Tsjechische Cirk la Putyka in Rotterdam.

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 16-04-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Rotterdam Circusstad: Cirk la Putyka
  [​IMG]
  Tijdens het festival Rotterdam Circusstad treed op dinsdag 2 mei en woensdag 3 mei het Tsjechische Cirk la Putyka op met de Nederlandse première van hun show ‘Batacchio’. In deze openingsvoorstelling van het festival kunt u zich verheugen op een avond vol onverwachte illusies, adembenemende acrobatiek en een stevige dosis humor.

  In het Oude Luxor in Rotterdam brengt Cirk la Putyka modern en klassiek samen in een tikje brutale voorstelling. Het Praagse gezelschap, opgericht in 2009 door de broers Rostislav en Vitek Novák, bestaat uit 7 multi-getalenteerde acrobaten die moeiteloos zang, luchtwerk, goocheltrucs, comedy en zelf een snufje magie combineren in de ring.

  Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
  Met: Šárka Bočková, Michal Boltnar, Vojtěch Fülep, Daniel Komarov, Anna Schmidtmajerová, Alexandr Volný en Jiří Weissmann.

  Meer informatie over Rotterdam Circusstad vindt u hier.
  Meer informatie over Cirk la Putyka vindt u hier.


  Foto: © Jan Hromadka

  Plaats:
  Oude Luxor, Kruiskade 10 , 3012 EH Rotterdam

  Datum:
  Van: 2 mei 2018
  T/m: 3 mei 2018
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Cirk La Putyka

  Circusstad Festival zet Rotterdam op stelten


  Het Circusstad Festival staat weer voor de deur. Met de aftrap woensdagavond door het Tsjechische gezelschap Cirk La Putyka wordt de toon gelijk gezet: het circus wordt steeds moderner.

  Het is donker in de zaal. Alleen een grammofoonspeler vult het decor. Dan verschijnt er een Charlie Chaplin-figuur op het podium. Met de eerste slapstickscène wordt niet alleen de show van Cirk La Putyka geopend. Ook het Circusstad festival is begonnen.

  Het Tsjechische gezelschap reist af naar het Rotterdamse met de voorstelling Batacchio. Met een voorstelling die acrobatiek, dans, slapstick en goocheltrucs omvat, wordt de toon voor het vijf dagen durende festival gezet. Batacchio is een mix van het nieuwe circus (waarin bijvoorbeeld geen wilde dieren worden gebruikt) en ouderwetse slapstick die doet denken aan decennia geleden.

  Spektakel
  De openingsvoorstelling is in het oude Luxor en juist daarom koos artistiek leider Maaike van Langen voor de show van Cirk La Putyka. ,,Je zoekt voor het Luxor naar entertainment, inhoud en spektakel'', vertelt ze. ,,Ik wilde bovendien graag een nieuw gezelschap introduceren op het festival. In Tsjechië zijn ze echte voorlopers van het nieuwe circus. Deze voorstelling is in jaren 20 stijl. Dat past perfect in het oude Luxor.''

  Het is een vrolijke voorstelling, waarin de scènes vooral niet te lang duren. Hoewel het nieuw circus is, geeft de snelle afwisseling de voorstelling toch een traditioneel randje. Het publiek houdt haar adem in als vijf mensen op één fiets rondjes over het podium scheuren. Of als een acrobaat in de ringen hangt en je de talkpoeder door de lucht ziet vliegen tegen de donkere achtergrond. Spreek je geen Tsjechisch? Dat hoeft ook niet. De voorstelling is precies zoals circus bedoeld is: vooral veel laten zien en aan de verbeelding overlaten. Op de muziek na zijn er nauwelijks woorden te horen. Ze hebben er zin in om naar Rotterdam te komen, zeggen de artiesten backstage na de show in Tsjechië. ,,Het publiek is overal weer anders. Ik heb nog nooit in Nederland gespeeld'', vertelt Ana. Cirk La Putyka is anders dan andere groepen. Er is veel mimiek en theater terug te zien in Batacchio. Cirk La Putyka is verreweg de bekendste moderne circusgroep in Tsjechië. ,,De meesten van ons zijn begonnen met sport. We zijn hier bij toeval ingerold.'' Echt een circusschool was er nog niet in Tsjechië, maar daar heeft de circusgroep verandering in gebracht. Ze richtten een circusschool op in de hoop meer mensen met hun vak kennis te laten maken.

  [​IMG]
  Cirk La Putyka.

  Bron: ad.nl
   

Deel deze pagina