Tsjechische atoomklok terug op station Leeuwarden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische atoomklok terug op station Leeuwarden
201707281292.jpg

De klok. FOTO ARCHIEF LC
De ‘Tsjechische atoomklok’ komt terug bij het Leeuwarder station, maar dan aan de achterkant. Tenminste, als hij nog werkt.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. Wanneer de klok op het kiss and ride-terrein achter het station neergezet zal worden, is onbekend. ,,Er wordt eerst gekeken of hij te maken is, want hij heeft lang stilgestaan’’, aldus de woordvoerder.

De klok, in 1996 aan de gemeente geschonken door busvervoersmaatschappij Fram, heeft altijd voor het station gestaan. Het is een ontwerp van de Tsjechische kunstenaar Ivan Kolvoda. Honderden van zijn klokken, met drie wijzerplaten, staan in Praag. Een verbinding met een satelliet zorgt ervoor dat hij altijd de juiste tijd aangeeft. Dat die van Leeuwarden jarenlang stilstond, komt doordat de NS, die eerst de stroom leverde, de stekker eruit had getrokken.

'Hij moet het nog wel doen'
Bij de aanpak van het Leeuwarder Stationsplein is de klok weggehaald en naar de opslag gebracht. ,,Als ze goed op die klok hebben gepast, dan moet hij het nog wel doen’’, meent Anton Postma, oud-directeur van de Fram. Hij is bevriend geraakt met kunstenaar Kalvoda en spant zich ervoor in de klok terug in de stad te krijgen. Verschillende geschikte plekken zijn er al voor geopperd. Het Waagplein leek favoriet. Daar heeft vroeger ook een klok op een paal gestaan. Volgens Postma heeft de gemeente ook eens gesuggereerd dat de atoomklok op het nieuw te bouwen station Werpsterhoeke zou kunnen komen.

Duidelijk was in elk geval dat er voor het station een andere, veel grotere klok komt. Achter het station vindt Postma ook een goede plek.

Bron: lc.nl
 
Bovenaan