Tsjechische groenteprijzen flink hoger

Topic in 'Eten & Drinken' gestart door Ad Verschoor, 22-05-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Droogte stuwt Tsjechische groenteprijzen op

  De groentenprijzen liggen in Tsjechië momenteel zo'n 30 procent hoger dan in het afgelopen jaar. Dit deelde het Bureau voor de Statistiek van het land mee. Tsjechische groententelers geven aan dat dit komt door de lange droogteperiode in het afgelopen jaar en een kleinere oogst.

  De prijzen stijgen reeds voor de achtste maand op rij. In april lagen ze 30,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Aardappelen zijn gemiddeld zelfs 70,2 procent duurder geworden.

  Het hoofdnieuwskanaal van de Tsjechische omroep, het Radiožurnál, berichtte ook al over de prijsverhogingen. Volgens hen kostte in één van de Praagse supermarkten één kilo uien 36,90 kronen (1,41 euro), rode uien zijn één kroon duurder. Voor één kilo aardappelen vraagt men 29,90 kronen (1,15 euro).

  Hittegolf van 2018 is de boosdoener
  De voorzitter van de vereniging van groententelers, Petr Hanka, geeft aan dat de prijsstijgingen het gevolg zijn van het buitengewoon warme en droge weer in heel Europa in het afgelopen jaar. Dit heeft de oogst overal einbrechen lassen, aldus Petr.

  Volgens Štěpán Křeček, de hoofdeconoom van beleggingsmaatschappij BH Securities, zullen de prijzen waarschijnlijk ook niet zo snel weer dalen. Basisvoorwaarden hiervoor zijn minder droogte en een betere oogst, aldus Štěpán. Pas wanneer de groenten van de oogst van dit jaar op de markt komen, zouden ook de prijzen weer kunnen dalen, zei de economisch deskundige.

  Bron: groentennieuws.nl
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië: groenten opvallend duurder

  Eten in de Tsjechische Republiek wordt steeds duurder. De prijzen voor groenten zijn bijzonder hoog, blijkens de statistieken die afgelopen woensdag gepubliceerd werden. Uien zijn momenteel drie keer duurder dan rond dezelfde tijd vorig jaar. De prijzen van andere groenten stijgen eveneens. Aardappelen zijn twee keer zo duur dan mei vorig jaar. De droogte van het afgelopen jaar is hier de voornaamste oorzaak van.

  Landbouwanalist Petr Havel lichtte de concrete oorzaken toe voor Radio Praha: "Er zijn onmiddellijke verbanden binnen de productieketen, zoals de postharvest verwerking, bewaring, verpakking en het schillen van aardappelen. Iedere volgende stap zal een beetje meer kosten dan de vorige. Daarmee nemen de kosten steeds verder toe."

  [​IMG]

  Aantal aardappeltelers neemt af
  Het gevolg van de veranderingen is dat het aantal telers dat aardappelen poot in de Tsjechische republiek en daarmee het beplante areaal steeds verder afnemen. Uiteindelijk zijn er momenteel maar een paar groenten die prijsdalingen laten zien. "In mei zagen we laatste prijsdaling ten opzichte van de voorgaande maand ten aanzien van bijna alle soorten groenten. Enkel broccoli was 24 cent goedkoper geworden en tomaten 18 cent," Aldus Tomáš Chrámecký van de Tsjechische Statistiekenkamer.

  Volgens de voorzitter van de telersvereniging van groentetelers in Bohemen en Moravië, Petr Hanka, is de Tsjechische Republiek in staat om een derde van de binnenlandse vraag met binnenlandse productie te kunnen voorzien. Tegenover Irozshlas.cz stelde hij: "We voorzien in de behoeften van de meeste Tsjechische consumenten tijdens de zomermaanden. Maar buiten dat seizoen zijn we volledig afhankelijk van import. De grote sommen geld die eraan te pas komen voor consumenten om groenten te komen, maken dat er veel geld over de grenzen verdwijnt," aldus Hanka.

  Inflatie blijft toenemen
  Volgens de telersvereniging zou het helpen wanneer er meer bewaarfaciliteiten beschikbaar waren, zodat telers hun groenten jaarrond zouden kunnen bewaren. Voor akkerbouwers en groentetelers is het bovendien goedkoper om granen en zaden te verbouwen in plaats van aardappelen te telen.

  De groenteprijzen drijven ook de inflatie verder op, die in mei 2,9% bereikte. Bron: Radio Praha

  Bron: agf.nl
   
 3. deze week op tv: net over de grens in polen zijn de groenten etc. van betere kwaliteit en 30% goedkoper.
  leve de subsidies.
   
 4. De subsidie hier is op bio brandstof, en dat is meer dan je kan verdienen met eten verbouwen. Dus geef ze eens ongelijk
   
  reggie vindt dit leuk/interessant.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Torenhoge groentenprijzen in Tsjechië

  Liefhebbers van gezonde voeding in Tsjechië komen in de winkels voor onaangename verrassingen te staan. Komkommers kosten meer dan 30 kronen per stuk (ongeveer 1,20 euro), wat twee keer zoveel is als een week geleden. Andere groenten, zoals paprika's, aubergine, courgette en sla zijn ook aanzienlijk duurder geworden.


  Volgens gespecialiseerde internetsites en een verklaring van de binnenlandse Food Chamber is het extreme weer in Spanje de oorzaak van veel van deze stijgingen, aangezien dit land ongeveer een kwart van de totale komkommerteelt van de EU levert. Spanje worstelde de afgelopen weken met de gevolgen van (sneeuw)stormen en overstromingen.

  "De groenten worden voortdurend geoogst en in de zuidelijke delen van Spanje gebeurt dit het hele jaar door, zowel in de volle grond als in kassen. Het recente weer heeft zijn tol geëist van de teelt in de volle grond en waarschijnlijk ook van de kassen. Er zijn ook problemen ontstaan op het logistieke vlak," aldus Miroslav Koberna, van de Tsjechische Food Chamber. Zo is er een tekort aan distributiemagazijnen in Nederland, wat zich vertaalt in zowel een vermindering van het aanbod als in stijgende prijzen.

  Bron: novinky.cz
   

Deel deze pagina