Tsjechische gewoonten op een bruiloft

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Re: gewoonten

de beste man verstopt de bruid. betekent dus dat de bruidegom haar moet zoeken. vermoeiend...
tongue.gif
 
Re: gewoonten

Bij binnenkomst van bruid en bruidegom (in het restaurant) wordt een bord voor de voeten van het paar kapotgegooid
monkey.gif


Hierdoor is het echtpaar genoodzaakt om uit een bord te eten. Zit een achterliggende gedachte achter: samen delen
 
Re: gewoonten

kweet wel dat ze bij Poolse bruiloften de dag nadat ze het gevierd hebben het nog eens vieren. (slap excuus dus om nog eens te feesten en 2 dagen achter elkaar lam te wezen...)
grin.gif
 
D

Deleted member 495

Guest
Re: gewoonten

Men kent verschillende gebruiken. Zo hebben ze bij ons kleingeld voor onze voeten gegooid en moesten we het oprapen. Zo wordt bepaald wie thuis de huishoudknip mag beheren (degene die het meeste heeft geraapt). Ook moest ik hout hakken (gewoon op straat). Ben de betekenis vergeten. Ik denk dat het streekgebonden is (of misschien zelfs wel per dorp verschillend kan zijn).
 
Re: gewoonten

Zoals al Robert zei, zijn er talloze gebruiken en het is ook afhankelijk in welke streek de bruiloft gehouden wordt. Wat mij als eerste binnenschiet is (buiten de eerste twee die al gezegd zijn) dat als de soep wordt gegeten dan voedt bruid de bruidegom en omgekeerd.
 
L

luc.van

Guest
Steeds minder rituelen bij de Tsjechische gezinnen

Een gewoonte is alledaags. Een ritueel zou hier beter passen in het woordgebruik. Een ritueel is dus niet zomaar een gewoonte. Het moet een symbolische waarde hebben voor de betrokkenen, en het gebaar moet ook met een zekere regelmaat herhaald worden. Alleen als we een handeling met de nodige vertraging en verdieping uitvoeren en regelmatig herhalen, krijgt het een symbolische betekenis. Als we rituelen die definitie meegeven, dan bestaan er binnen de Tsjechische, Hollandse, Belgische families nog maar weinig rituelen. Als voorbeeld geef ik het door de katholieke kerk gepropageerde rozenhoedje. Velen en ik ook zullen met dit ritueel lachen, maar uiteindelijk ging het bij het rozenhoedje niet zozeer om het bidden. Belangrijker was dat de familie samenzat, dat er iets speciaals werd gedaan. Hun band werd ook hechter, hoe saai of inhoudsloos het gebruik op zich ook was. Nu is daar de televisie, video, dvd, en internet voor in de plaats gekomen. Er zijn natuurlijk interessante dingen op tv te zien, maar we kunnen ons afvragen wat we daardoor uiteindelijk verliezen. Want hoe meer techniek er in ons leven is, hoe minder rituelen nog overblijven. Afwassen bijvoorbeeld kan een heel mooi ritueel zijn waar de hele familie aan deelneemt. Maar dat is nu naar de knoppen omdat er de afwasmachine staat. Ook Kerstmis was vroeger veel meer een ritueel dan het nu is. Er werden allerlei voorbereidingen getroffen, er werd gezongen, mensen werden bij elkaar gebracht, maar het betekende ook de overgang van oud naar nieuw. Nu worden die zaken vaak overschaduwd door de commercialisering. Wat ook bijdraagt tot het afnemen van familierituelen, is het feit dat mensen, vaak met drie vier dingen tegelijk bezig zijn, waardoor een bepaalde handeling, geen ritueel meer kan zijn. Wil een ritueel echte waarde hebben, dan moet men zijn aandacht alleen maar op dat ene ritueel richten en de rest vergeten. Nu komt het vaker voor dat terwijl mensen aan het eten zijn, de één naar de televisie kijkt, de andere aan de chatlijn hangt. Het is dus heel belangrijk om aan een bepaalde handeling meer betekenis te geven door ze specialer te maken en er meer waarde aan te geven. Immers, hoe meer we een bepaalde handeling uit het gewone halen, hoe meer het een ritueel wordt. Neem nu de soep van Rontje,
dat is kunst, in de rapte wat instant soup slurpen aan de desk is dat niet. Hoe meer rituelen, hoe beter de mensen met elkaar kunnen communiceren, rituelen leggen de verbindingen tussen mensen. Hoe beter men elkaars gebruiken, en handelingen kent hoe beter de relatie en de verstandhouding. Wie overigens denkt dat de huidige diversiteit aan gezinsvormen deels de schuld is van het afnemen van rituelen, slaat de bal mis. Rituelen hebben niets te maken met een gezinsvorm. Het is een beleving die voortkomt uit ons gevoel en een bewustzijn van gevoelens.
 
