Tsjechisch USAR-team vliegt naar aardbevingsgebied Marokko?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het Tsjechische reddingsteam vliegt naar Marokko. Er is een officieel verzoek binnengekomen?

Het USAR-team vliegt met legervliegtuigen zondagavond naar Marokko, waar ze zullen deelnemen aan reddingswerkzaamheden na de verwoestende aardbeving.
Zij kregen immers het langverwachte officiële verzoek uit Marokko om een speciaal USAR-team in te zetten. Of het Tsjechische team naar het getroffen land zou gaan, hing af van het verzoek. Zij zullen met legervliegtuigen naar Marokko vliegen.

Zondag schreef de Tsjechische minister van Defensie Jana Černochová op het sociale netwerk X, voorheen Twitter, dat “een speciaal USAR-team van Tsjechische brandweerlieden, dat zich richt op het zoeken in het puin, naar Marokko zal vliegen dat getroffen is door de aardbeving. op zondagavond in drie militaire vliegtuigen." Maar de brandweerlieden weerlegden haar verklaring onmiddellijk en zeiden dat het onmogelijk is om zonder verzoek te vertrekken.

Tsjechische brandweerlieden stonden sinds zaterdag stand-by. Ze hebben uitrusting en materiaal voorbereid, die ze in de nabije toekomst in speciale legervoertuigen zullen gaan laden.
“Wij zijn een van de eerste Europese teams die ooit naar Marokko zijn gestuurd. Het tijdstip van vertrek zal worden gespecificeerd door het leger van de Tsjechische Republiek, dat zorgt voor het transport per militaire vliegtuigen”, aldus de Brandweerdienst.

Het USAR-team zal voornamelijk bestaan uit brandweerlieden uit Praag en de regio Moravië-Silezië. Het waren de Moravisch-Silezische brandweerlieden die op netwerk X zeiden dat ze na middernacht naar Marokko zouden vliegen. Maar het leger heeft dit keer nog geen bevestiging gegeven.

"Door de eerder uitgevoerde voorbereidingen hebben we het materiaal op één plek en binnen een paar minuten beginnen we het in het vliegtuig te laden", schreef de HZS(=Brandweerkorps) van de regio Moravië-Silezië kort voor 19.00 uur.

27 brandweerlieden zullen vanuit de regio Moravië-Silezië en vanuit Praag naar Marrakesh vliegen. De aantallen uit andere regio's zullen aanzienlijk lager zijn.
Uit de regio Liberec zullen er bijvoorbeeld drie brandweerlieden zijn, waarvan twee kynologen(speurhonden met begeleiders). Het team moet ook een zogenaamde traumagroep omvatten, die uit maximaal negen paramedici en artsen zal bestaan. "Ze kunnen onder veldomstandigheden in twee teams opereren", zegt Vladimír Vlček

Bron seznamzpravy.cz.

Eerder werd er al gemeld dat:
De Tsjechische premier Petr Fiala hulp heeft aangeboden.
Zaterdagavond vlogen twee brandweerlieden naar Marokko, die alvast de mogelijke verdere inzet van Tsjechische reddingswerkers gingen regelen.
Charita Tsjechië heeft een inzamelingsactie aangekondigd om de getroffen mensen te helpen. Donaties kunnen worden gedaan op rekeningnummer 55660022/0800, VS 400 van het humanitair fonds. Zie website Charita Česká republika met link voor donaties.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische brandweerlieden hebben nog steeds geen goedkeuring gekregen. Ze vliegen nog niet naar Marokko.

Het vertrek van Tsjechische brandweerlieden van het speciale USAR-team naar Marokko is opnieuw uitgesteld. Ze wachten nog steeds op een officieel verzoek van het getroffen land, zonder welke ze niet kunnen vertrekken. Zij blijven echter stand-by voor mogelijke humanitaire hulp.
Minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský heeft vandaag besloten tien miljoen kronen opzij te zetten om Marokko te helpen. Volgens hem zal het geld ofwel worden gebruikt voor de werking van het USAR-team, ofwel voor andere verzoeken van Marokkaanse zijde.
Vandaag bedankte de Marokkaanse ambassade in een officiële brief de Tsjechische kant voor hun condoleances en aanbod van hulp.

Het team van Tsjechische reddingswerkers zou zondag al op missie gaan naar het Noord-Afrikaanse land nadat er een hulpvraag in Tsjechië binnenkwam. Brandweerlieden schreven op het sociale netwerk X dat de Marokkaanse kant interesse toonde in het helpen van een speciaal team door de getroffen prefectuur.
Volgens het ČTK-bureau werd later echter bekend dat het geplande vertrek van de Tsjechische brandweerlieden zou worden uitgesteld. Volgens de brandweer waarschuwde de regering ervoor dat het noodzakelijk was om te wachten op een officieel bericht. Een buitenlands team kan zonder officieel verzoek niet naar het getroffen land worden gestuurd.

Tot nu toe heeft Marokko alleen hulp geaccepteerd van reddings- en zoekteams uit Spanje, Groot-Brittannië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Marokko zegt dat het slechts vier van de vele hulpaanbiedingen na de verwoestende aardbeving heeft aanvaard, omdat "een gebrek aan coördinatie contraproductief zou kunnen zijn." Er staat dat er in de toekomst mogelijk meer zullen worden aangenomen, afhankelijk van de situatie ter plaatse.
Bron seznamzpravy.cz.

Voor geldinzameling van Tsjechische Caritas in Engelse taal, zie svet.charita.cz/en/donate-hadc/donate-to-caritas-for-morocco.
 
Bovenaan