Aanrader Tsjechische gerechten, die het proberen waard zijn

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
6 gerechten die je moet proeven als je in Tsjechië bent

De Tsjechische keuken is bij veel mensen onbekend, maar de gerechten zullen je zeker verrassen. Kenmerkend voor de maaltijden is het veelvuldige gebruik van vlees, vooral varkens- en rundvlees vormen het hoofdbestanddeel van veel Tsjechische gerechten.

dumplings-recept.jpg


Daarnaast houden Tsjechen enorm van dumplings, deze machtige deegplakken van aardappel of brood worden bij veel gerechten geserveerd. 6 Tsjechische culinaire specialiteiten die je moet proeven als in de Tsjechië bent.

De soep Kulajda
Tsjechen zijn dol op soep (polévka) en vooral van de stevige soort met aardappel, goulash of champignons. Tussen de middag eten de meeste Tsjechen warm en daarom is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Dit menu bestaat vaak uit een soep en 2 of 3 hoofdgerechten waar je uit kan kiezen. Het grootste voordeel van zo’n dagmenu is de prijs. Al vanaf 2,50 euro kun je een soep krijgen! Een populaire soep, die vooral in de herfst- en wintermaanden wordt bereid, is Kulajda. Dit is een romige champignonsoep met stukjes aardappel, champignons, een hardgekookt ei en dille. Deze soep, een specialiteit in Zuid-Bohemen, komt eigenlijk uit Beieren en is aan het eind van de 19de eeuw in Tsjechië geïntroduceerd.

Svíčková na smetaně
Als je aan een Tsjech vraagt wat een traditionele Tsjechische specialiteit is dan wordt dit gerecht gegarandeerd genoemd. Svíčková na smetaně betekent lendenstuk met roomsaus en is absoluut het proberen waard! Het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit – een stuk vlees met veel jus en een toefje slagroom – maar lekker is het wel.
Het wordt geserveerd met dumplings, een limoenschijfje, room en cranberryjam. In Tsjechië zeggen ze ook wel dat je pas een goede vrouw bent als je dit gerecht zonder fouten kunt maken.

Tsjechische goulash
Goulash komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar ook in Tsjechië is het een klassieker. De Tsjechische variant is met dumplings en wordt vaak geserveerd met rode kool. Guláš zoals het gerecht in het Tsjechisch wordt genoemd staat vaak op het menu bij eenvoudige eetgelegenheden. Voor een paar euro’s kun je deze vullende maaltijd krijgen en smaken zal het zeker.

Vegetarische Kuba
Het gerecht Kuba is één van de weinige traditionele Tsjechische hoofdgerechten dat geen vlees bevat. De Tsjechische lekkernij is gebaseerd op gort en paddenstoelen en is verbonden met kerst. Eeuwen geleden werd Kuba gegeten op deze feestdag, maar na de introductie van de karper en aardappelsalade wordt Kuba nu juist een paar dagen voor kerst gegeten. In Tsjechië is het namelijk een gebruik om geen vlees te eten tot aan het kerstdiner. Het Tsjechische gerecht wordt soms ook Zwarte Kuba genoemd vanwege de vele paddenstoelen die er in zitten.

goulash-recept.jpg


Kwarkdumplings gevuld met fruit
Een trots in de Tsjechische keuken is de dumpling. Bij het hoofdgerecht is de dumpling een bijgerecht en is deze gemaakt van brood of aardappel. Ook als dessert staan dumplings op het menu. De fruitdumplings zijn heerlijke zoetje deegballetjes en worden gevuld met pruim, kersen, abrikozen of aardbei. Vaak komt er een (vanille)sausje bij om het geheel nog zoeter te maken.

Tsjechische honingcake Medovník
Een heerlijke taart als dessert of bij een warme drank. De honingcake Medovník is een favoriet in de Tsjechische keuken. In veel restaurants en bakkerijen kan je dit heerlijke zoete gebak bestellen. De honingcake bestaat uit diverse cakelaagjes die op elkaar worden gestapeld met daartussen een heerlijke honingvulling. Geen zin om zelf te bakken? In veel Tsjechische supermarkten worden er kant-en-klare Medovník taarten verkocht.

