Tsjechische feestdagen 2021 vallen ongunstig

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Eventjes met een knipoog: Echt vervelend nieuws;)

Tsjechische vakantiekalender 2021: vier nationale feestdagen vallen in het weekend


Kerstmis is een bijzondere teleurstelling, met slechts één vrije dag op drie en nog een vrije dag op 1 januari 2022

De Tsjechische vakantiekalender voor 2021 is niet erg gunstig. Anders dan in veel andere landen worden feestdagen die in het weekend vallen, niet verplaatst naar de dichtstbijzijnde maandag, dus ze gaan gewoon verloren.

Van de 13 feestdagen vallen er vier in het weekend. Van de overige is er één driedaags weekend aan het begin van het jaar met 1 januari op een vrijdag. Er zijn twee vierdaagse weekenden: Goede Vrijdag tot Paasmaandag op 2–8 april en in 3–6 juli met Cyrillus- en Methodiusdag en Jan Husdag op maandag en dinsdag.

Gerelateerd aan Pasen, maar geen staatsvakantie, is Masopust, de dag voor het begin van de vastentijd. Dat valt op dinsdag 16 februari en staat in andere landen bekend als Fat Tuesday, Mardi Gras of Carnaval.

De grootste teleurstelling van het jaar is Kerstmis, met slechts 24 december op vrijdag en de komende twee dagen in het weekend. Om het nog erger te maken, valt nieuwjaarsdag 2022 op een zaterdag, wat neerkomt op een totaal van een extra vrije dag op vier tijdens de eindejaarsperiode.

Tussen begin april en begin juli zijn er geen vrije dagen, aangezien zowel 1 mei als Bevrijdingsdag, 8 mei, op zaterdag vallen.

Veel mensen zouden in de verleiding kunnen komen om op 27 september een dag vrij te nemen om een vierdaags weekend te creëren door te overbruggen naar dinsdag 28 september, de dag van de Tsjechische staat.

Een ander lang weekend kan worden gecreëerd door vrijdag 29 oktober op te stijgen, waarmee de oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek, die op donderdag 28 oktober valt, wordt overbrugd naar het weekend.

Vrijheid en democratie dag, op 17 november, valt op een woensdag. Dit zorgt voor een ongemakkelijke week van twee dagen werken, een vrije dag en twee dagen terug.

Er zijn geen grote jubilea in 2021, dus er zijn geen grote openbare vieringen aangekondigd.

Met 13 nationale feestdagen is Tsjechië ongeveer gemiddeld. India en Colombia hebben er 18, terwijl Thailand, Libanon en Zuid-Korea er 16 hebben. De minste is in Mexico met zeven, gevolgd door Nederland, het VK en Hongarije met acht dagen.

De laatste staatsvakantie die werd toegevoegd was Goede Vrijdag, die vanaf 2016 een vrije dag werd.

2020 was het eerste jaar waarin 21 augustus wettelijk werd erkend als de Dag van de Herdenking van de slachtoffers van de invasie van 1968 en de daaropvolgende bezetting van Tsjecho-Slowakije door troepen van het Warschaupact. Het is echter geen staatsvakantie. Het werd op de Tsjechische kalender bestempeld als een "belangrijke dag", maar openbare kantoren blijven open en mensen moeten aan het werk. Er zijn 14 andere belangrijke dagen in de Tsjechische kalender die geen vrije dagen zijn.

Feestdagen in 2021
1 januari - nieuwjaarsdag (vrijdag) *
2 april - goede vrijdag (vrijdag)
5 april - paasmaandag (maandag) *
1 mei - meidag (zaterdag)
8 mei - bevrijding van het fascisme (zaterdag) *
5 juli - Cyrillus en Methodiusdag (maandag)
6 juli - Jan Hus-dag (dinsdag)
28 sept - Dag van de Tsjechische staat (dinsdag) *
28 oktober - Oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek (donderdag) *
17 november - Vrijheid en democratie (woensdag)
24 december - kerstavond (vrijdag) **
25 december - eerste kerstdag (zaterdag) *
26 december - tweede kerstdag (zondag) *
* winkels die wettelijk zijn gesloten
** op 24 december sluiten de winkels om 12.00 uur

Bron:
https://www.expats.cz/czech-news/ar...-2021-four-state-holidays-fall-on-the-weekend
 
Bovenaan