Tsjechische deelname in opera van Händel

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Neem een opera van Händel, een poppentheater en een mini-orkest, en je hebt een vermakelijke avond

Hij is woest, hij is ziedend, hij ontploft. Met vuisten als rotsblokken mept het monster Polyphemus om zich heen. Veel ruimte heeft hij niet, in de kamermuziekzaal van TivoliVredenburg. En dan zit de Tsjechische bulderbas Tomás Král ook nog eens gevangen in de lijst van een poppenkast. Des te krachtiger is het tafereel waarin Polyphemus de ongemakkelijke waarheid onder ogen ziet: de lelijkerd is smoor op de lieftallige nimf Galatea.

763

Sopraan Sophie Junker als Galatea. Beeld Anna van Kooij

Opera met alles erop en eraan: het kan in de Utrechtse Hertzzaal. Als je er maar een poppentheater inricht, een mini-orkestje naast zet, en een voortoneel uitspaart met manoeuvreerruimte voor vijf zanger-acteurs. Laat er de opera Acis and Galatea op los, uit het brein van barokcomponist Georg Friedrich Händel, en je krijgt een vermakelijke avond.

763

Scène uit Acis and Galatea. Beeld Anna van Kooij

Het Praagse gezelschap Buchty a Loutky (taart en poppen) levert het marionettenspel. Het gaat er alleraardigst aan toe, met vlinders, riviertjes en - coup de théâtre - een metershoge pop. Als levende zangers in de kast opduiken, gebruiken ze twee soorten gebarentaal . Of ze bewegen als marionet, of ze bevriezen in 18de-eeuwse, expressieve poses.

Intussen verricht dirigent Jana Semerádová wonderen. Ook al stuift haar negenkoppige orkestje Collegium Marianum er in de ouverture vandoor, er wordt geen detail geofferd. Wanneer de vijf zangsolisten samen een koortje vormen, kun je hun romige geluid bijna kneden. En wat schuren de noten lekker langs elkaar heen, als Galatea (Sophie Junker) tortelt met de herder Acis (Benedikt Kristjánsson) en Polyphemus jaloers van zich af bijt. Händelvrienden, let op: de voorstelling staat op YouTube.

Georg Friedrich Händel: Acis and Galatea
Regie: Vítek Brukner
Collegium Marianum o.l.v. Jana Semerádová.

Bron: volkskrant.nl
 
Bovenaan