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
Tien Tsjechische specialiteiten.
Wat je moet eten en drinken in Tsjechië.

Elk land en regio heeft zijn eigen keuken, zo ook Tsjechië. Ondanks dat de Tsjechische keuken vrij onbekend is, zijn er heerlijke lokale specialiteiten die het proeven waard zijn. Tsjechië biedt fascinerende gerechten, die gebaseerd zijn op verschillende soorten vlees, verse groenten, veel kruiden en specerijen. Ook stevige maaltijdsoepen, gebak en sterke likeur hoort thuis in de Tsjechische keuken. Deze tien traditionele Tsjechische specialiteiten moet je een keer proeven.

1. Rohlíky
Een Tsjechisch ontbijt verschilt niet veel met de rest van Europa. Als ontbijt wordt er vaak yoghurt met havermout gegeten of brood met hartig beleg. Daarentegen proeft het brood in Tsjechië wel anders. Het brood, wat in Tsjechisch chléb wordt genoemd, is steviger en smaakt als zuurdesem brood. Een populair broodje dat veel wordt gegeten in Tsjechië is rohlík. Het zijn witte puntbroodjes met sesam, maanzaad of zout op de bovenkant. De broodjes kun je bij alle bakkers en supermarkten kopen, voor nog geen 8 kronen.

2. Moravské koláče
Heerlijke ronde briochebroodjes met verschillende vullingen, zowel van binnen als erop. Koláče kun je net als rohlíky in alle supermarkten en bakkerijen vinden. Probeer zeker de povidla (pruimenjam) en mák (maanzaad) vullingen. Tsjechië is het beloofde land voor de maanzaadliefhebber. Sommige broodjes hebben een romige vulling en hebben nootjes of fruit als garnering. De maten variëren van klein tot maaltijdwaardig. Deze Tsjechische specialiteit is ook in het buitenland, vooral in Amerika, populair.

3. De soepen česnečka, cibulačka en kulajda
Soep is geliefd in Tsjechië. Van uien-, goulash-, kippen- tot knoflooksoep. Er is een enorme keuze. Soep staat altijd op het dagmenu. Een dagmenu, denní menu, heeft bijna elk restaurant. Op doordeweekse dagen wordt een menu samengesteld met soep, twee tot drie hoofdgerechten en een dessert voor een zeer schappelijke prijs. Dit menu wordt geserveerd in de middag, vaak al vanaf 11 uur ‘s ochtends. De soepen variëren per seizoen. Als het paddenstoelenseizoen is begonnen, rond augustus, gaan Tsjechen deze massaal plukken. In veel restaurants zul je de soep Kulajda tegenkomen. Een romige soep gevuld met paddenstoelen, aardappelen, dille en een ei. Een traditionele soep van Oost-Moravië is Valašská Kyselica, een gevulde soep met zuurkool, worstjes, spek en aardappel. In diverse soepen, zoals de knoflooksoep “česnečka” worden vaak croutons toegevoegd en een rauw ei dat door de hitte van de soep wordt gekookt.

4. Schnitzel, het Tsjechische kerstgerecht (Smažený řízek)
Smažený řízek ofwel schnitzel. Bij een schnitzel denk je niet snel aan Tsjechië, maar dit gepaneerde vlees wordt ook in Tsjechië veel gegeten. De schnitzels worden meestal van varkensvlees gemaakt, maar kan ook van kalf of kip zijn. Als bijgerecht wordt er vaak koude aardappelsalade geserveerd. Veel Tsjechen maken dit gerecht, evenals karper, klaar voor Kerstmis.

5. Runderhaas, het nationale gerecht (Svíčková na smetaně)
Het meest populaire Tsjechische gerecht. Het omvat vlees, saus en knoedels. Precies waar de Tsjechische keuken bekend om staat. Svíčková na smetaně betekent runderhaas met room. De maaltijd kun je overal krijgen en kun je beschouwen als het nationale gerecht. Het is gemaakt met entrecote en een rijke saus, die wordt gemaakt van diverse groenten zoals wortels, knolselderij, peterseliewortel en kruiden. Bij het gerecht hoort room, cranberrysaus en knedliký. Knedlíky, een soort luchtige broodplakjes, zijn bedoeld om mee te dippen in de saus.