Re: Steeds minder rituelen bij de Tsjechische gezinnen

Ik heb vorig jaar nog een Tsjechische bruiloft bijgewoond. Eigenlijk vond ik dat er weinig verschil was met een bruiloft in NL.

Wat mij wel opgevallen was, dat de genodigde hele dag aanwezig waren. Dus niet net als hier, diner voor een select groepje en dan receptie of feest. Hier was iedereen aanwezig van 's morgens vroeg tot het einde toe.
Wat ik ook leuk vond, was dat alle cadeaus uitgepakt werden, geshowd en de felicitatiekaarten voorgelezen. Tot slot, kreeg iedereen bij het vertrek een doos met zelfgebakken, heerlijke cukrovi mee naar huis.

Ik weet niet of het een typisch CZ bruiloft was, maar het beviel mij wel.
 
Re: Steeds minder rituelen bij de Tsjechische gezinnen

Ik weet niet of het een typisch CZ bruiloft was, maar het beviel mij wel.



Jazeker, zo te zien ben je op een typische Tsjechische bruiloft geweest......hier in Nederland zul je dit alles niet snel meemaken.
 

G

Berichten van gasten...
Re: Steeds minder rituelen bij de Tsjechische gezinnen

Bij ons (Morava) worden aan de bruid en bruidegom 2 gebakjes (svatebni kolacky) aangeboden (die moeten natuurlijk niet ontbreken - kleine gebakjes gemaakt van gistdeeg, gevult met quark), maar voordat ze de gebakjes kunnen pakken, laat de persoon die de bord vasthoud deze vallen. Bruid en bruidegom moeten alles opruimen om te laten zien dat ze samen een huishoud goed kunnen aanpakken :-))
Hout hakken wordt gedaan om te laten zien of de bruidegom goed voor zijn vrouw kan zorgen (vroeger was er geen centrale verwarming en elektrische ovens :-))
Tijdens de lunch krijgt de bruidspaar een grote slabbertje en moeten ze elkaar uit een bord soep voeden om te laten zien dat ze alles samen gaan delen en goed voor elkaar gaan zorgen.
Als de bruidspaar uit het raadhuis of kerk naar buiten komt, krijgt de bruidegom om zijn nek dat ding, wat paarden om de nek hebben, ik weet echt niet hoe dat heet, en de bruid krijgt de zweep... Dit is om te laten zien wie de broek aan gaat hebben :-))

Daniela
PS: het mailtje van luc.van vond ik interesant en ben ik mee eens. Het is jammer dat rituelen uit ons leven verdwijnen...
 
Heel gezellige bruiloft meegemaakt in Malé Svatonovice.
Bord kapot gooien:tomaat:
Cadeaus uitpakken.:yess:
Grappige toespraakjes.:deuk:
Met linten versierde auto's
Lekker eten en gebakjes de hele dag door
Veel muziek en dansen tot het gaatje
Maar vooral ontzettend veel Pivo!
Vader van de bruidegom als de spreekwoordelijke toeter.
Of het typisch Tsjechisch is weet ik niet meer wel heel gezellig en vooral hartelijk. Eigenlijk zaten we toevallig in de hospoda waar e.e.a. gevierd werd
 
Dat is best wel individueel , Is het alleen de officiele gebeurtenis ,of de hele bruiloft met het grote of kleine feest .
Als het de hele bruiloft is ,is het vaak een envelop met geld waar al dan niet je naam op staat.
En tegenwoordig is 2000 kc niet veel meer.
 
Bovenaan