de vrouwelijke persoonlijkheden, vijftig geïllustreerde portretten van vorstinnen, politici, kunstenaars, onderzoekers en sporters. De begeleidende teksten werden geschreven door historica Lenka Křížová en schrijfster Kateřina Tučková.

  plakat.jpg

  Al begin dit jaar kreeg het Nederlandse publiek op de Facebookpagina en Instagram van het Tsjechisch Centrum Rotterdam in een onlinepresentatie een voorproefje van dit project. De bedoeling is nu om ook de komende maanden met het project door te gaan.

  Dankzij de langlopende samenwerking tussen de Tsjechische Centra en Radio Prague International (RPI) komen de Tsjechische heldinnen nu ook terecht op de website en social media van RPI, zowel in het Tsjechisch als in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Russisch. Zo kunnen kijkers en luisteraars van de Tsjechische en ook de internationale uitzending van RPI vanaf 25 mei tien weken lang elke werkdag het lot van bekende maar ook minder bekende Tsjechische vrouwen van toen en nu volgen.

  Galerieën: Hier en hier.
   

Deel deze pagina