6. Gesmolten kaas (Smažený sýr)
Eén van de weinige Tsjechische vegetarische gerechten. Het is een eenvoudig, maar absoluut hemels gerecht dat bestaat uit gefrituurde kaas. Smažený sýr is een Tsjechische specialiteit die vooral bij kinderen populair is. De gepaneerde en gefrituurde kaas is meestal edammer of camembert en wordt geserveerd met frietjes (hranolky), aardappel kroketten (krokety) of aardappels (brambory).

7. Fruitdumplings (Ovocné knedlíky)
Verwacht geen klein nagerecht als je dit besteld. Ovocné knedlíky is een enorm vullend zoet hoofdgerecht. Je krijgt vaak twee of drie plakkerige broodbolletjes gevuld met aardbei, abrikozen, kersen of ander fruit. Hierover een vanillesaus en tast toe!

8. Kofola
Deze drank is favoriet bij kinderen en wordt zelfs in halve liters geschonken. Kofola ziet er uit als cola, maar het smaakt totaal anders. Minder zoet en met veel meer kruiden. Het werd in de communistische tijd geproduceerd ter vervanging van de westerse cola, die toen niet verkrijgbaar was. Kofola bestaat uit meer dan veertien natuurlijke ingrediënten en slechts vijf mensen weten het recept. Naast Kofola worden huisgemaakte limonades "domácí limonády" ook vaak geserveerd. Je hebt ze in alle smaken, van blauwe bes, vlierbloesem tot framboos.

9. Pils het Tsjechische bier (pivo)
Tsjechië en pils zijn nauw met elkaar verbonden. In de stad Pilsen werd in 1842 de eerste pils ter wereld gemaakt. Tsjechen zijn fanatieke bierdrinkers en in Tsjechië wordt zelfs het meeste bier ter wereld gedronken. Zelfs alcoholvrij bier is hier populair. Pils komt in Tsjechië in halve liters en over het algemeen is bier zelfs goedkoper dan andere dranken. Het aantal Tsjechische biermerken is gigantisch. Bijna elke streek heeft wel zijn eigen speciaalbier. Het bekendste merk is Pilsner Urquell, daarnaast wordt ook Kozel, Gambrinus en Budweiser veel gedronken. Op de bieren staat vaak 10, 11 of 12 graden aangeven. Dit heeft niks met het alcoholpercentage te maken, maar geeft het suikergehalte van de wort (de basis van het bier) aan.

10. De sterke dranken Becherovka en slivovice
Dit zijn beiden sterke dranken, maar hun oorsprong is uit andere regio's. Becherovka komt uit de stad Karlovy Vary en is een kruidenlikeur. Het is gemaakt van bronwater met alcohol, suiker en een groot scala aan kruiden. De drank is lekker met een beetje ijs en ook ideaal voor een mixdrankje. Slivovice heeft zijn herkomst juist uit het oosten van Tsjechië. Het is een sterke drank gemaakt van pruimen, abrikozen of ander fruit. De pruimenbrandewijn bevat ongeveer 47% alcohol. In Moravië zijn er veel mensen die zelf hun slivovice brouwen met vaak een nog hoger alcoholpercentage.

Ten slotte is er ook heerlijk Tsjechisch gebak en andere zoetigheden, die je in de supermarkt en bakkerijen kunt kopen. Probeer het wafelkoekje Tatranky, de chocoladereep Margot gevuld met kokosnoot, de keelsnoepjes Hašlerky en het zoete beleg Nugeta dat een mix is van pindakaas en chocoladepasta. Twee gebakjes die het proberen waard zijn is de kremrole, een knapperige rond deegje gevuld met slagroom of merinque, en de Tsjechische macarons Laskonka. Deze macarons zijn groter en platter en zijn gevuld met praline botercrème.
Bron czechtourism.com.

Mijn favoriete dessert staat er niet bij het onuitsprekelijke "zmrzlina horké maliny" = ijs met warme frambozen. :toppie:
 
Bovenaan