Tsjechische "Egel" voor museum in Nederland

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Ad Verschoor, 29-07-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  TSJECHISCHE ‘EGEL’ VERHUIST NAAR MUSEUM

  Het Atlantikwall-museum Hoek van Holland heeft dezer dagen een ‘Tsjechische egel’ gekregen, die in de oorlog in Voorburg stond. Deze versperring vindt zijn oorsprong in Tsjechoslowakije bij de Duits -Tsjechische grens in het interbellum. Nadat Duitsland Tsjechië had veroverd werd deze versperring op grote schaal gebruikt door de Wehrmacht. Ook in Rusland werd deze versperring daarna veel gebruikt.

  Het is geen standaard ‘Tsjechische egel’ die het museum heeft gekregen, maar een kleine geïmproviseerde variant daarvan. De versperring is gemaakt van spoorstaven en heeft in de oorlog bij het station in Voorburg gestaan. Na de oorlog wilde men de versperring verschroten. Gelukkig wist een boer uit Wilsveen (Leidschendam-Voorburg) dat te voorkomen en gaf het een andere bestemming. Hij zette de versperring in de wei, zodat het vee van de boerderij als ze jeuk hadden er tegen kon schuren. De versperring heeft daar al die tijd gestaan.

  Een paar weken geleden werd contact opgenomen met het museum of er interesse was. Voorzitter Cor Quist reageerde enthousiast: ,,We hadden nog geen Tsjechische egel en zijn blij dat we deze aan de collectie kunnen toevoegen. We zoeken altijd naar zulke objecten en gelukkig is deze versperring niet naar het oud ijzer is gegaan, maar naar het museum.” De versperring krijgt een mooie plaats naast de andere versperringen bij de bunker aan de Badweg in Hoek van Holland

  Heeft u nog oude foto’s van de versperringen rond het oude station van Voorburg? Neem dan contact op met reacties@atlantikwall-museum.nl Het museum probeert een zo compleet mogelijk verhaal te vertellen bij de voorwerpen.

  [​IMG]

  Bron: vlietnieuws.nl
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina