Tsjechisch visum toegangspoort Europa voor Marokkanen?

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 30-07-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Een Tsjechisch visum als toegangspoort tot Europa voor Marokkanen? Er worden ernstige beschuldigingen gedaan en het ministerie ontkent ze.

  Afgelopen oktober begon een inspectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om het vermoeden te behandelen dat kortlopende Schengen-visa tegen betaling werden afgegeven bij de Tsjechische ambassade in Marokko, naar verluidt voor bedragen in de orde van enkele duizenden euro's. De enige die tot nu toe voor deze zaak heeft geboet is consul Jana Chaloupková, die weigerde aan deze praktijken deel te nemen, ze werd voortijdig verwijderd uit haar functie in Rabat.

  In Marokko is een opname gemaakt van een gesprek tussen consul Jana Chaloupková en ambassadeur Viktor Lorenc. HlídacíPes heeft kennis kunnen maken met de inhoud. In het interview wordt gesproken over een Franse zakenman van Marokkaanse afkomst, Ahmed Bahdou, die naar verluidt vierduizend euro bij de aanvragers ophaalt voor het regelen van visa.
  Het bestaan van een dergelijke opname wordt ook bevestigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Voormalig Sloveense diplomaat, voormalig ambassadeur in Tsjechië Damjan Prelovšek, wendde zich tot de Tsjechische autoriteiten met informatie over de vreemde praktijk van het afgeven van Schengenvisa bij de Tsjechische ambassade in Marokko.

  Hij reisde regelmatig naar Marokko, werkte samen met de Tsjechische ambassade en persoonlijk met Consul Chaloupková aan een aantal culturele evenementen of aan de voorbereiding van een boek over de Tsjechische en Marokkaanse architectuur. Hij spreekt openlijk over het feit dat hij via zijn contacten in Rabat heeft vernomen wat er op de Tsjechische ambassade gebeurde. Hij benadrukt dat hij bereid is om officieel te getuigen over alles waarover hij praat. Volgens hem heeft ambassadeur Lorenc deelgenomen aan de activiteiten van groepen die kortlopende, zogenaamde Schengen-visa, verhandelen voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

  Volgens Damjan Prelovšek zou ambassadeur Lorenc de man moeten zijn die in ieder geval de visumhandel op de Tsjechische ambassade dekt.
  "Hij ondersteunt de afgifte van deze visa voor een reis naar Tsjechië, zelfs wetende dat de aanvragers naar Frankrijk zullen gaan en niet naar de Tsjechië. Hij let daarom niet op het risico van economische migratie of het mogelijke veiligheidsrisico. Terroristische aanslagen hebben de procedure voor Marokkaanse burgers in visumprocedures voor alle landen aangescherpt, alleen de Tsjechische ambassade in Rabat is ze op de een of andere manier vergeten.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst dit echter af via een woordvoerster van Štíchová: "Zoals ik al zei, zijn er geen afwijkende procedures voor het afgeven van visa bij de Rabat-ambassade ontdekt en bewezen."

  Het is president Miloš Zeman die Lorence nu op de ambassade blijft houden. Volgens bronnen HlídacíPes wilde de leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de problemen in Rabat oplossen door zowel Consul Chaloupková als Ambassadeur Lorenc terug te roepen.
  Zoals server Deník N de eerste was die aangaf, keurde de regering van premier Andrej Babiš het ontslag van de ambassadeur goed in een "pakket" van wijzigingen in diplomatieke posten op voorstel van het ministerie, maar president Zeman weigerde zijn handtekening te zetten.

  Volgens HlídacíPes onderzoekt de Tsjechische politie ook het onderwerp visumshoppen - doorgaans bij Tsjechische ambassades. Prelovšek is, zo verzekert hij, bereid om in Tsjechië te getuigen en hem andere bewijzen te verstrekken.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil ook samenwerken met de politie. 'Het is in het belang van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om elk vermoeden in detail te onderzoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleent daarom volledige medewerking in alle gevallen waar de politie van Tsjechië hierom vraagt ', aldus de woordvoerder van het ministerie.

  Volgens de ervaring van sommige Tsjechische diplomaten is dit echter niet zo populair met de interesse van het ministerie voor het oplossen van soortgelijke problemen en vermoedens.
  "Vermoedens van visumhandel komen vaak voor en zijn waarschijnlijk vaak waar. Helaas blijkt het vreselijk slecht. Bovendien lijkt het mij dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het niet eens veel wil oplossen. Misschien alleen vanwege die inclusiviteit en de mogelijkheid om rechtszaken te verliezen ', zegt een Tsjechische topdiplomaat op dat moment op een buitenlandse missie.

  De Commissie veiligheid van de kamer van afgevaardigden heeft ook een initiatief ontvangen om de gebeurtenissen bij de Tsjechische ambassade in Rabat te onderzoeken. Hij werd benaderd door een Tsjechische zakenman die regelmatig voor werk naar Marokko reist.
  "In Marokko raakte ik bevriend met veel mensen en vergezelde ze later door de Tsjechische Republiek en onderhoud ik vriendelijke contacten. Langzamerhand kwam ik erachter dat het een openbaar geheim is in Rabat dat de Tsjechische ambassadeur de visumhandel zou wensen ", zei hij in zijn initiatief tegen het Beveiligingscomité van de Kamer van Afgevaardigden.

  De voorzitter van het Beveiligingscomité, heeft nog niet gereageerd op de vragen van HlídacíPes of hij de klacht zal behandelen.
  Bron hlidacipes.org.
  Hlídací Pes=Waakhond
   
  cor vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina